• Gunnar och Carin

• Trip start
    September 21, 2026

Dörr till dörr

September 21 in Sweden ⋅ ☁️ 17 °C

Vi börjar vänja oss vid lyxen att ta en promenad till hotellet och bli upphämtade av Högbergs buss som start på resan. Extra skönt eftersom det är tidig avfärd, samling vid hotellet 06.20. Denna gång är det Henrik som ska ta oss till Arlanda. Vi är 21 personer från vinklubben som åker idag. Katarina och Svante är redan på plats och Annica och Per kommer på tisdag. Tommy behövdes på jobbet och kommer på torsdag. Vi blir 26 personer när alla är samlade.

Flyg ARN - GEN 9.40 - 12.20.

Det här blir kul!

• Första dagen i Genève

September 21 in Switzerland ⋅ ☁️ 23 °C

Flyget (Swiss) landade på tid och alla fick tillbaka sina väskor. Smidigt med tåg 8 min från flygplatsen till centralstationen Genève-Cornavin och 5 min promenad till hotellet.

Efter en något kaotisk incheckning på hotell Montana fick några sina rum direkt och andra gick en sväng på stan. Vi bor på 23 Rue des Alpes, gatan som går rakt ner till Genèvesjön och med Mont Blanc i bakgrunden.

Restaurangerna har inget kök öppet mitt på dagen, men på kaféerna finns panini och enklare rätter. Precis vad vi behövde efter en tidig frukost.

Ikväll äter många av oss middag på restaurang Café de Paris, den berömda restaurangen som funnits här sedan 1930 och med endast en rätt på menyn, Entrecote Café de Paris.

Varmt och skönt idag med lagom svalkande vind.

• FN-högkvarteret och vi åker till Beaune

September 22 in Switzerland ⋅ ☁️ 24 °C

Dagens höjdpunkt var besöket på FN-högkvarteret som Simone ordnat. 1500 delegater arbetar här direkt för FN. Räknar man in alla som arbetar för en FN-ansluten organisation kommer man upp till 10000.

Särskilt intressant var visningen av parken med det roterande konstverket Sphère Céleste med stjärnhimlen. Det sattes upp 1939 en vecka före andra världskrigets utbrott. Först 2025 sattes mekanismen igång för att få den att rotera i samma takt som stjärnhimlen.

Intressant var också finansieringen av FN där många länder låter bli att betala eller betalar bara en del av det som de är ålagda att göra, vilket naturligtvis försvagar FN.
    Endast 143 av FN:s 193 medlemsländer betalade hela medlemsavgiften 2025.

Efter lunch var vårt dygn i Genève slut. Henrik och Catarina mötte upp vid hotellet och kl 15 satt vi i bussen för att åka till Beaune. Nu har även Annica och Per anslutit till gruppen. Beaune är en gammal stad med anor från romartiden. Här bor ca 20.000 och den räknas som vinhuvudstaden i Bourgogne.

Efter en snabb incheckning på hotell Athanor i Beaune har vi nu ätit en trerättersmiddag på La Ciboulette med goda viner till.

• Matlagningskurs i St Julien

September 23 in France ⋅ ☀️ 24 °C

I dag ska vi få en inblick i fransk matlagning. Vi är 25 personer som ska laga en trerätters lunch som vi sedan ska äta. Hur ska detta gå? Vår kock och lärare är Alexandre som till sin hjälp har kocken Thomas och Guillaume som assistent. Alexandre pratar bara franska men Thomas pratar som tur är bra engelska.

Riktigt kul! Alla var engagerade och hjälpte till med olika moment. Som förrätt lagade vi pocherade ägg i ostsås. Osten är en smakrik kittost som heter époisses. Ostsåsen innehöll även vitt vin och mängder med grädde!
    Huvudrätt stekt kyckling med ris, sås och ostchips av comté.
    Till dessert lagade vi något som jag skulle kalla glassfylld petit choux med chokladsås, men det finns säkert ett annat namn också.

Vi fick många tips! Som att vinet i vitvinssås ska koka ordentligt några minuter för att reduceras, bli av med alkoholen och syran i vinet. Använd gärna ett halvtorrt vin. Och så grädde, grädde, grädde.

De pocherade äggen förbereds genom att olja in plastfolie, knäcka ägget och snurra in det i folien till ett litet paket. Smart! Sen är det enkelt att lägga äggen i sitt paket i kokande vatten i 5 minuter. Kyl sedan i en minut. När det är dags att äta läggs de i kokande vatten igen i någon minut.

Hälften av gänget valde att inta lunchen inomhus och hälften utomhus. Väldigt soligt och varmt ute. Henrik och Catarina höll med vin. En kul aktivitet!

Efter gårdagens tuffa program, sena middag och dagens aktiviteter var de flesta ganska trötta vid det här laget. Vi åkte ändå en tur in till Dijon och fikade.

• Vinprovningar i Cote Chalonnaise

September 24 in France ⋅ ⛅ 25 °C

Första vinprovningen var på vingården Domaine Francois Raquillet i byn Mercurey i området Côte Chalonnaise. De röda vinerna i Bourgogne görs uteslutande på druvan Pinot Noir och de vita på druvan Chardonnay.

En liten och trevlig vingård med traditioner, här har man gjort vin i samma familj i 13 generationer. Vingården är på 12 acres (5 hektar), på 8 acres gör man röda och på 4 acres vita viner. Vi provade två vita och fyra röda. Perfekt start på dagen 😉. Några av oss handlade så det blev några lådor in i bussen.

Nästa vinprovning och lunch var på Chateau de Chamirey. En vingård som är tre gånger större än Francois Raquillet. Två vita och tre röda provade vi i prislägen från 250 - 1100 kr. Även här handlades en del såklart och härifrån beställs transport av dagens inköp hem till Henrik och Catarina i Onsala.
    Lunchen bestod av en fantastiskt god ärtsoppa, långbakad gris och maräng i vaniljsås.

Hemfärden gick på snirkliga vägar genom små vinbyar med trånga gator. En eloge till vår kvinnliga chaufför Annique som kör lugnt och säkert. Ibland blir hon tvungen att backa i gathörnen när det är som trängst. Hon har ett härligt skratt som vi hör ofta, till och med efter att hon tvingats bromsa in för en vansinnesomkörning på en smal väg.

• Hôtel-Dieu ett sjukhus från medeltiden

September 24 in France ⋅ ☀️ 24 °C

Mitt i Beaune ligger Hôtel-Dieu, ett medeltida sjukhus grundat 1443 av Nicolas Rolin och hans hustru Guigone de Salins. Bakom den vackra fasaden döljer sig en innergård med färgglada glaserade takpannor, gotiska valv och historiska sjuksalar.

Två avdelningar fanns, en för de fattiga som inrymdes i en stor sal med sängar utefter väggarna. Det var dock en väldigt vacker sal. I salen för de som hade råd att betala för sig fanns det färre sängar och konst på väggarna. Fascinerande att detta skapades för mer än 500 år sedan. Den sista patienten flyttade ut så sent som 1984.

Intressant besök och imponerande byggnad och historia. En del hemska metoder och pikanta detaljer fick man också veta. En sådan var att kirurgiska ingrepp inte utfördes av läkaren utan av barberaren, van som han var att hantera vassa knivar.

Hôtel-Dieu äger över 60 hektar vingårdar i Bourgogne, som har donerats av tacksamma medborgare och adelsmän under århundradenas lopp. Varje år, den tredje söndagen i november, arrangeras här världens mest berömda välgörenhetsauktion för vin (Vente des Vins des Hospices de Beaune). Intäkterna från auktionen går fortfarande oavkortat till sjukhusets underhåll, medicinsk forskning och lokala vårdverksamheter.

• Alain Geoffroy i Beine

September 25 in France ⋅ ☁️ 24 °C

Fullt program idag! Samling 8.15 för avfärd till vingården Alain Geoffroy i Beine, nära Chablis.
    Alain’s dotter Nathalie hälsade välkomna och berättade kort om Alain’s gigantiska samling av korkskruvar! Åtta rum med över 4900 korkskruvar, alla olika och andra prylar med koppling till vin. Helt otroligt!

Välorganiserad och bra provning. Gården odlar vin på 55 ha och producerar Chablis av alla kvaliteter från Petit Chablis till Chablis Village, Premier Cru (bland annat Beauroy och Fourchaume) samt Grand Cru Les Clos. Vinerna får sin karaktär av den speciella jorden som består av fossil av musslor och ostron från juratiden.

Vinerna var dessutom förvånansvärt billiga (12-22€) jämfört med vad vi sett tidigare, så här handlades det en hel del.

• Lunch i Chablis

September 25 in France ⋅ ☁️ 24 °C

I centrala Chablis, som inte alls är stort, intogs lunch på Bistrot des Grands Cru.
    Härligt att sitta ute i skuggan under parasoller. Sopporna vi ätit har alltid varit fantastiskt goda här, så även denna linssoppa. Sedan dourado till huvudrätt och som avslutning chokladfondant i vaniljsås. Och så goda viner till förstås. Särskilt intressant var Ratafia som serverades till osten och desserten, ett sött starkvin gjort på ojäst druvsaft som blandats med starksprit.
    Sen var det dags att åka söderut till byn Gevrey-Chambertin. Kul med en lite längre busstur idag, gott om tid att titta ut på landskapet.

• Gevrey-Chambertin

September 25 in France ⋅ ☁️ 24 °C

På vägen tillbaka mot Beaune stannar vi i byn Gevrey-Chambertin i området Côte de Nuits för vinprovning på vingården Domaine Drouhin-Laroze.
    Här är det röda viner som gäller. Christine Drouhin berättade om vingården och hur man genom giftermål i familjerna Drouhin och Laroze kunnat slå ihop två gårdar och på det sättet fått tillgång till fler bra odlingslotter. Vinmakare på gården är nu Christine och Philippe’s son Nicolas.
    Vi provade fem röda viner inklusive ett naturvin.

Från Gevrey-Chambertin var det en fin tur hem i kvällsljuset. Vår chaufför Annique lämnar oss nu och tackades av med mycket beröm och applåder och ett kuvert med dricks.

• Marknad i Beaune

September 26 in France ⋅ ⛅ 25 °C

På lördagarna är det marknad i Beaune. Så bra att vi har egen tid. Inget planerat förrän kl 14 då vi har en vinprovning hos Joseph Drouhin, 50 m från hotellet.

Vi var ett litet gäng som handlade upp de insamlade pengarna på allt möjligt gott till Henrik och Catharina som tack för en föredömligt planerad och genomförd resa. Det blev lite av varje; varsitt förkläde, paté de campagne, rilettes de canard, ostar, rökt ankbröst, dijonsenap, salami allt i en tygkasse med motiv från Beaune. Den lämnar vi över under kvällens middag som blir den sista gemensamma.

Joseph Drouhin är ett riktigt stort vinhus, grundat i Beaune 1880. Egendomen utmärker sig genom sitt starka engagemang för ekologisk och biodynamisk vinodling, vilket tillämpas på hela deras stora areal som omfattar hela 100 ha.

Vi fick en rundvandring i de underjordiska källarna med vin lagrat i mer än 100 år. Hela 80.000 flaskor lagrades här. De äldsta delarna av källaren var från när romarna var här på 300-talet! Under andra världskriget murades en extra vägg för att skapa en ’blindkällare’ där de finaste vinerna räddades undan nazisterna.

Vi provade tre vita och tre röda viner i prislägen från 36€ till 170€. Tyckte man inte att en flaska av det dyraste vinet var tillräckligt kunde man köpa en trevlig presentlåda i trä med 12 viner för 32.000€ (se bild). Maison Joseph Drouhin är en av de exklusiva medlemmarna i Primum Familiae Vini, en sammanslutning som består av tolv av världens mest anrika, familjeägda vinhus. I lådan ingick en flaska från vart och ett av dessa vinhus.
    Det vita vinet från Montrachet för 150€ var helt gudomligt gott 😋.

Veckan börjar redan närma sig slutet. Detta var sista hela dagen. Imorgon lämnar vi Beaune för avfärd mot flygplatsen. Vi hinner dock med en vinprovning i Beaujolais och en långlunch innan vi blir skjutsade till flygplatsen i Genève.

• Middag på Caveau des Arches

September 26 in France ⋅ ⛅ 25 °C

Lördag kväll och sista gemensamma middagen. Den intogs på Caveau des Arches.
    Meny: escargot i vitlöks- och persiljesmör, långbakad griskind, chokladfondant. Vinerna framgår av bilderna. Henrik och Catarina avtackades med inhandlade presenter.

Imorgon utcheckning och avfärd 08.30.

• Bästa vinprovningen och sista lunchen

September 27 in France ⋅ ☀️ 26 °C

En väldigt trivsam vinprovning i Beaujolais på en liten vingård i byn Fleurie, Domaine de Grille-Midi. Gården är på endast 12 ha och här framställs röd beaujolais på druvan gamay på 100 år gamla stockar. Man jäser vinet med kolsyrejäsning, det vill säga man krossar inte druvorna och processen startar inne i druvorna utan tillsats av jäst. Metoden ger lätta aromatiska fruktiga viner med lite tanniner.

Vin nr 4 blev de flestas favorit, ett vin som det bara fanns 1000 flaskor av. Vinet var ett av gårdens tre Cru-viner och hade lagrats 8 mån på ekfat.
    Som bonus fick vi testa vin 1 en gång till, men nu årgång 2008 och 2009.
    Här kunde man även köpa ett par av vinerna på magnumflaskor.

Gemensam lunch i byn Romanèche-Thorins på Les Maritonnes. Först en liten appetizer i form av en shot champinjonsoppa, sedan fisktartar på dourado, huvudrätt anka med sås på potatismos, allt serverat med bra Beaujolaisviner.

Lars och Eva stannade kvar i Beaune för några dagars cykling i vindistrikten, låter väldigt härligt. Sen har vi Nicegänget; Simone, Tommy och Eskil, Kerstin och Seppo, Karin och Kjell. Lars H stannade kvar i Genève för att bland annat titta på partikelacceleratorn i CERN.

Vi andra väntar nu på anslutningsflyget från Zürich till Stockholm.
    Det var en kort flygning Genève-Zürich men vi fick en fin utsikt över Genève och Mont Blanc. Dessutom en fantastisk fullmåne när vi gick ner för landning i Zürich.

Resten av hemresan gick också bra, lite trafik den här tiden och 01.30 blev vi avlämnade på Saltsjöqvarns kaj av Högbergs buss.

• Epilog

Sep 28–Oct 1 in Sweden ⋅ ☁️ 17 °C

Det blev en fin vecka, sol alla dagar och 25-26 grader varmt. Vi har besökt sex vingårdar, alla med olika karaktär och provat 34 viner. Vi har lagat en fantastisk trerätterslunch, haft flera långluncher och gemensam middag första och sista dagen. De flesta av oss är nu tillbaka hemma i Saltsjöqvarn efter att ha åkt chartrad buss från Arlanda till Saltsjöqvarns kaj.

Eva och Lars stannade kvar i Beaune för att vandra och cykla bland vinfälten. Låter riktigt härligt!

Lars stannade för att besöka den otroligt spännande partikelacceleratorn i CERN. På en av bilderna står Lars bredvid detektorstationen på den 2,4 mil långa acceleratorn där partiklar kolliderar för att studera universums tidiga skede! Om man upptäcker gubbarna i mitten av detektorstationen får man en uppfattning om storleken.
    Får höra senare om han fick syn på någon Higgspartikel 😉.

Simone, Eskil, Tommy, Kerstin, Seppo, Karin och Kjell flög vidare till Nice för några härliga extradagar på rivieran. En utflykt till Villefranche-sur-Mer hanns också med, en liten och vacker kuststad på Franska rivieran känd för sina färgglada hus, smala gränder och sin fina strand.

Så var årets resa slut. Det kanske kan bli en ny resa om två år 😊.

Foto: Gunnar, Lars H, Eva, Eskil och Björn.

Trip end
    September 27, 2026