Satellite
Show on map
 • Day27

  Amed - Snorkelen

  March 12, 2017 in Indonesia ⋅ ☀️ 23 °C

  Er mag best eens een wat rustiger dagje tussen zitten vonden wij, dus er staat snorkelen op de planning! Bij het boeken vertelde de manager van het hotel dat er 2 "hotspots" zijn die best uit elkaar liggen. En.... (suckers die we zijn) boeken we ze alletwee!! Maar vanmorgen eerst een meer dan behoorlijk groot ontbijt weggewerkt. Kiezen uit diverse warme dranken, verse fruitdranken en vervolgens ook nog 3 items op de kaart, variërend van honing met yogurt tot bananenpannenkoeken! We meldden ons dus met een goed gevuld buikje aan de balie. De lieve dame achter de balie nam ons mee t strand op en daar wachtte 1 van de lokale vissers, die hun boten ook verhuren aan toeristen die zonodig met een duikbril vissies moeten kijken. Deze boten zijn ongeveer 5 à 6 meter lang, ongeveer 80cm breed en aan weerszijden een drijver in de volle lengte van de boot.

  De eerst visser van dienst had geïnvesteerd in een tweetakt Yamaha 15pk buitenboordmotor, die wij aan het eind van de middag meer op waarde wisten te schatten (waarover later meer....). Hij bracht ons naar een wrak van een Japans schip dat ongeveer op 100 meter van een strand lag. We stapten overboord (ik gewapend met mn namaak Go-Pro van € 35) en kwamen direct in Finding Nemo terecht! We hebben meerdere keren de gele broer van Gill gezien. Voor de niet kenners, dat was de vis die baas was in t aquarium waar Nemo in terecht kwam.... Ik had voor de zekerheid een t-shirt aangehouden, want mn armen en benen zijn inmiddels "50 shades of red"...

  Het is werkelijk geweldig om hier rond te zwemmen en je ziet de ene mooie, kleurrijke vis na de andere, soms met tientallen tegelijk! Heerlijk! Maar aan alle pret komt een eind, dus terug naar t hotel. De boot vaart met een rotgang t strand op en dan kun je zo uitstappen. Helaas waren we wat overmoedig en beseften we niet dat het zand op t strand inmiddels de temperatuur van een gemiddelde BBQ had aangenomen en dus renden we al gillend van de pijn naar een stuk schaduw. Dit tot grote hilariteit van de lokalen, die ons dus zonder enige schroom uitlachtten.... en gelijk hadden ze....! Resultaat is wel dat Talin letterlijk brandblaren onder haar voeten heeft!!

  Na even te zijn bijgekomen, hebben we een financjële check gedaan en kwamen erachter dat de bodem van de schatkist in zicht was. Tijd om op de brommer geld te scoren! Aangezien Talin een zomerjurk aanhad, is ze in Amazonezit achterop gegaan bij mij. Das overigens volkomen normaal hier.... De manager van het hotel had gezegd dat het geldautomaat zo'n 5 minuten rijden was. Na 10 minuten zijn we toch maar gaan vragen. Nog 1km was het antwoord... Na 2 km nóg maar een keer vragen en wederom was het nog maar 1km! Uiteindelijk ben ik op goed geluk na 2km ergens rechts en links gegaan en ja hoor: daar was ie dan!! Nadat de ATM onze reguliere bankpassen zonder pardon weigerde, was het de beurt aan de credit cards en deze "flexibele vrienden" deden het tadeloos!

  Inmiddels toch weer trek gekregen (hoe bestaat t na zo'n ontbijt) en bij de Warung om de hoek van het hotel weer voor een appel en een ei lekker gegeten. Om onze reis verder te plannen onder het genot van een fruitdrankje en een Cola de kaart op tafel uitgespreidt en de opties bekeken. Het begon alweer tegen 16 uur te lopen en werd dus tijd voor de 2e snorkelsessie. We werden opgehaald door Ketut, de enige visser die redelijk Engels spreekt. Hij zet ons in een andere vissersboot en ook een andere chauffeur. Deze visser had de diepte investering van een buitenboord motor niet gedaan. Op deze boot stond een originele Thaise langstaart motor. Nadeel is dat de motor zelf op ongeveer 30cm van mn oren stond te loeien! Dat ben je snel zat kan ik je melden! Deze bootreis was ook wat langer dan de eerste, ook dat nog! Ook hier werden we bij een strand overboord gezet en ook hier was het "Nemo-tijd!" Het mooie van deze stek was dat t ondieper was en er toch koraal stond dat door honderden prachtige vissen en visjes werd afgegraasd! Ik heb zelfs een school Makreel achtigen gezien die blijkbaar hun bek enorm kunnen opensperren en al zwemmend hun eten uit t water filteren. Hierbij lijkt t alsof hun kop verandert in zilver... heel apart. Maar ook grote kleurige deurmatten die op hun dooie akkertje aan t koraal knaagden. Het deed de vissen werkelijk niets dat wij tussen hen in zwommen!

  Op tijd weer terug want Talin had een massage geboekt om 18 uur! Die tijd heb ik gebruikt om wat te lezen met een fijn Bintang biertje aan mijn zijde. Na 1,5 uur stond een herboren Talin weer in de kamer en werd t tijd voor het diner. Dit hebben we toch maar weer in het hotel gegeten en was uiteraard weer heerlijk! Wat dus een rustig dagje had moeten zijn, blijkt toch weer drukker dan gepland!

  Morgen gaan we naar de Batu vulkaan. Het hotel dat we hebben geboekt heeft geen internet (ze bestaan!) We blijven daar 2 dagen. Kans is dus groot dat we effe niets posten! Tot snel!
  Read more