• 14-9-25 Monumentendag Zutphen 2

14 september, Nederländerna ⋅ ☁️ 19 °C

Paulien had gelijk! Er zijn meer dingen alleen op zondag open dan alleen op zaterdag. En nu rijdt er een paardentram, gisteren niet.
    Veel dingen zijn wel pas vanaf 12 of zelfs 13 open, dus ik vertrek later. Kom langs de IJssel stroom, die gaat net open. Leuke vent, en het aanrecht van oma! Ik ben er al 100 keer langs gefietst, leuk om nu van binnen gezien te hebben en het verhaal gehoord. Oude wasserij, maar de ketel was te groot, daarom niet rendabel!
    Weer naar Stadhuis om in te schrijven voor rondleiding Maagdenhuis. Kan om 13.00. Ga ik in de tussentijd de Wijnhuis toren doen en nog een Bartje eten. Toren is echter pas om 13.00 open en Bart is dicht! Net als de rest van de binnenstad. Moet ik weer even aan wennen. Het enige wat ik kan vinden is de Kwalitaria.
    Maar zo kom ik aan bezichtigen niet echt toe, al kijk je op zo'n dag beter om je heen.
    Maagdenhuis is leuk, beetje lang. De paardentram vergeet ik, stond er ook niet toen we weer buiten kwamen.
    Op naar de Wijnhuistoren. Trap lijkt niet zo eng, met dichte treden, tot ik weer naar beneden moet. Weer met hulp (achteruit, hand op mijn rug). Beetje suf. Maar ik doe het lekker wel. En het uitzicht was mooi (en eng).
    Omdat ik een hofje eerst niet kan vinden, vind ik wel een prachtig fietspaadje met fruitbomen! Super. En het hofje is geweldig en ik mag zelfs even binnen kijken.
    Dan 3 scholen en een vila op een kluitje en een kerk. Of ik de toren wil beklimmen. Maar ik loop intussen op mijn tandvlees. Nee dank u.
    Op weg naar huis kom ik nog langs het seinhuis, maar ik zie niet waar ik er in moet en ik ben ook gewoon te moe.
    Maar gaaf was het.