• Katjusa Zajec

Et åpent eventyr av Katjusa Les mer
  • For øyeblikket i
    🇵🇪 Distrito de Cusco, Peru

Tretji dan Santa Cruz trekka babyyyy🥹🥹🥹
    Ustanemo še bolj zgodaj, prva budilka ob 4.45😴.
    Iz šotorov se skobacamo v mrrrrzlo jutro, smo le prenočili na 4200 in se pozna❄️… na travici je zaledenela jutranja rosa, tako kot na naših šotorčkih.
    Kaj pa je ena velika prednost ustajanja ko je zunaj še tema… da je (če imaš srečo) nebo ob petih zjutraj poooolno zvezdic✨.
    Moj telefon jih ni bil zmožen ujet, ampak moji učki pa…v spomin zasidrano🫶.
    Med kuhanjem kavice in zajtrka se nebo počasi začne danit in nam razkaže vseeee gore, v objemu katerih smo spančkali to noč🥹. Prejšnji večer je bilo megleno in deževno, a vendar je naše zadnje jutro jasno….
    tole bo najverjetneje moj najlepši spomin na gore Peruja, kako so se prebudile skupaj z nami, kako jih je božal jutranji sonček☀️🌄.
    fotke dont to it justice…….
    ob pol sedmih štartamo naš spust proti dolini. Na naš tretji, zadnji dan, imamo namreč največ kilometrine za prehodit, 25km🫡…
    pot gre po kamniti stezi dol dol dol, dokler se ne znajdemo v luštni kotlini in hodimo vzporedno z reko🏞️ .
    mimo dveh jezerc…
    Med leeeepimi grmovji vijolčnih rožic🌺💜
    Na pol poti nas čaka pavza, katero tudi sami nestrpno pričakujemo😆rame nas danes najbolj boljio, žulji na nogah so se začeli delat, mišice na nogah so zmatrane od vzpona prejšnjega dne…
    Lunch break je torej v kempu, kjer bi prespali, če bi delali pohod v štirih dneh. se razkomotimo in si privoščimo kar enourni postanek, saj nam gre precej hitro🏃‍♀️.
    Jaz pristavim za kavico☕️

***main characters of the day (in te objave), gore in moja amazing sposojena rumena pohodna jakna***

• Zmatrani kooončno prispemo do kampinga, ravno ko začne mal deževat 🌧️. Uspešno zelo hitro uspemo postavit šotore in se zlekniti notri, preden začne bolj nalivat…
    Obvezne pol ure v horizontalni poziciji, potem pa se jaz lotim kuhanja kave in skupaj z Erikom pripravljati večerjo😌😌…
    Ta večer se odločiva ponucat vso zelenjavo, ki jo vlačiva s sabo, naredit en ogromen pisker makaronov za tako večerjo kot malico za naslednji dan😍.

• Santa Cruz ~ día 2, vzpon 🧗🥾⛰️

15. mars, Peru ⋅ ☁️ 2 °C

Drugi dan Santa Cruza, ta najbolj naporni na sporedu, saj imamo za premagat skorej 1000m višInca🫣🏔️…
    Ustanemo zgodaj, okrog pol šestih in si z zalimanimi učki skuhamo zajtrk, ovsene kosmiče z banano in arašidovim maslom in za naju z Erikom, obvezen kofe☕️…
    Nato zložimo svoje šotore in vse uspešno zbašemo nazaj v ruzake in štartamo okrog sedmih.
    Prva ura je bolj na izi in uživamo v jutranjih meglicah, ki se počasi razblinjajo😶‍🌫️…
    Nato se pot začne počasi vzpenjat, lih tok da čutimo v nogah in da ruzaki kar naenkrat postanejo še mal težji… 🎒
    Naslednji dve uri se veliko ustavljamo, se slačimo in oblačimo, saj se vreme ne more odločit, a naj nas zebe al naj nam bo vroče😆razgledi so preleeeeepi, iz vseh strani se nam nasmihajo visoke gore z belimi zasneženimi vršički⛰️…
    En kratek snack break in se znajdemo na res prelepem delu poti, med visokimi travami in malimi jezerci, oz lužicami, na gladini katerih se odsevajo gore🥹.
    Mislimo, da smo premagali že večino višinca ampak ohhh, se motimo🤣…
    Zdaj šele pride težek del, pot gre strmo gor in ne zgleda, kot da bo strmini kadatkoli konec🥹… vidimo le visoke skale nad in pred seboj in (pravilno) sklepamo, da moramo pač prelezt čez njih.
    Na tej točki imamo zadnji skupni water break in se razdelimo.
    Erick in Kelani gresta spredaj naprej, saj se neželita na strmini nič ustavljat in samo šibata gor…
    Jaz grem za njima, s svojim tempom in mnogimi postajami hahaha…
    Zadaj Celestine in Talisha, bolj počasi vendar zelo odločno, tako kot cela ekipca🙌.
    Ta del poti je bil izredno naporen, saj je bilo izjemno strmo in ker nismo zares vedeli, kok poti naš še čaka… ampak nekako smo pregurali in ko sem se prerinila čez zadnji strmi del in zagledala tisto turkizno laguno, je bilo vredno vsega švica in boleče mišice… objamem moja kolega na vrhu, ki ste carja gor prišla v enem šusu in skoraj 40min pred mano hahaha💪.
    Čez ene 15min se nam pridtužita še zadnji dve punci in vsi smo over the moon ponosni drug na drugega in seveda sami nase! Je le bila ena najrežnjih stvari, ki sem jih iz fizičnega vidika naredila, tako da bravo mi❤️.
    Imamo pauzo za naše prigrizke in priboljške in se nastavljamo sončku, ki sramežljivo kuka izza oblakov. 😌
    Punta Union, 4750 m. nadmorske višine⛰️⛰️⛰️, naša najvišja točka tega Santa Cruz tekka🙌.
    Vmes nam pridejo čestitat še lokalni oslički, ki se vračajo v drugo smer nazaj, po opravljeni turi s turisti🫏…
    Po dolgi pavzi in kokr tolk spočiti, štartamo naš spust dol proti dolini, imamo še dve uri hoje do naslednjega kemp spot, kjer bomo spančkali drugo noč🥰…

• Santa Cruz ~ Día 1 💚⛺️🐮

14. mars, Peru ⋅ ☁️ 10 °C

Štartamo prvi dan okrog pol enajstih, ko nas drugi avtobus odloži v mali mali vasici Vaqueria.
    Group Foto😛 in šartamo. Spustimo se malo v dolino, med razpršenimi hišicami, potem pa spet malo dvignemo.
    Nato se pot vzravna in hodimo skozi gozdičke in travnike naslednjih 7km do prve ta prave pavze za malico😌.
    Midva z Ericom sva si pripravila za na pot odlične sendviče s tofujem, humusom, avokadom in kalčki 🌱😍.
    Po kratki siesti nadaljujemo, mamo še dobri dve uri…
    Pot se odpre v sotesko, mi hodimo po njeni sredini, gore vse okoli nas… na sredini pa travnik na katerem se pasejo kravice, konjički, tudi lame!!
    Pot je prečudovita in prvi dan je najlažji…seveda ruzakov nismo navajeni in se rame ornk pritožujejo, ampak zdržimo do prvega kempa🏕️!!!
    Tam hitro postavimo šotore in se vsi mal zleknemo… midva z Erikom odigrava eno partijo šaha, katere ne uspeva dokončati, saj naju premaga lakota in se lotiva kuhanja😌Na meniju za prvi večer:
    ; tortilje z lečo, gobicami in praženo zelenjavo🌮🌶️🍄‍🟫… Que sabroso!!!
    Po sončnem zahodu vsi zlezemo v vsak svoje šotore in se v spalnih vrečah skrijemo mrazu… budilke za naslednje jutro so naštimane ornk zgodaj🫢

• Pot do šarta

14. mars, Peru ⋅ ☁️ 7 °C

Budilka ob 4.15, v predsobi hostla se dobimo ob 4.45 in štartamo peš proti avtobusni postaji za lokalne collective…
    Na pol poti nas en voznik opazi in kar nabaše v svoj kombi proti mestu Yungay. Do tja se vozimo dobro uro in pol, tam pa smo prestopimo na drug avtobusek, še za dve uri in pol.
    Pot je prečudovita 😍😍😍razgledi, ki vzamejo sapoooo in na neki točki se začnemo oooornk dvigat in znajdemo se med samim snegom, obkroženi z zasneženimi belimi hribi🏔️🤍…
    Prelepo je in uživamo v razgledih iz oken, potem pa za par minut tudi v živo od zunaj, ko rabi voznik it lulat😅.
    Nato se spustimo nazaj dol dol proti eni mali vasički, zataknjeni v dolini na cca 3200m višinske, kjer se zahvalimo za prevoz, plačamo in začnemo našo pot… peš…😇

• Priprave na Santa Cruz🤭

13. mars, Peru ⋅ ☁️ 8 °C

Sreča se nasmehne ponovno in Erik dobi ponedeljek frej v službi, saj ima Mehika nek nacioalni praznik in ne rabi delat🥳.
    In tako jaz dobim prvega buddyja za Santa Cruz.
    Santa Cruz je večdnevni pohod skoz Andovsko gorovje, normalno se ga dela v štirih dneh in treh nočeh, vendar je izvedljiv tudi v treh!
    In tako začneva planirat, nakar se nama v kuhinji pridružijo tri punce, ki tudi planirajo isti izlet!
    In se ustvari skupinca, naš pet, jaz in Erick in Cestine iz 🇫🇷, Talisha iz 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 in Kelani iz 🇨🇦.
    Zrihtamo si opremo za rentat, ki pride cca 50€ na osebo za tri dni in okvirno s planirano naš izlet…
    No, saj ni velik za planirati, samo vedit moraš v katero smer vzet avtobus in potem začet hodit v pravo smer😉.
    Vsi gremo zadnji dan pred odhodom, torej petek popoldne, po nakupih po zaloge. Jaz in Erick, dva foodija, splanirava meni za naslednje tri dni. Kaj bova kuhala in kaj rabiva vzet sabo. Na težnici kupiva en kup zelenjave🥕🍅🌶️🧅 in sadja in ostalih sestavin.
    Jaz kupim naglavno lučko, saj je nimam, vlažilne in navadne robčke in miljon prigrizkov.
    Zvečer nabašemo vse v ruzake in sem presenečena, da vse uspešno nabašem notri v ruzak, saj šotor in spalne vreče zavzamejo res velik prostora🫣.
    Zadnja stvar, sendviči za prvo pavzo, pa spat!

• Wilcacocha💚

11. mars, Peru ⋅ ☁️ 9 °C

Poldnevni izletk z Erikooooom🥾
    Nov bestie Erik iz Mehike dobi frej dan v službi in se odpraviva na par urni izlet do bližnje planine Wilcacocha😌.
    Do tja z lokalnim avtobusom in potem ene dve uri do gor. Imava ful lep sončen dan☀️.
    Na vrhu imava odličen piknik, katerega sva meal prepala dan prej… popražena zelenjava, malo rižka, hummus&avocado, krekerji in sadje😇.
    Sem najdla svojo turne sorodno dušico, so-vegana, ki obožuje kuhanje in jest dobro!
    Na vrhu sva odtičala kar nekaj časa, saj je bil res lep dan😍.

• Končno prispela v Huaraz!

5. mars, Peru ⋅ ☁️ 10 °C

Evo po parih dneh zamika le prispem v Huaraz🥹.
    To je ‘malo’ mestece zataknjeno v eno od dolin ob strani Andesov😌. Znano po svojih osupljivih razgledih na gore in mnogih različnih opcijah za hiking🥾
    Prispem zelo pozno v deževen popoldne v četrtek, v petek pa se zbudim v prelepo sončno jasno jutro🥹🥹…
    Ob kavici mi delajo družbo vrhovi gora, ki nas obdajajo👀.

• Dolga pot proti Huarazu

3. mars, Peru ⋅ ☁️ 17 °C

Dva avtobusa oz. lokalna colectiva od Cajamarce do novega mesteca, Huamachucha. 🚍 vse skupaj cca. 6ur.
    Tu sem se ustavila zelo spontano, videla sem na zemljevidu, da mi je na poti in sklepala, da bo turistično, pa ni bilo zares😅.
    Namatrala sem se najti prenočišče, preko Whatsappa sem kontaktirala štiri različne hotele in sprašelala po cenah in razpoložljivosti.
    Mesto drugače simpatično, z zelo urejenim mestnim trgom in parkom, kjer so grmički ostriženi v izjemno inovativne oblike!
    Lame, zajčke, ljudi, napise…🌳😌 pa eno in edino vegi restavracijo!
    Moja pot pa se na tej točki mal zakomplicira, saj avtobusi ne vozijo direkt do Huaraza, kot sem pročakovala.
    Na zemljevidu je namreč cesta, ki gre skozi gore, in sem se veselila razgledov⛰️.
    Ampak tam nihče ne vozi, tako da sem morala naokrog in razvlečt pot še za par dni😪… kaj cmo, del avanture.
    Tako da;
    Huamachuco -> Trujillo -> Huaraz
    Do morja in nazaj notri proti goram.. 4 urce.
    V Trujillu sem ostala eno noč, spoznala enega luštnega Britanca in sva čvekala večino popoldneva.
    Zvečer sem šla na večerno šetnjo skozi mesto, kar veliko, luštno, z velikim trgom in osvetljeno rumeno cerkvijo💒.
    Naslednji dan do terminala za avtobus, z zelo nasmejanim taksistom in 11ur vožnje do Huaraza…

• Stone forest; Cumbemayo

2. mars, Peru ⋅ ⛅ 17 °C

Poldnevni izlet iz Cajamarce🙌.
    Štartamo ob 9.15 iz glavnega trga, naša skupinica ima ene 15 ljudi. Imamo izredno simpatičnega turističnega vodiča Juana, ki nam že med enourno vožnjo malo razloži o kraju, kamor smo napoteni.
    Tale stone forest je naravni pojav, so pa tam našli tudi ostanke zelo daljnega ljudstva. Zelo, govorimo cca 600 pred našim štetjem👀.
    Najbolj impresivna je arhitektura oz dizajn vodnega kanala, ki teče več kot 30km daleč po hribu navzdol proti mestu Cajamarce.
    Našli niso nobenih orodji, in ostaja njegova struktura uganka🫢.
    Najdeni so bili tudi hieroglifi, za katere pa sklepajo, da so jih napraskali nekaj stoletji kasneje Inki.
    Tudi mnogi oltarji za žrtvovanje, baje primarno živali…
    Meni je bil kraj res osupljiv, nekaj zelo drugačnega! Špičaste gore, skrite med visoko travo. Lep lep kraj.
    Klepetala sem tudi z vodičem in dvema fantoma, eden od katerih me je povabil v Limo!

• Prvi vtisi Cajamarce

1. mars, Peru ⋅ ☁️ 19 °C

Zbudim se mal čez osem in gospod Herbert me prestavi iz začasne sobe v dormitorij.
    Skuham si kavo, ki jo nujno rabim po dolgi vožnji in neprespani poti🥱.
    V hostlu spoznam Karlosa (s K-jem) iz Lime, ki je ravno na poti na sprehod in iskanje zajtrka.
    Me povabi zraven in se mu pridružim.
    Skupaj odšetkava do glavnega trga in moram rečt, da me tale Cajamarca popolnoma preseneti, saj nisem zares nič veliko raziskala mesta in nisem vedela kaj pričakovati.
    Tako da, ko vidim en kup prelepih cerkvic in ulic z zanimivimi kompleksnimi ahitrkturami in barvitimi poslikavami, vem, da je bila prava odločitev se tukaj ustavit😌.
    Karlos me pelje do glavnega marketa, pokrite tržnice, kjer prodajajo vse mogoče, in imajo tudi male restavracije ala štante, kjer se usedeš na mali stolček in naročiš že v naprej pripravljene jedi pri prijaznih señorah.
    Midve se nekam pač zicneva, on je neke lokalne mesne zadeve, jaz pa mešanico zelenjave, neko solatko in koruzo😝. Pa kofe.
    Potem se sprehodiva še malo po eni drugi ulici, ampak jaz postajam zmatrana, od ne veliko spanja in vročega sonca in se odločim vrnit v hostel za siesto.
    Par urc preždim na lepi terasi, ki ima super pogled na mesto in hribčke, potem pa se sama odpravim nazaj do tržnice, nabavit sestavine za kuhat pozno kosilo/večerjo.
    Danes bo kvinoja & sladek krompir, korenček in avokado👩‍🍳.
    Med kuhanjem spoznam starejšega popotnika Pablota iz Italije, ki pa se bolj domače počuti v južni Ameriki, kot se je kadarkoli doma, in tudi preferira španščino😇. Tako da mal vadiva in izmenjujeva zgodbice.
    Zvečer je prelep sončni zahod oranžnih barv, katerega s skodelico kave (številko katere nebi vedla, sem nehala štet) v roki opazujem iz terase🌅. Družbo mi delajo igrivi sosedovi kužki iz sosednje strehe🥰.

• Proti Cajamarci

28. februar, Peru ⋅ ☁️ 14 °C

10urna vožnja iz Leymebambe proti malo večjemu mestu Cajamarca🚍.
    Štartali naj bi ob treh, to se je zavleklo do 15čez 4 ker je en avtobus zamujal zaradi dežja.
    Prej sem si v hotelčku še skuhala eno veliko porcijo pašte in prijazna lastnica mi je dala za probat neko lokalno jed, hecna kombinacija ampak je ful pasalo, pire krompir z avokadom😅.
    Potem mi je ostanke mojega kosila še zapakirala v papirnato embalažo za na pot, in mi priložila vrečko oreščkov za prigriznit🫶.
    Ko smo le štartali je ful deževalo in bilo je res mrzlo, potem pa se je umirilo in pot se je spremila prav v nek scenic drive😍.
    Prelepo, pogled na gore v daljavi in na neskončne doli pod nami.
    Tale makedamski potka je speljana na strani gora, seveda brez kakršnih koli ograj, kdo to rabi, s prepadom minimum 200m😳👩‍🦯…
    Vožnja se ornk zavleče in ob enajstih se končno ustavimo v prvem mestu po 6ih urah, tam nas preložijo iz enega avtobusa na drugega, na katerega moramo počakat pol ure.
    Ko le nadaljujemo mene končno zvabi spanec in naslednji dve uri in pol kar hitro mineta. Prispemo ob dveh zjutraj in čeprav sem le 10min stran peš od hostla raje preplačam enega tuktuk voznika, saj ne poznam mesta in njegove varnosti🤞.
    Sprejme me staješi gospod, me začasno za prvo noč namesti v sobo v prvem nadstropju, kjer s svojim prihodom nebom zbudila drugih. Zobke umit in spat ob treh….

• Museo de Leymebamba

28. februar, Peru ⋅ ☁️ 15 °C

Razlog da sem se ustavila v Leymebambi je bil tale muzej o zgodovini ljudstva Chachapoyas🙌.
    Lociran cca. 3 km izven mesta, do njega sem se sprehodila po zajtrku in kavici.
    Zelo prijeten sprehod, po zelenih hribčkih okoli Leymbambe.
    Ni mi bilo dolgčas, družbo so mi delali kosmatinci na štirih nogah🐾, metuljčki🦋, lokalni radovedni otroci in mnooogooo lepih rožic🌸🌼🌺, tako da je ena ura hitro minila😌…
    Vstopnina je bila ene 7€, bolj na ‘dragi strani’ ampak je le muzej dobesedno sredi ničesar in zelo lepo urejen!
    Vse je sicer v španščini in sem mogla kar nekaj prevajat, saj je bila bolj na znanstvenem nivoju😅.
    Muzejeva glavna znamenitost je njegova obsežna zbirka mumij, naj bi jih imeli kar 219, in več kot 2300 arheoloških artefaktov, večina katerih razvija iz Lagune de Los Cóndores.
    Mumije so res posebne in izstopajo po svoji kompleksni mumifikaciji v fetalnem položaju.
    Najdene so bile zavite v tekstil, prevezane z vrvmi in okrašene z ilustracijami obrazov oziroma obraznih potez. 🫢
    V muzeju je bilo tudi mnogo glasbenih inštrumentov, kuhinjskih pripomočkov in potrebščin za pletenje, kar je vse nakazovalo na zelo razvito družbo.
    Po muzeju sem šla na kofe v sosednji lokal (en in edini) kjer sem spila odlično kavico v družbi kužkov in kolibrijev 😍!
    Potem pa šetnja po sončku nazaj, popoldne me čaka avtobus do naslednje destinacije…

• Čau Chachapoyas, proti Leymbambi🧳

27. februar, Peru ⋅ ☁️ 18 °C

Po skoraj celem tednu v Chachapoyasu, se podam do bližnjega malega malega mesta po imenu Leymbamba😌
    Do tja dve uri in pol vožnje po makedamski cesti.
    Prispem okol treh in grem direkt v hotel, po dolgem času mam privat sobico s privat kopalnico; paše😅.
    Gospo lastnico vprašam, če bi slučajno smela uporabit kuhinjo, da si skuham kofe (načeloma v hotelih tega ne pustijo) pa mi prijazna gospa dovoli dostop do vsega in mi celo prinese za probat domačo marmelado nekega sladkega lokalnega sadja🥹.
    Grem na eno krajšo šetnjo, zares v mestu ni velik za vidit in kupim sestavine za večerjo, kruh in avokado in dva paradižnika!
    Leymbamba je res mala vasica, razlog, da sem se tu ustavila, pa je muzej o ljudstvu Chachapoyas.
    Ta ostaja za naslednji dan…
    (Pa tale objava tudi mal izgovor da objavim par videov sebe, recimo kako “pakiram” ko ni nobenega drugega v hostlu😝💃🕺)

• Kuélap

26. februar, Peru ⋅ ☁️ 18 °C

Kuélap je pomembeno pre-Inca arheološko najdbišče🙌, zgrajeno izpod rok kulture Chachapoyas!
    Mogoče najbolj zanimiva je njegova lokacija, na kar 3000m nadmorske višine, na apnenčastemu grebenu ene izmed gor, ki obdajajo to območje predela Amazona⛰️. To je tudi velik razlog, da so si prebivalci pridobili vzdevek “the cloud warriors”😶‍🌫️🥷…ker se je utrdba, in z njo njeno ljudstvo, pogostokrat skrila med meglo in oblake njenih višin…
    Ocenjeno je, da je gradnja potekala med 11im in 16im stoletjem!
    Zdej, šla sem tale kraj pogledat z vodenim izletom, organiziranim s strani hostla in sem zraven zvabila tudi novega prijateljčka iz 🇳🇴 .
    Vse skupaj je stalo 35€, v ceno je bilo vključeno vse, dvourna vožnja (tja in nazaj), vožnja z eno in edino žičnico v Peruju (tja in nazaj), vstopnina in tudi (vegan prijazno) kosilo.
    Z nami je šla simpatična vodička, ki pa je seveda govorila samo špansko…tako da razumela sm najbrš samo pol, ostalo pa mal povezala iz konteksta…👀
    Uglavnem, tale historical site je starejši in tudi večji od Macchu Pichuja, vendar manj slaven, zaradi svoje lokacije na skrajnem severu države… je bolj težko pridit do njega in sem se počutila kar kul, da sem sama prilezla do sem💪
    Baje je bilo to naselje, manjše mesto. Arheologi so našli znake o skupinskem življenju, navadnih življenskih običajih, kot so uporaba kuhinje, spalnice, stranišč, poleg dejstva, da so skrbno pokopali mrtve, včasih celo s specifičnimi predmeti, kar kaže na status ali poklic preminulega.
    Meni je bilo ful zanimivo dejstvo, da je tale kraj skoraj nedotaknjen, da ga niso veliko prekopali in “sestavljali nazaj”. Trenutno potekajo neke rekonstrukcije, saj je pred dvema letoma potres poškodoval del utrdbe, a drugače se arheologi niso dotikali veliko🙌. Kar je po eni strani fino, da je stvar ressss avtentična, po drugi strani pa je vodička povedala, da jim rabo zaradi tega manjka veliko informacij, ki bi jih lahko pridobili le z intenzivno analizo zemlje, kamenjev, itd.
    Tako da ostaja še veliko mistike😇.
    Meni je bil zelo zanimiv kamen, ki naj bi bil kompas (fotka št.16)⏰. Pa dokaz “olepšave” hiš, z različnimi dizajni v stenah. Vzorci naj bi predstavljali oči kač in divjih mačk🐍🦊, sklepajo pa, da so v okrašenih hišah živeli pomemnejši ljudje… kdo točno, lahko le sklepamo…
    Ogled je trajal dobre dve uri, gospodična je res lepo vse razložila in kljub luknjam v razlagah je bilo fajn it z nekom, ki ti lahko ponudi malo konteksta o tako veličastni zadevi🥹.
    Imeli smo tudi srečo z vremenom, vmes malo oblačno ampak je prav pasalo, smo bili na eye-level z oblaki, tako kot tele “cloud warriors” skoraj tisoč let pred nami… Za glavni del, prva fotka, pa je pokukal sonček in so zelene barve naredile prečudovit kontrast💚.

• Še mal mesteca Chachapoyas

25. februar, Peru ⋅ ☁️ 15 °C

Evo, appreciation post za Chachapoyas🧡
    Prelepo, mirno mesto.
    Izbrala sem super hostel s prijaznimi lastniki in zaposljenimi, s suuuuper teraso s pogledom na celo mesto. Rož tok, da jih nebi mogla preštet tudi če bi želela, sem se počutila za tist teden kot da živim v enem arburetumu🌸🌻🌺.
    Imela sem luštno kuhinjo, ki mi je zagotovila jutranji in večerni kafe čisto vsak dan in obilico kuhanja👩‍🍳☕️😌…
    Vesela sm za Paulino, novo prijateljico, s katero sva presedeli mnogo popoldnevov na klopici na terasi in čvekali.
    Vreme se je skos spreminjalo, mal sončka, mal majčk brezrokavov, mal megle, mal dežja, mal pulovrjev, mal palerince, ena mavrica☀️🌈☔️…
    Lušten tale Chachapoyas, pa ogromno okoli za vidit!

• Cascada Yumbilla🥹

25. februar, Peru ⋅ ☁️ 19 °C

**na tej točki bi rada izpostavila, kok mi gre na živce, da še vedno niso izumili emojija za slap, o tem se sprašujem že celo zadnje leto🤨**

Omg, kakšen dan!
    Tokrat imamo luštno skupinico, midve z Paulno in dva Švicarja iz hostla!
    Odpravimo se okrog pol devetih, po poti skočimo še mimo lokalne tržnice po zaloge in okrepčitve za naš celodnevni izlet💪.
    Potem pa do avtobusne postaje, tam kupimo karte in počakamo do desetih na odhod avtobusa. 🚍
    Dobro uro in še mal vožnje kasneje (mal smo stali, ker je bilo veliko landslidov in so pucali ceste) prispemo v mesto Cuispes, kjer nam takoj začnejo mahat taksisti😆.
    Tako izberemo dva tale taksija (kot tuk tuk iz azije, samo da je sprednji del motor) in počimo do štarta treka.
    Vozimo se kar dolgo, tudi ziher 40min, najin šofer s Paulino celo pot dirka in šiba in nama je za crknit smešno. Razgledi pa ful lepi…
    Prispemo do konca makedamski poti in od tam štartamo naš uro in pol dolg trek🥾…
    Vsi smo že iz začetka naudušeni, saj gre pot skozi prelep zelen gozd, malo jungle, malo rožic, pa polno živo zelenega mahu💚💚.
    20min in nas ujame dežek, ampak ni nič hujšega saj smo precej skriti med drevesi…
    Pot ni zares zahtevna, vmes je več postajlišč z “view-pointi”, in res res prelepimi razgledi😍.
    Med hojo gremo mimo tudi treh drugih slapov, ki so vsak po svoje res zanimivi.
    Ampak naš fokus je Yumbilla, zato se ne ustavljamo preveč in imamo raje na koncu daljšo postajanko za malico.
    In slap je reeeees prelep🥹kar v dveh delih!
    Usi kar na glas govorimo uau uau uau
    V leseni kučici pojemo kosilce in potem nadaljujemo še 10min do dna slapu (ta zgornjega dela), kjer nas vse zmoči😝Slap seveda, ne dež!
    Potem pa počasi nazaj…
    Bil je prelep izlet, super družba in prečudovit potop v naravo🌿

• Sarcófagos de Karajía

23. februar, Peru ⋅ 🌧 16 °C

Day trip z novo prijateljico Paulino!
    Greva iskat slavne Sarkofage…
    Odpraviva se zjutraj, peš do avtobusne postaje in ujameva prvi avtobus do mesta Luya. Razgledi so celo uro in pol vožnje osupljivi, pogled sega čez gromozanske želene hribčke in začetni del kanjona😍. Ko prispeva v Luyo tam počakava na “collectivo”, shared prevoz, in ko se naš dovolj nabere gremo z avtom naprej, še ena dobra ura vožnje…
    Odložijo naju na mestnem trgu ene male male vasice, kjer vstopiva v edino mal večjo hišo, ki je hkrati mali muzej in plačava vstopnino 5€.
    Pot nadaljujeva peš, kar prav paše po dolgi vožnji🚶‍♀️…
    Ampak ni daleč, spustiva se mogoče dva kilometra po eni potki med travniki, na koncu pa je finish s stopnicami.
    Tale zgodovinski kraj je strateško skrit, zataknjen, na strani gore⛰️.
    Uglavnem, tele Sarcófagi de Karajia so unusually veliki (med 2,5 in 3m👀) sarkofagi iz časa pred Inki, zasluge gredo ljudstvu Chachapoyas.
    So oblika pokopališča oziroma tipa pokopa. Znotraj se skrivajo mumificirani ostanki pripadnikov starodavnih ljudstev, baje iz okol leta 1460 A.C.
    Zanimivost je poslikava na obrazih sarkofagov, ki naj bi simbolizirala obrazne poteze pokopanih.
    Seveda je pa totalno odpuljeno, kje so locirani, zataknjeni tam nekam med skale več metrov v zraku, skoraj nedotaknjeni iz strani narave in ljudi🤯.
    Znanstveniki in arheologi so si baje prisvojili samo enega za raziskovalne namene, en pa naj bi zaradi potresa padel in se poškodoval.
    Danes jih lahko od daleč vidiš 5… četudi je nekako občutek, kot da bolj oni opazujejo tebe kot ti njih😳…
    Aja, pa na vrhu dveh sta zgornja dela dveh lobanj, tudi te so ostale tam od samega začetka…
    Sem priložila še fotke iz interneta, saj moja kamera ni mogla ujet takih detajlov!

• Cañon de Sonche⛰️😍

22. februar, Peru ⋅ ☁️ 19 °C

Izlet do kanjona Huancas Sonche🥹.
    Tja se odpravim v ponedeljek dopoldne z lokalnim prevozom, plačam 5 Solov (1,2€) za eno smer in odložijo me v bližnji mali vasici Huancas.
    Od tam grem peš do prve razgledne točke, kjer plačam malo vstopnino (6 Solov) in se povzpnem do vrha. In četudi sem imela za razgled zelo visoka pričakovanja me še vedno totalno preseneti in pusti brez besed🥹🥹🥹.
    Tele kanjoni mene čist navdušijo!! Uau…
    Na začetku sem skor 40min sama in uživam v razgledih in potem se mi pridruži ena mala Peruvijska družinica, stara starša, mlada starša in njun 4 letni sinček Stephano😉 Ki takoj postane moj najboljši prijatelj!
    Malo klepetamo in potem se odločimo skupaj sprehodit še do druge razgledne točke na drugi strani mesta…
    In tako skupaj šetkamo naslednje pol ure, klepetamo, in Stephano (ko ni na očkovih ramenih) mene drži za dva prsta in hodi ob moji strani❤️.
    Prispemo do druge razgledne točke in težko vrjamem, da je ta še lepša kot prva😍spet brez besed…
    Celo pokuka sonce in veter razpiha oblake in imamo res najlepši razgled na tale kanjon, boljšega si ne bi mogla niti zamislit😇
    Naj slikce in videi naredijo svoje…

• Chachapoyas⛰️✨

21. februar, Peru ⋅ ☁️ 15 °C

Prvi vtisi?? Takoj mi je všeč😍
    Prispem okrog sedmih zvečer in se od avtobusne postaje do hostla sprehodom 25min kar peš, skozi center mesta.
    Ulice so prijetno razsvetljene, mesto mrgoli z ljudmi vendar je kljub temu vse nekako tiho. Promet zelo umirjen in tudi ena glavna ulica samo za pešce!
    In pomaga, da takoj najdem trg s sončnicami 🌻.
    V hostlu si skuham kavico in uživam v večerje pogledu na terasi… na osvetljene hiške pod menoj😍.
    Chachapoyas je drugače mesto na cca 2.100metrih.
    Obkrožen je z gorami in kanjoni in hribčki in vreme je zaradi tega tudi bolj frišno. In nepredvidljivo, v eni uri je lahko vse od sonca in kratkih rokavov do megle in dežja in dvojnrga puloverja😆pa še kakšna marvica vmes seveda!
    Naslednje jutro prečekiram lokalni market, kjer se najde mnogo dobrot! Po zelo dolgem času vidim (in takoj kupim) sadje po imenu gooseberry 😇
    Hostel je izjemno simpatičen, kot da bi bivala v enem botaničnem vrtu🌺V zgornjem nadstropju pa imam poleg velikega balkona še lepo opremljeno kuhinjo!
    Tu bom zasidrala za skoraj cel teden, je veliko za vidit! Od prelepe osupljive narave, do pomembnih zgodovinskih arheoloških najdb!

• 10h drive to Chachapoyas

21. februar, Peru ⋅ ⛅ 27 °C

Premik zahodno, iz vročega tropskega gozda proti goram.
    Vožnja je kar dolga ampak se vmes parkrat ustavimo, za it na wc in za kosilo!
    Sedim zraven izjemno prijaznega starejšega gospoda, s katerim klepetam prve dve uri vožnje😅
    Prijazno mi pa celo vožnjo s prstom izpostavlja zanimive kraje ali razglede, mimo katerih se peljemo!
    Uglavnem vožnja je res lepa, samo zelenje💚
    Vozimo se mimo travnikov, riževih polj, skozi tropski gozd… vzpnemo se čez en prelaz in nazaj dol po drugi strani…
    V zadnjih dveh urah pa se spet začnemo dvigovati, Chachapoyas se nahaja na 2,335m nadmorske višine.
    Lepi razgledi cel dan, vižnja tako hitreje mine😊