- Geziyi göster
 - Yapılacaklar listesine ekleYapılacaklar listesinden çıkar
 - Paylaş
 - Gün 9
 - 27 Temmuz 2020 Pazartesi 18:05
 - ☀️ 28 °C
 - Yükseklik: 8 m

HırvatistanVantačići45°7’0” N  14°30’30” E
Számok tengerében
 27 Temmuz 2020, Hırvatistan ⋅ ☀️ 28 °C

A mai nap tele van tanulságokkal (nem időrendben de később megmagyarázva)
1) 100 méter maga az univerzum
2) 1 gyík elkapásához nem kell 5 gyerek, elég 3
3) a horvát LIDL-ben a magyar szalámi zsírosabb mint a többi (kedves kép a szomszédoktól)
4) nincs az a nap és vízmennyiség ami képes kifárasztani 5 gyereket
5) ha 11-kor kezdesz el fröccsözni, akkor valószínűleg nem lesz kedved nagy sétához estére, meg a blog íráshoz is új lendület kell.
6) ha valamelyik gyerek 10 percig csendben van akkor ott már nagy a baj...
Na és akkor az útiblog, ahol annak van értelme ott számokkal.
Reggel a szokásostól eltérően nem a 10 méterre levő placcra tettem le a cuccokat futás előtt hanem kicsit arrébb, egy másik öbölbe. FUTÁS KIEGÉSZÍTŐ: Ha túlmész a Malinska-i mólón, akkor nagyjából túlmentél az időn visszafelé. Kicsit olyan érzésem volt a "túlodalon" mint ha ráléptem volna a híres fluxuskondenzátor kapcsolójára és az 1,21 kw energia valahonnan beindította volna a szerkezetet (aki nem tudná: vissza a jövőbe alaptézisek).
Röviden (mintha tudnék ilyet 😀) : a part menti fenyőkkel (pinus pinaster-bár nem vagyok botanikus, de a neve nagyon tetszik így megjegyzem) övezett sétányon egyik méterről a másikra a semmiből megjelentek a "cocializmus" műremekei, a 2m átmérőjű beton körök. Eredeti rendeltetésük vélhetően napozó "terasz", kinézetük inkább UFO-k által itthagyott betonkakakupac. Mindenesetre megvan a hangulata...
Na és akkor a napi témák időrendben:
3) A LIDL: bár mindent (is) hoztunk, azért a friss élelmiszer mostanra elfogyott, ezért apuka különítmény elindult kaját (is) venni. 2 családra röpke 800 kunából meg is vannak az alapok. Az ember azt hinné hogy a LIDL az mindenhol LIDL, és legalább a színek azonosak lesznek, de ehhez képest alig találtuk meg a cuccokat amit a feleségeink ránk bíztak. Szóval helyette inkább vettünk bubis vizet (a fröccsnek) meg 32 kg rágcsit, és még almát is mert első az egészség 😀 COVID extra: belepés csak maszkban, kézfertőtlenítés bejáratnál kötelező, egyébként minden a szokásos.
Mire végeztünk 11 elmúlt, ami azt jelenti hogy el lehet kezdeni fröccsözni a nagy ilyedtségre. Fertőtlenítés mindenek előtt, és különben is Petivel tudjuk hogy csak az az alkoholista aki 10ig se bírja. 11 az már csak szimpla nyaralás 😀
5) itt kezdődik az 5-ös bejegyzés.
1) elég volt tényleg 100 méterrel arrébb mennünk a parton egy következő öbölbe ahhoz hogy a srácok új lendületet kapjanak. Itt már persze semmi nem volt unalmas, még a kagyló darabok is sokkal szebbek voltak, és ami viszont tényleg extra hogy volt egy kis "barlang" a part mentén ahova be lehetett úszni. Szóval teljesen "más" világ. És csak plusz 1 kanyar kellett hozzá 😀
Ezzel a délelőtt el is telt, jöhet az önellátó ebéd két családra. 1,5 kg rizs, 12 db panírozott csirkemell, 0,5 kg sertéshús, és egy kis sült bacon és már jól is lakott a csapat ( mármint a gyerekek 😀)
A túléléshez szükséges kalória bevitel legalábbis megvan, mert a tegnapi dilemmámra meg is kaptam a választ.
2) nem kellett mind az 5 gyerek ahhoz hogy sarokba szorítsák a gyíkot, a 3 nagy megoldotta. Bár csak egy kisebb példányt tudtak elkapni, de az irány jó, ha baj lenne, lesz aki a vadászó-gyűjtögető életmód vadászó részét vállalja. Sajnos az az érzésem hogy a gyűjtögetéssel lenne baj, de Gugli Jancsi bácsi mindig segít.
Ebéd után leraktuk a 2 kicsit aludni, folytatódott az 5) pont, majd irány a part a többiek után. Búvárkodás, ugrálás, ráknézés, minden gyűjtés, kacsaúsztató ásás, szóval minden volt. És itt lép életbe a 4-es. Nem kommentálom, a meghatározásban minden benne van.
Fél 8 se volt és máris 5)ös, aztán vacsi, aztán 5)ös és egy erőteljes 6)- os. Erről bővebben. Artúr egyszer csak elindult a nagyok után játszani. A nagyok visszatértek, Artúr inkább világhódító útra ment, ehhez viszont kénytelen volt álcázni magát, szóval valahol keresett egy kis nedves fekete földet ( ne kérdezd hogy, mert itt mindenhol vörös, kavicsos talaj van, de megoldotta), szóval mire előkerült nyaktól lefele fekete volt. Még jó hogy zuhanyoztunk vacsi előtt.
4) es és 5)-ös kombó, szóval valahogy le kell őket hüteni de még magamba is kell erő szóval kupaktanács, beszélgetés, belealvás, felébredés (ez én vagyok mert Brúnó persze mellettem ébren vigyorog hogy ő még nem alszik) aztán újra kupaktanács aztán végre tényleg vége a nap hivatalos részének. Jöhet az én idő ( este 11kor😀)...Okumaya devam et