Kyrgyzstan 2024

heinäkuuta 2024
  • Sterre De Bie
Nomaden en paarden en yurten enzo
  • Sterre De Bie

• 166tykkäykset
  • Nieuw avontuur

14. heinäkuuta 2024, Belgia ⋅ ☁️ 22 °C

Dag allemaal iedereen!
    Vandaag start een nieuw avontuur. En dit keer niet de occasional citytrip, nee nee. Maar Sterre gaat naar Kyrgyzstan!! Woep woeeeeeep. Of Kirgizië, tis hoe je het zelf wilt noemen, maar ik vin Kyrgyzstan persoonlijk cooler klinken. 🇰🇬

De reis begon al vanuit het pittoreske Mariaburg waar ik de trein nam naar Zaventem. Daar ontmoette ik al meteen de groep waar ik de komende 3 weken mee ga spenderen. Vervolgens moesten we een vlucht nemen naar Istanbul en daar overstappen op een vlucht naar Bishkek (de hoofdstad). Na wa angst voor eventuele vertraging en 15 minuten aan snelwandelen door die GIGANTISCHE luchthaven van Istanbul, is het toch allemaal gelukt en zit ik nu in dit mooie, warme land.

Op beide vluchten kreeg ik trouwens eten. Op de eerste vlucht voelde dat volkomen normaal, lekker pastaatje om 21u. Maar op de tweede vlucht was het toch wat raar om om 2 uur ‘ s nachts te worden wakker gemaakt met een hamburger en rijst voor mij.

Ps. Ooit al eens gezien wat de piloot ziet wanneer hij ‘s nachts landt? Nee, wel bij deze. Ik kon alles perfect meevolgen via dat schermpje

Pps. Hoe moooooi is de nacht???

• Ik kan geen Russisch, helaas

15. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ☁️ 20 °C

Koekoeeek

Na het landen deze ochtend om 8u lokale tijd en 4u Belgische tijd…. Namen we een taxi naar het hostel waar we twee nachten zullen blijven. Tijdens deze, avontuurlijke, taxirit maakte we al snel kennis met de speciale rijstijl van Kirgiezen. Het is nog net geen India, maar toch valt er nu eens geen enkele auto te bespeuren zonder bluts of kras. Nog iets heel opvallend; ze hebben hier precies bijna evenveel auto’s met een rechts stuur als een links stuur terwijl ze hier gwn rechts rijden. Rare Kirgiezen
    Dan even snel hapje gaan eten en daarna kregen we meteen een uitgebreide rondleiding van de gids door Bischkek.

“Nou Sterre, wat vind je van Bischkek? Is het aan te raden??”
    Wel,…, nee. Sorry om jullie teleur te stellen boys. Natuurlijk is hrt een super interessante stad door simpelweg al de cultuurverschillen. De straten geven me Mexico vibes. Maar veel is er niet te zien. Vooral groooote pleinen en velden met dan in het midden een standbeeld van een of andere communistische leider.
    Gelukkig kom ik hier niet voor de hoofdstad, maar wel voor haar fantastische natuur die we binnenkort gaan ontdekken.

Na deze waaaarme dag moesten we toch zeker even gebruik maken van het zwembad. En ten slotte ‘s avonds gaan eten in een echt lokaal restaurant. Te herkennen aan het gebrek aan Engelse kaarten (wat ze eigenlijk nergens hebben) en gebrek aan engels sprekenden (ja die zijn er eig ook bijna niet). Da was dus wel beetje een uitdaging

Oke
    Ik ga dodokes doen, want veel slaap te kort

Kusjes daar 💕

Ps. (Ik zal jullie stillaan introduceren tot mijn reisgenoten. Hier alvast;
    Foto 6 - Tijs
    Foto 7 - Cil, Hendrik, Hannah, Hanne
    Foto 8 - Hannah, Jacob, Tijs)

• Alle 4 de seizoenen op 1 dag

16. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ☁️ 12 °C

Amai

Dag 2, en ineens pittig. 1300 meter gestegen tot 3500 meter en terug naar beneden in 4u50!! Nou ik ben best trots op mezelf na vele maanden zonder echte sport. Ik was zelfs sneller dan de triatlonners in onze groep. Nu moeten mijn knieën wel goed recupereren want dat kunnen ze niet nog eens een tweede keer zo snel.
    Maar man, wat was dat moooooi!! Het onoplettende oog zou zeggen “dAt lIjKt tOcH gEwOoN oP dE AlPeN?¿” maar NEEN. Gewoon, als je daar bent voelt alles zo machtig!! En dit was zelfs nog maar het begin van de bergen, op minder dan een uur rijden van Bishkek.

De foto’s spreken wel wat voor zich, gewoon: mooi, mooi en nog mooier. Het eindpunt was een gletsjer naast een echte klimmersberghut.

Wat je natuurlijk wel hebt in de bergen, zijn alle seizoenen door elkaar. We gingen van het 30°C Bishkek naar 15° bergen. Met felle zon afgewisseld door miserregen, drash regen, mist en dan terug felle zon. En dat allemaal in een half uur tijd. En ja, natuurlijk ook sneeuw gezien!

@mama omdat jij zl van zoekplaatjes houdt: zoek de bergmarmot!
    @oma en opa: een bloemetje speciaal voor opa!!

Liefs
    Jullie blogster in Kyrgyzstan

Fun fact: dat ding op de Kirgizische vlag is het bovenaanzicht van een yurt, afgebeeld op een zon met 40 pieken die de eerste 40 stammen symboliseren.

• USA of Kyrgyzstan?

17. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ☀️ 22 °C

Goeeeededaaaag

Vandaag trokken we verder met ons busje (met driver @take_benz, ja, onze vaste chauffeur is een influencer). Eerste stop was de burana tower. Een 11de eeuwse minaret met omliggende grafstenen en werktuigen. Hier kwamen we voor de eerste keer eens een stuk of 5 andere toeristen tegen!

Dan gingen we verder met ons busje vroem vroem. En deden we een “kleinere” staptocht van 3,5 uur door een nog onbekende parel! Je denkt misschien: maar Sterre, weet ge zeker dat ge niet in de USA zit?? Nee nee, dit IS Kyrgyzstan. En meer specifiek canyon Konorchek.
    Mach tig
    Wauw

Naja, na weer een paar uur alsof we op een andere planeet waren, was het toch eens tijd om naar onze volgende overnachtplaats te trekken. En omdat het al donker was besloot onze fancy driver al het potentieel van zijn bus boven te halen en werd het vanbinnen omgetoverd in een party bus.

Slaapweeel

• Sterre in the wild

17. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ⛅ 17 °C

Deze foto’s kreeg ik nog ge-airdropped. Jullie mogen meegenieten van mezelf in de niet-Grand Canyon

Kusies

• Issyk cool meer

18. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ⛅ 18 °C

Hoi Leute

Eerst even een paar foto’s van onze slaapplaats van afgelope en komende nacht; een yurt! In een heel mooie tuin van een Hollandse vrouw hier, Jacobientje. Met mooie “buiten” douches met uitzicht op de bergen.

Op de planning vandaag: lekker beetje uitrusten aan het Issyk Kul meer, (Dat is da ene meer dat je meteen op de kaart ziet wanneer je Kyrgyzstan opzoekt). Gugaaantisch groot. Als je goed kijkt op de foto’s kan je de bergen aan de overkant zien!! Ik heb eigenlijk vooral gelezen en gedobberd.
    Fun fact van de dag: ondanks alle bergen rond het meer besneeuwen, bevriest het meer nooit.

‘S avonds leerden we manti’s maken door de locals en vlechtte ik ook Jacobientje haar haar in.

Nu indommelen in de yurt met onweer op de achtergrond.

• Stilte voor de storm

19. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ☀️ 17 °C

Hoi liefieees

Vandaag startte ik de dag niet in het Engels, Russisch of Kyrgyzisch, maar in het Italiaans, want een vrijwilligster in ons verblijf is een Italiaanse. We hebben toch een dik half uur vlot met elkaar gebabbeld! (Een 55-jarige vrouw uit Udine!! Die oost- en centraal Azië aan het doorreizen is met ondertussen vrijwilligerswerk, en er een boek over schrijft.) Heel interessante vrouw.

Nou genoeg over deze vrouw, wij reizden door naar de plaats waar we onze echte trekking gaan beginnen. Maar omdat het wel effetjes reizen is, stopten we bij een warmwaterbron. Nu moet ik wel even zeggen… die was best (heel) teleurstellend. Het gaf meer mini-centre parc vibes: een klein bad vooooool met Kyrgyzen en roepende kindjes. Het water was in fact wel heet, dat moet ik ze geven. Maar daar zijn we dus niet heel lang gebleven. (Heb ook alleen een foto van de toiletten kant want die was mooier)

Dus we reden door naar onze volgende bestemming, Karakol, en lieten onze chauffeur een restaurant uitkiezen. Deze man. Het is toch een specialleke, maar wel een gelukkige. Zelfs een echte gentleman want elke keer als ik drinken wilde inschenken, was hij me voor. OJA we zijn die ochtend ook op zijn influencer instagrampagina verschenen!!!
    Dan wat verder rijden en nog koffietje/ smoothie geplaceerd.

In de namiddag kregen we een briefing over de komende hike… waarover morgen meer…. En ‘s avonds heerlijk gegeten onder het maanlicht.

En jup. Natuurlijk kan henna niet ontbreken aan een vakantie

Toedeloe, zoete dromen!!

Wist-je-datje van de dag: (woorden van onze vorige hostel vrouw!) De huidige Kyrgyziër roept veel vragen op van andere landen: ze lijken Chinees, zijn moslim en spreken Russisch. Maar de traditionele Kyrgyziër heeft eig rood/ros haar en kleine groene ogen. Al die veranderingen zijn gekomen door verschillende invasies doorheen de tijd

• 1/4 trekking: tussen de wilde paarden

20. heinäkuuta 2024, Kirgisia ⋅ ☀️ 17 °C

Och jongens

We zijn vertrokken op de 4- daagse trekking van de Juku tot de Jeti-Oguz kloof.

Ik heb gewoon écht geen woorden

Erover vertellen doet het niet aan zijn waarde, zelfs foto’s of filmpjes geven maar een klein deeltje weer. Ge moet hier gewoon ZIJN.

De sfeer kan ik dus niet omschrijven, maar de dagindeling wel 😁

Om 9 uur werden we opgehaald door een busje van de trekkingsorganisatie en om 10 uur waren we echt op wandel in de Juku vallei. Gelukkig dragen 4 sterke paarden onze bagage zodat wij volop kunnen genieten. Het begon met een sterke stijging, dan beetje dalen.. wacht ik ga het tekenen:

/\
    /\ __ /\___/

Zoiets ja. Mocht ik het nog niet gezegd hebben; het is hier prachtig. Veel koeien, veel paarden, de occasional yurt.

Ook ‘s avonds sliepen wij in een yurt. In een klein dorpje met ca. 7 yurten in de vallei en veel vee. Afgezonderd van de wereld.

18 km
    6 uur