• Katjusa Zajec

Nekam v Južno Ameriko

An open-ended adventure by Katjusa Read more
  • Last seen in
    🇨🇴 Bogota, Colombia

La mejor familia del mundo💕

April 9 in Colombia ⋅ ☁️ 16 °C

Moja najjjjjjboljjjjjjša družinica mi je pripravila paketek in ga poslala vse iz Slovenije v Kolumbijo🥹🥹
    Mami je dobila idejo, ko sem še v Peruju razmišljala, da se vrnem pogledat Felipeja in rekla, da če zrihtam naslov ona zrihta Barcaffee (saj so me poslušali tarnat po domači kavi ob večih priložnostih med preteklimi meseci😜🤭).
    In ressss, slab mesec je paketek rabil do sem ampak sem ga ujela oz. on mene❤️.
    Hvala, mami, ati, Nasti. It means the world.
    Rada vas imam, do lune (čez ocean) in nazaj💫

• Lajf v Bogoti

April 6 ⋅ ☁️ 17 °C

Najprej bom rekla, da mam noro srečo z vremenom vedno v Bogoti!!!
    Ker je znana po megli in dežju, in js imam zdej že tretjič skos sam sonček in dovolj toplo za kratke rokave ali pa samo jaknico čez (no, zvečer se ornk shladi)😌.
    Teden po najinem potovanju je Felipe delal dopoldansko smešno (od 6.00-14.00)🫠, kar pa je bilo fajn, da sva lahko izkoristila popoldneve skupaj! Krajši izleti do novih koncev Bogote, kino, kuhanje, gledanje serij, večerne kavice in velik voženj z motorčkom gor in dol po Bogoti…
    Dopoldneve sm js izkoristila za mal not prinest s pogovori s prijatelji, ena na ena, za dolge sprehode, urejanje tegale pingvinčka, dnevnika, itd. Pa se mal umirit po hektičnih petih mesecih skakanja gor in dol. 🫢
    Tale post je zares le en foto dnevnik enega tedna, poln rožic, novih kotičkov Bogote ter naju s Felipom in najinih mirror-selfijev. 🤪

• Nazaj do Bogoteeee

April 5 in Colombia ⋅ ☁️ 14 °C

Jutro štartava iz malega mesta po imenu Cuítiva, kjer sva prejšnjo noč zaključila dan.
    Malo, luštno, a zaradi praznikov povsem mrtvo in zjutraj ne najdeva zajtrka nikjer, tako da nadaljujeva proti naslednjemu malemu (malo malo vecjemu) mestecu Iza!
    Dobiva zajtrk, kavo in celo odličen kruh za malico za na pot👀.
    Naslednjo dobro uro vozim jaz, a se zamenjava po Sogamosu, saj se promet ornk zgosti in ima Felipe več izkušenj z vožnjo v Kolimbijskih gnečah😁🫠.
    Google maps pravi še 4 ure vožnje a midva prideva v dobrih dveh in pol, seveda brez pavz za kavice in tankanje…

• Skok do Toquille🥹🐎💕

April 4 in Colombia ⋅ ☁️ 14 °C

Po kosilu se odločiva odvozit makedamski pot čez sosednji hrib proti Toquilli, kraju, kjer sem imela jaz svoj volunteering decembra🥹.
    Vožnja je hladna, saj smo visoko, ampak neizmerno lepa😍
    Prispeva do pol poti, točno do razgledne točke, do katere sem iz druge strani prilezla sama s konjem!
    Odločiva se skuhat eno kavico “en midad de nada” tako da slediva pešpoti in na najvišjem kamnu zasidrava za camping spot🫶☕️.
    Narava je paramo, polna frailejoniv, teh zanimivih rastlinic, ki jih najdeš lev zelo specifičnem podnebju (Paramo).
    Tale razgled je en najlepših celega potovanja in počutim se neizmerno hvaležno, da ga vidim zdaj že v drugo🥹🥹🥹
    Kofe je odličen, tako kot the views and the company:)
    Nato odvoziva še dol po drugi strani hribov do Toquille, mimo prav iste hiše kjer sem jaz voluntirala in se ustaviva lih tolk, da pozdravim kužke!
    Hitro nadaljujeva, saj imava danes še skoraj dve uri vožnje pred seboj… ampak dve prečudoviti uri, tale cesta od Toquille nazaj proti Sogamosu je ena najlepših in sem vesela, da sem jo lahko delila s Felipom! Muzika in veter v laseh (čeladi)😝❤️.

• -> Aquitania🌤️

April 3 in Colombia ⋅ ☁️ 7 °C

V soboto pičiva proti Aquitaniji, malemu mestu ob jezeru Tota.
    Pot štartava zgodaj in jaz vozim😎iiiin jaz sem tudi razlog za motor v ležečem položaju heh🤪🫠… bejsikli ponesreči sva izbrala (sem izbrala) pot, ki je ratala totalen off-road, polna blata in peska. Zataknila sva se za enim tovornjakom in peljala izredno počasi in izgubila na hitrosti, cesta pa se je začela ful strmiti.
    Na tej točki moja napaka oz. neznanje s tem motorjem, da nisem vedela, kako pridobiti na obratih in sva samo zelo zelo upočasnila in zaradi peska začela drseti navzdol😬in potem slow motion cmok na stran.
    Vse okej, niti na nama niti na motorju praskice, ampak jaz sem se le počutila zelo krivo🫩. No, sva se zamenjala po tem hahha
    Četudi je krivda povsem moja hahah je pa tudi res dejstvo, da tale motor ni mišljen za off road (jaz sem navajena moje športne honde hehe)🫢
    No, naslednje pol ure je Felipe odvozil fenomelalno, saj se je stanje ceste le poslabšalo ampak je hvalabogu šla pot večinoma dol in ne gor🙌. Na enem blatnem predelu motor ponovno zdrsne, tokrat na drugo stran in se nasloni na ograjo😁s skupnimi močmi ga dvigneva in porineva čez blato in sva vesela, da sva tu v dvoje, ker v eno nebi šlo!
    Ko se offroad zaključi se znajdeva v preleeeeepem malem malem mestecu oz vasici, zares sredi ničesar, po imenu *insert name ko ga najdem, nekaj kratkega na M*😌
    Tam pa kar mrgoliiiii ljudi, je sobota pred veliko nočjo in vsi so ravno po maši⛪️🔔Pred cerkvijo se prodajajo rožni venci, nalepke z biblijsko tematiko za avte in motorje😁 in seveda hrana in pijača!
    Midva vzameva kavico in jo spijeva v parku.
    Sva rabila pavzo👀
    Nato nadaljujeva v sončnem dnevu, cesta je od tam naprej v super stanju in šibava hitro⚡️.
    Zadnje pol ure do Antioquije je reeees prečudovite, saj se pot spušča dol dol dol proti jezeru in stalno sva imela razgled nanj😻.
    V mestecu ena šetnja in kosilce!

• Hike🥾⛰️

April 3 in Colombia ⋅ ☁️ 7 °C

Ustaneva ful zgodaj, ob 4.40😴😴
    Da se spakirava in spraviva na pot, do štarta pohoda imava 40min vožnje.
    Parkirava ob sončnem vzhodu, nekje med hribi okoli Monguija🤭
    Felipe je izbral pot, kao intermediate, ampak je bila skos v klanec😬
    Hodila sva počasi in se večkrat ustaliva za vodo in prigrizke, sva le štartala na nadmorski višini nad 3.000⛰️
    Zadnji del poti pa je ooornk naporen, saj zgubiva pot oz pot neha obstajat in samo lezeva gor po poraščenem gorskem pobočju🤫.
    Ko najdeva eno ravno skalo se odločiva, da bo to finish za ta dan in ura je šele malo čez devet!
    Skuhava kofetek in potem še za brunch tortilije s fižolom iz piksne hehe🫘
    Uživava v prelepem razgledu na dolino in gore na drugi strani, na lepo naravo paramoja😌

• Prvo kuhanje kavice zunejjjj☕️

April 2 in Colombia ⋅ ☁️ 19 °C

Felipuuu sem iz Peruja prinesla en tak mali nastavek za kuhanje zunaj, camping style v naravi🏕️.
    Tako da sva pred odhodom kupila eno malo plinsko bombico v Dechatlonu, na katero se našraufa tale kuhalnik!
    Innnn evo, popoldne sva skuhala prvo kavico v naravi s prelepimi razgledi na dolino pod nama in malo mestece Mongua (ne Monguí, Mongua!)

Kavica ma čist drug okus sredi narave❤️

• Monguí💕

April 2 in Colombia ⋅ ☁️ 13 °C

Prelepo malo mestece💚
    Monguí je bil zame neka čisto nova destinacija, pa izveva tam, da je zelo popularen getaway za Kolumbijce😍rightfully so, mesto je prelepo luštno, kamnita cestica, simpatičen odprt glavni mestni trg, velika kamnita cerkev, hiške pa prav vse pobarvane v bele in zelene barve!
    Klasično kolumbijsko, rožice visijo iz vseh polken🥹.
    Zjutraj okrog pol devetih ujameva mesto, ko se še prebuja. Skoraj nikogar ni, vse zaprto, razen seveda lokalnih malih kafičkov☕️.
    S kavicama v rokah šetkava naokoli, je prelep sončen dan.
    Okoli poldneva greva z motorčkom na en krajši izlet in najdeva prelep travnik za umirjeno opazovanje narave ter uživanje na sončku (jaz jo odnesem z malo rdečimi lički, klasika😝).
    Na poti nazaj ponovno skozi Monguí, tokrat poln turistov, vse mrgoli in tudi tale kaos nekako paše!
    Fun fact, Monguí ima glavno proizvodnjo nogometnih žog za celo Kolumbijo, tako da vidiš trgovine s samo žogami povsod⚽️! Felipe je tudi dobil nov magnetek…

• Smer Boyacá

April 1 in Colombia ⋅ ☁️ 20 °C

Štartava ob normalni uri, po zajtrku in jutranji kavi. Še zamenjat greva neke nastavke za sprednje bremze in potem pičiva severno-vzhodno.
    Smer; Boyacá😇
    Felipu zelo znana, in tudi sama sem tam preživela kar nekaj prelepih trenutkov (zdaj že) 4 mesece nazaj. Recimo izlet v Villa Leyvo, Raquiro in moj drugi volunteering v Toquilli, tist s konjcki👩‍🌾🐴.
    Imava lepo pot, ne preveč prometa, dež naju sicer ujame nekje na pol poti in totalno zmoči, vendar se med pavzo v malem mestu Paipa pokaže lep sonček in naju pogreje☀️.
    Nadaljujeva, skozi Duitamo, Sogamoso in končno odvijeva iz glavne ceste proti Mongiju, ko se začne mračit.
    Na cilj prideva okrog šestih, v fuuul lepo mestece Mongi, ravno ob neki večerni procesiji😝.
    Ob kavici opazujeva miljon kipov Jezusa, Marije in ostalih pomembnežev iz Svetega pisma , kako jih na ramenih nosijo izven cerkve in dol po ulici.
    Začneva kontaktirat ljudi za prenočišča in najdeva zelo luštno sobico, ki ima tudi veliko dnevno sobo in dostop do kuhinje, kar nama olajša situacijo z večerjo in zajtrkom😇😇.
    Jutri se nadaljuje raziskovanje Mongija…

• Bogotaaaaa

March 30 in Colombia ⋅ ☁️ 13 °C

Back in Bogotaaaaaa
    Felipe, muc Rey, vožnja s Suzukijem🫶

• Nazaj v Kolumbijo🇨🇴💕

March 29 in Colombia ⋅ ☁️ 11 °C

Nočni commute nazaj proti Bogoti. Prvi let do Lime je ob osmih, potem dve uri na letališču in ob polnoči tri ure in pol proti severu✈️. Dobimo elite prigrizke, čips, kavo in ocvrto lečo s soljo in limono👌.
    Zmatrana in neprespana se primajem nazaj v Kolumbijo and it feels good to be back🥰.
    Sem se vrnila, ker ima Felipe 5 dni dopusta in sva planirala en motoristični izletek😍.

• Ollantaytambo🩷💚💛❤️🩵

March 27 in Peru ⋅ ☁️ 15 °C

Ena mojih naaaajljubših (če ne celo ta najljubša) vasic v Peruju🫶.
    Prispeva okrog štirih popoldne z ene četrtim kolektivom dneva, oba zmatrana in brez plana… a se vse takoj obrne, ko naju Ollantaytambo takoj preseneti s plesalci na glavnem trgu💃.
    Usedeva se na pločnik in uživava v predstvi, plesalci so prelepi in plešejo s tako stastjo in navdušenjem in ogromnimi nasmehi na obrazih😍.
    Seveda grejo nakoncu v publiko iskat določene lucky posameznike in seveeeedaaaa sem jaz ena izmed njih🫣ampak kaj češ, ko te pride Latino plesalec povabit plesat na sredi glavnega trga sredi južnjega Peruja med gorami, rečeš ja in greš plesat (prilagam video, hecno je ampak bo najbrs highlight Peruja za vedno ostal🤭).
    Potem greva prečekirat slavni market/tržnico z rbbočnimi izdelki lokalnih ustvarjalcev, iz kjer prideva oba z novimi zapestnicami in Ericka prepričam v nakup prstana🤫.
    Nato pa obiskat slavno arheološko najdbo, ogromno inkovsko trdnjavo in nekdanje kraljevo posestvo! Res impressive, čeprav Eriku so skorajda bolj impressive alpake na parkirišču😅.
    Poteeeeem iskat, kje bova sploh spala danes in ko je to zrihtano, iskat večerjo.
    Turns out da veganskih opcij sicer je veliko ampak so tut skorajda evropejske cen🫤, tako da se odločiva šetkat in pri lokalnem marketu najdeva eno gospo, ki nama zrihta krožnik trojnih ogjikovih hidratov za zelo poceni; riž, špageti in ocvrti krompirčki😝.
    Za zajtrk pa nabaviva many snacks in sadjeeee.
    Ollantaytambo (še vedno neznam izgovorit imena, naju preseneti še s preleeeeepim sončnim zahodom🌅

• Moray🌼

March 27 in Peru ⋅ ☁️ 14 °C

Dvodnevni izletek💛
    Z Erickom se v petek podava proti severozahodu, ujameva colectivo v smer Maras, do tja je dobra ura in pol vožnje, potem pa s taxijem naprej še pol urce.
    Moray je fascinantno arheološko najdišče slavnih Inkov, lokacija katerega leži v dolini Sacred Valley.
    Prav tale kraj je znan po svojih skoraj popolnih krožnih terasah, ki naj bi med 15. in 16. stoletjem služile kot napreden agrikulturni laboratorij👀.
    Naj bi se na teh terasah v nivojih gojile različne vrste kmetijskih pridelkov🌾🧑‍🌾…
    Midva z Erickom sva si našla svojo bolj zabavno razlago, da je bil vresnici to kot nek intimni Kolosejum za elitne prebivalice, kjer so imeli vse od koncertov do nastopov stand up komikov in dog show-ov🤪🤪.
    Tale site je že tako zelo lep in zanimiv, ga pa še bolj polepšajo prelepe rumene rožice, ki rastejo povsooood
    🌼🌼🌼
    Po enournem sprehodu skozi tale monument site naju voznik odloži v mestu Maras, ki naj bi bilo “Mejor pueblo turístico del mundo” če je za verjet napisu na spomeniku sredi malega glavnega trga😍.
    Greva na kofe in na polici najdeva en kup starih slik, ki naju kar ganejo. Tako zelo lepo je nekdo dooooogo časa nazaj ujel Peru in njegove domačine🥹.

• Cusco z Erikom💛

March 26 in Colombia ⋅ ☁️ 15 °C

V četrtek dopoldne se mi pridruži Eriiiiick😇
    Skupaj greva na šetnjo skozi Cusco, za njega je kar velik shock saj je direkt iz Huaraza, od tam, kjer so gore🏔️.
    Greva na kosilo na tržnico, kjer mava enega najboljših veganskih obrokov eeeveeer!!
    Predjed veganska verzija lokalne Cause, to je jed iz mrzlega kao pire krompirja, v okrogli obliki, kot en debel polpet, v sredini katere je sveža zelenjava in avokado, čez pa sladko kisel preliv s čilijem in arašidova omaka😍odličnoooo
    In za glavno jed ima Erick bučno “rižoto” s kvinojo in zelenjavo s super začimbami in jaz nudelčke z zelenjavo in falaflom!
    Popoldne se na kavi se dobimo vsi skupaj s Celestine za ponovne ustvarjalne urice🥰🥰🥰

• Motoristični izletk💚

March 25 ⋅ ☁️ 13 °C

Enodnevni motoristični izlet😎
    Želela sem več dnevni izlet, prepeljat več kilometrine, pa sem se nakoncu sprijaznila samo z enodnevni izletom😇.
    Motorček sem prevzela ob devetih zjutraj in pičila proti laguni Kinsa Cocha.
    Rental company gospod mi je sicer povedal, da je zaradi dežja pot malo bolj vprašljiva, pa sem se še vedno odločila it in preverit svoje veščine😜. In res, pot je bila večinoma peščena, polna lukenj in totalno blatna ampak je bilo zabavno vozit po dolgem času! Najtežji izziv je bilo prečkanje ene poplavljene reke ampak tudi to sva z motorčkom zgurala💪.
    Laguna je bila prelepaaaa, skoraj nedotaknjena se je zdelo. Nobenih turistov, samo lokalna pastirka ovčk!
    Za sadno malico sem se usedla n vrhu med travo in občudovala vodo in gore🏔️…
    Ker je bilo vreme mal vprašljivo in je po slabi uri začelo rosit, sem se odločila obrnit in odvozit ta “najhujši” del preden se ulije🌧️.
    Malo me je zmočilo ampak nič hujšega, vrnila sem se v mesto Pisac okrog enih na kofe in klic s starši😝.
    Spet začne mal deževat ampak so vreme nasrečo spet premisli in uspem stisnit v popoldne še eno krajšo vožnjo v drugo smer, do neke cerkvice na vrhu hriba, katero zagledam od daleč in se mi zdi noro simpatična! In od tam imam tudi prelep razgled dol na dolino🏞️…
    Motor vrnem okrog petih in grem v hostel na pozno in hitro kosilo, potem pa šibam ujet večerni transport nazaj v Cusco!
    Lušten je bil tale Pisac…

• Pisac🫶

March 24 in Peru ⋅ ☁️ 11 °C

Dvodnevni izlet v Pisac, malo mestece dobro uro severno od Cusca😊.
    Z Celestine (po fenomenalnemu hostelskemu zajtrku) greva skupaj v eno smer, potem pa se tam razdeliva, francozinja gre raziskovat neke ruševine🏰 jaz pa v hostel odložit svoje stvari in raziskovat tole mesto Pisac.
    Izreeeedno luštno, mičkeno, vse se da prehodit v pol urce! Ampak si splača vzet cajt in počasi sprehajat, posebaj skozi lokalni market😍😍Kjer je vse barvito, prodajajo se lokalne ročno izdelane pletenine! 🧶 Oblačila, obeske, zapestnice, podstavki, prti…ni da ni…vse izrazitih pisanih barv, posebaj izstopajo roza, modra in rdeča!
    Polno tudi ostalih spominkov in oblačil, veliko klobučkov, kap, nogavic, puloverjev…🧤🧦🧢
    Najdem simpatičen kafič ravno ko začne deževati in izkoristim čas za klepet z Anči po dolgem času🫶.
    Pa malo naštudiram svoj naslednji dan, sem imela idejo rental motorček za par dni, pa so se mi plani spremenili zaradi prisotnosti policije na cesti (in pomanjkanja izpita za motor seveda😝) .

• Cusco; prvi vtisi💛

March 23 in Peru ⋅ ☁️ 16 °C

S Celestine sva precej zalimani po najini avtobusni vožnji in si rezervirava hostel, ki ima early check🙌
    Greva odložit stvari, se preoblečt in malo odpočit, potem pa raziskovat mesto!
    Obe najbolj mika tržnica in greva iskat kosilo, saj sva sestradani😌😋Najdeva en plac bolj na začetku, ki ima vegi opcijo in sva zadovoljni z rižem, lečo in solatko… kasneje najdem en totalno vegan plac, se veselim, da ga v prihodnjih dneh preizkusim z mojim so-veganom!
    Nato se sprehodiva po marketu in obe takoj kupiva čokoladice za probat! Cusco je očitno znan po kakavu in kavi, čeprav iskreno ne vem kje raste🧐ampak vsi prodajajo čokolado in kofetk!
    Aja, Peru je baje tudi en največjih izvoznikov kvinoje, in zdaj mi je jasno, zakaj je povsod! Jaz si kupim za probat čokolado s soljo in kvinojo in tudi eno vrečko mešane kvinoje, ki bo za večerjo.
    Nato greva

• Vamos a Cusco🫶

March 22 in Peru ⋅ ☁️ 31 °C

Pa pride cajt se poslovit od punc🥹🥹🥹
    Zelo hvaležna za vsako od jih in imele smo se res res luštno, paše tak fajn girl energy, sem bila obkrožena z res badass puncami💖.
    Na tej točki se razdelimo, Talisha in Kelani odvijeta južno proti Arequipi, midve s Celestine pa jugo-vzhodno proti Cuscu😌.
    Nabaviva dovolj prigrizkov za cel avtobus in se ob pol šestih vkrcava na najin nočni avtobus, naj bi bil 15ur…🤪🚍
    Nakoncu je 18 in v Cusco prispeva naslednji dan okrog enajstih zjutraj, po precej neprespani vožnji…
    Smo seveda mogli prečkat Andese in je bilo polno vijug…

• -> Huacachina🏜️🌵🌅

March 21 in Peru ⋅ ☁️ 26 °C

Popoldanski transport do novega kraja, malega mesteca ob oazi, Huacachina. Tja se vozimo ene dve uri, skozi peščeni južni Peru…
    Avtobus nas odloži v centru trga malega mesteca, če se mu sploh lahko tako reče, in ugotovimo, da je naš hostel 20min hoje izven…
    Vse smo mal zmatrane in overstimulated od vročine in vožnje in peška a zdržimo še to hojo in prispemo v en hecen hostel, kjer smo same🤪.
    Ustavimo se lih za 20min, da odložimo stvari in se preoblečemo in potem šibamo nazaj proti Huacachini, saj si vse želimo ujet sončni zahod🌅.
    In ga tudi ujamemo, na vrhu sipine, na katero plezamo ene 15min hahaha
    To je naš zadnji skupni večer s puncami in smo vse kar mal žalostne, a vesele in hvaležne, da smo uspele skupaj potovati še za teh par dni. Med katerimi smo ustvarile nekaj res lepih spominov!
    Ko se sonček dokončno skrije za sipinami, greva jaz in Celestine nazaj v hostel kuhat, drugi dve punci pa še malo ostaneta v mestu.
    Naslednji dan imamo precej na izi, gremo v kavarno in se gremo ustvarjalne urice🎨, naši dnevniki čakajo update😇

• Islas Ballestas🥹

March 21 in Peru ⋅ ⛅ 22 °C

S puncami gremo v soboto zjutraj na dvourni boat ride, pogledat slavne otočke Ballestas🏝️.
    Ker je sobota je kar bizi, tako tujci kot lokalni turisti želijo izkoristit proste dni na plaži!
    Na poti tja se vozimo bolj ob obali, tam kjer ni speljanih nobenih poti ali cest, in si jo lahko ogledaš samo iz morja!
    Ustavimo se ob slavnem Candelabru (fotka 6)!
    Copy-paste iz interneta:
    Paracaski svečnik je skrivnostni 180 metrov dolg geoglif, vklesan v okamenel pesek na polotoku Paracas pred več kot 2000 leti. Ta figura, podobna trizobu, je vidna le z morja ali zraka in je uvrščena na seznam nacionalne kulturne dediščine, ki je zanimiva zaradi svojega neznanega izvora in namena, morda povezanega s kulturo Paracas ali Nazca.😮
    Nato nadaljujemo pot in čez dobrih 15min vožnje čez valove se znajdemo med Ballestinskimi otočki!!
    S puncami smo imele kar visoka pričakovanja, ki pa jih je realnost gladko premagala🥹🥹🥹…
    Videle smo pingvinčkeeeee🐧 !!!
    V divjini!!??!! Kar tako, na skali so ždeli… vse smo bile res navdušene, kar se vidi po fotkah Kelani, ki je sedela pred mano in sem večkrat ujela njeno iskreno skorajda otroško navdušenje nad pingvinčki in celotno izkušnjo ladjice😝🥹🫶!!! Vse smo bile iste hahha
    In potem smo zavili še malo okrog otočka in na eni od večjih plaž zagledali celo kolonijo morskih levov🥹
    Sami mladički, ki so se učili plavat!
    Res neverjetna dogodivščina in bilo bi nepozabno❤️tale naš lep svet…

(Hvala za Talisha in njeno kamero, ki je ujela tele živalce malo bolj od blizu 📸)

• Paracas national park🏜️

March 20 in Peru ⋅ ☀️ 26 °C

Motoristični izletekkkk🤟
    S puncami rentamo tri motorčke, mamo tri voznice in dve passenger princeski!
    Odpravimo se ob devetih zjutraj in pičimo do nacionalnega parka Paracas, plačamo vstopnino in štartamo naš drive🛵.
    Crazy tale Peru, manj kot pet minut vožnje in smo sreeeedi puščave🏜️😳…
    Nacionalni park je basically na polotočku, cel prekrit s peskom!
    Vse skupaj je v krožni poti za prevozit ene 20km, čeprav nam se je zdelo še manj!
    Na poti so razgledne točke, kjer se je priporočljivo ustavit za lepe fotke in razgled na Pacifik🌊📸!
    Prelepo….
    Malo daljšo pavzo imamo na plaži Mina, kjer je dovoljeno plavanje 🏊!
    Vse se gremo zmočit in smo navdušene, da lahko rečemo, da smo plavale v morju v Peruju hihi😇za ene od naš je prvič, druge pa so imele že nekaj izkušenj s plavanjem na severu…
    Nato prijeten počitek na sončku☀️
    Ob dveh se odločimo obrnit, smo videle v resnici vse kar se je dalo, in ratalo je res vroče in brez kakršnih koli senc🥵.
    Tako da izlet zaključimo še z zadnjo peščeno vožnjo, in se vrnemo v mesto Paracas na kavo in popoldanski počitek😌…

• S puncami proti Paracasu🚍🌊🌅

March 19 in Peru ⋅ ⛅ 26 °C

V torek zvečer se s puncami odpravimo na dolgo pot proti novemu koncu Peruja, dol na jugu, po imenu Paracas!
    Imamo nočni avtobus, ob pol desetih zvečer, proti Limi.
    Sledi slovo od najbolj prijaznih lastnikov in zaposlenih v hostlu v Huarazu, se kar objamemo🥹In pa od parih novih prijateljev… Erik je edini del Santa Cruz ekipe, ki bo šel za par dni severno, ampak vem, da se najine poti križajo ponovno v prihodnjih tednih v Cuscu, tako da je mal lažje😝.
    In evo, Huaraz se od naš poslovni z zadnjo ploho medtem ko hodimo do postaje🌧️.
    Avtobus je na našo srečo napol prazen, tako da dobimo vsaka po dva zica🙌.
    Vožnja ni naaajbolj prijetna, ne spimo lih veliko ampak kar hitro mine in v Limo, glavno mesto Peruja, prispemo ob 5ih zjutraj😴…
    Zalimane prehodimo od ene avtobusne postaje do druge tistih 8min in počakamo dobro uro na drug avtobus, ki nas odpelje bližje naši destinaciji. 4ure kasneje, prispemo v Pisco, vroče je, hitro nas pobašejo v zadnji transport dneva, lokalni colectivo še za eno uro, do mesta Paracas!!! 🙌🙌
    V hostel prispemo prešvicane, utrujene, ene z glavobolom, in prijazen lastnik nam pove, da moramo počakat eno uro na check in….lahko bi bilo velik slabše, smo pričakovale da bo rekel 3 ali 4, tako da gremo na en kafe in zajtrk in čas hitro mine😌.
    potem nazaj v hostl pod tuš, se preoblečt in malo počivat.
    Za zvečer imamo samo en plan, eno krajšo šetnjo skozi mesto, ki je itak čist malo malo in iskanje luštnega sunset spota, ki ga tudi uspešno najdemo🥰.
    Punce si za večerjo privoščijo ribice, jaz se vrnem v hostel na večerni kofe in meal prep od kosila:)
    Hecen ta Peru, pol dneva pa smo iz gora prispele v vročo puščavo ob morju! spet smo na 'višinski' nuli🤪

• Huaraz❤️

March 18 in Peru ⋅ ☁️ 15 °C

Daleč najljubše mestece v Peruju🏔️… has a special place in my heart, ker sem tudi spoznala precej special ljudi!
    Evo, tale post je dedicated mojim najljubšim spominčkom na Huaraz, kjer sem vse skupaj preživela kar dva tedna🥹

~Plezalni dan po vrnitvi iz Santa Cruza! Cela ekipca je šla, z novim prijateljem Luiggijem iz Brazilije, ki je takoj pasal v naš mix!
    🧗moji prijatelji so ekstra kul, ful so dobro plezali, vsi so namreč strastni plezalci🥵

~eden najlepših sončnih zahodov v zadnjih mesecih, katerega sm opazovala iz glavnega trga s kavico v roki🌅

~Spanish lessions na balkonu, ob vročemu cimetovemu čaju, medtem ko Erick dela na računalniku in mi je na voljo za vprašanja hehe😝

~local mercado!!!! Dnevni sprehodi do tržnice (včasih celo dvakrat dnevno) so postali najina rutina, včasih sva šla z namenom kej kupit, včasih samo učke past… nakoncu dveh tednov sem znala tisto tržnico na pamet😇 Na drugem nadstropju so imeli odlično (eno in edino) veggie restavracijo z dnevnim menijem za 10 solesov (2,5€), juha, glavna jed dovolj za dve osebi in pijačka

~v thrift storu sem kupila vijoličen pulover💜

~kuhanje z Erickom v naši kuhinjici v hostlu🫶
    Prav vsak dan sva ustvarjala, od curryja do praženega riža, makaronov, kvinoje, spicy čičerike, peanut noodles…👩‍🍳🌶️🥦🥕🫘
    Za sladico pa sveže sadje, mango, fige, sladki dragonfruit…

• Santa Cruz ~ Día 3, finish🫶⛰️🏁

March 16 in Peru ⋅ ☁️ 9 °C

Prilezli do koncaaaaa🥹🥹,
    Od zadnje pavze, dobre tri ure in pol kasneje!
    Narava in naša okolica sta se tretji dan najbolj spreminjali, od mrzlih vetrov in zasneženih belih vrhov gora, do kaktusov, do rožic, do gozdnatega predela… zadnji del smo večinoma prepešačili ob reki, ki se je ornk razširila, z vsakim korakom, ki nas je bližal dolini.
    Družbo na zadnjem stretch-u poti so nam delali mnogi oslički, lepe pisane kravice, igrivi kužki, nadležne muhe, ki so nas vse popikale 🥵 in pa ena mrtva tarantela!
    Zadnja ura je bila kar naporna, saj je postalo ornk strmo (na dol hvalabogu) in tudi neizmerno vroče😝. Prešviiicani preguramo zadnje kilometre do mesteca Cashapampa, kjer nas čaka colectivo🙌🙌🙌.
    Svaka nam čast!

Ura in pol premetajoče se vožnje do mesta Caraz, potem pa še tri ure do Huaraza…

Santa Cruz, 3je dnevi, 45km… 5 random ljudi, ki so postali fajn prijatelji❤️

• Tretji dan Santa Cruz trekka babyyyy🥹🥹🥹
    Ustanemo še bolj zgodaj, prva budilka ob 4.45😴.
    Iz šotorov se skobacamo v mrrrrzlo jutro, smo le prenočili na 4200 in se pozna❄️… na travici je zaledenela jutranja rosa, tako kot na naših šotorčkih.
    Kaj pa je ena velika prednost ustajanja ko je zunaj še tema… da je (če imaš srečo) nebo ob petih zjutraj poooolno zvezdic✨.
    Moj telefon jih ni bil zmožen ujet, ampak moji učki pa…v spomin zasidrano🫶.
    Med kuhanjem kavice in zajtrka se nebo počasi začne danit in nam razkaže vseeee gore, v objemu katerih smo spančkali to noč🥹. Prejšnji večer je bilo megleno in deževno, a vendar je naše zadnje jutro jasno….
    tole bo najverjetneje moj najlepši spomin na gore Peruja, kako so se prebudile skupaj z nami, kako jih je božal jutranji sonček☀️🌄.
    fotke dont to it justice…….
    ob pol sedmih štartamo naš spust proti dolini. Na naš tretji, zadnji dan, imamo namreč največ kilometrine za prehodit, 25km🫡…
    pot gre po kamniti stezi dol dol dol, dokler se ne znajdemo v luštni kotlini in hodimo vzporedno z reko🏞️ .
    mimo dveh jezerc…
    Med leeeepimi grmovji vijolčnih rožic🌺💜
    Na pol poti nas čaka pavza, katero tudi sami nestrpno pričakujemo😆rame nas danes najbolj boljio, žulji na nogah so se začeli delat, mišice na nogah so zmatrane od vzpona prejšnjega dne…
    Lunch break je torej v kempu, kjer bi prespali, če bi delali pohod v štirih dneh. se razkomotimo in si privoščimo kar enourni postanek, saj nam gre precej hitro🏃‍♀️.
    Jaz pristavim za kavico☕️

***main characters of the day (in te objave), gore in moja amazing sposojena rumena pohodna jakna***