Stage Zambia

• 314fotos
  • 62Me gusta
  • Op safari in Zambia

25 de febrero de 2018, Zambia ⋅ 🌙 14 °C

Na Macha zijn we een paar dagen naar Lusaka gegaan. Ik was er nog nooit geweest en wilde het graag zien. Was niet zo bijzonder behalve dat we daar naar de bios waren geweest: black panter. Heel cool! En daarna terug naar Livingstone voor twee dagen safari avontuur. We hebben een safari gedaan in Mosi oa tunya nationaal park en daar heb ik neushoorns gezien!! Nu is mijn big 5 compleet. Ik ben erg blij! Die avond nog een boottocht gemaakt over de zambezi en de volgende dag naar Botswana voor een dagsafari in Chobe park. De foto's zijn van mosi oa tunya nationaal park. Waar we naast de neushoorn nog veel meer mooie dieren hebben gezien!Leer más

• Steven in Macha

20 de febrero de 2018, Zambia ⋅ ☀️ 21 °C

Na een paar dagen Livingstone zijn we naar Macha gegaan. En op zondag zijn we ook naar de kerk gegaan. Als er een nieuwkomer komt dan is het de bedoel dat je voorsteld in de kerk. Dus Steven mocht dat ook doen. Erg grappig. Later in de middag zijn naar de dam gelopen voor een zonsondergang. En als avondeten hebben we traditionele nsima gegeten. Wat bijna elke Zambiaan twee keer per dag eet, inclusief met handen eten. De volgende dag heb ik mijn lab en heel MRT laten zien. In de middag wilde we nog een rondje lopen, een route die ik hardloop, echter kwam de omweer eraan dus moesten we omdraaien. Dit resulteerde wel in mooie foto's. Ik vond het heel leuk om Macha aan hem te laten zien en we zijn ook bij verschillende vrienden van mij uitgenodigd voor etentjes.Leer más

• Victoria Falls met Steven

16 de febrero de 2018, Zambia ⋅ ⛅ 28 °C

Natuurlijk ging ik met Steven ook naar de Victoria Falls! Ik merkte het verschil met een week eerder toen ik er was met Malou. De spray was al een stuk eerder en veel harder. Het regent dan harder dan harde regen normaal in Nederland. Ik was echt verbaasd dat er zo'n verschil was in een week. En je wordt er drijf nat van maar het is echt zo bijzonder met zoveel water. Daarna zijn we naar de boiling pot gelopen dat is een route die je kan lopen die je onderaan de Falls en de brug brengt. Ik had hem hiervoor nog nooit gelopen maar het is zo mooi daar. We waren bijna afgeschikt door de bavianen die daar lopen. Er waren velen. Maar toch gedaan en wat ben ik blij. We liepen door mini tropische bos, omdat door de spray van de falls dat stuk de hele tijd of een groot deel van het jaar regen en nevel krijgt. Super mooi!!Leer más

• Op safari in Botswana

14 de febrero de 2018, Botsuana ⋅ ⛅ 24 °C

Jaaaa het was zover mijn eerst safari in Afrika en dat samen met Malou. In Sri Lanka hadden we veel geluk samen met de safari daar en dat is hier ook weer gebleken. Het was de hele dinsdag en woensdagochtend vroeg. Rond 10 uur waren we weer terug in Livingstone. Het is ongeveer een uur rijden naar de grens met Botswana. Daar gingen we met een bootje oversteken, want de grens bestaat uit de rivier. Ze zijn bezig met een brug bouwen dus gingen we met een bootje. Daarna stempeltje ontvangen en door naar de eerste stop waar we thee en koffie kregen. Vervolgens hebben we een drie uur lange boottocht gemaakt. Hier hebben we veel vogeltjes, buffelo, krokodillen, hippo's, impala en een andere hertachtige gezien. Heel mooi om vanaf de waterkant dichtbij ze in de buurt te komen. Vervolgens hadden we een heerlijke lunch en daarna zijn we vijf uur in de safari auto rond gereden in het park. Hier hebben we tussen kuddes olifanten gestaan, veel impala's gezien, hippo's, aapjes en bavianen en gelukkig giraffen, die ikzelf erg graag wilde zien! Heel vet! Daarna kwamen we aan in ons tentenkamp. Paar tentjes midden in de bush zonder hek. We hebben heerlijk gegeten en toen hoorden we geluid. Bleek ongeveer 50 meter van ons vandaan olifanten te lopen. En iets later veel geluid en toen zei onze gids dat een leeuw een kleine olifant aan het aanvallen was. Nou, dat was erg spannend. Niet veel later zijn we gaan slapen, want in de tent is het meest veilig. Was een hele experience dat slapen met leeuwen gebrul op de achtergrond. Toen we net in de auto zaten voor de ochtend safari zag Malou vrij snel een mannetjes leeuw. Daarna zagen we nog een jakhals op jacht tussen een groep impala's. Super gaaf en heel bijzonder! Toen we terug kwamen was Steven er bijna al. We zijn met z'n drieën naar de brug geweest waar je een stukje Vic Falls kan zien en daarna een drankje gedronken bij een hotel met uitzicht op de Zambezi!Leer más

• Livingstone met Malou

13 de febrero de 2018, Zambia ⋅ ☀️ 3 °C

Malou en ik hebben drie dagen in Livingstone verbleven. We hebben de Victoria Falls bezocht, high tea gedaan met uitzicht over de Zambezi, geziplined over de kloof bij de Falls, sunset cruise gedaan en een dorpje in de buurt bezocht! Heel leuk en gezellig allemaal! En ondertussen ook lekker in het zwembad bij ons hostel gezwommen. Het was erg fijn om na de twee dagen regen om weer war zonneschijn te zien! De laatste dag, dinsdag, zijn we 1.5 dag op safari geweest in Botswana!Leer más

• Malou in Macha

10 de febrero de 2018, Zambia ⋅ ⛅ -3 °C

Op 7 februari was het zover Malou kwam aan in Macha! Heel leuk!! Ze kwam savonds aan en toen hebben we samen gegeten, bijgekletst en daarna heb ik haar meegenomen naar mijn bijbelstudie. De volgende dag heb ik tot half elf stage gelopen en Malou uitgeslapen. Daarna heb ik haar rondgeleid in de laboratoria en hebben we gelunched. Vanaf dat moment heeft het twee dagen geregend. We hebben smiddags met een Nederlander die een civiele technieker is een rondje gemountainbiked en savonds traditioneel Zambiaanse gegeten, opgedroogd en bij mijn buurmeisje langs geweest. Vrijdag zijn we naar de dam gefietst en heb ik mijn stages bedrijf compound laten zien. Volgens wilden we naar Livingstone. Echter vanwege de vele regen de afgelopen dagen was de brug aan het einde van de zandweg ondergelopen met water. Het waterpeil was ruim een meter hoger dan de brug. Naar vijf uur wachten hebben we besloten om om te keren en de volgende dag te proberen, want het water zakte heel langzaam. Gelukkig is het zaterdagochtend gelukt en waren we mooi op tijd in Livingstone!Leer más

• Huishouden: afval

3 de febrero de 2018, Zambia ⋅ 🌧 12 °C

Vandaag leek het me leuk om het te hebben over hoe afval verwerking gaat in Zambia. In Nijmegen zetten ik de vuilniszakken aan de straat. In Wageningen hebben we verschillende containers. Hier in Zambia gaat het wat anders. Ik verzamel restanten van eten bij elkaar en dat gooi ik in de composthoop. Resten tomaatjes geef ik aan de kippen want die vinden dat erg lekker. De rest van het afval is heel makkelijk, namelijk gewoon alles bij elkaar verzamelen een als ik mooie hoeveelheid heb, leg in het achterin de tuin in een gat. Papier er een beetje tussen, lucifer aansteken en lekker laten branden. Echt wel anders dan Nederland. Plastic verbranden maakt niet uit. Heel gek vind ik dat. Zelf heb ik twee keer mijn afval verbrand maar meestal laat ik het nu staan voor mijn schoonmaakster en die doet dat voor me. Hoef ik zelf niet in de vieze lucht te staan :)Leer más

• Weekendje Livingstone #2

28 de enero de 2018, Zambia ⋅ ⛅ 17 °C

Na twee weken veldwerk ben ik weer even lekker een weekendje naar Livingstone gegaan om bij te komen en af te koelen in het heerlijke zwembad. Zaterdag heb ik ook nog wat boodschappen gedaan, want hier heb je de grote supermarkt die veel meer heeft. Dus jeeej kon ik weer los gaan en lekker eten kopen. Vandaag ben ik naar de brug gegaan tussen Zimbabwe en Zambia en daar zie je een stukje van de Victoria Falls. Ik was namelijk heel benieuwd hoeveel meer water er zou fijn. En wat voor effect het heeft gehad, doordat het hier de afgelopen drie weken niet of bijna niet geregend heeft, terwijl we midden in het regenseizoen zitten. Vrij problematisch voor de gewassen. Maar wooow wat veel water en wat een contrast met twee maanden geleden!! Daarna heb ik nog heerlijk in het zwembad gezwommen en nu weer onderweg naar Macha. Als laatste nog twee foto's van de zonsondergang van vorige week zondag bij de dam. De foto's zijn mooier hoe het eruit zag. Haha, vaak is het andersom!Leer más

• Nog een week veldwerk

26 de enero de 2018, Zambia ⋅ ⛅ 17 °C

Afgelopen drie dagen heb ik weer veldwerk gedaan. Heel leuk was het!! Ben gelukkig wat minder moe dan vorige week. Want het is wel erg intensief. De wegen die we gereden hebben zaten vol met gaten en we zijn over rotsen heen gereden. Eentje had zelfs allemaal hobbels. Ik had net het gevoel alsof ik in een achtbaan zat omdat je de hele tijd omhoog ging en dan weer naar beneden. We hebben zelfs een keer moeten omdraaien, omdat na de brug te steil omhoog was en zelfs onze auto dat niet zou kunnen. Maandag, dinsdag en woensdag ga ik weer het veld in. We moeten nog 1 positieve net vinden. Dat is een net die ouder is dan 6 maanden en de persoon die hem gebruikt heeft malaria gehad tijdens het slapen onder die net. Blijkbaar vrij lastig om te vinden. Hier een aantal mooie foto's wat in onderweg ben tegen gekomen. Ik ben een pro geworden met foto's maken tijdens het rijden, zie foto 3 en 4.Leer más

• Huishouden: wassen

21 de enero de 2018, Zambia ⋅ ⛅ 3 °C

Het leek me leuk om een soort mini serie te doen over de huishoudelijke taken die ik hier doe. Wat het verschil is met hoe ik dingen in Nederland doe. Ik had dit idee al langer en daar is het dan! Vandaag gaat het over wassen. In Nederland deed ik altijd hop even tussen door wasmachine vullen en aanzetten en dan naar een afspraak/college of studeren. Ik had zelf geen droger maar ik hing het altijd op in mijn kamer. Hier gaat het iets anders. Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gelezen heb ik maar een paar uur per dag water en ik zou afvragen hebben ze hier wasmachines hoe gaat dat dan. Nou zoals je ziet op de foto's een wasmachine maar dan net anders. Deze machine is niet op een kraan aangesloten. Op vrijdag einde van de middag wanneer ik water heb, sluit ik een tuinslang aan van mijn wasbak in mijn badkamer naar het schuurtje in de tuin in de linker bak van de machine en zo komt er water in. Tegenover de machine staat nog een bak om mijn kleding te spoelen en die vul ik ook met water. Zaterdagochtend als ik hier ben doe ik meestal de was. In de linker bak stop in waspoeder in. Je kan niet zoveel als in een wasmachine aan was in stoppen. Dus een aantal kleding stukken per keer. Ik begin met wit en eindig met hardloopkleding en onderbroeken en sokken. Ik stop het in de bak. Laat de machine draaien voor iets van 9 minuten. Daarna beetje uitwringen en in de centrifuger voor zo'n twee minuten zodat het meeste sop eruit is. Vervolgens in de grote bak zo veel mogelijk sop uit spoelen en dan weer voor een paar minuutjes centrifugeren. En dan tadaaaaa was is klaar en kan opgehangen worden! Zoals je leest een intensievere methode maar in 1.5-2 wel al mijn wasje gedraaid inclusief beddengoed. Op deze manier heb je geen continue aanvoer van water nodig. Wasmachine die wij kennen zullen vast hebben in Zambia maar dit is een stuk beter dan de handwas!
    Naja zo doe ik het dus. Lekker in het zonnetje op zaterdagochtend! Over de zon gesproken. Het zou nu dik anderhalve maand regentijd zijn. Maar nu is het al ruim 3 weken droog en op dit moment 38 graden.. pffff. Hopelijk komt snel de regen want de maïs en andere gewassen beginnen er niet meer goed uit te zien.