• Bryggbesök

23 de octubre de 2018, Red Sea ⋅ 🌙 31 °C

2018-10-22 måndag

Äntligen sovmorgon! Och en lugn frukost där vi kunde sitta och njuta av kaffet. Vi såg fyra frukostätare som vi inte kände igen, klädda i mörkblått med företagslogga på bröstet. Vi la samman två och två och kom fram till att deras närvaro säkert hade med piratfaran att göra.

Den sedan tidigare utlovade ’pirat’-övningen satte igång 10:30. Kaptenen hördes i högtalarna och upprepade kodorden ’safe haven’. Vi var i vår hytt och direktiven för oss var att gå ut i korridoren och stanna där tills vi fick andra order. De som befann sig utomhus, på pool-däck, sol-däck eller på serveringarna, fick bege sig inomhus.
    Personalen kollade att alla hytter var tomma och vi såg några av de blåklädda röra sig bland dem.
    När alla befann sig på ett säkert ställe avblåstes övningen.

Efter lunch lyssnade vi på ett föredrag om den arabiska världen. Intressant och är en bra bakgrund när vi senare i veckan går iland.

Pia hade ordnat ett besök på bryggan för oss som var mycket intressant. Vi som är IT-, risk- och säkerhetsintresserade var nöjda med deras dokumentation av allt som sker på bryggan. Det finns mikrofoner i taket så att all mänsklig kommunikation säkrades. Sedan finns den ’svarta lådan’ som tar hand om all elektronisk aktivitet och den har en säkerhetsbackupp på annan plats i fartyget. Det viktigast instrumentet är, trots all denna teknik, det mänskliga förståndet. Vad man hör och ser är viktigare än alla andra hjälpmedel.
    Fr.o.m i kväll kommer besättningen på bryggan att utökas med extern säkerhetspersonal (de blåklädda) tills vi lämnar piratfarliga vatten.

Senare på dagen var vi, tillsammans med ett otal andra, inviterade av kaptenen till mingel med dryck och små tilltugg. Vi är nämligen med i Loyalty Club och det var anledning till inbjudan. Vi hade tidigare anmält oss till klubben och vår förra kryssning med Celebrity, tillsammans med denna, gjorde oss till lägsta klassens klubbmedlemmar och vi fick 30 internetminuter var. Den mest beresta damen i sällskapet har åkt på 34 kryssningar och blev extra uppmärksammad av kaptenen. Hon har säkert tillgång till internet hela resan.

Vi hade bokat vår middag i Aqualina, en specialrestaurang med italiensk mat. Hör betalar man en extra kuvertavgift. De hade höga ambitioner men nådde inte riktigt upp till dem. Maten var god och vi var rejält mätta när vi gick därifrån.