W poszukiwaniu Reniferów

No więc dzisiaj padło na Rondane National park, podejście numer dwa do zobaczenia dziko żyjących reniferów i piżmowołów. Jak wyszło ? A no wyszło jak wczoraj czyli zobaczyliśmy tylkoLeggi altro
Po poszukiwaniu reniferów ruszyliśmy bliżej wybrzeża na kolejny trek, podobno jeden z najpiękniejszych w Norwegii, i po widokach jakie były po drodze w szczególności na drugiej połowieLeggi altro
A dokładnie Romsdalseggen ridge startujący z ładnie położonego Åndalsnes, szlak mocno widokowy ale także wymagający dobrej kondycji i spięcia pośladków. W skrócie 1200m podejściaLeggi altro
Droga trolli, trasa otworzona w 1936. Czyli serpentynki ulubiona trasa Lunika. Niestety tym razem nie dane było nam jechać bo jest w remoncie, zaczęły im się dość mocno sypać kamienie więcLeggi altro
Wczoraj przybyliśmy do Geiranger- wioseczka na brzegu fjordu Geirangerfjorden.
Wieczorem przez przypadek wychodząc na siku zauważyliśmy zorzę 😅 kolorowa jest dopiero po naświetlaniu, aleLeggi altro
Krajobrazowa i malownicza droga biegnąca wśród najwyższej norweskiej przełęczy.
Było wszystko - laski z jeziorkami niczym z Kanady, surowe i skalne pustkowia, a także mroźna kraina (coLeggi altro
Najłatwiej dostępny lodowiec w europie a dokładniej odnoga lodowca Jostedalsbreen, największego lodowca kontynentalnej Europy. Zajmującego powierzchnię 487km2. I rzeczywiście wystarczy 40 minutLeggi altro
Dojechaliśmy tutaj wczoraj dość późnym wieczorem jak na nasze ostatnie standardy, bo po 21. Zameldowaliśmy się na parkingu lokalnej ikea bo wyczytaliśmy że tolerują kamperowanie i mająLeggi altro
Poranek rozpoczęliśmy od Muzeum Ropy Naftowej - mega ciekawe, dużo informacji o procesie powstawania złóż i historii ich pozyskiwania. Muzeum skupiało się na Norwegii oczywiście. GeneralnieLeggi altro
Po muzeum poszliśmy się przejść po mieście. Generalnie nie jesteśmy fanami miast, a że za dużo do oglądania nie ma… to przeszliśmy się po starym mieście, poszliśmy na kawę iLeggi altro