Tennis en tulpe

• 18likes
  • Day 6

Madrid

April 23 in Spain ⋅ ☀️ 9 °C

Ons is baie rustig met die opstaan en regmaak, want ons free walking tour begin eers 10:45. Ek lees toe bietjie op oor die walking tour en sien dat alhoewel dit ingesluit is by die bustoer, verwag hulle darem dat 'n mens die gids beloon met 'n fooitjie. Ons besluit dat indien dit die geval is, gaan ons maar bly by ons staatmakers van baie jare - New Europe Tours oftewel Sandeman's. Hulle toer begin 11:00 ook van die Plaza Mayor. (Moet nie fout maak, soos ek, om te dink dit verwys na die burgemeester nie. Dit is eintlik "major".)

Ons stap rustig al met Calle de Atocha af en by meer as een pleintjie wonder ons, maar Google Maps beduie net heeltyd voorwaarts mars. Toe ons by die regte plein kom, besef ons dít moet die een wees. Dit is 'n groot plein omsingel met geboue en 'n man op 'n perd in die middel en baie mense wat rondbeweeg.

Die man op die perd is toe Felipe III, een van die vorige konings van Spanje. As ek reg onthou is hy die een wat 'n paar Spaanse kolonies gevestig het.

Ons gids op die staptoer is 'n Spanjaard, Sebastian. Hy praat lekker vinnig en deel 'n klomp inligting. Partykeer so bietjie onsamehangend vir my, maar ek dink ek het darem die hooftrekke gehoor. Hy eindig met 'n opsomming van 7 opeenvolgende konings en die belangrikste gebeure van hul regeringstyd. Hy gebruik lede van die groep om die konings voor te stel en sketse van die regte koning ook. Die rollespel help baie om die info te verstaan en (soort van) te onthou.

Na die staptoer stap ons terug in die hostel se rigting. Die strate is regtig omtrent soos 'n doolhof, maar ons zig-zag tot ons in ons, nou reeds bekende Calle de Atocha kom. Ons stap verby 'n taverne wat meer lyk soos die locals se plek as 'n tourist trap en besluit op die plek om middagete daar te eet.
    Bier en focaccias met 2 verskillende vulsels is min of meer wat ons kan bekostig. Dit was heerlik en 'n baie goeie keuse, al moet ek dit nou self sê!

Ons moet verby ons hostel, so ons gaan in en Truda gaan knip 'n klein uiltjie en ek gaan ontspan in die gemeenskaplike area. Na koffietyd val ons weer in die pad om die 2de roete van die bustoer te doen. Hierdie keer is daar darem meer inligting oor die areas waarby ons verby ry. Daar is egter baie mooi en indrukwekkende geboue waaroor geen woord gerep word nie. Foto's neem is basies onmoontlik.

Ons stap rustig af met die wandellaan en uiteindelik terug hostel toe. Ons maak 'n draai in die supermark en koop 'n pizza wat ons kan gaarmaak by die hostel.

Na 'n paar dae op die pad het ons 'n klompie wasgoed. Ons maak gebruik van die hostel se wasmasjien en tuimeldroër. Dis 'n baie oulike masjien - hy voeg self die waspoeier by. Ons gaan drink koffie en lees nuus in die sitkamer terwyl ons wag vir die wasmasjien.

Nadat Truda die wasgoed oorgesit het in die droeër, sit ons die pizza in die "oond" wat soggens gebruik word om brood te rooster. Na net paar minute is aandete gereed - pizza, wortelstukkies vir slaai en yoghurt en druiwe vir poeding.

Terwyl ons eet, is daar 'n jong man met wie ons begin gesels. Hy het moeite om te antwoord toe ons vra waarvandaan hy is. Sy pa is van Tunisië en sy ma van Italië. Hy het nou vir 'n jaar of wat in Milan studeer, maar studeer nou in Madrid. Klink my darem hy het in Tunisië groot geword. Hy praat 5 tale - Arabies, Italiaans, Spaans, Frans en natuurlik Engels. Sy ouers is ook nog Duits magtig! Hy studeer "fashion".

Later sluit 'n Portugese dame ook by die gesprek aan. Hulle begin praat hoe veilig Madrid is in teenstelling met Lissabon wat deesdae nie meer so is nie, volgens die Portugese vrou, agv die baie immigrante. Ek kom tot die gevolgtrekking soos baie keer vantevore ook al - elke land het maar sy eie moeilikheid. Jy ontsnap dalk een probleem wanneer jy emigreer, maar loop weer 'n ander een raak in jou nuwe land.

Na ete is ons wasgoed net mooi droog. Ons gaan maak sommer klaar om bed toe te gaan sodat ons goed uitgerus kan wees vir die hoogtepunt Donderdag - tenniskyk by die Madrid Ope!

• Day 7–11

Barcelona na Madrid

April 22 in Spain ⋅ ☁️ 12 °C

Ons trein na Madrid vertrek om 10:00 en mens moet 'n halfuur voor die tyd daar wees. Ons is nie heeltemal seker hoe lank dit ons sal neem om by die stasie te kom nie en ons wil nie gejaagd wees nie. So natuurlik begin ons hoog betyds. 08:20 sit ons rustig in die stasie en wag om te sien by watter hek ons moet deurgaan en van watter platform die trein gaan vertrek! 😁
    Dit gee ons darem kans om boodskappe te stuur en op te vang met SA nuus.

Die "boarding" van die sneltrein is basies net soos dié van 'n vliegtuig. Ons gaan deur 'n sekuriteitspunt, staan in 'n ry en wag dat iemand jou boarding pass kontroleer.

Ons is in wa 11 saam met net paar ander mense - sitplekke 8A en 8B. (Later klim daar by ander stasie nog baie mense in.) Daar is baie spasie in die rak bo ons koppe, baie meer as in 'n vliegtuig s'n - ons rugsakke gly maklik in. Die sitplekke is lekker breed en gemaklik. Daar is selfs 'n kragpunt om jou foon te laai indien nodig. Die topspoed van die trein is 300 km/h, maar die spoed word heeltyd aangepas nav die omstandighede. Nog steeds is die reistyd minstens helfte in vergelyking met 'n motor/bus. Ek hou van treinry!

Teen 300 km/h flits die omgewing vinnig verby, maar ons sien baie boerderye. Ons het beslis in wingerdarea begin, maar later meer graan en vrugtebome. Ek kan net van een plek onthou waar ons skape gesien het, verder niks veeboerderye naby die spoor nie.

Terwyl ons ry, kry ek 'n e-pos om te sê agv tegniese kwessie is die trein met 20 min vertraag. (Ons het bietjie laat vertrek.)

Aangekom in Madrid wil ons 'n bus neem na ons hostel. Google Maps verduidelik watter bus/busse die ding sal doen. Maar om die regte busstop op te spoor en seker te maak ons neem die regte bus in die regte rigting was meer as waaartoe ek en Truda in staat was. Ons besluit om eerder te stap. Volgens Maps is dit net 15 min en ons het teen daardie stadium seker al 15 min spandeer aan soek na die bus!

Dit is presies hoekom ons metro verkies bo busse! By metro's is daar geen onsekerheid watter lyn of watter rigting om te gaan nie. Jy het 'n kaart (map) en kan presies sien watter lyn waarheen gaan en waar jy sal moet oorklim en die aanwysings in die stasies is (meestal) baie duidelik.

Die meisie wat ons inboek in die hostel is baie goed. Sy verduidelik alles wat ons moet weet én oor sou wonder baie mooi volledig. Ons het 'n kamer met bunkbeddens en deel 'n badkamer met nog 'n kamer of 2.

Ons skep bietjie asem voor ons besluit om 'n bustoer deur die stad te neem. Ons koop die kaartjies sommer online, maar ek lees nie sorgvuldig nie en die search engine optimiser funksies van Madrid Bustour is beter as die Hop On Hop Off bustoer s'n!

Met die afstap na die (enigste) beginpunt vd die bustoer, koop ons vir ons koffie by 'n koffie-kiosk. Ons moet queue, want die jong man se produk is baie gewild!

Daar is 2 opsies vir die bustoer - "modern or historic" Madrid. Ons beplan om die twee toere oor 2 dae te doen, want die kaartjie is geldig vir 24 uur. Halfpad deur sê ek vir Truda klink my ons is op die modern Madrid toer, want die kommentaar oor die geboue en parke en ou stadspoorte is maar min en kort. Agterna hoor ons dit was die "historic" tour! Gelukkig is daar ook 'n "walking tour" ingesluit in die kaartjie. Ons hoop om uiteindelik darem waarde vir geld uit hulle te melk.

Op pad terug koop ons by 'n supermark aandete, yoghurt, melk en báie lekker druiwe uit Suid Afrika. By die hostel is 'n gemeenskaplike kombuis en yskas vir gaste se gebruik.

'n Dag vol emosionele oppe en affe en jaag en wag en wonder oor goed en satisfaksie kom tot 'n einde. 'n Tipiese dag van reis in 'n land wat jy nie ken nie en afhanklik is van ander vir vervoer!

• Day 4

Montserrat

April 21 in Spain ⋅ ☀️ 12 °C

Ons was vandag op 'n uitstappie na Montserrat wat beteken "serrated mountain". Die berg het 'n hele klompie pieke en is in 1987 verklaar as 'n nasionale park. Dit laat my so bietjie dink aan Tafelberg in die sin dat dit baie toeriste lok net omdat dit dáár is. Daar is baie verskillende voetpaaie wat na die verskillende pieke toe lei. Sommige mense stap/draf van onder af tot bo by die klooster, ander ry met 'n kabelkarretjie, ander ry met 'n tandrattrein, party ry met motors of motorfietse en hope hope mense word met busse aangekarwei.
    Daar omtrent eindig die ooreenkoms met Tafelberg.

By die klooster of eintlik vasgebou daaraan is 'n museum, 'n hotel, kafeteria, restaurant, curio shops, nog 'n hotel en wie weet wat nog alles! Omtrent alles by hierdie "hub" verwys na heiliges van een of ander aard, priesters uit die geskiedenis of die Virgin van Montserrat.

Ons kies 'n paadjie wat hulle noem Via Crucis. Ons dog dit is maar net die pad wat lei na die groot kruis op een van die pieke, maar dit is toe 'n pad wat elke nou en dan 'n beeld het. Party beelde van Jesus, ander van nonne met kinders, ander van geestelikes vd Rooms-Katolieke kerk. Net sommiges het byskrifte en dan net in Spaans, so ons verstaan maar min.

Ten spyte van die hordes mense, stap ons die eerste deel van hierdie Via in baie rustigheid en sien selfs 'n paar bergbokke wat lê en herkou net langs die paadjie.

Later sluit ons paadjie aan by die hoofpad na die kruis toe en raak ons deel van 'n uitgerekte stroom mense op dieselfde pad. Ek is baie dankbaar dat ek die afgelope jaar 'n hele klompie km's op my kerfstok het, want die pad raak half steil op 'n stadium en 18 maande gelede sou ek nie kans gesien het om verder te gaan nie.

Ons stap eers verby die kruis na 'n klein kerkie bietjie verder en sak op 'n bankie neer om asem te skep, sweet af te vee en middagete te geniet. (Truda hoef nie die eerste 2 goed te doen nie...)

Nadat ons weer krag gekry het, begin ons met die terugtog. Ons gaan nie na die kruis toe nie, want dis makliker om dit van ver af af te neem.

Ons stap nog bietjie rond om by nog uitkykpunte te gaan kyk of die uitsig daar anders lyk as die vorige een. Gelukkig vir digitale fotografie, want ek sou vandag baie films nodig gehad het as dít nog die heersende tegnologie was! (Baie foto's geneem met my kamera en nie met die selfoon nie.)

Uiteindelik besluit ons genoeg is genoeg en ons begin die terugtog in die omgekeerde orde as vanoggend - tandrattrein tot onder, voorstedelike trein tot in Barcelona en dan metro tot by ons geliefde Urgell stasie, skaars 'n hanetree van ons hostel af. Ek is seker daai eerste dag was hy báie verder weg!

Ons doen inkopies vir aandete en middagete môre by 'n plaaslike supermarkie. Môre vertrek ons per trein Madrid toe.

• Day 3

Barcelona Dag 2

April 20 in Spain ⋅ ☀️ 11 °C

Soos gewoonlik staan Truda vroeg op, maar ek geniet die inlê bietjie te veel. Ons het nie gisteraand mooi beplan hoe laat ons moet wegtrek by die hostel om betyds te wees vir die 10:00 Free Walking Tour deur die oudste deel van Barcelona nie. Toe ek weer sien is dit halftien! Ons moet nog stap na die metro toe, metrokaartjies koop, uit-'figure' hoe om te ry om by die naaste metro uit te kom vir die wegspringplek van die staptoer en 'n halfuur is geensins genoeg tyd hiervoor nie.
    Ek kanselleer ons bespreking op die internet en Truda boek ons weer vir 11:00. Nou vir 2-dag metrokaartjies, dan hoef ons nie verder te worry oor kaartjies vir publieke vervoer die hele tyd terwyl ons in Barcelona is nie. Ongelukkig sluip daar 'n foutjie in met my e-pos adres se intik tydens die koop en die kaartjies word nie afgelewer nie! Wat nou!
    Gelukkig is daar 'n plek op hulle website waar jy kan sê jy het nie jou kaartjies gekry nie en dan stuur hulle dit weer. Joekaai, ramp afgeweer!

Die metro is wonderlik - al die aanwysings mooi duidelik, stasies is skoon en die treine kom absoluut op tyd daar aan. Die waens is ook nie oorvol mense nie en ons hoef nie onder iemand anders se armholte te staan om 'n greep op 'n vashouplek te kry nie.
    Ons is hoog betyds vir die 11:00 toer!

Ons gids se naam is Jordan. Hy is oorspronklik van Houston in Amerika, maar woon al so 10 jaar in Spanje.
    Ons was 16 mense in die groep, maar het bestaan uit 6 groepies mense wat van 6 verskillende lande kom.

By die grootste katedraal in Barcelona is daar 'n laaang tou mense wat wag om in te gaan. Die agterstes in die ry sal nie veel meer kan doen vir die dag as net Q nie! Daar is baie mense op die plein voor die kerk en 'n orkes maak musiek wat gepas is vir Paassondag. Jordan vertel van St Eulalie wie se beeld bo-op die kerktoring is. Sy was net 13 jaar oud toe sy wreed vermoor is deur Romeinse soldate omdat sy die goewerneur van die tyd openlik aangevat het oor sy vervolging van Christene. Jordan vertel vir ons die tradisionele storie dat sy doodgemaak is deur haar in 'n vaatjie met glasstukke te sit en by 'n afdraande afgerol is. (Wikipedia vertel egter 'n ander storie!)

Teen die een gebou is daar 'n kinderkuns uitbeelding van palm Sondag. Hulle het blykbaar inskrywings gevra van kunstenaars vir idees en oa het Picasso hierdie "kinderkuns" gestuur en is dit gekies.

Na die toer is ons lekker honger en ons stap deur die Park Citadela op soek na iets te ete. Daar is baie mense wat piekniek hou en sommer die rustigheid geniet, maar niks kos te kope nie. Ons sien ook oulike groen papegaaitjies wat die duiwe afknou om die stukkies afval te bekom.

Gaan eet lekker tapas by Bell Pepper restaurant. Dis 'n Spaanse restaurant, maar al die personeel is van Oosterse afkoms!

Besoek die museum van Barcelona se geskiedenis - want dis gratis. Dit is gebou op 'n perseel wat voorheen 'n vars vrugte- en groentemark was. Dié het in onbruik verval en toe hulle dit wou sloop om 'n publieke biblioteek te bou, kom hulle op antieke bouwerk af. Natuurlik kon hulle nie voortgaan met die biblioteek nie en uiteindelik word dit toe 'n pragtige museum. Mens loop op platforms en kyk af op die antieke strate en halwe geboue.

Jordan het gesê as mens nog nie kaartjies het vir die Sagrada Familia nie, sal mens nie vandag of môre kan inkom om binne-in te kan gaan kyk nie. Ons besluit dat om die buitekant te sien darem beter is as niks. Ons neem die metro van die Arc de Triomf (ja, hier is ook een!) stasie, maar maak 'n fout met die afklim. Gelukkig geen paniek, want ons het metrokaartjies vir 48h en dit kos ons gelukkig niks ekstra nie, net so bietjie tyd en daarvan het ons genoeg.

Daar is ongelooflik baie mense buite die kerk/katedraal. Duidelik baie mense wat ons filosofie deel tov die kaartjies... Daar is 'n hoë swart heining rondom die kerk. Die soort wat gewoonlik gebruik word om kwaaddoeners buite te hou, wat hier seker ook die geval is, maar beslis ook om toeriste te beheer. Die toegangshek word deur polisie beman. Terrorisme is seker maar ook een vd bedreigings waarmee hulle te doen kan hê.

Naby ons hostel is daar 'n selfoonwinkel. Ons besluit om tog maar 'n simkaart te koop met prepaid data en die vriendelike man in die winkel (lyk soos Pakistani!) help ons om aanlyn te kom.

Op dag 2 is ons hostel ook sommer baie nader as wat dit die eerste dag was met rugsakke op die rug. Gou-gou is ons tuis en kry ons voete 'n welverdiende ruskans. Samsung Health wens my geluk met my 'all-time steps record" vir 'n dag!

• Day 3–6

Barcelona

April 19 in Spain ⋅ ☁️ 18 °C

Dubai na Barcelona: Ons het seker so 2 ure sit en wag voor ons kon opklim vir die laaste been na Barcelona. Die ideale geleentheid vir mense kyk! Daar is mos mense van alle kleure en geure en tale en kulture in 'n klein spasie bymekaar. Jy hoor élke woord wat baie verskillende mense gesels op hul selfone of met hul mede-reisigers, maar verstaan geen snars daarvan nie. Party tale is so skril dat dit altyd klink asof die ma met haar kind raas!
    Uiteindelik is dit ons oftewel Zone D se beurt om die vliegtuig te betree!

Weer is die vlug omtrent 7 uur lank en weer kry ons 2 etes tydens die vlug. Ek wat nooit ontbyt eet nie, het nou sommer 2 keer ontbyt gehad in 'n baie kort tydjie!

Ons land so halftwee in Barcelona en gaan in 2 ticks deur doeanebeheer. Staan daarna baie lank en wag vir ons rugsakke om hul verskyning te maak by Carousel 15. Soek toe die aanwysings op wat die hulpvaardige herbergier gestuur het om vd lughawe tot by die hostel te kom.
    Besluit egter om eerder die metro te neem ipv die bus, want ons het meer tyd tot ons beskikking as geld. 😉

Baie hulpvaardige dame by inligtingstoonbank beduie presies waar ons moet oorklim en watter lyn ons dan moet neem en waar ons moet afklim sodat dit net kort stap na die hostel is.

Afgeklim van die metro, is die vraag nou links of regs na die hostel toe? Ons het nog nie Spaanse data nie en wil toe koop. Die winkel(s) verkoop egter niks minder as 30 GB nie en ek wil toe nie €10 daarvoor betaal nie. So toe moet ons maar op die ou manier pad vind - vra vriendelike verbygangers!

Nadat ons min of meer tot verhaal gekom het in die hostel het ons bietjie gaan stap op soek na die Magical Fountain oftewel Font Magica. Met offline Google Maps en 'n foto van 'n gedeelte van 'n stadskaart kom ons met ompaaie darem daar uit. Hier is 'n droogte in Barcelona en die fontein sonder water is indrukwekkend, maar nie "magical" nie!
    Met die terugstap, sien ons 'n hele paar landmerke van Barcelona.
    Ek het met gemak my treë vir die dag ingekry. Redelik uitgeput en baie reg vir 'n stort, kry ons hierdie keer sommer baie maklik ons hostel se straat, Casanova.

Ons eet sommer oorskiet van die vliegtuig se baie etes wat ons gelukkig ingepak het. Na 'n heerlike stort is dit sommer al slapenstyd al is dit nog nie behoorlik donker nie.

• Day 2

Dubai lughawe

April 19 in the United Arab Emirates ⋅ 🌙 22 °C

Die vlug na Dubai het seker so 7 uur geduur. Dit het nie vir my so lank gevoel nie. Ons het opgestyg, gesoek na 'n fliek om te kyk, begin met die fliek, geëet, klaar gefliek, geslaap so goed ons kon, wakker geskrik toe die lugwaardin ontbyt aanbied, geëet, vasvraspeletjie gespeel en geland. In 'n ommesientjie is ons verplaas na 'n ander wêreld!Read more

• Day 1

Begin van avontuur

April 18 in South Africa ⋅ ☀️ 32 °C

Wessel, Janet en Benjamin het ons mooi betyds afgelaai by die lughawe. Janet het haar oefening ingekry toe hulle met die wegtrek sien my beursie is in die motor en dink dat ek dit in die motor vergeet het! Ek het egter alles wat ek nodig gaan hê oorgepak in 'n kleiner 'wallet'...

Ons het die wagtyd gebruik om almal te groet wat nog nie gegroet was nie en bietjie admin te doen.

Die lang wag vir 18 April om aan te breek is verby, nou wag ons net vir die boarding call sodat ons groot avontuur kan begin.