• Local Hero (1983, Peter Riegert)

25 juin, Angleterre ⋅ ☁️ 21 °C

Datum: 25 juni 2025 – Route: Suffolk, Engeland
    Local Hero (1983, Peter Riegert)

Vandaag fietsen we nog een laatste rondje Suffolk. Deels bekende paadjes en deels nieuwe stukjes, over rustige weggetjes, bospaden en fietspaden. Fietsen hier blijft een genot. Links fietsen voelt inmiddels als vanzelf: soms vergeet ik zelfs dat hier het verkeer anders loopt.

We stoppen bij twee hippe boerderijwinkels met cafés: bij de eerste ploffen we neer met een heerlijk stuk citroentaart. Zo’n typisch Engelse taart met luchtige cake, lekker citroenpers ertussen en erbovenop, en dan een beetje slordig wat meringue erover gestrooid. Echt precies het tegenovergestelde van die strakke taartjes bij de patisseries in Frankrijk. Bij de tweede stop nemen we een lekkere lunch met ons koppie in de zon op een stoeltje op de grote groene weide. Het is in deze gelegenheden verrassend druk, blijkbaar hoeven de Engelsen op woensdag niet te werken.

Met wolken én een graad of 24 is het weer perfect om te fietsen. Wat opvallend is in deze streek: overal zie je roze boerderijtjes met rieten daken, vaak met patroonwerk bovenop. Na even speuren ontdek ik het verhaal erachter: de roze kleur is kalkverf gemengd met lokale rode oker. En dat komt toevallig in deze streek voor. En elke rietdekker (thatcher) voegt zijn eigen “handtekening” toe in het rieten dak in de nok.

Vanavond eten we in het naastgelegen dorp een mix van Bengaals en Indiaas – vrolijke kleuren in m’n bord.

Nog maar drie ritjes te gaan tot ik thuis ben. Morgen fietsen we naar Harwich, van daaruit pakken we de boot naar Hoek van Holland en fietsen in twee etappes terug naar Almere.

Onvoorstelbaar dat twee maanden bijna voorbij zijn. Ik zou hier zo kunnen blijven – leven vanuit mijn tassen, reizend van plek naar plek.

Nu nog snel de was laten doen zodat ik komende dagen schone kleding heb. En spullen in die twee tassen proppen – het leuke is: je moet niks bijkopen, elk nieuw item heeft plek nodig en die is er niet.

Maar eerst: morgen nog één mooie rit naar Harwich.
    En savoir plus