Krótki odcinek, który doprowadził nas do pięknego miasteczka Navarrete. W miejscu którym spędzimy noc przebywał ponoć przez 4 lata Iñigo de Recalde bardziej znany później jako Saint Ignatius de Loyola. Po ranach odniesionych w bitwie pod Pamplona, nawrócił się tak mocno że został świętym. Podczas pielgrzymki do Monserat przyjął nowe imię pod którym jest znany i ceniony do dzisiaj.
W połowie drogi napotkaliśmy płot, brzydki bardzo, przemysłowy oddzielający drogę od szlaku, jak się do niego zbliżyliśmy po pokazały się zatknięte za siatkę bardzo proste krzyże zrobione z patyków i źdźbeł trawy i tak było przez przynajmniej 1.5-2 km, aż się płot skończył. Zrobiło to na nas ogromne wrażenie jaka ilość osób chciała pokazać swoją przynależność do wiary w coś czego nie można opisać, nazwać we właściwy sposób lub wytłumaczyć. Każde jedno zatknięcie prostych dwóch patyków w tej prawie 2 kilometrowej drodze krzyży ma ogromną moc dobra, które ogarnia wszechmocnie.
Today, at the Marcelino Lobato Ermita del Pelegrina Pasante we met a young man from Italy, who started Walking his Camino on August 15 from Turin, very impressive 👣💪. Everyone on the Camino has a beautiful story behind. And today, even more, I realized how many people are walking their Way... Walking along the fence filled with the simple handmade crosses made me think about Them. Pilgrims who left their crosses there, lightened their load they carry inside themselves. Just simply beautiful, touching and profound ❤️👣✝️Läs mer
Resenärpięknie i nie chcę się mądrzyć .ale warto podkreślić że rzeczony Loyola założył jeden z najbardziej znanych i wpływowych zakonów, co mamy z niego papieża.
Tom MiaskowskiPiękny i jak zawsze wartościowy komentarz. Mariuszku brakuje Cię aby robić fajne komentarze i jak piszę cokolwiek zawsze sobie o Tobie myślę co byś tu powiedział.❤️
Resenärtak, i w Chicago jest jeden z najlepszych uniwersytetów imienia Loyoli