Pierwszy przystanek - Bydgoszcz dzień 1
29 lipca 2023, Polska ⋅ ☁️ 26 °C
Wyruszyliśmy ponownie na Bałkany, ponownie autem, tym razem jednak na ponad 2 razy dłużej🚗 Bydgoszcz jest naszym pierwszym przystankiem i tu spędzimy weekend. Miasto nas zaskoczyło, starówka Czytaj więcej
Bydgoszcz dzień 2
30 lipca 2023, Polska ⋅ ⛅ 25 °C
Dziś postanowiliśmy wyspać się, poodpoczywać i zebrać siły na nadchodzące dłuższe trasy. Dzień spędziliśmy w parku Myślęcinek w Bydgoszczy, który jest około 80 razy większy niż Park Czytaj więcej
Chorzów - koncert Ramsteina
31 lipca 2023, Polska ⋅ ☁️ 23 °C
Kolejny przystanek to Chorzów ze względu na koncert Ramsteina na który się wybieraliśmy. Było show!
Trasa na południe!
1 sierpnia 2023, Węgry ⋅ ☁️ 30 °C
Prawie 1000km pokonane! Większość dnia spędziliśmy w aucie. Przejechaliśmy Czechy, Słowację oraz Węgry aby zameldować się w stolicy Serbii. Granice Unii przekraczaliśmy w tym roku na Czytaj więcej
Belgrad dzien 1
2 sierpnia 2023, Serbia
Pierwszy zagraniczny przystanek, czyli Belgrad! Przespacerowaliśmy około 14 km, zwiedzając cerkwie, parki, hotel Moskwa (słynny z przyjmowania śmietanki towarzyskiej takiej jak Einstein czy Czytaj więcej
Belgrad po drugiej stronie Sawy
3 sierpnia 2023, Serbia ⋅ ☀️ 33 °C
Pogoda dziś nas rozpieszczała gdyż poniżej 30 stopni nie spadła aż do 21-22, a przez większość dnia utrzymywała się na poziomie 34-35 stopni😅 chodziliśmy wiec trochę od cienia do Czytaj więcej
Skopie, Macedonia Północna
4 sierpnia 2023, Macedonia Północna ⋅ ☀️ 37 °C
Witamy Macedonię Północną! Przez granicę znów przejeżdżaliśmy na mało uczęszczanym, wiejskim przejściu aby uniknąć korków na autostradzie. Poszło bardzo sprawnie. Następnie Czytaj więcej
Kanion Matka i deszczowa Ochryda
5 sierpnia 2023, Macedonia Północna ⋅ ⛅ 30 °C
Udaliśmy się dziś na rejs rzeką, w kanionie Matka. Widoki były piękne, pogoda dopisywała. Celem rejsu była wizyta w jednej z najgłębszych podwodnych jaskiń, sięgającej nawet 330m jaskinii Czytaj więcej
Ochryda - dzień 1
6 sierpnia 2023, Macedonia Północna
Mieliśmy dziś okazję pospacerować się po centrum Ochrydy, spędzić trochę czasu nad jeziorem, zjeść lokalne przysmaki takie jak okoliczna ryba czy tez macedońska pieczona fasolka i owczy Czytaj więcej
Plażowanie w Ochrydzie
7 sierpnia 2023, Macedonia Północna ⋅ ☀️ 25 °C
Plażowanie! Unikamy plaż miejskich więc znaleźliśmy mniejszą i kamienistą plażę. Woda była przejrzysta jak w morzu za to z komfortem słodkiej wody. Plażowaliśmy prawie cały dzień! Czytaj więcej
Witamy Albanie!
8 sierpnia 2023, Albania ⋅ 🌬 29 °C
Meldujemy się z nowego kraju! Dojechaliśmy dziś na nasz najbardziej południowy przystanek, z okien naszego miejsca noclegu widzimy dość wyrazie greckie Korfu🇬🇷 Przejeżdżaliśmy przez Czytaj więcej
Gjirokastër i Blue Eye💙
9 sierpnia 2023, Albania
Wstaliśmy dziś o 6:20😬 żeby pójść do samochodu i przekonać się że mamy rozładowany akumulator😅 na szczęście ludzie są bardzo pomocni i o 6:57 już odpaliliśmy na kable i byliśmy w Czytaj więcej
Albańskie plażowanie☀️
10 sierpnia 2023, Albania ⋅ ☀️ 28 °C
Wstaliśmy wcześnie rano aby spędzić dzień na plaży. Albania niestety przez ostatnie lata z dzikiej zrobiła się leżakową patologią do tego stopnia że chcą Cię wywalić z plaży jak nie Czytaj więcej
Zwiedzanie Tirany🇦🇱
11 sierpnia 2023, Albania ⋅ ⛅ 30 °C
Postanowiliśmy zobaczyć tez stolice Albanii w trakcie tej podróży. Jest to duże miasto, które wyglada jak jeden wielki płac budowy. Buduje się dużo i wszędzie i w absolutnie niepasujacy do Czytaj więcej
Wjechaliśmy do Kosowa!🇽🇰
12 sierpnia 2023, Kosowo ⋅ ☀️ 25 °C
Czas na najmłodsze państwo Europy, Kosowo! Postanowiliśmy spędzić jedną noc w Prizren, najbardziej (i w sumie jedynym) turystycznym miastem Kosowa. I było warto. Prizren zaskoczyło nas swoim Czytaj więcej
Czas na stolice! Zwiedzamy Prisztinę🇽🇰
13 sierpnia 2023, Kosowo ⋅ ⛅ 27 °C
Postanowiliśmy zobaczyć również Prisztinę, stolicę Kosowa. Nie jest zbyt polecana do zobaczenia, wszyscy piszą że „nic tam nie ma”. No i może w sumie zabytków lub pięknego starego Czytaj więcej
Czarnogórskiej przygody czas start!
13 sierpnia 2023, Czarnogóra ⋅ ☀️ 30 °C
Wróciliśmy nad morze! Tym razem zawitaliśmy do Czarnogóry, a konkretniej do Budvy. Piękne jest to stare miasto, pełne urokliwych wąskich uliczek. Spacerujemy, odpoczywamy i plażujemy!☀️
Plażujemy w Czarnogórze - Budva!☀️
14 sierpnia 2023, Czarnogóra ⋅ 🌙 25 °C
Dzień spędziliśmy dziś na Mogren’s Beach, okolicznej plaży. Pływaliśmy, nurkowaliśmy, opalaliśmy się, czytaliśmy i cieszyliśmy się tym czasem. Wieczorem udaliśmy się na kolejny spacer Czytaj więcej
Odpoczynek w Budvie
15 sierpnia 2023, Czarnogóra ⋅ ⛅ 28 °C
Sen, spacerki po starym mieście, plaża, słońce i odpoczynek. Cieszymy się Budvą. Dzień spędziliśmy właśnie w ten sposób. Wieczorem zaskoczył nas deszcz, którego nie zapowiadała żadna Czytaj więcej
Kotor i ostatni wieczór w Budvie☀️
16 sierpnia 2023, Czarnogóra ⋅ ☀️ 29 °C
Wybraliśmy się do Kotoru! Miasta położonego w Zatoce Kotorskiej, oddalonej od Budvy o około 30km. Stare miasto urzekło nas jeszcze bardziej niż w Budvie. Było przede wszystkim większe i Czytaj więcej
Meldujemy się z Wiszegradu🇧🇦
17 sierpnia 2023, Bośnia i Hercegowina ⋅ ⛅ 28 °C
Po roku powróciliśmy do Bośni i Hercegowiny zwiedzić to czego nie udało nam się w zeszłe lato. Pierwszym przystankiem jest Wiszegrad, miasto kiedyś bośniackie, jednak aktualnie należące do Czytaj więcej
Nieplanowana wizyta w Sarajewie!
18 sierpnia 2023, Bośnia i Hercegowina ⋅ ⛅ 28 °C
W Sarajewie zakochaliśmy się prawie równo rok temu. Gdy więc okazało się, że nasza trasa przebiega dokładnie przez centrum tego miasta nie mogliśmy sobie odpuścić kawy po bośniacku. Czytaj więcej
Wodospady w Jajcach😜
18 sierpnia 2023, Bośnia i Hercegowina ⋅ ⛅ 27 °C
Korzystaliśmy z plusów podróżowania na całego i zatrzymaliśmy się również w mieście Jajce. Słynie ono z całkiem pokaźnych wodospadów i urokliwego centrum miasta. Było bardzo ładnie🥰
Banja Luka - stolica Republiki Serbskiej
18 sierpnia 2023, Bośnia i Hercegowina ⋅ ⛅ 29 °C
Dotarliśmy do Banja Luki, która jest największym miastem i jednocześnie stolicą Republiki Serbskiej na terenie Bośni i Hercegowiny. Nie ma w niej zbyt wiele zabytków, ze względu na Czytaj więcej
Szombathely, Węgry🇭🇺
19 sierpnia 2023, Węgry ⋅ ☁️ 29 °C
Nasz ostatni zwiedzający przystanek tegorocznych wakacji. Zatrzymaliśmy się w 10 największym mieście Węgrzech - Szombathely. Spędziliśmy wieczór na spacerze oraz pysznej ostatniej kolacji. Czytaj więcej

PodróżnikDobrej zabawy, a Bydgoszcz jest fajny