• Thomas Birthin Schmidt

• Trip start
    July 18, 2017
  • Vin og Mad

July 18, 2017 in Denmark ⋅ ⛅ 17 °C

Efter indkvarteringen hos Emils søsters residens i København har vi haft en produktiv dag. De sidste ting er blevet købt, turen de næste 2 uger er planlagt, aftensmaden er spist, øllene er drukket og de sidste par flasker vin står for skud i aften.Read more

• Spain - Here we come!

July 19, 2017 in Denmark ⋅ ☀️ 20 °C

Med taskerne på ryggen har vi tjekket ind, og vi venter nu på at få lov til at boarde. Flyet er desværre en halv time forsinket, men humøret er højt, Jørgen Leth's sang "Led Mig Ind I Fristelse'' finder sin vej gennem høretelefonerne og vi er alle sammen super spændte på at se, hvad de næste par dage bringer os.Read more

• En nat i Leon, et skønt hotel, en god øl

July 20, 2017 in Spain ⋅ 🌙 22 °C

Vi ankommer lidt forsinket til Leon (efter at have brugt lidt tid på at finde Emils Pas) kl. 04:45 her på førstedagen, og vi vandrer rundt mellem det ene lukkede Hostel efter det andet. Kl. 08 finder vi en rigtig dejlig seng, ikke så langt fra Katedralen, og går til køjs efter en meget lang rejse dag.

Vi står op kl. 14:30, og efter et lille bad bevæger vi os ned for at se Katedralen. Wow hvor er den flot!!!
    Vi finder en fredelig lille park og smækker nogle hakkede tomater samt Kidney Beans på Trangiaen.
    Vi finder Pilgrimsruten og går de sidste 7.5 kilometer til La Virgen Del Camino og slår os ned på et skønt Albergue. I byen serverer de en dejlig øl (dem kan vi jo godt lide), hvorefter vi køber ind til aftensmad.
    2 kg. Pasta med Pesto og Kylling senere går vi endelig til køjs. I morgen tidlig kl. 07 skal vi helst være friske og udvilede til at gå de 40. Km til Astorga - Hovedstaden i denne Region.

• 11 vabler, 70.000 skridt, 50 km.

July 21, 2017 in Spain ⋅ ☀️ 20 °C

Klokken er 9 om morgenen og vi har lige rundet de første 10 kilometer på ruten. De 3 timer der er gået siden vi stod op er nærmesr fløjet afsted. Solens stråler begynder endelige at nå ned i den lille dal hvor vi lige nu vandrer, og vi fejrer denne milepæl ved at skifte til shorts og t-shirt. Men vi har stadig 30 kilometer til Astorga.

Med få stops her og der forsøger vi at nå så langt som muligt inden solens stråler er skrappest.
    Med få små pauser hver 5 km. ankommer vi således til Hospital de Órbigo, kun 15 kilometer fra Astorga. Her finder vi en lækker restaurant med en dejlig udsigt og begynder så småt at føle os som civiliserede mennesker igen. Men det varer ikke ved.

Alle butikker holder siesta indtil kl. 16, og vi har ikke mere vand. Med 8 kilometer til næste by synes dette ikke som en ideel plan, men vi bevæger os alligevel afsted. Her bliver redetaf vores Lifestraw, der giver rent vand - uanset hvor man tager det fra.

De 8 kilometer snegler sig afsted, men endelig finder vi et par liter kold vand, nogle snacks og går de sidste kilometer til Astorga, kun for at bliver mødt med opbookede værelset overalt i byen. Efter 8 hotelværelser er der kun et værelse ledigt. 'Suiten' i et 3 stjernet hotel i midtbyen.

11 vabler, 70.000 skridt og 50 kilometers gang senere er der kun en ting at gøre. Vi betaler med glæde for suiten.

Men altså - man kan ikke bo i en suite og spise trangiamad. Så i aften tager vi på restaurant, bestiller vin, drikker rom og går sent i seng...

• En Såret Emil

July 23, 2017 in Denmark ⋅ ⛅ 17 °C

I går vågnede vi kl. 09 i vores hotelsuite, og tæller vablerne igen. Der var en anelse mere end 11. Men det er ikke det hele. Emils læg er helt smadret. Vi har nu to muligheder. Enten sender vi Emil på en bus sammen med de tungeste ting fra taskerne, og vandrer op til ham i en by 50 kilometer nede af vejen. Eller også bliver vi og holder en hviledag. Men en hviledag betyder at vi kommer for langt bagud planen?

Vi synes ikke at nogen skal efterlades alene, så vi beslutter os for alle sammen at tage en bus til Ponferrada. Her får Emil lidt massage fra Goldinger, og vi nyder dagen i denne smukke by.
    Naturen har ændret sig meget siden Leon. Før var den gold og øde, men jo længere vi går, jo mere frodig bliver den.
    De kommende dage skal vi bestige et bjerg og nyde den fantastiske natur!

• Hvad er klokken?

July 23, 2017 in Spain ⋅ 🌙 20 °C

Alarmen ringer. Vi ved alle sammen hvad det betyder. Inderst inde er der nok et menneskeligt instinkt der nærmest tigger os om at tage mobilen og kyle den igennem vinduet. Men hva' fanden - vi har jo selv stillet alarmen til 5:45. Vores roommate har allerede sin taske på og er ude af døren kl. 05:55. Så hurtige er vi dog ikke, men få minutter over 06 følger vi trop.
    Hvorfor så tidligt kan man spørge? Sådan gør man på Caminoen. Jo tidligere du går, jo mindre behøver du at gå mens solen banker dig ned.

Vi spiser en lille panini til morgenmad når vi runder vores 8. Kilometer, og formiddagen fortsætter stort set uhindret. Vi når dog lige at få en lille forsmag på vores kommende dage. De sidste 10 kilometer var ujævnt terræn og rent op ad bakke. Men vi klarede den! Vores fødder var mere ømme end efter vores 50-kilometers stint, men der var dog ikke kommet flere vabler.

I morgen skal vi bestige et lille bjerg. Små halvanden kilometers stigning venter os.

• "Mine vabler har fået vabler!"

July 24, 2017 in Spain ⋅ 🌙 16 °C

I dag sov vi længe. Vi var allerede oppe kl. 07. Vi lagde godt ud med en morgenmadsbuffet på det lille 'Alberque' hvor vi sov og var derefter afsted. Dagens etape skulle nemlig være den hårdeste etape på turen. Ikke på grund af de små 28 kilometer, men på grund af den stejle stigning, havde vi fået os fortalt. De første 13 kilometer går gnidningsfrit. "What's the Fuzz about?".

Det gik i dog snart svar på. De sidste 15 kilometer var op af bakke - Hele tiden! Og ikke på en pæn lille landevej. På en meget ujævn grusvej, som vi delte med køer, heste og andre bondedyr der alle sammen ved hvordan man... Lad os sige pynter stien med deres eget personlige præg.
    Vi har oplevet stor smerte i vores fødder og skuldre på denne tur (Yes, vi indser nu at vi skulle have pakket halvt så meget tøj som vi har gjort - taskerne er alt for tunge!, men aldrig har vi haft ondt i vores ben. Sådan rigtig ondt. Det kan 15 kilometer opad godt ændre på.
    Som Jacob sagde da vi tjekkede vores fødder efter turen og han var ved at "poppe en vabel": "Neeeej!!! Mine vabler har fået vabler! Der er vabler inde under hinanden!".

Men altså... Wow hvor var dét det hele værd. Den udsigt der. Vi er målløse. Og smerten - den kureres med en god gang Ø-Vitamin, som det ses på sidste billede.

• To dage - 70 kilometer

July 26, 2017 in Spain ⋅ 🌙 18 °C

Vi vågnede i går til den smukkeste solopgang i mands minde. Da vi var så højt oppe i bjergene, at vi var over dugpunktet, så lå der så stort et skylag over hele dalen, at det lignede en kæmpe sø af skyer. Da solen så brød igennem de skyer og malede dem røde og gule - wow en udsigt. Ord kan ikke beskrive det!

Vi begyndte dagen i går med en nedstigning på 3 timer. Vi tænkte (naive som vi er) at det vel er dejligt nok at gå ned ad bakke efter en lang dag op ad bakke. Hvor tog vi så grueligt fejl! Det var skisme hårdt. Efter 20 kilometer ankommer vi til en lille by hvor vi kan gå to veje. Vi er meget uenige om hvor vi skal gå hen, og vælger at slå plat eller krone om det. Jacob ender med at vinde (kun med en lille smule snyd) og vi ender ud med at gå næsten 20 kilometer mere før vi kommer til et Herberg vi kan sove hos. Vi har ikke noget ordentligt mad at spise, og dette herberg har desværre ikke nok senge til os, og vi bliver nødt til at sove på gulvet. Aldrig har en nats søvn gjort så ondt.

Vi vågner først kl. 07 i dag og gør os klar på at gå 30 kilometer til Portomarin - en lille "havne"-by der grænser op til en meget smuk sø. Gåturen i dag har ærligt talt været ret lort. Det har været omkring 40 grader i solen hele dagen (og vi har kun gået i solen), Jacobs vabler har bevæget sig op under neglene, og hvert skridt har føltes næsten som en nål der bliver stikket igennem foden. Jacob mente at man snildt kunne have anvendt denne gåtur som tortur-metode i den gamle middelalder.

I dag blev vi enige om dillemaet omkring 'det at holde pauser' når man går. Det er dejligt imens man holder pause at lufte sine fødder, drikke lidt vand, få lidt fodmassage og køle ned - men det er et helvede når man starter med at gå igen. Normalt gør det ondt at gå i de første 15-20 minutter indtil fødderne bliver lidt følelsesløse. Så er det dejlig rart at gå. Men når man starter igen efter en pause - så starter helvedet igen.
    Dette skyldes nok at vi har været tumper til at pakke og var pakket ca. dobbelt så meget tøj som vi behøver. Taskerne vejer jo næsten et ton!

Emil fandt ud af, da vi endelig efter mange timer nåede i mål, at hans vabler har rykket sig løs og hans lilletå føles som en ufødt babys tå. Vablen i sig selv var vel egentlig også større end tåen.

Men da vi så endelig ankom til byen fandt vi et fantastisk hostel. Massage, god mad, sauna, lækre toiletter dejlige senge - vi er alle enige om at folk generelt ikke værdsætter livets små glæder (såsom mad, vand, en seng og en krop der ikke gør ondt) nok i dagligdagen. Vi har besluttet at holde dagen i morgen fri for at restituere lidt.

Alt i alt en god dag ( trods en træls gåtur er det alt sammen "worth it" når man ankommer til et dejligt sted). Vi er desværre løbet tør for rom, men det kompenserede vi ved at drikke lidt af hostels bajere - Titanic ligger vel på bunden ;)

• Buen Camino

July 28, 2017 in Spain ⋅ ⛅ 20 °C

I dag startede vi blødt ud efter den lille pause i går, hvor vi ikke fik lavet andet end at restituere. Vi gik nemlig kun 25 kilometer. Det var også fordi at vi gerne vil sove i en by der havde et supermarked, så vi kunne lave billig aftensmad - og så var 25 kilometer lige det muliges kunst.

Da vi er på de sidste 100 kilometer er der ekstra mange mennesker på vandreruten. For at få beviset for at have vandret Caminoen behøver man nemlig kun bevise at man har gået de sidste 100 kilometer. Det betyder også at der er mange mennesker der lige er ankommet og begynder at vandre nu her. Vi skal derfor være tidligere afsted og tidligere fremme ved Herbergerne for at være sikret et værelse. Det betyder også at man møder mange flere mennesker. Det i sig selv er meget fedt, men vi har fået lidt spat af at sige: ''Buenos Dias, Buen Camino'' (Godmorgen, God Camino), til alle vi møder - for det gør man hernede.

Vi har planlagt de sidste par dages vandring og har desuden fået bestilt et dejligt hotel til når vi ankommer i Santiago de Compostella, hvor vi forventer at ankomme om aftenen d. 30 Juli (i overmorgen). Nu går vi tidligt til køjs med kun 69 kilometer igen, så vi kan komme tidligt op og i gang med dagen i morgen.

• Viva la Santiago de Compostella!

July 31, 2017 in Spain ⋅ ⛅ 16 °C

Da vi for i forgårs havde 70 kilometer tilbage, besluttede vi os for at tage de sidste kilometer på 2 dage. Første dag bød på en 28 kilometers tur til byen Arzur. Det var egentlig ikke en særlig slem dag. Benene havde det godt, formen er kommet og fødderne har dannet hård hud de mest udsatte steder. Der værste var i går. Lidt over 40 km, og de sidste 10 kilometers var næsten op ad bakke hele vejen. Det er sjovt som man kan bruge 2 timer på at gå 10-12 kilometer om morgenen, og 2 timer på at gå 2-4 kilometer sidst på dagen når man er helt kvæstet.

I løbet af de sidste 300 kilometer har vi fundet ud af nogle ting om Spanien.

1) De kan ikke snakke engelsk. Hvis det ikke er et turisted sted, så er de dårligere til engelsk end dem fra Frankrig. De snakker spansk til en, man forstår lidt igennem fakter og svarer dertil på engelsk. Det forstår de ikke og 'lang historie kort': Man bruger 3 minutter på at bestille en øl og en steak.

2) man får hvad man bestiller. Står der på menukortet: 'Sandwich with Chorizo' så er det dét man får. Brød og chorizo. Ingen mayo, salat, tomat eller ost eller lignende. Kun brød og chorizo. Det gælder alle steder. Bestiller man en burger, og overser at der IKKE står 'Homemade' - så forvent ikke at det er hjemmelavet.

3) Maden. Maden er for det meste dårligere end vores danske standarder. Kødet er af og til rådt i midten (også hakkekødet), det meste smager af "opvarmede færdigretter", medmindre man besøger de dyre restauranter og paellaen er kun god de fine steder (ellers smager den færdiglavet eller blot af salt).

Nu når vi er ankommet i Santiago er det en god tur vi kan se tilbage på. Der har været op og nedture, men i sidste ende har det været det hele værd!!!
    Nu glæder vi os til at imødegå en tid uden vabler (i hvert fald uden flere vabler), i gode hotelsenge og ikke dårlige liggeunderlag, og sidst men ikke mindst - en masse fedtivitas de næste par dage! <3

Trip end
    July 31, 2017