Krk Lotnisko
16 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 22 °C
Zwiedzanie, trochę favela
Ramechhap wylot do Lukli
17 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 18 °C
Niezły rozpierdol organizacyjny ;)
Lukla
17 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 6 °C
Start trekkingu
Lukla - Phakding
17 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 7 °C
Przejście z Lukli do Phakding
Phakding
17 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 5 °C
Nocleg w całkiem niezłym lodge
Phakding - Namche Bazar
18 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -1 °C
Dzisiaj przejście z Phakding do Namche Bazar, miało być 7km wg Magdy a wyszło 12km. Szlak generalnie dość luźny ale tłoczno jak w Tatrach i ścieżki wybrukowane tez jak w Tatrach. KońcówkaLeer más
Pętla aklimatyzacyjna nad Namche
19 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 0 °C
Bardzo fajna widokowa pętla na zrobienie aklimatyzacji, z widokiem na mt.Everest w hotelu o bardzo zaskakującej nazwie Everest Hotel View z droga kawa gdzie nasze cebule serce zapiekło aż iLeer más
Namche - Tengboche
20 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -2 °C
Kolejne przejście z wiochy do wiochy, chociaż na tutejsze standardy Namche to miasto, trochę mnie zaczęło męczyć przeziębienie czyli gardło i nos.
Tengboche - Dingboche
21 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -2 °C
Przejście z kolejnej wiochy do wiochy, tym razem przynajmniej trasa była z systematycznym podejściem a nie jak wcześniej z srogim na koniec... bardzo widokowa trasa, troszkę zaczynamy odczuwaćLeer más
Dingboche
22 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -5 °C
Dzisiaj dzień aklimatyzacyjny - cześć z nas zrobiła sobie wycieczkę 1,5-2 h na jakąś górkę obok. Dawid wolał posiedzieć w lodgy ze względu na ból głowy - pomogło bo czuje sięLeer más
Dingboche aklimatyzacja vol2
23 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -3 °C
Podjęliśmy trudną decyzje o rozdzieleniu się. Ekipa Grzesiu, Przemo i Radek idą dalej zgodnie z planem, a Magda z Łatą zostają w Dingboche na dodatkowy dzień aklimatyzacji.
Łata ma kiepskąLeer más
Dingboche -> Tengboche
24 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 0 °C
Stan zdrowia/aklimatyzacji Łaty dalej sie nie poprawił, więc podjęliśmy decyzję o zejściu niżej. Tym samym rezygnujemy z wchodzenia do EBC.
Przeszliśmy w dół do Tengboche, wolno iLeer más
Dingboche - Tengboche - Pengboche
25 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 0 °C
Po paru dniach niedyspozycji spowodowanej miksem przeziębienia z choroba wysokościowa ( najwyraźniej jedno drugiemu chciało udowodnić które może doje... mocniej) musiałem odpuścić głównyLeer más
Ama dablam B.C oraz góra kupy Yaka
26 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -3 °C
Dzisiaj z Madzia postanowiliśmy pójść na otarcie łez pod b.c amadabalama blama. Jak się okazało nie było to wcale takie otarcie łez :
- większość podejścia było jak poginanie czerwonaLeer más
Chukhung
27 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ -2 °C
Dzisiaj doszliśmy do wioski Chukhung - ostatnia wioska po tej stronie gór, na wys 4730 m.
Generalnie niewiele się działo, najpierw 2,5 h szliśmy do Dingboche, wpadliśmy na kawkę i gorącaLeer más
Chukhung Ri
28 de octubre de 2022, Nepal ⋅ 🌙 -5 °C
Dzisiaj z rana (dosyć mocno z rana) wstaliśmy na śniadanko które miało być o 6, klasycznie dostaliśmy je po 6.30… 🤷♀️ nikt tutaj się nie spieszy jakoś przesadnie.
Po śniadankuLeer más
Namche bazar powrót
29 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 0 °C
Po zejściu z Chukhung Ri do Pangboche w końcu nadszedł czas gdzie łączymy się z reszta z ekipy w Namche Bazar.
Dzień niespecjalnie ciekawy po raz n-ty przemierzamy część tych samychLeer más
Lukla powrót
30 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 0 °C
Kolejny dzień schodzenia "niżej" tym razem do Lukli skąd już lecimy samolotem (awionetka na kurczaki) do Ramechhap a następnie kolejne 3h wesołego off road do Katmandu.
To schodzenie niżej nieLeer más
Lukla - Kathmandu
31 de octubre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 23 °C
Powrót do Katmandu z Lukli, najpierw opóźnionym (a jakże inaczej) samolotem do Ramechhap, a potem 4 h w jeepie po wertepach ♥️
Kathmandu
1 de noviembre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 23 °C
Powrót do Kathmandu i zwiedzanie:
Świątynia Małp - faktycznie sporo małp się tam kręci. Ale niestety widać ze obiekt jest mocno zaniedbany, czuć taką bylejakość tego miejsca…Leer más
Chitwan
2 de noviembre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 26 °C
Rano szybkie śniadanie i 5 godzin w jeepie do Chitwan. Generalnie - nie polecam. Droga w rozsypce, korki… wytelepało nami mocno.
Hotel całkiem spoko, nazwa Jungle była dosyć adekwatna - megaLeer más
Chitwan - Katmandu
3 de noviembre de 2022, Nepal ⋅ ☀️ 26 °C
Chitwan część 2
Rano mini spływ łódką - po drodze zobaczyliśmy Gawiale, inne krokodylki, kormorany i jakieś inne ptactwo.
W drodze powrotnej zobaczyliśmy słonie. Niestety - ze związanymiLeer más