• Hanneke Geers- van der Schoot

July 21, 2025

Reisdag 1

July 21 in Portugal ⋅ 🌙 18 °C

21 juli vertrokken.
    Taxi Frank was er op tijd om ons naar het Einhoven airport te brengen. Op naar Porto.
    Met taxi naar appartement en vanuit daar wat gaan borrelen in de buitenbar. Daarna was het tijd om te gaan slapenRead more

• Hallo Porto, hallo familie

July 22 in Portugal ⋅ ☀️ 27 °C

Na een goede nachtrust rustig wakker worden in het gezellige porto. Hein haalt als starter om de hoek bij de bakker een bica (espresso) en een pastel de nata.
    We hadden tot 11.00 uur de tijd tot dat we uit moesten checken. Dus even door porto geslenterd. Aan de Douro een ontbijtje op, en weer terug naar het appartement. Met een dollemansrit in de taxi misselijk aangekomen bij het verhuurbedrijf voor onze auto.
    In het plaatsje Ovar aan de kust geluncht. Een wilde zee met hoge golven gezien. Na een wandeling op het strand de reis vervolgt naar familie. Hier lekker bijgeklets en gegeten bij het strandbarretje bij hun op de hoek

• Poetsen en shoppen

July 23 in Portugal ⋅ ☀️ 27 °C

Heerlijk geslapen bij Jos en Elles.
    Na het ontbijt de campeerwagen schoongemaakt en de spullen die we hadden laten opslaan bij Jos en Elles weer een plekje gegeven in de bus. Een lijstje gemaakt met benodigdheden wat we nu missen. (We hadden vorig jaar het een en ander meegenomen met de terugrit.) Daarna naar Oliveira do Hospital gereden naar de Chinees. Dit is een winkel die vanalles heeft.
    Hier voor een aantal zaken kunnen slagen. Daarna boodschappen gedaan bij de supermarkt voor het avondeten. . We hadden belooft te koken. Net toen we terug waren ben ik met Elles nog naar 2 andere chinese winkels gereden en Hein met Jos naar de garage waar ze onze campeerbus goed gemaakt hebben. Bij terugkomst gestart aan het eten rogvleugel met asrdappeltjes uit de oven en broccoli en salade. Nog gebeld naar een camping waar we graag willen staan
    Deze mogen we morgenochtend terug bellen of er plek is.
    Deze dag niet heel veel foto's gemaakt.

• Camping in Goīs

July 24 in Portugal ⋅ ☀️ 30 °C

Vanochtend verwend met een ontbijt van Elles.
    Daarna hebben we alles in gereedheid gebracht om met de camperbus op pad te gaan. In zijn pauze heeft Jos de daktent mee op de bus gelegd. Intussen in de ochtend contact gehad met de camping. Deze had momenteel alleen een plek in de volle zon. Het zou wel voor 27 juli kunnen, dan komt er een plek in de schaduw vrij.
    Daarna camping in coīs gebeld en deze had nog plek. Boodschappen gedaan voor het eten in arganil en op naar de camping. Hier kregen we ook een mooie plek onder de boom.
    Naar beneden gelopen en nog wat gedronken bij de praia fluvial. Dit is aan de rivier en kun je ook zwemmen. Wij konden gaan zitten aan het tafeltje waar je met voeten in het water kan. Hier kunnen visjes aan je voeten knabbelen. Als avondeten kip met aardappels uit de oven en sla.

• Relaxdag

July 25 in Portugal ⋅ ☀️ 31 °C

Het is weer even wennen met slapen in de daktent. Maar beide redelijk goed geslapen. Na het ontbijt met broodjes uit de oven eerst op pad naar Arganil. Hier gaan we op pad voor een koppeling voor de Gasfles. Dan kunnen we ook het gasfornuis gebruiken. Gevonden! Gelijk maar boodschappen gedaan voor het avondeten
    De rest van de middag gaan we lekker relaxen op de praia fluvial met af en toe een plons in de rivier om af te koelen. Bij het barretje eten we als snack een pica pau dPica Pau is een Portugees gerecht, letterlijk vertaald als "specht", maar in de culinaire context een gerecht met blokjes vlees (meestal varkensvlees en worst) die gemarineerd en gebakken worden, vaak met een pittige saus, bier of witte wijn, knoflook, laurier en mosterd.knipoog naar de manier waarop het vlees met de prikker wordt gegeten, alsof de prikker de snavel van een specht is die in het vlees "pikt".
    Hierbij drinken we sangria.
    Als avondeten hadden we garnalen met rijst en meloen al dessert

• Lousã

July 26 in Portugal ⋅ ☀️ 37 °C

Vandaag gaan we naar het kasteel van lousã. Na een leuke rit met veel bochtjes bereiken we het kasteel. Op de internetsite leek het groter. Leuk om gezien te hebben. Onder bij het kasteel is een praia fluvial. Hier zijn we naartoe gelopen. Helaas is het barretje nog niet open voor een bakje koffie. Iets hoger gelegen liggen 2 kerkjes, deze zagen we al vanaf de toren van de het kasteel. Deze ook bezocht. Het zijn mooie oude kerkjes.
    In de omgeving kun je ook mooi wandelen. We besluiten om een wandeling re doen. Deze brengt ons naar een Schistdorp (leistenen dorpje) genaamd casal nova. Het blijkt een flinke uitdagende tocht met klimmen in het bos. Het laatste stukjes door een open vlaktes fel in de zon. Bij het dorpje aangekomen te zijn blijkt het een dorp waar niets te beleven valt. Met iets te weinig water op zak gaan we de tocht voort te zetten naar het volgende Schistdorp Talasnal. Dit is een veel levendiger dorp. We besluiten om hier een lunch te doen. En kunnen aanschuiven bij de taverna midden in het dorp. Hein krijgt een of ander vleesworstje, iets anders dan hij had besteld, maar is ook lekker. Ik had een entrecote van het zwarte varken. Heerlijk gegeten.
    De wandeltocht terug blijkt na zoeken op onze telefon nog 3 uur te zijn. We hebben daarom een Bolt taxi terug genomen naar het kasteel waar de auto stond. In de omgeving naar een andere praia fluvial gezocht om hier eerst wat te drinken en daarna een frisse duik te nemen in het water.
    S avonds nog een klein hapje gefeten in de praia bij Gois waar we we weer aan het tafeltje in het water konden zitten. Hier knabbelen de visjes aan je voeten. Nog even doir Goīs gelopen en na een spelletj rummikub gaan slapen.

• Verhuisdag

July 27 in Portugal ⋅ ☀️ 34 °C

Vandaag gaan we verhuizen naar een andere camping in een andere regio. Na het ontbijt alles ingepakt te heben, rijden eerst naar oliveira do hospital om de auto's te wassen. De kleding te wassen en om boodschappen te doen. Daarna rijden we door naar camping toca de rapsosa in Meruge. We krijgen hier een mooi schaduwplekken onder de boom. Na ons geïnstalleerd te hebben plonsen we lekker in het zwembad om even af te koelen
    Vandaag is het restjes dag Wat betreft het avondeten.

• Roadtripje Estrella gebergte

July 28 in Portugal ⋅ ☀️ 29 °C

Nadat ik naar bed ben gegaan heeft Hein een plan gemaakt wat we de volgende dag gaan doen.
    We beginnen de dag met het ontbijt en gaan met zwemkleding aan en iets eroverheen op pad, want er kan gezwommen worden vandaag.
    We beginnen bij een hele mooie praia de fluvial in Loriga gelegen in het Estrella gebergte.
    (Het dorp Loriga ligt in het zuidwestelijke deel van het natuurpark Serra da Estrela, aan de rivier de Ribeira de Loriga )
    Hier hebben we een koffie gedaan en zijn we even met de voetjes in het water gegaan. Ook even rondgewandeld op deze mooie plek.
    We vervolgen onze reis en Hein heeft iets verderop een mooi uitzichtpunt gevonden. (Zie het filmpje)
    Daarna rijden we door naar Poço da Broca da Barriosa. Dit is ook aan de rivier met een waterval. Als we naar de plek toe lopen komen we 2 ezels tegen. Op een mooi plekje aan het water hebben we onze lunch genuttigd. Hier ook weer even met de voetjes in het water. We lopen terug via het dorpje naar onze auto. Het is intussen al best warm geworden.
    Hein heet nog een mooie kerk gevonden in het plaatsje São Gião. Helaas is deze gesloten.
    We gaan op zoek naar een praia in de buurt.
    We stoppen eerst bij Praia fluvial de Vila Cova à Coelheira, hier vinden we geen fijne plek om te zitten ook is het lastig hier het water in te komen. We rijden door naar Praia Fluvial Doutor Pedro hier nemen we een verfrissende duik in het water. Na weer opgedroogd te zijn rijden we terug naar de camping.
    Hier pakken we een Belgisch biertje bij de bar. (Mieke de eigenaresse van de camping is Belgische afkom).
    ' s avonds eten we Pasta bolognese

• Guarda

July 29 in Portugal ⋅ ☀️ 30 °C

Vanochtend tijdens het ontbijt besloten om naar Guarda te gaan
    De poortwachter van Portugal.
    Ook is het de hoogst gelegen stad van Portugal. Het ligt tegen de Spaanse grens. Vanaf de camping was het 1 uur en 15 min rijden.
    Na een parkeerplek bij het kasteel te hebben gevonden( Dit kasteel is uit de 12de eeuw en de tweede koning van Portugal heeft deze laten bouwen)
    Zijn we de oude stad in gelopen.
    We kwamen aan tijdens lunchtijd dus het was even rustig. Door wat straatjes geslenterd. Het nieuwe winkelcentrum bezocht en daar een spelletje airhockey gespeeld. Gewoon omdat het kon.
    Daarna het naastgelegen kerkje bezocht
    Lunchen deden we bij een hamburgerrestaurant in de oude stad. Na een goede lunch naar het informatiepunt gegaan, deze dame daar gaf aan dat we de oude kathedraal konden bezichtigen en konden beklimmen. Dit hebben wij gedaan.
    Geweldig uitzicht boven op het dak (Zie filmpje). Daarna de stadspoort bezocht met lift omhoog en met trap naar beneden.
    Ook zijn we naar een park gelopen waar een oude fontein te bezichtigen was, volgens de dame van de info balie was dit de moeite waard.
    We kwamen langs een ander klein parkje waar een paar mannen op een bankje aan het rondhangen waren. Bij de fontjn op het terras een drankje gedaan. Een ice tea en een biertje voor €3,70!
    De oude stenen fontein bekeken en nog een ander mooi beeld bekeken wat iets met Vietnam te maken had en daarna terug gelopen naar de auto. Bij de supermarkt nog wat avondeten gehaald. Ansjovis als voorgerecht en Pizza uit oma's oventje. We hadden nog tijd voor een potje Rummikub.

• Markt in Seia

July 30 in Portugal ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag gaan we naar de markt in Seia. We gaan aanstaande vrijdag als bedankje koken voor Francisco en Edith en Jos En Elles. Zij hebben voor ons heel veel geregeld voor de camperbus die hier vorig jaar kapot naartoe is gegaan. We gaan kijken of we alvast wat inkopen kunnen doen. We gaan vroeg op pad zonder ontbijt dat willen we doen bij het bakkertje in Seia. De markt is hier van 8.00 uur tot 12.00 uur.
    De markt beneden is alleen voor kleding en andere zaken en voor het kip eten. Dat hebben ze hier bijna bij elke markt. Ze staan dan met een grote barbeque kip te bakken/grillen en je kunt gaan zitten om kip met evt frites en salade te eten. Boven in Seia is de markthal met groente en fruit, vis en vlees etc.
    Helaas valt de markt wat tegen. We besluiten om bij de bakker te gaan zitten met een kopje thee en koffie. We waren even kwijt wat thee in het Portugees was, maar de dame achter de balie helpt ons goed op weg. Thee is cha.
    We eten er wat lekkers bij en gaan daarna op weg naar oliveira do hospital naar de Lidl.
    Ik (Hanneke) voelt zich vandaag niet helemaal lekker en wordt er met de warmteceigenlijk niet beter op. Naarceen paar winkels onder andere ook nog een paar Chinezen (Dit zijn winkels waar ze bijna alles hebben), en omdat we een beetje in het thema van de auto willen koken gaan we daarvoor op jacht. De buit 2 groene kleine camperbusjes en een aardappelstamper.
    Bij terugkomst op de camping gaat Hanneke even op bed liggen in een eigenlijk te warme dsktent. Hein gaat aan de slag met de aardappels om Gnocchi met spinazie te maken. Helaas blijkt de Gasfles leeg en mag Hein bij de eigenaresse van de camping (Mieke) de aardappels afkomen. Daarna gaat hij nog even op pad voor een nieuwe gasflescin oliveira de hospital.maar dit blijkt een hele opgave. Nergens is er campings te vinden. Als Hein terug komt heeft hij gelijk boodschappen gedaan voor het avondeten. We eten koude raps met kalkoen en lekker veel groente. Voor het eten nemen we nog een verfrissende duik in het zwembad.
    Na het eten gaan we nog even op het campingterras zitten voor een kop koffie en thee en een potje rummikub. We worden getrakteerd op een mooie zonsondergang.

• Shoppen voor het etentje

July 31 in Portugal ⋅ ☀️ 35 °C

Omdat we gisteren op de markt van Seia weinig tegen zijn gekomen voor ons etentje, gaan we vandaag naar de markt in Argenil. We weten dat dit een grote markt is. Hier slagen we voor de groentes en het fruit. Daarna lopen we nog even naar het centrum en drinken daar koffie en pakken we er een lekker broodje bij. We rijden daarna nog even naar oliveira do hospital om nog wat boodschappen in te slaan en gaan we verder shoppen bij de Chinezen die we nog niet hebben gehad.
    We slagen voor serveten met een stoplicht en ook stickers met de P van parkeren en iets van wegslepen van de auto. Deze kunnen we Mooi gebruiken als onderleggers en vleesschaaltjes als aperitief.
    Daarna is het tijd om op de camping alles gereed te gaan maken om morgen te vertrekken.
    Hein maakt de tent schoon want er zit wat plaksel van de bomen op.
    We breken de bijzettentje af. Dit alles ging redelijk snel. We hebben nog even tijd om te zwemmen. Vanavond hebben we afgesproken met Jos en Elles voor een hapje te eten in Oliveira. Na het opfrissen zijn we met decwas op ijd vertrokken en hebben we weer gebruik gemaakt van de wasserette. Deze ligt tegenover het restaurant. Deze keer staat bij de wasserette de tv aan met een hele foute Portugese serie wat lijkt op de (nog slechtere vertaling) van goede tijden, slechte tijden. Hein doet de vertaling. We hebben er veel lol om. Een kopje koffie tijdens het wachten. Precies om half 8 zijn we klaar, leggen de was in de auto en lopen naar het restaurant. Jos en Elles zijn er al. Het was een heerlijke avond met lekker eten.
    Na het eten de was nog opgehangen en nog even genoten met een wijntje van de avond.

August 1 in Portugal ⋅ ☀️ 33 °C

Vandaag na de daktent ingeklapt te hebben, en het ontbijt hebben gegeten, gaan we Mieke bedanken en betalen. Genoten op deze mooie camping. We gaan via een kleine Lidl stop in Oliveira do hospital om vlees en wijn in te slaan, door naar Jos en Elles.
    Als we daar aankomen hebben ze net even pauze. We laden de spullen uit en gaan aan de slag voor het diner.

Het is warm vandaag en dat merken we ook in de keuken. Onder toeziend oog van hond Bobby gaan we aan de slag.
    Wat later in de middag gaan we de tafels in orde maken.
    Na eerst samen met Jos en Elles wat gedronken te hebben, gaan we ons opfrissen en maken we kennis met Edith en Fernando.

We starten met een klein bubbeltjes en wat vleeswaren met brood en Olijfjes en tremoços (Dit is een lupineboon en wordt hier in Portugal bij de borrel gegeten).

Als hoofdgerecht hebben we een stoofpotje van varkensvlees en voor degene die dit niet lusten kip. Hierbij serveren we zelfgemaakte gnocchi met spinazie en aubergine en courgette gebakken in een krokant jasje.
    Als dessert hebben we Tiramisu geserveerd in een citroen. Onder de citroen hebben we druiven gemaakt als wieltjes zodat het op een auto lijkt. Hierbij krijgen ze een lekkere koude limoncello bij geserveerd

Het is een gezellige geslaagde avond. Leuk om Edith en Fernando te leren kennen.
    We ruimen nog op en borrelen nog wat na en gaan dan lekker slapen.

• Laatste dag bij Jos en Elles

August 2 in Portugal ⋅ ☀️ 33 °C

Nadat we vroeg in de ochtend alles hebben voorbereid aan de camperbus, gaan we daarna even tanken in oliveira, de huurauto heeft dorst. En anders geraken we morgen niet in Porto.
    Jos gaat gezellig mee, want hij heeft wat boodschappen nodig. We doen ook voor de verandering een bezoek aan de Chinees, deze hadden we nog niet gehad. Hanneke scoort nieuwe badslippers en Hein een sleutelhanger van de Ford.

'S middags gaan we met Jos en Elles naar een Praia deze is vlak bij Argenil.
    Praia fluvial de Cascalheira
    We zijn hier al eens eerder geweest met Jos. Er zit een barretje bij. Heel gezellig.
    We gaan eerst wat drinken en een kleine lunch doen. Jos besteld slakjes , caracois. Hier
    mogen wij ook wat van proeven.
    Erg lekker, beetje knoflook en maggikruid en peper. De rest een hotdog en we dachten met frietjes. Dit blijkt later een broodje met koude worst met chips er bovenop. Het was dus geen hete hond.
    Daarna plonzen we lekker in het water. Heerlijk even afkoelen.
    Na opgedroogd te zijn en nog 1 drankje verlaten we de praia.

Omdat het onze laatste avond is bij Jos en zullen willen ze met ons uit eten. Dit doen we bij hetzelfde restaurant als waar we vorig jaar zijn geweest toen we weg gingen.

Daarna gaan we slapn. Want morgenochtend vroeg op om kip te gaan eten op de markt in Tabua.

• Kip eten en naar Porto

August 3 in Portugal ⋅ ☀️ 38 °C

Vanochtend gaan we kip eten op de markt bijTabua. Jos gaat mt ons mee en Elles blijft thuis.

We moeten er voor zorgen dat we er rond half 11 zijn. Dus om 9.45 uur vertrokken.
    Eerst een rondje over de markt gedaan. Hein scoort darm om worst van te maken.
    Daarna gaan we kip eten. We bestellen het hele menu.
    2 soorten salades warm en koud, schaal met kip en frietjes en lekker wat drinken erbij. Het is altijd een hele happening. Ze staan er altijd .met een aantal barbeques te bakken. Nadat je weg gaat ruik je dus ook echt naar kip.
    Het was weer heerlijk.
    Na wat laatste dingetjes bij de naastgelegen Lidl te hebben ingeslagen die in de camperbus mee terug kunnen gaan we terug naar jos en Elles..
    Op de parkeerplaats van de Lidl komen we nog een man tegen die zijn auto vol heeft geladen met vogeltjes.

Bij Jos en Elles pakken we nog even een douche en dan is het tijd om te vertrekken naar Porto.
    Om 14.00 uur rijden we aan en rond 16.10 uur anderen we bij de luchthaven. Nog even de auto wassen en aftanken.
    Om 16.30 uur leveren we de auto in.
    We besluiten een Bolt taxi te nemen i.p.v. een reguliere. Bij de reguliere staat een hele lange rij. We worden netjes naar ons appartement gebracht. Even opfrissen en we lopen het centrum in. We zitten echt vlak bij de brug.
    Hier pakken we op het terras een Porto Tonica (witte port met Tonic).
    We besluiten rond 19.30 uur een eetplek te zoeken. We wilde de laatste keer in Porto al eten bij een restaurant daar lopen we als eerste naartoe, deze blijkt vandaag gesloten. We komen uit bij Fish Fish. Dit restaurant raadde mijn tante ooit aan. We kunnen hier buiten op het terras zitten. Dit restaurant zit vlak bij de brug.
    We eten als voorgerecht mosselen in het zuur en als hoofdgerecht octopus. Heerlijk gegeten. Het dessert wat we willen delen is op. We sluiten af met een portje. We wandelen nog wat rond. En eindigen voor een slaapmutsje bij de wijnbar naast het restaurant.
    Nu de weg naar boven. Een flinke klim om weer naar het appartement te komen.

• Porto

August 4 in Portugal ⋅ ☀️ 31 °C

De laatste dag gaan we porto in.
    We beginnen met een ontbijt.
    Daarna gaan we naar het Paca Episcopal (bisschoppelijk paleis ) dit is het huis van de residentie van bisschoppen van Porto.
    Een indrukwekkend gebouw met veel pracht en praal.
    We hebben een duo ticket gekocht en dat betekend dat we ook de catedraal van Porto mogen bezichtigen en beklimmen.
    Er is nog een dienst bezig als we binnen komen.
    Naar de top is een flinke klim, maar je hebt er wel een mooi uitzicht over Porto. (Zie filmpje).
    Na deze klim lopen we via de joodse wijk naar beneden. We bekijken wat winkeltjes en gaan op zoek naar een lunch plek.
    We komen uit in de grote winkelstraat. Hier zit een leuk tentje, waar we vorig jaar ook heerlijk hebben geluncht. Het is open.
    We beginnen binnen en er komt een plekje buiten vrij en we kunnen verhuizen.
    Na een goede lunch besluiten we om naar de wijn/port proeverij te lopen die we gisteren hebben gezien en intressant vonden.
    Tussendoor bekijken we winkels en komen we voor beide kurken schoenen tegen. Deze stonden al heel lang op de wensenlijst van Hanneke. We komen aan op de plek van de proeverij.
    Ze hebben plek en we krijgen zowaar een privé proeverij. Degene legt uit dat ze pas de 2de dag opnieuw zijn.
    We krijgen eerst een VR bril op en krijgen een rondleiding over het landgoed en krijgen het proces van de wijn en port maken te zien. Daarna proeven we1 1witte wijn, 3 vwrschillende rode en een 10 jaar oude tawny port. Goncalo die ons laat proeven is erg enthousiast en we kunnen veel aan hem vragen. Hij legt daarom wat extra uit en laat ons ook nog een vintage Port proeven. Hein koopt nog wat in voor de zaak.
    We kunnen het laten verschepen dus dat is mooi.
    Intussen is het al wat later op de middag we besluiten even naar het appartement te gaan om op te frissen en de koffer reis klaar te maken, om daarna een eetplek te gaan zoeken. We gaan met de kabelbaan omhoog. En als we er voor 20.00 uur zijn kunnen we ook weer terug naar beneden. We hebben vandaag al veel gelopen.
    De kabelbaan lijkt net een toeristische attractie van de efteling. (Zie het filmpje en luister vooral naar de achtergrondmuziek)
    We gaan op zoek naar een eetgelegenheid. Dit lijkt nog lastig. Het is druk in Porto. We vinden uiteindelijk in Gaia aan de andere kant van de brug een plek.
    We beginnen met een bordje venusschelpen, Hanneke heeft zalm en Hein Bacalhau. We sluiten af met koffie en worden eigenlijk een beetje het terras afgekeken. Deze blijkt dan ook om 22.00 uur te sluiten.
    We lopen terug over de brug en sluiten de dag af aan het barretje net onder de brug met een portje onder genot van live muziek. Morgen om 6.00 uur staat de wekker om op tijd naar de luchthaven te gaan.

• Naar huis

August 5 in the Netherlands ⋅ ⛅ 18 °C

Aan alle het goede komt een eind. Om 6.15 uur opgestaan, want om 7 uur staat de uber (taxi) voor de deur. We vliegen om 9.25 uur. Ik had gisteren al ingecheckt.
    Na het appartement te hebben gecontroleerd lopen we naar beneden om nog een kop koffie te drinken. Er staat een koffiezetapparaat in de hal. Helaas geen koffiebekers dus geen koffie. De uber staat er al, en deze brengt ons naar de luchthaven. De controle op het vliegveld gaat redelijk snel. We doen nog wat tax free inkopen en gaan koffie drinken met iets erbij als ontbijt.
    We mogen boarden en de terugreis verloopt voorspoedig en om 12.45 landen wij op Schiphol. We krijgen bericht van Jos dat de auto nog niet is opgehaald voor transport. De transporteur heeft problemen met zijn radiator. Dit moet eerst gemaakt worden.
    Nog even frisse lucht gehapt in Amsterdam en dan met de trein naar Tilburg. Rond 16.00 uur zijn we thuis. Intussen stuurt Jos het filmpje door dat onze auto is opgeladen en onderweg is naar Nederland.

Trip end
    August 5, 2025