• Nejc Radolič

25 aprile 2026

Slovenske Konjice

25 aprile, Slovenia ⋅ 🌙 6 °C

Začetek potovanja

Dobro jutro… oziroma skoraj še noč. Budilka naju neusmiljeno prebudi ob 03:00. Tisti trenutek, ko se vprašaš, ali sploh greš spat ali samo narediš pavzo do odhoda. Ampak v zraku je nekaj posebnega – tisti znani občutek potovalne vznemirjenosti.

Kuhinja zadiši po jutranji kavi, ki je tokrat bolj nuja kot užitek. Med počasnim prebujanjem še enkrat preveriva vse spakirane stvari. Dokumenti? So. Polnilci? So. Tisti “za vsak slučaj” kosi oblačil? Seveda, tudi ti.

Ob 04:15 pobereva mami in Romana, še nekoliko zaspana, a nasmejana – vsi vemo, da nas čaka nekaj posebnega. Avto se napolni s kovčki, tišino zgodnjega jutra in občasnim smehom.

Odpravimo se na pot proti letališču na Dunaju. Ceste so skoraj prazne, nebo se počasi prebuja, mi pa že čutimo tisto prijetno napetost – malo potovalne vročice, malo utrujenosti in veliko pričakovanj.

Zakaj prav Istanbul? Želja po raziskovanju, odkrivanju nove kulture, okušanju drugačne hrane… in seveda tudi malo nakupovanja. Mesto, kjer se stikata vzhod in zahod, nas kliče že nekaj časa.

In zdaj smo končno na poti. Veselimo se vsega, kar prihaja. ✈️

• Letališče Dunaj

25 aprile, Austria ⋅ ☀️ 13 °C

Ob 7:30 prispemo na letališče na Dunaju, kjer najprej parkiramo avto. Nato se odpravimo proti terminalu, opravimo check-in in varnostni pregled. Ko imamo vse formalnosti za sabo, si vzamemo čas za zajtrk – nekateri si privoščijo jajca s slanino, jaz pa izberem pravi angleški zajtrk.

Po zajtrku se umirjeno odpravimo do izhoda, kjer ob skodelici kave čakamo na naš let. Medtem opazujemo letala na pisti in uživamo v začetku potovanja ter prijetnem vzdušju pred odhodom.

• Sabiha Gokcen - Istanbul

25 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 21 °C

Ob 13:20 smo pristali v sončnem Istanbulu, tokrat na azijski strani mesta, kjer se Evropa in Azija skoraj dotikata. Že ob prvem koraku iz letala smo začutili toplino in drugačen utrip, ki obljublja nepozabno dogodivščino – sploh ker smo tukaj prvič.

Let je minil mirno in sproščujoče. Večina nas je med potjo za kratek čas zadremala, kot bi se želeli spočiti pred novimi vtisi, ki nas čakajo. Takšni leti so vedno najlepši uvod v potovanje – brez stresa, z občutkom lahkotnosti.

Po pristanku smo potrpežljivo počakali na prtljago in medtem že delili prve vtise ter pričakovanja. Ko smo končno stopili proti izhodu, nas je pred letališčem že čakal taksi. Z naloženimi kovčki in nasmehi na obrazih smo se odpravili naprej v mesto – pripravljeni, da Istanbul začnemo odkrivati korak za korakom.

• Istanbul - hotel Momento hotel

25 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 21 °C

Po prihodu v hotel se najprej namestimo v sobo in si vzamemo čas za kratek počitek. Nato si v bližini hotela privoščimo kavo in se počasi vživimo v vzdušje mesta. Ker je prvi dan namenjen bolj sproščenemu tempu, se odpravimo na kratek obisk Grand Bazaar, kjer malo pobrskamo med stojnicami in začutimo utrip Istanbula.

Sledi sproščeno sprehajanje po okolici, brez hitenja, z vmesnimi postanki za opazovanje mesta. Proti večeru si privoščimo večerjo v strešni restavraciji z razgledom na mesto, nato pa dan zaključimo z umirjenim večernim sprehodom do ene izmed mošej, kjer doživimo še nočno atmosfero Istanbula.

Naslednji dan pa začnemo bolj aktivno in raziskovalno.

• Sultanahmed Blue Mosque

26 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 17 °C

Dobro jutro.

Ob 7:30 naju prebudi budilka, ki naznani začetek novega dne v Istanbulu. Počasi se odpraviva na zajtrk, kjer se nama ob 8:30 pridružita še mami in Roman. Ob dobri hrani in prijetnem klepetu naredimo načrt za dopoldansko raziskovanje.

Ko pripravimo vse potrebno, stopimo pred hotel, kjer za trenutek postanemo in začutimo utrip mesta. Nato se odpravimo po nakup kart za javni prevoz, kar nam omogoči lažje premikanje po živahnih ulicah.

Naša prva postojanka je veličastna Modra mošeja, ki nas s svojo arhitekturo in mogočnostjo popolnoma prevzame. Po ogledu si privoščimo kratek oddih – kavo pred vhodom na Arasta bazar, kjer prvič poskusimo pravo turško kavo. Njen močan okus in posebna priprava nas navdušita.

Polni vtisov in lepih občutkov ugotovimo, da nas je dopoldne v Istanbulu popolnoma očaralo.

• Arasta bazaar

26 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 18 °C

Potovanje po Istanbulu začnemo v živahnem bazarju Arasta Bazaar, ki nas takoj navduši. Med pisanimi stojnicami občudujemo preproge, začimbe, čaje in vse, kar predstavlja pravo turško vzdušje – seveda tudi kupimo nekaj spominkov.

Nato se peš odpravimo do veličastne Hagia Sophia, ki jo tokrat občudujemo le od zunaj, a nas vseeno prevzame s svojo mogočno podobo. Sprehod nadaljujemo do tramvaja in se zapeljemo do živahnega predela Taksim Square.

Tam se podamo po znameniti nakupovalni ulici Istiklal Avenue, kjer uživamo v sprehodu med trgovinami in si privoščimo še nekaj nakupov oblačil.

Utrujeni, a polni vtisov, se vrnemo čez most proti zgodovinskemu delu mesta, kjer si oddahnemo ob Yeni Mosque. Po krajšem počitku nas čaka le še zadnji večerni sprehod nazaj do hotela.

• Yeni Camii

26 aprile, Turchia ⋅ 🌙 16 °C

Na poti nazaj si privoščimo še nekaj sladkega – kupimo dišečo baklavo in sveže jagodne tortice. Nato se peš odpravimo do čudovite Sultan Ahmed Mosque, kjer v miru pojemo sladice in uživamo v pogledu na osvetljeno večerno mošejo.

Utrujeni se odpravimo do tramvaja, ki nas popelje nazaj do hotela. Pred vhodom si privoščimo še sproščeno večerno kavo, nato pa se, polni vtisov, odpravimo k počitku in zaspimo v pričakovanju novega dne.

• Beyazik Mošeja

27 aprile, Turchia ⋅ 🌬 16 °C

Drugi dan v Istanbul je minil precej drugače kot prvi – manj znamenitosti, a zato toliko več utripajočega vsakdana, barv, trgovin in spontanih trenutkov. Že dopoldne smo se prepustili raziskovanju okolice hotela, kjer se na vsakem koraku skriva nova trgovinica, nova ponudba in nova skušnjava. Nakupovanje tukaj ni le opravilo, ampak prava izkušnja – prodajalci te vabijo, ulice so polne življenja, in hitro se znajdeš z vrečkami v rokah, ki jih sproti nosiš nazaj v sobo, preden nadaljuješ svojo “misijo”.

Ko smo opravili prvi “krog”, smo skočili v Uber in se odpeljali do posebne umetniške trgovine, kjer sem iskal perla barve za izdelavo nakita. To ni bil le hiter postanek – bil je trenutek navdiha, saj sem že v mislih začel sestavljati ideje za prihodnje kreacije. Istanbul res zna prebuditi ustvarjalnost.

Po vrnitvi v središče smo se ustavili pri veličastni Beyazit Mosque. Njena mirnost in eleganca sta ponudili popoln kontrast kaosu mestnih ulic. Tam smo si vzeli čas za nekaj fotografij in kratek oddih, preden smo se podali naprej.

Sledil je obisk znamenitega Grand Bazaar. Čeprav slovi kot ena največjih in najbolj znanih tržnic na svetu, nas tokrat ni povsem očaral. Morda zaradi množice ljudi ali občutka, da je vse nekoliko preveč turistično. A kljub temu je zanimivo videti to labirintno mrežo trgovin, ki že stoletja privablja obiskovalce z vsega sveta.

Pravo vzdušje smo nato našli v ozkih ulicah izven glavnih poti. Tam se Istanbul pokaže v svoji najbolj avtentični obliki – trgovine, ki prodajajo “vse in še več”, vonjave začimb, glasovi prodajalcev in občutek, da si del nečesa resničnega. Sprehod nas je pripeljal vse do marine, kjer smo si privoščili zasluženo kosilo ob pogledu na vodo. Tisti trenutek, ko se malo ustaviš, sedeš in samo uživaš – neprecenljivo.

Popoldne nas je čakalo še eno pravo istanbulsko doživetje – vožnja z nabito polnim tramvajem. Malo stiskanja, malo smeha, a tudi to je del šarma mesta. Ko smo prispeli nazaj do hotela, smo si privoščili kavo, nato pa še en sproščen sprehod po ulicah in – seveda – še nekaj nakupovanja.

Večer smo zaključili v vrhunski restavraciji, kjer ni šlo le za odlično hrano, ampak tudi za pravo zabavo. Osebje je poskrbelo za smeh, dobro voljo in sproščeno vzdušje, ki je dan zaokrožilo na najboljši možen način. Za piko na i smo si privoščili še večerno kavo pred hotelom, opazovali utrip mesta in počasi umirili tempo.

Utrujeni, a polni vtisov smo se odpravili spat – z rahlim pričakovanjem, saj nas jutri čaka nova avantura: raziskovanje azijskega dela tega neverjetnega mesta.

• Camlica tower

28 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 16 °C

Prebudimo se ob 8:00 in dan začnemo počasi, z občutkom, da nas čaka nekaj posebnega. Ob 8:30 si privoščimo zajtrk in kavo pred hotelom, medtem ko se mesto šele prebuja.

Nato naročimo Uber in se odpravimo na vožnjo skozi Avrasya Tunnel proti azijskemu delu Istanbula. Že sama vožnja je doživetje, prehod med dvema celinama pa doda poseben čar.

Na azijski strani najprej opravimo kratek postanek za nakup polimerne gline, potem pa se prepustimo raziskovanju. Takoj nas prevzame drugačna energija – bolj umirjena, manj turistična. Ulice so polne življenja, a brez gneče. Sprehodimo se mimo lokalnih tržnic, kjer nas očarajo barve in vonji svežega sadja, zelenjave in rib. Vse deluje bolj pristno, bolj domače. Preprosto – uživamo.

Vmes si vzamemo čas še za kavo, nato pa se odpravimo proti marini, kjer za trenutek zadihamo ob vodi. Sledi nova vožnja z Uberjem do ene najbolj impresivnih točk dneva – Çamlıca Tower, ki se dviga kar 369 metrov visoko.

Kupimo vstopnice (18 € na osebo) in se s panoramskim dvigalom povzpnemo na razgledno ploščad. Razgled? Naravnost spektakularen. Pred nami se razprostira celoten Istanbul – tako azijski kot evropski del. Mesto v vsej svoji širini in veličini.

Seveda ne manjka fotografiranja, nato pa se ustavimo še v restavraciji 360Kule Restaurant, kjer ob kavi in lahkem prigrizku še enkrat v miru občudujemo razglede.

Popolno dopoldne – kombinacija raziskovanja, lokalnega utripa in dih jemajočih pogledov.

• Emaar Akvaryum

28 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 17 °C

Po panoramskem razgledu na čudoviti Istanbul se odpravimo naprej. Iz stolpa se z Uberjem zapeljemo proti akvariju Emaar. Pred vhodom v kompleks stopimo skozi varnostni pregled, nato pa se znajdemo v svetu razkošnih trgovin in elegantnega ambienta.

Pred nami se razprostira ogromen nakupovalni center, poln življenja, svetlobe in raznolikih ponudb. V drugem podzemnem nadstropju obiščemo akvarij, kjer nas očarajo številne morske živali in podvodni svet – resnično doživetje, ki ga ne pozabiš zlahka.

Po raziskovanju se vrnemo v center, kjer si na terasi privoščimo kavo. Ob sproščenem vzdušju in razgledu si vzamemo čas za počitek ter začnemo načrtovati naslednje korake našega potovanja.

• Kadıköy – Karaköy – Eminönü

28 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 13 °C

Popoldne začnemo z odhodom iz nakupovalnega centra nazaj proti pristanišču v Kadıköy. Najprej se ustavimo na živahni tržnici, kjer si privoščimo nekaj lokalnih dobrot – predvsem kuhan krompir z raznimi dodatki. Medtem jaz in Dejan izkoristiva priložnost še za nakup čevljev, mami in Roman pa si privoščita burek in sladico.

Nato se odpravimo proti pristanišču in se vkrcamo na javni trajekt na liniji Kadıköy – Karaköy – Eminönü, ki nas v približno 25 minutah popelje nazaj na evropski del mesta, do Eminönü.

Po izkrcanju nadaljujemo pot s tramvajem na liniji T1 tram line Istanbul in se zapeljemo do znamenitega Grand Bazaar. Od tam se peš odpravimo proti hotelu, kjer opravimo še zadnje nakupe, nato pa si privoščimo kavo pred hotelom.

Dan zaključimo prijetno utrujeni in hitro zaspimo, saj nas naslednje jutro čaka zgodnji odhod – ob 7:30 krenemo proti letališču in nato nazaj proti domu.

• Sabiha Gokcen letališče

29 aprile, Turchia ⋅ ☀️ 15 °C

Dobro jutro 🌅

Ura zazvoni že ob 6.30. Utrujeni in še malo zaspani počasi vstanemo in začnemo pakirati zadnje stvari. Kljub zaspanosti se že čuti rahlo vznemirjenje ob odhodu.

Ob 7.00 se odpravimo na zajtrk in nato opravimo check-out iz hotela. Še zadnji pogled na sobo in že smo na poti.

Ob 7.30 nas pobere taksi, ki nas popelje proti letališču. Vožnja traja približno 1 uro in 15 minut, saj je jutranja gneča že v polnem teku.

Ko prispemo na letališče, uredimo vse potrebne formalnosti – oddaja prtljage, varnostni pregled in kontrola dokumentov. Nato si vzamemo nekaj časa za čakanje in počitek pred letom.

Ob 10.30 se začne boarding, kmalu zatem pa že sedimo na letalu.
    Ob 11.20 poletimo proti Dunaju ✈️

Zadnji dan, poln utrujenosti, a tudi lepih spominov.

• Wienna airport

29 aprile, Austria ⋅ ☀️ 16 °C

Ob 13:20 smo pristali v sončnem Dunaju. Let je minil presenetljivo hitro – večino časa smo prespali, malo sanjali o preteklih dneh in počasi že predelovali vse, kar smo doživeli. Tisti prijeten občutek utrujenosti po dobrem potovanju, ko si hkrati vesel, da greš domov… in ti je malo žal, da je konec.

Istanbul. Mesto, ki te zadane takoj, brez opozorila. Nežno ali postopno – to tukaj ne obstaja. To je mesto, ki te posrka vase z vso svojo energijo, hrupom, barvami in kontrasti. Prvi vtis? Kaos. Ceste polne avtomobilov, hupanje, ljudje, ki hitijo vsak v svojo smer, javni prevoz nabito poln… in občutek, da si se znašel sredi nečesa ogromnega, skoraj neukrotljivega. Gužva, gužva, gužva – ampak na nek način začneš v tem ritmu celo uživati.

Posebno doživetje je bilo tudi klicanje k molitvi. Prvič, ko smo ga slišali, nas je kar malo zmrazilo – bilo je glasno, nenavadno, skoraj strašljivo, ker tega nismo vajeni. Ampak z vsakim naslednjim dnem je postajalo bolj domače. Na koncu smo ga že pričakovali, kot nek ritem mesta, ki te spremlja skozi dan.

Kar pa res ostane s tabo, so ljudje. Topli, prijazni, vedno pripravljeni pomagati, tudi če se ne razumete najbolje. Tisti iskren nasmeh, ki ga ne moreš zaigrati. In potem hrana… iskreno, težko opišeš, kako dobra je bila. Vsak obrok svoje doživetje, vsaka sladica mala zmaga. In ja, sladice… nevarno dobre 😄

Imeli smo srečo s tremi dnevi popolnega sonca, kar je mestu dalo še dodatno toplino. Džamij je res nešteto – kamorkoli pogledaš, te obdaja ta mogočna, čudovita arhitektura, ki te vedno znova ustavi. In razgledi… tisti trenutki, ko obstaneš in si samo rečeš: “Wow, tukaj sem.”

Zanimiv občutek je bil tudi denar – ko zamenjaš 200 € in dobiš kup turških lir, imaš za sekundo občutek, da si postal milijonar 😆 Trgovin je res ogromno, od vsega možnega – ja, tudi “fejk” robe je veliko, ampak presenetljivo smo našli tudi zelo kvalitetna oblačila. In kave… popoln ritual. Močne, aromatične, takšne, da si vzameš čas.

Opazili smo tudi razliko med deli mesta. Evropski del se nam je zdel bolj divji, bolj kaotičen, na trenutke tudi malo bolj umazan. Medtem ko nas je azijski del popolnoma očaral – bolj miren, bolj pristen, kot da tam mesto malo zadihne. Tisti del nam je res ostal v posebnem spominu.

Za premikanje po mestu je bil Uber res super rešitev – enostavno, hitro in brez kompliciranja, kar v takem mestu še kako prav pride.

Na koncu? Nakupili smo ogromno, doživeli še več. Istanbul ni mesto, ki ga samo obiščeš – Istanbul doživiš. In čeprav smo se vrnili domov, imamo občutek, da smo tam pustili majhen del sebe.

In nekaj je jasno – to ni bilo zadnjič.

Hvala, Istanbul ☺️

• Fine del viaggio