• Naar Mérida

March 11 in Mexico ⋅ ☀️ 36 °C

Mijn bus was pas om 11u, veel te laat, maar ik had niet veel keuze, de vroegere bussen waren met tussenstops en ik wilde een directe. Direct betekent al een rit van 2u30, wat lang genoeg is op een bus. Eenmaal onderweg werden we gestopt door de politie die het bagage ruim inspecteerde en eens in de bus rondliep om te zoeken naar verdachte personen. Ik deed mijn best om er zeer onschuldig uit te zien, en het moet gewerkt hebben want het duurde niet lang voor we terug op weg waren.
    Eens aangekomen besloot ik te voet naar het hotel te wandelen, volgens google 25 min, dus op mijn tempo 20 min, geen reden om een taxi te nemen. Het was echter 36 graden, en toen ik het hotel binnen stapte kreeg ik direct een fles water in mijn handen gedrukt, het zweet stroomde van mij.
    Na een rappe douche en uitgebreide uitleg van de eigenaar van de bezienswaardigheden (hij wist zelfs een metal bar zijn), liep ik de stad in om nog zo veel mogelijk te zien voor het donker wordt. De volgende dagen heb ik een tour geboekt, en zal ik de stad niet voldoende kunnen verkennen overdag, dus mijn plan was om nu een spurtje door de stad te zetten nu de zon nig scheen.
    De kathedraal was dicht, maar de hotel eigenaar had mij verteld waar ik het achterpoortje kon vinden, de pelgrims ingang, en zo had ik de plaats op een paar mensen na voor mezelf. De stenen structuur stond mij wel aan, romaans denk ik, in witte steen.
    De stad heeft geen auto vrij centrum, maar is toch zeer wandelbaar.
    Mijn dag eindigde in een foodhal, die eerst er nogal doods uit zag, maar dat kwam omdat ik weer de eerste was die extreem vroeg wilde eten naar Mexicaanse normen, 18:30, rond 20u begon de hal vol te lopen en kwam er meer sfeer. Ik onthou dit voor morgen want hier kom ik terug. Er was een cafe naast de foodhal die specialiseert in bieren, en jawel, de helft van de kaart was belgisch. Rond 21u zat ik al uitgeput terug op hotel.