- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 8
- Friday, October 3, 2025 at 11:08 AM
- 🌧 17 °C
- Altitude: 23 m
IrelandClonakilty Urban ED51°37’19” N 8°53’20” W
Wind

Het is nat als we wakker worden. De wind giert om het huisje en de regen slaat tegen de ramen. Rustig ontbijten en wat aanrommelen is het hoogst haalbare.
Erica hoopt dat regionale boeren en producenten van lekkernijen ondanks de storm naar de wekelijkse markt op het Emmetplein komen, genoemd naar Robert Emmet, de Ierse held van 1803. Niemand heeft de storm willen trotseren, op de visboer na, die wel wat water en wind gewend is. En Robert Emmet natuurlijk, die trots midden op het plein staat. We dwalen nog wat door Clonakilty en schuilen bij The Green Spot voor een knapperig verse scone met boter en jam bij de koffie.
Daarna halen we boodschappen voor de avond en een desembroodje bij Pike Deli voor de lunch, waarna we terugkeren naar het huisje. Een middagdutje en een film vullen de uren: The Lost Bus, drieënhalve ster, onderhoudend maar niet gedenkwaardig.
Rond drie uur wordt het droog, maar de wind geeft geen krimp. Windkracht acht tot negen. We stappen toch in de auto om te zien of er ergens wat te wandelen valt. Bij Red Strand Beach heeft de storm zoveel zand over de weg geblazen dat het lijkt alsof de duinen een stuk zijn opgeschoven. Het roodachtige zand waar het strand zijn naam aan dankt, stoft nu als wolken tegen de ramen.
Niet ver na Owenahincha Beach, een Blue Flag-strand dat geliefd is bij surfers maar vandaag volledig in de greep van de woeste oceaan ligt, parkeren we de auto. Vanaf daar wandelen we over de kliffen, hoog boven de zee, richting Warren Beach.
Warren Beach is een beschutte baai aan de monding van Rosscarbery Bay. Het strand is gevormd door eeuwenlange afzetting van zand en sediment dat door de sterke Atlantische stromingen wordt meegevoerd. Sommige historici en geologen denken zelfs dat de enorme tsunami die Ierland bereikte na de aardbeving van Lissabon in 1755 meegeholpen kan hebben om de kustlijn hier vorm te geven. Zeker is dat niet, maar het idee dat één van de krachtigste zeebevingen uit de Europese geschiedenis ook dit stille strand heeft geraakt, geeft de plek een extra laag.
We worstelen om overeind te blijven in de storm op de kliffen, maar het uitzicht op de golven die op de rotsen beuken maakt alles goed. Erica verliest in de stormwind haar leesbril, waardoor ik haar vanavond moet voorlezen.
Morgen pakken we de spullen en trekken verder richting Kenmare, aan de westkant van Ierland. De wind blijft, maar volgens de voorspellingen hebben we de ergste regen gehad.Read more