• Katjusa Zajec

Nekam v Južno Ameriko

Una aventura abierta de Katjusa Leer más
  • Delavni dnevi

19 de noviembre, Colombia ⋅ ☁️ 24 °C

Zdaj ko se nam je pridružil Nicolas se pa ne heca… zjutraj se zberemo ob pol osmih na zajtrku, obvezni kavicu in team meetingu🫡. Pove, kaj si je zamislil za naše projetke za naslednjih par dni. Skupaj gremo na eno šetnjo okoli in vizualiziramo obveznosti za vsakega.
    Ufff kako smo se namatrali🫢 Jaz sem se najprej lotila projekta ‘premakni kos zemlje skupaj z blatom na drug konec posesti’. Želja je namreč ozeleniti tist predel okrog jezera, tako da sm iz neke klanjčine s pix-axsom ven dobila dva cca 25^m2 velika kvadrata zemlje. Tok nism švicala že dolgo🥵🪏🔨
    Ostali so delali vsak svojo stvar, Trish je kosila travo, drugi trije so porezovali hujše grmičevje z macolami.
    Po pavzi se zamenjamo in sama za dve uri dobim en machete🪓. Z njim gor in dol po hribu, delat prostor za nova drevja ki prihajajo jutri🌿🌱🪴!
    Delo končamo ob dveh, IZMUČENI. Nespomnim se kdaj sem zadniič tok švicala ali pa bila tok umazana🫣🤭.
    Kar v oblekah se vržemo v bazen🤣

• Volunteer project v jungli San Rafaela

18 de noviembre, Colombia ⋅ ⛅ 21 °C

Evo, made it do tele male kučice sredi ničesar🌴⛰️…
    Tam spoznam Anniino iz Finske ter Jazz in Rizza iz Anglije.
    Dobim svoj bunk bed in prvo noč spim res super, z zvoki narave vse naokoli.
    Zjutraj si za zajtrk naredimo ovsene kosmiče s peanut butterjem (ki sem ga jaz privlekla iz Medellina) in kavico za štart dneva!
    Jazz me po zajtrku pelje na kratek sprehod okoli tele kmetijice🤭nahraniva ribice v ribnikih, potem pa še neseva sol dvema kravicama, ki se cele dneve šetata po zelenih hribčkih gor in dol. Zelo se radi cartata, to je očitno🙈. Pelje me še do bazena in slapa, ki ju imamo 30sekund stran. Tako lepo, da par minut sam stojim in gledam. Že vidim da se bomo vsak dan kopali😍😍!
    Po zajtrku preko video klicu pokličemo Nicolása, našega gostitelja, ki se nam pridruži v četrtek.
    Malo nam pove o ideji enega projketa, ki si ga je zamislil. In sicer razširiti tok vode iz bazena pri slapu, ter tam uravnati zemljo na dva nivoja.
    Spravimo se delat in prvi del, kompozicija kamenja, gre super! Hitro naredimo vijugasto ogrado iz kamenja, ki bo bolje usmerila tok vode v primeru hujšega dežja🌧️no, bomo videli če drži po prvi nevihti🤞
    Drugi del je bolj naporn; vsi štirje se vržemo v delo z dvema lopatama, eno sekirco in štirimi pari rok👐! V dveh urah uspemo zamaknit prvi nivo in blato prenest na en drug konec, kjer z njim utrdimo določeno kamenje. Pridemo do ugotovitve, da bo drugi nivo velik težje naredit, saj je klančina skoraj pol metra visoka.
    Nicolas reče naj ga počakamo, bomo dokončali skupaj… pa da smo ful pridni!
    Zmatrani se umaknemo v senco, spijemo kofe in potem se jaz lotim priprave kosila. En večer prej sem namočila čičeriko in zdaj jo dam še kuhat, v drugi kastroli skuham riž, v tretji podušim malo zelenjave.
    Kuhinja je fajn, plinski gorilnik, sestavine s katerimi delamo pa precej osnovne. Začimbic tudi zaenkrat ni veliko, mogoče za te sama založim naslednjič v mestu🌶️!
    Po kosilcu se lotimo ene generalne čistke, vse pridno pometemo in pomijemo, spucamo vse površine. Kmalu se nam pridružita še dva prostovoljca in Nicolas, kar pomeni Full house! 🏠
    Aja; pa imamo dva kužka🫶tehnicno je en posvojen par dni nazaj, drugi je pa od sosedov, sam ima očitno nas raje.

• Proti San Rafaelu

17 de noviembre, Colombia ⋅ ☁️ 22 °C

V ponedljek se napotim proti mestu San Rafael, kjer me čaka prvi prostovoljni projekt v Južni Ameriki🤭.
    Do letališča z Uberjem, celo spregovorim par besed o vremenu s taksistom, potem pa kupit karto na avtobusni. Sistem majo zelo urejen in jasen in hitro najdem pravo prodajno in prav kraj, kjer počakam na svoj bus.
    Vožnja je prelepaaaa. Dvignemo se iz Medellina, ki je skrit med gorami. Lep razgled na mesto in obcestne soseke. Na eni točki odvijemo iz glavne ceste in razgledi postanejo še lepši. Gore in palme se izmenjujejo🌴…
    Vozimo se tudi mimo mesta Guatapé, ki je znan po svoji veliki skali, na vrhu katere imaš lep razgled na jezero in male otočke. Tokrat sem pičila naprej direkt v San Rafael, mogoče se ustavim na poti nazaj ali pa odvijem tja za kak vikend.
    V San Rafael prispem mal čez tri in tam na glavnem trgcu počakam enega tipčka, ki me bo ma motorju odpeljal do projekta.
    Pobere me en najstnik, najbrž ene 14 let star, me pobaše na njegov motorček in šibava… matr, kam rinemo🙈 najprej malo ob vodi in potem potka odvije strmo po blatnem pobočju, polna ovinkov, ki izgledajo od odzadaj nemogoči za odpeljat… kaj šele z eno štorasto turistko in njenim ogromnim ruzakom zadaj😅. Ampak valda to lokalni fantje obvladajo.
    Odloži me dobrih 20 minut kasneje, pred zadnjim ovinkom. Ostalo prekorakam sama in skoraj izdihnem na klanjčini.
    Pridem do prelepe male hiške, basically sredi ničesar, veselo me sprejmejo Jazz, Rizz in Anniina.
    Tole bo moja stalnica za par tednov💚.
    Skuhamo si večerjico, spijemo eno kavico in malo poklepetamo, potem pa se vsi utrujeni spravimo spat že mal čez devet.

• Medellín

16 de noviembre, Colombia ⋅ 🌧 21 °C

Malo o mestecu…je kapital gorate province po imenu Antiquia⛰️Baje se imenuje ‘the city of eternal spring’ zaradi svojih dokaj predvidljivih in ne zelo spreminjajočih temperatur!
    Ko sem jaz prispela ob desetih zvecer v soboto je tako deževalo, da sem se čist zasekirala… potem pa se naslednji dan zbudim v prijeten dan, malo megleno, vendar soncku uspe pokukat vsake tolko. Temperature tam v dvejsetih✨
    Do včerajšnjega dela mesta sem se odpeljala z Uberjom vendar moto verzijo! Uber je tu zelo popularen in najbokj varna opcija za večerno spreminjanje lokacij. Čez dan pa imajo super opcijo, tako kot v Aziji, enkrat ali celo dvakrat cenejši, taksi na motorčku🤭.
    Fino je, da kot stranka dobiš pin geslo, ki ga mora nato voznik vnest v svojo aplikacijo. S tem se počutiš mal bolj varno!
    No, včeraj me en Jose pobere in pičiva 10km proti Comuni 13. Priznam, da je tole postal en mojih ljubših načinov spoznavanja mesta. Zadaj sediš, gledaš naokrog🥰. Neka glavna ulica je bila zaprta, kar je meni samo pomenilo še 10minutni de-tour skozi neke male soseske.
    Meni zelo prikupno mesto. Zelo zeleno, polno zanimivih rastiln in majhnih zelenic, če je le za njih prostor. Promet je velik manj hektičen kot v aziji, tu celo nekateri uporabljajo žmigavce🙈.
    Po mojem sprehodu se vrnem v hostel, kjer takoj uhaklam dva tipčka,Thea iz Francije in Antonia iz Fijia! Se takoj poštekamo in skupaj še a par drugimi preživimo skupaj cel popoldne in večer✨.
    Highlight dneva? Definitivno, ko smo se usedli na eno pivo v povsem lokalnem barčku. Tam so nas nazačetku malo gledali postrani vendar nas hitro s toplimi nasmehi sprejeli med dogajanje. Live music, parčki plešejo salso💃. Tok so bili prikupniiii.
    Na eni točki mene in Andreo, eno drugo punco iz naše skupine, dva starejsa gospoda povabita na ples in se malo zavrtimo😇… super prvi dan v Kolumbiji, moram rect…

• Comuna 13

16 de noviembre, Colombia ⋅ 🌧 20 °C

Prva turistična točka v Kolumbiji🤗
    Ena najbolj zanimivih točk mesta Medellin. Comuna 13 je živahna, barvita soseka, ustvarjena na enem od mnogih strmin, ki obdajajo Medellin. A včasih je bila daleč od tega; zgodovina tega predela je definirana z nasiljem in hudimi konflikti. Med 80’ in 90’ je veljala za eno najnevarnejših sotesk na svetu, ujeta med različne kartele, posledica katerih so bili množični umori, ugrabitve in vsestransko nasilje.
    Ključna prelomnica je bila operacija Orion, ko se je vojska zavzela za ponovno zavzetje območja. Četudi je za seboj pustila mnoge žrtve (in krvav pečat na zgodovino mesta), je ustvarila prostor za nov začetek.
    Sosesko so prevzeli umetniki vseh sort, pevci, plesalci, slikarji; vlada pa je investirala v gradnjo tekočih stopnic, ki vodijo do vrha hriba. To je pospešilo tudi turizem, ki je zdaj ključen del Comune 13.
    Res je nekaj čist odpuljenega. Mesto je ogromno in pogled seže kilometre daleč. Hiške imajo vse podoben stil gradnje in so na ven opečnate, zato vse zgleda isto. Vendar na ulicah je daleč od tega! Ljudje plešejo in pojejo, glasba spremlja vsak korak. Prav vsaka stena je prebarvana z lepimi, iznajdljivimi grafiti✨.
    Prodajajo se pijače, prigrizki, sadje, pa tudi spominčki vseh sort.
    Sama sem se počutila povsem varno… in si težko predstavljam, kako je bilo tu le slabih par desetletij nazaj😔.

• Pristali v Bogoti

15 de noviembre, Colombia ⋅ 🌧 16 °C

Skoraj 14 urni let…dve in pol epizodi Housa, eno epizodo Bones, dva filma (Top gun Maverick klasika, in pa Rio!). Vmes še trikrat krajši interval spanja… dva precej okusna obroka in dve bolj zanič kavici. Pa smo že čez Atlantik🫣. Pristanemo v megleno Bogoto, skoraj bolj kot Ljubljana tako da feels like home… zunaj dežuje, a meni ni treba nikamor. No, moram čez carino in ven po ruzak in potem nazaj notri, ampak je vse na istem kupu in zelo lepo razločno označeno. V koloni pri carini se kar mal tresem… imam pripravljeno vso dokumentacijo, ki bi jo mogoče želeli, od prve rezervacije v Medellinu, dokaza o prostovoljnem projektu, cepilne knjižice, do ‘onward’ karte da kao januarja potujem v Peru. Še izpolnim nek obrazec za tujce ki potujejo v Columbijo, ki ga najdem nekje na spletu… pa me (sicer zelo resen) carinik vpraša samo za številko leta, s katerim sem prišla. Okej, štempelj, nasvidenje. 🙃🤗 in moram ga pohvalit, poštempljal mi je na eno na pol zapolnjeno stran v passportu, za kar sem mu bila zares hvaležna🙏.
    Ruzak me že čaka na tistem vrtiljaku, ven si vzamem zobno ščetko in pasto in si hitim umit zobe😌. Potem pa na eno zasluženo kavico, saj vidim da ima en mali lokalček na letališču na veliko znak za latte vegetal☕️. Prijazno gospodično uspem v španščini vprašat, če lahko plačam s kartico. Ona mi da za probat nek vzorec lokalne drip kave in mi zraven na dolgo v španščini razloži nek proces pridelave in note/priokuse točno te kave. To razberem bolj iz konteksta, zares sem razumela le ene tri besede in nakoncu samo rekla ‘mmm delicioso, gracias’😅bo treba vaditttt, hitro govorijo…
    Po tejle kavici se znebim ruzaka ponovno in skočim čez nevem več kateri security check dneva.

• Layover v Istanbulu

15 de noviembre, Turquía ⋅ ⛅ 10 °C

Prvi let gre hitro mimo, dobri dve urci. Dobim svoj veganski meal in me prijetno presenetijo s polnjenimi bučkami in paprikami z ajdo in lečo! Čez noč osem urni postanek v Turčiji… najprej se nekam čičnem in malo pomalcam, potem eno epizodo Housa. Nato se dam horizontalno in mi kljub izredno svetlim lučem za eno urco uspe celo zaspati. Potem se odločim mal premaknit in se sprehodim na čist drug konec letališča, kjer najdem malo bolj temen konec. Po pol urce počitka me iz tam vržejo ven, ker bo kmalu boarding. Grem samo čez in mene in še tri tudi tam pošljejo ven… na tej točki je ura že pet in zdaj pač bedim do šestih, ko pridejo na ekran informacije za Gate. Medtem si zrihtam hostel za dve noči v Madellinu. Ošvignem uč pri eni kavarni….espresso 6€🥲. Bom raj počakala na uno švoh kavo na letalu.
    Ko čakam na boarding ima par nasproti mene eno zanimivo prtljago. Odpre kuferček in ven prikupen muc! Pride do mene, me povoha, jaz ga malo počoham in mi povejo da je zelo star in slep, a kljub temu super in potrpežljiv popotnik!

• Priprave in štart

13 de noviembre, Eslovenia ⋅ 🌙 9 °C

Par ovinkov, komplikacij & zapletov kasneje je že zadnji dan pred odhodom. In potem zadnje jutro, zadnji barcaffe v štiri🥹… moja zlata starša sta se javila, da me v petek peljeta do Benetk in da naredimo en mali izletek iz tega.
    Pičimo proti nekemu luštnemu italjanskemu mestecu Portogruaro. Prikupen glavni trgec, a malo postrani stolpek🤭. Tre macchiati (s čudovitim razgledom) kasneje… že iščemo en velik Conad, za zadnje šopingiranje. Si zaželim makarončke s pestom in olivami za kosilce. Zraven pa eno veliko solato!
    Vsem nam je težko… Nastjo smo težko pustili na Polzeli, težko smo v zemljevid vpisali destinacijo letališča in pičili tja…še Bačko je svojo žogico skos bolj počasi prinašal nazaj, kot da bi s tem nekako upočasnil naš odhod in naš goodbye (za zdaj!).
    Hvala moji družinci, ki bo tole prva brala. Da me podpirate, četudi vem, da je vsem težko, sploh glede na destinacije in projekte, ki jih izbiram🫣. Hvala hvala hvala. Pogrešala vas bom, res zelo. Se pa tudi veselim, kako aktivnen bo ponovno naš family group chat, se veselim vseh komentarjev na mojih pingvinčkih🥰.
    Nič, novim dogodivščinam naproti.✈️

Inicio del viaje