• Sapa: Cat Cat

November 9, 2023 in Vietnam ⋅ ⛅ 21 °C

In Sapa worden we wakker met het prachtige uitzicht over de rijstvelden. Na een ietwat karig ontbijt gaan we met onze gehuurde scooter op pad naar een dorpje verderop genaamd Cat Cat. Dit zou een oud authentiek dorpje moeten zijn.

We lopen naar beneden toe, maar worden teruggefloten. De entree moet een paar honderd meter voor de echte ingang worden betaald. We dalen daarna verder af naar een riviertje en steken deze over. Na een tijdje wandelen komen we langs een waterval en horen dan een hoop kabaal. Langs de rivier zijn verschillende restaurants en winkels en een paar oude waterraden. Aan de rivier lijkt het alsof er een film wordt opgenomen. Er staat luide muziek op en mensen zitten op paarden, staan te poseren en lopen in traditionele kleding.

Het blijkt dus niets van dit alles te zijn, maar onderdeel van de beleving voor de Vietnamezen. Verderop zijn tientallen winkels die allemaal traditionele kleding verkopen. Blijkbaar staat dit op de 10 dingen lijst die je als Vietnamees gedaan moet hebben. Hordes mensen lopen overal vol verwachting rond. Wij verbazen ons over de gang van zaken. Ter verduidelijking, het dorp zelf is dus niets authentieks aan. Het is wel amusant om te observeren 🤣.

Het is een hele klim naar boven vanuit Cat Ba en we rijden daarna het centrum van Sapa in. De stad is door de Fransen gebouwd als hillstation om te ontsnappen aan de hitte van de lager gelegen gebieden. Tegenwoordig struikel je over de Europese toeristen en is de stad een aaneenschakeling van hotels, restaurants en winkels. We tanken de scooter bij, a 90 eurocent de liter en rijden dan de stad uit richting het noorden.