Villach, Pyramidenkogel és a viharos vizek
July 15 in Austria ⋅ 🌧 22 °C
Mivel mára is mondott esőt délutánra, úgy gondoltuk beiktatunk még egy kirándulós napot, mert azt esőben is lehet folytatni bármikor. A terv mára Villach megnézése és egy elég látványos és különleges kilátó megmászása volt. Plusz, ha már Villach, akkor Brúnónak egy kis rolleres extrémsport park, mert nehogy már azért utaztassak a hátsó ülésen egy rollert 800 km-en, hogy ne legyen használva 😁
A tegnapi meccsnézés ellenére én fél 7kor már ébren voltam. Az Espressogo kész csoda, senki nem kel fel és mégis isteni kávét iszok a teraszon, de mikor még fél 8kor is minden csendes volt, elindultam futni. Tegnapelőtt a tó észak keleti partjáig futottam el, most elindultam észak nyugat mentén a másik irányba. Erre felé sokkal dimbes-dombosabb a parti ösvény, cserébe kb semmi sincs csak egy-két ház, meg elvétve egy egy kilátópont a tóra. Sebaj, legalább elfutok majdnem addig ahol tegnap parkoltunk, és ìgy elmondhatom hogy lábon bejártam az Ossiachersee teljes északi partját 😁
Mire hazaértem a csapat alvásában nem állt be érdemi változás, bár Zsuzsi felébredt, hogy megjöttem, de a fiúk folytatták a bulit a tollas bálban. Végül 10 körülre mindenki felkelt, ki magától, ki némi unszolásra, de jöhet a reggeli és irány Villach. A terv a rollerpark, és az óváros.
A térkép mutatott egy parkolóházat a közelben, oda vettük az irányt, bár 1,6 EUR/óra és csak KP-t ír a honlap, de meglátjuk. Mivel nagyjából útba esett Zsuzsi cégének az egyik gyára, a Flowswerve, ezért arra fordultunk kocsival egy fotó erejéig, aztán már a parkolónál is voltunk. Ámde a fizetős parkolóval szemben volt egy szupermarket egy ingyenes parkolóval a vevőknek, inkább oda álltunk.
Innen egy rövid séta a Skatepark Wasenboden Villach ami egy hatalmas folyóparti park, extrémsportpályával, játszótèrrel és hatalmas füves placcal. Brúnó magára öltötte a rolleres védőcuccait (igen, azt is hoztuk) és belevetette magát a rollerpark világába míg mi Artival freezzbee partit tartottunk és magánoktatást Zsuzsinak 😁
Ezzel el is telt vagy 1,5 óra, aztán irány az óvaros. Nem túl nagy terület, ellenben közel van a folyóparton, így hamar odaértünk. Szépen feldíszített kis utcák, sok sok kiülős placc, a Szent Jakab székesegyház (ahol épp szól az orgona szóval be is megyünk, de nem a szagos hanem a hangos orgona van bent 😁), és egy szűk óra alatt be is jártuk. Zárásként egy fagyikehely a fiúknak, egy alkoholmentes sör meg egy jegeskávé a régebb óta fiataloknak, és mehetünk vissza a kocsihoz.
A következő megálló a Pyramidenkogel, a világ legmagasabb, fából készült kilátója. A teljes magasság 100 m, a kilátótér 71 méteren van, és teljes körpanoráma nyílik a Wörthersee-re és a környező hegyekre. Ráadasul lefele lehet használni a gyorsabb útvonalat mint a lépcső, egy 120 m hosszú kanyargós csúszdán is le lehet jönni. Kis szerpentines utacska visz egészen a lábáig Villach-tól kb 40 percre.
A torony már lentről is monumentális fa csoda, kívük gerendák, belül szerencsére fém lépcsősor, és már kívülről látszik a lefelé kanyargó csuszdacsoda. Sajnos a kapuban kiderül, hogy a csúszda alsó magassághatára 130 cm, és mérnek is, szóval Arti nem csúszhat. Pedig erre készült egész nap... De van B opció a kicsiknek, le lehet jönni egy drótkötélen lógva tandemben 60 méterről a semmi felett 😆
Gyors újratervezés, akkor Zsu meg Brúnó csúszik, mi meg Artúrral karabínerre rakjuk magunkat és levetnek a mélybe egy dróton lógva 😁
De előtte felmászunk gyalog. Pont 440 lépcsőfok a teteje, fent viszont eszméletlen a látvány😁. Nem mondom, hogy nincs masszív tériszonyom de olyan szép ....
A lépcsők után vissza 2 szint, és egyik irány a csúszda, másik a meredély egy hámba bekötve. Arti nagyon csúszni akar, de nem lehet, szóval kb rám kötik, majd szólnak, hogy lökjem el magam 70 méter magasságban a toronytól. Őőő.... Ha nincs ott a gyerek tuti visszamászok és lemegyek gyalog... de ott volt, szóval lekűzdöttem minden tériszonyomat és lerántottam magunkat a peremről...
Lent megvártuk a többieket, Zsuzsit az ultragyors, kanyargós csúszda teljesen kikészítette, szóval akár csúszhattam is volna, onnan legalább nem látok ki.....
Vissza a szállásra, út közben bolt, pár vacsinak való, és pár perc múlva már sül is a sütőben a hús és a krumpli, nagy baj nincs. Vacsora után irány a víz. Még meleg van. Kenu, SUP elő, és cél a másik part, az ugrálóvár. Át is érünk elég gyorsan, de a háttérben már gyűlnek a viharfelhők, irány vissza. Még egy kis vizezés, aztán újra a szállás, átöltözés, és indul a kocsma party. Ugyanott mint tegnap, csak hamarabb, hogy legyen hely bent...
Közben leszakad az ég, de nem megyünk messzire.
Egy jó kis meccsnézés, sör, csirkeszárny, sültburi és nachos tál, és mindenki jól van. Izgi volt, jó volt a tömeghangulat, majd a meccs után irány haza, alvás és blogolás..
Szép és tartalmas nap volt, holnap pihenni szeretne a csapat 😝Read more