• FN-högkvarteret och vi åker till Beaune

September 22 in Switzerland ⋅ ☁️ 24 °C

Dagens höjdpunkt var besöket på FN-högkvarteret som Simone ordnat. 1500 delegater arbetar här direkt för FN. Räknar man in alla som arbetar för en FN-ansluten organisation kommer man upp till 10000.

Särskilt intressant var visningen av parken med det roterande konstverket Sphère Céleste med stjärnhimlen. Det sattes upp 1939 en vecka före andra världskrigets utbrott. Först 2025 sattes mekanismen igång för att få den att rotera i samma takt som stjärnhimlen.

Intressant var också finansieringen av FN där många länder låter bli att betala eller betalar bara en del av det som de är ålagda att göra, vilket naturligtvis försvagar FN.
    Endast 143 av FN:s 193 medlemsländer betalade hela medlemsavgiften 2025.

Efter lunch var vårt dygn i Genève slut. Henrik och Catarina mötte upp vid hotellet och kl 15 satt vi i bussen för att åka till Beaune. Nu har även Annica och Per anslutit till gruppen. Beaune är en gammal stad med anor från romartiden. Här bor ca 20.000 och den räknas som vinhuvudstaden i Bourgogne.

Efter en snabb incheckning på hotell Athanor i Beaune har vi nu ätit en trerättersmiddag på La Ciboulette med goda viner till.