• Vinprovningar i Cote Chalonnaise

September 24 in France ⋅ ⛅ 25 °C

Första vinprovningen var på vingården Domaine Francois Raquillet i byn Mercurey i området Côte Chalonnaise. De röda vinerna i Bourgogne görs uteslutande på druvan Pinot Noir och de vita på druvan Chardonnay.

En liten och trevlig vingård med traditioner, här har man gjort vin i samma familj i 13 generationer. Vingården är på 12 acres (5 hektar), på 8 acres gör man röda och på 4 acres vita viner. Vi provade två vita och fyra röda. Perfekt start på dagen 😉. Några av oss handlade så det blev några lådor in i bussen.

Nästa vinprovning och lunch var på Chateau de Chamirey. En vingård som är tre gånger större än Francois Raquillet. Två vita och tre röda provade vi i prislägen från 250 - 1100 kr. Även här handlades en del såklart och härifrån beställs transport av dagens inköp hem till Henrik och Catarina i Onsala.
    Lunchen bestod av en fantastiskt god ärtsoppa, långbakad gris och maräng i vaniljsås.

Hemfärden gick på snirkliga vägar genom små vinbyar med trånga gator. En eloge till vår kvinnliga chaufför Annique som kör lugnt och säkert. Ibland blir hon tvungen att backa i gathörnen när det är som trängst. Hon har ett härligt skratt som vi hör ofta, till och med efter att hon tvingats bromsa in för en vansinnesomkörning på en smal väg.