• Matlagningskurs i St Julien

September 23 in France ⋅ ☀️ 24 °C

I dag ska vi få en inblick i fransk matlagning. Vi är 25 personer som ska laga en trerätters lunch som vi sedan ska äta. Hur ska detta gå? Vår kock och lärare är Alexandre som till sin hjälp har kocken Thomas och Guillaume som assistent. Alexandre pratar bara franska men Thomas pratar som tur är bra engelska.

Riktigt kul! Alla var engagerade och hjälpte till med olika moment. Som förrätt lagade vi pocherade ägg i ostsås. Osten är en smakrik kittost som heter époisses. Ostsåsen innehöll även vitt vin och mängder med grädde!
    Huvudrätt stekt kyckling med ris, sås och ostchips av comté.
    Till dessert lagade vi något som jag skulle kalla glassfylld petit choux med chokladsås, men det finns säkert ett annat namn också.

Vi fick många tips! Som att vinet i vitvinssås ska koka ordentligt några minuter för att reduceras, bli av med alkoholen och syran i vinet. Använd gärna ett halvtorrt vin. Och så grädde, grädde, grädde.

De pocherade äggen förbereds genom att olja in plastfolie, knäcka ägget och snurra in det i folien till ett litet paket. Smart! Sen är det enkelt att lägga äggen i sitt paket i kokande vatten i 5 minuter. Kyl sedan i en minut. När det är dags att äta läggs de i kokande vatten igen i någon minut.

Hälften av gänget valde att inta lunchen inomhus och hälften utomhus. Väldigt soligt och varmt ute. Henrik och Catarina höll med vin. En kul aktivitet!

Efter gårdagens tuffa program, sena middag och dagens aktiviteter var de flesta ganska trötta vid det här laget. Vi åkte ändå en tur in till Dijon och fikade.