- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 6
- Saturday, July 26, 2025 at 1:39 PM
- ⛅ 20 °C
- Altitude: 751 m
ItalyCencenighe Agordino46°20’47” N 11°58’9” E
Grazie Dolomiti

In tako se je naše potovanje po veličastnih Dolomitih končalo. V nekaj dneh smo prevozili kar nekaj kilometrov, se naužili dih jemajočih razgledov, okusili pristno lokalno kulinariko in ustvarili spomine.
Naša pot se je začela z nestrpnim pričakovanjem, ko smo se od doma podali proti prvim ciljem. Že prvi dan nas je pozdravila jezerska pravljica Južne Tirolske. Kristalno čisto in smaragdno zeleno Lago di Braies nas je s svojo idilično kuliso takoj očaralo in nas prepričalo, zakaj mu pravijo "Biser Dolomitov". Sledila sta mu umirjeni Toblacher See in turkizni Dürrensee s pogledom na Tre Cime, ki sta vsak po svoje dodala piko na i jezerskemu doživetju. Popoldne smo se pognali v srce Dolomitov, kjer nas je vožnja skozi mogočne prelaze in slikovite doline pustila brez besed. Vsak ovinek je razkril novo, še bolj spektakularno panoramo, ki nam je vzela dih. Dan smo zaključili v očarljivem mestecu Cencenighe Agordino, naši bazi za raziskovanje. Drugi dan nas je popeljal še globlje v gorsko idilo. Začeli smo v pravljičnem Allegheju, ob istoimenskem jezeru, ki se zrcali pod mogočno Civetto. Od tam smo se z vzpenjačo povzpeli do Piani di Pezzè, kjer se je začel naš pohod. Sprehod do Malga Pioda nas je vodil skozi dišeče gozdove in zelene pašnike. Popoldne nas je pot ponesla do Lago Fedaia, impozantnega jezera, ki leži pod mogočno Marmolado, "Kraljico Dolomitov". Pogled na ledenik in okoliške vrhove je bil resnično veličasten in je poudaril mogočnost teh gorskih velikanov. Tretji dan je bil zagotovo eden izmed vrhuncev našega potovanja! Zjutraj smo se pognali čez prelaz Falzarego, ki nam je odprl vrata v gorski raj z osupljivimi razgledi. Glavni cilj pa so bile seveda Tre Cime di Lavaredo, ikona Dolomitov. Biti tukaj, pod monumentalnimi skalnatimi stolpi je bil nepozaben in nam je ponudil veliko fotografskih priložnosti, dokler je vreme bilo naklonjeno. Po pohodu smo se spustili do slikovitega jezera Misurina, kjer smo si privoščili kratek sprehod in uživali v mirni lepoti. Dan smo kronali s kosilom v prestižni Cortini d’Ampezzo, "Kraljici Dolomitov". Ta mondena gorska vasica nas je očarala s svojim šarmom, eleganco, preden smo se po isti poti vrnili v Cencenighe. Zadnji dan nas je pozdravil dež, a to nas ni ustavilo! Namesto pohodov smo se posvetili raziskovanju skritih kotičkov in uživanju v pristni kulinariki. V vasici Feder smo v gostilnici Tabia uživali v klasičnih domačih jedeh in potem še postanek v lokalu Aivaz v Falcadeju, kjer smo se kljub dežju sprostili v objemu narave. Na poti nazaj pa smo si ogledali še rojstni kraj papeža Janeza Pavla I. v Canale d'Agordu, kar je bil ganljiv vpogled v zgodovino in življenje te pomembne osebnosti.
Dolomiti so resnično eden najlepših in najbolj fascinantnih kotičkov Evrope. Ni vse brez težav, premiki so počasni, povsod so radarji, gorivo je drago, ampak je neverjetno poceni, glede na cene drugod, hrana in pijača. V Cortini smo jedli burger za 10 EUR, vino je 5-6 EUR za pol litra, v trgovini so cene smešne, skratka, če odmisliš vse ostalo in najdeš za dober denar nastanitev, je to vsekakor idealna destinacija, stran od vročine in dovolj lepot, da se lahko vedno, četudi je gneča, skriješ v nek kos te lepe narave. Še pridemo, na drugo stran še raziskati kaj več, grazie Dolomiti.Read more
TravelerVsi ti tvoji zapisi in vaši podvigi bi morali biti strnjeni v kakšnem vodniku ali bolje knjižici- verjamem da bi bil hit.Opisi jasni,privlačni in vzdražljivi- zbudijo radovednost in naravnost vabijo in kličejo po obisku.In da to vse zmore še mlado bitje- naša neustrašna Eva- že od res malih nogic dalje(da to pot o kužiki ne govorimo).HVALA ZA VSE ZAPISE IN TAKO TUDI ZA VEČ ZNANJA💝