• cerotravels

Dolomiti 2025

A short but fine adventure by cerotravels Read more
  • Trip start
    July 21, 2025

Lago di Braies - Lago di Dobbiaco

July 21 in Italy ⋅ ☀️ 21 °C

Dobro jutro ! Danes je dan D! Dan, ko se končno podajamo na dopust. Pot nas bo popeljala iz udobja doma v objem mogočnih gora in kristalno čistih jezer.

Malo po 4.00 uri krenemo na pot, preko Avstrije se cel čas vozimo ob Dravi, do Lienza, preko meje na Južni Tirolski v Italijo in z nekaj krajšimi postanki, smo okoli 9.45 na prvi točki. Naša prva postaja nas popelje v deželo jezerskih čudes, kjer nas čakajo trije pravi biseri narave. Lago di Braies (Pragser Wildsee), imenujejo ga "Biser Dolomitov". To je tisti prizor, ki ga vidite na razglednicah, a v živo je še toliko bolj osupljiv. Tukaj je smaragdno zelena voda, ki se popolnoma zrcali v objemu mogočnih skalnatih vrhov, in lesene čolnarne, s čolni, ki se nežno zibajo na gladini. Vzdušje je nekako res magično. Ampak meni je Soča še vedno najlepša :).

Je pa skoraj nujno, da parking rezervirate v naprej, saj le tako ti dovolijo vstop. Imajo namreč omejen promet med 9.30 in 21.00 uro. Stane 38 EUR, velja 24 ur, od tega pa 15 EUR lahko porabiš za hrano ali pijačo tam v enem izmed treh lokalov. (https://www.pragsparking.com/)

Naredili smo sprehod okoli jezera. Pot je speljana tako, da ponuja fantastične poglede iz vseh kotov, in vsak ovinek razkrije novo, še lepšo perspektivo. Če si kdo želi resnično doživetje, si lahko izposodi lesen čoln in vesla po jezeru – ampak, cena je 55 EUR za 45 minut. Priznam, težko se je bilo odtrgati od te pravljične kulise, ampak nas je čakalo še kar nekaj poti.

Naslednji na poti je bil Toblacher See (Lago di Dobbiaco), jezero z nekoliko drugačnim, bolj umirjenim značajem. Obdan z gostimi gozdovi in slikovitimi gorami, ponuja idealen prostor za sprostitev. Tukaj smo si privoščili kratek sprehod ob obali in opazovali race. Jezero je odlična izhodiščna točka za kolesarske in lažje pohodniške poti, tako da, če ste ljubitelj aktivnega dopusta, si tukaj lahko resnično date duška.

Spet malo naprej, ob cesti obiščemo še Dürrensee (Lago di Landro). Manjše, a zato nič manj spektakularno! Njegova turkizna barva, ki jo ustvarjajo minerali iz okoliških gora, je prekrasna. Še posebej impresiven je pogled na mogočne Tre Cime (Drei Zinnen), ki se dvigajo v ozadju. To je bil kratek postanek za še nekaj fotografij in globok vdih gorskega zraka, preden smo se podali v osrčje Dolomitov.

So veličastni ti Dolomiti, in kaj naj rečem? To ni samo vožnja, to je doživetje! Ceste se vijejo skozi strme prelaze, mimo skalnatih sten, ki se dvigajo proti nebu, in skozi slikovite gorske vasice. Vsak ovinek razkrije nov, še bolj spektakularen razgled. Mogočne gore, ki ponosno stojijo nad zelenimi dolinami, ampak naša izkušnja je bila z dežjem, do cilja :) Ko smo se prebili skozi vse ovinke, preko prelaza Giau (2236 m), smo končno prišli do Cencenighe Agordino. To je dokaj očarljivo mestece v dolini reke Cordevole, avtentično italijansko vzdušje z zgodovinskimi stavbami in prijaznimi domačini. Po vseh teh lepotah in vtisih, ki so se nabrali čez dan, je bilo resnično prijetno priti v mirno okolje in našo nastanitev Locanda Rondolost.

Komaj čakam, da raziščemo lokalno kulinariko, upam, da bo kaj odprto. Zdaj se lahko prepustimo sproščenemu vzdušju, preden se pripravimo na jutrišnje oglede. Danes še samo počitek, sprehod do centra vasice in spat. Upajmo, da nam bo vreme naklonjeno.

• Alleghe - Piani di Pezze - Lago Fedaia

July 22 in Italy ⋅ ☀️ 22 °C

Dobro jutro v lep sončen dan. Po včerajšnjem jezerskem uvodu, ko smo se naužili smaragdnih lepot in se prebili skozi mogočne prelaze, je bil današnji dan v Dolomitih bolj športen. Dan smo začeli z odličnim zajtrkom in v bistvu nam je idejo dala gospa zjutraj, ki nas je sprejela na zajtrku. Začeli smo z obiskom očarljivega mesteca Alleghe, ki leži ob istoimenskem, kristalno čistem jezeru. Tukaj so slikovite hiše, ki se zrcalijo v jezerski gladini, v ozadju pa se ponosno dvigujejo mogočni vrhovi Dolomitov, med njimi ikonični Civetta. Parkirali smo v garažni hiši, kar je bilo super, ko nas je avto po pohodu pričakal hladen.

Tako smo se z vzpenjačo povzpeli do Piani di Pezzè, kjer se je začel naš pohodniški del dneva. Piani di Pezzè je odlično izhodišče za številne pohodniške poti, obdano z zelenimi pašniki in s čudovitimi pogledi na okoliške vrhove. Od tam smo se podali na pot proti Malga Pioda. Pot za koga verjetno ni zahtevna, je pa kar strmo. Smo malo sopihali. Ampak razgledi so prekrasni. Okoli skalne stene in zelene doline. Ko smo prispeli do Malga Pioda, tipične gorske koče, ki se nahaja v objemu veličastnih gora, smo se tam malo odpočili. Poti naprej do Rifugio Coldai in Lago Coldai nismo nadaljevali, ker bi to pomenilo še cca 2 uri hoje. Koča je bila zaprta in zapuščena, smo si pa vzeli čas, da si odpočijemo noge, preden smo se vrnili nazaj. Ko smo še premagali strmino nazaj dol, smo si privoščili dobro kosilo in se vrnili z gondolo nazaj v Alleghe. Tam še nardili kratek sprehod in se odpravili naprej.

Naprej nas je pot peljala do še enega bisera Dolomitov – Lago Fedaia. To jezero, ki leži pod mogočno goro Marmolada, "Kraljico Dolomitov", je resnično impozantno. Jezero je nastalo z zajezitvijo reke Avisio in služi kot akumulacija za hidroelektrarno, a to ne zmanjšuje njegove naravne lepote.
    Ob prihodu nas je navdušil pogled na turkizno vodo, ampak izgleda, da jezero ni čisto polno. Na eni strani jezera se dviguje veličastna Marmolada s svojim ledenikom (čeprav se ta žal v zadnjih letih hitro zmanjšuje), na drugi strani pa ponosno stojijo druge okoliške gore. Razgledi tukaj so resnično vrhunski.

Vrnili smo se nazaj, v “našem” Cencenighe Agordo se ustavili v nostalgični slaščičarni, kjer se je čas ustavil tam nekje v 80ih letih, se vrnili v sobo, kjer nas je za jutri od lastnice pričakala vrečka z napisom “zajtrk”, ker smo prosili, če lahko dobimo prej, ker jutri ob 6.00 zjutraj že gremo na pot. Jutri nas čakajo Tre Cime di Lavaredo. Upam, da nam bo vreme naklonjeno, kot danes.

Zdaj še počitek, kmalu na večerjo tukaj v bar 200 m stran in potem spat. Lep dan je bil danes.

• Tre Cime - Lago Misurina - Cortina

July 23 in Italy ⋅ ⛅ 22 °C

Ura nas neusmiljeno zbudi ob 5.00, ob 6.00 smo že v avtu in na poti proti Tre Cime di Lavaredo. Vožnja čez prelaz Falzarego je manj naporna kot prelaz Giau. Cesta se vije skozi pokrajino, ki jo zaznamujejo strme skalnate stene in zelene doline, vsak ovinek pa ponudi nov razgled. Ko smo dosegli prelaz na nadmorski višini 2.105 metrov, se nam je odprl resnično osupljiv pogled na okoliške vrhove. Je pa bilo kar sveže zjutraj, 10 stopinj samo. Prelaz Falzarego ni le točka, od koder se odpirajo fantastični razgledi, ampak je tudi zgodovinsko pomemben kraj, saj so se tu v prvi svetovni vojni odvijali hudi boji. Obstajajo številne kaverne in utrdbe, ki pričajo o teh turbulentnih časih, in nekateri so odprti za obiskovalce.

Od prelaza Falzarego nas je pot vodila do enega najbolj prepoznavnih in mogočnih gorskih skupin na svetu – Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen). Že sam prihod do razgledne točke je nekaj posebnega, saj se pred vami nenadoma pojavijo ti trije giganti, ki se dvigajo proti nebu s svojo značilno obliko. Je pa kar potrebno nekaj priprav, da prideš tja, predvsem pa v naprej rezervirati parkirišče. Trenutno je rezervacija veljavna 12 ur, mi smo rezervirali termin od 2.00 zjutraj do 13.59. Bilo je to 40 EUR in ni nam žal. (https://pass.auronzo.info). Mi smo bili gori malo pred 8.00 uro, smo pa srečali kar nekaj pohodnikov, ki so očitno že ob 4 zjutraj začeli vzpon iz najbližje doline oziroma parkirišča. Ne bi si to delal :)

Ko smo parkirali avto, smo se podali na sprehod. Tukaj je krožna pot okoli teh veličastnih vrhov. Pot je dobro vzdrževana in primerna za večino pohodnikov, ponuja pa neverjetne razglede z vsakim korakom. Občudovali smo strme severne stene, ki privabljajo alpiniste z vsega sveta, in se naužili panoramskih pogledov na okoliške doline in vrhove. Vzdušje pod Tre Cime je posebno, tukaj začutiš mogočnost gora in hkrati miru, ki ga ponujajo te gore. To je nekaj, kar je treba doživeti. Čeprav vreme danes ni bilo najboljše in nismo naredili celotne krožne poti (ki traja cca 4-6 uro, odvisno od hitrosti hoje), smo doživeli to kuliso narave. Ko smo se mi počasi vračali, so se začele valiti tudi množice ljudi. Če so kaj videli ne vem, ker mi smo zapustili Tre Cime v oblaku, vidljivost skoraj nič.

Potem smo pot nadlajevali v dolino in se po pohodu pod Tre Cime, ustavili ob slikovitem jezeru Misurina, ki leži le 10 min stran in ponuja čudovit kontrast mogočnim skalnim stenam. To alpsko jezero, obdano z gostimi gozdovi in gorskimi vrhovi, ima smaragdno zeleno barvo in mirno gladino, ki zrcali okoliško pokrajino. Lago di Misurina je lahko idealen kraj za sprostitev po napornem pohodu. Sprehodili smo se malo po urejeni poti okoli jezera. Sicer je jezero priljubljeno tudi za veslanje in ribolov. Za nas je bil to kratek postanek za sprehod in par fotografij, preden smo nadaljevali pot do Cortina d’Ampezzo.

Prestižna Cortina d’Ampezzo, znana tudi kot "Kraljica Dolomitov". To je mondeno gorsko letovišče, ki je gostilo zimske olimpijske igre leta 1956 in bo gostilo tudi zimske olimpijske igre 2026. Tukaj je kombinacija elegantnih butikov, šarmantnih kavarn in čudovite alpske arhitekture. Cortina ponuja mešanico razkošja in naravnih lepot. Sprehodili smo se po glavnih ulicah, malo pogledali izložbe in se najedli za mali denar. Tudi to gre v Cortini, čeprav se gradi na veliko in bodo cene pred olimpijskimi igrami verjetno šle v nebo. Glavni namen našega obiska v Cortini je torej bilo zasluženo kosilo. Po kosilu in še zadnjem sprehodu po Cortini smo se po isti poti vrnili domov.

Popoldne bomo si malo spočili, šli v “naš” bližnji bar verjetno na današnjo “italijansko” zabavo, jutri pa še en dan ogledov.

• Falcade - Lago di Carezza - Predazzo

July 24 in Italy ⋅ ⛅ 21 °C

Danes smo spali bolj dolgo, v miru pojedli zajtrk in ko je nehalo deževati, smo se odpeljali na izlet. Tokrat nas je pot ponovno ponesla v osrčje Dolomitov, kjer smo raziskovali še neodkrite kotičke. Tokrat smo šli proti zahodnemu delu Dolomitov. Idejo, da bi obiskali tudi mesto Ortisei in Secedo smo opustili danes. Kar se razdalje tiče bi še nekako šlo, ampak malo sem precenil trajanje voženj tukaj. Vsaka vas ima vsaj dva radarja za hitrost, radarji so praktično povsod. In temu primerno je tudi hitrost vožnje. Med 30, 50 in občasno do 90. Gre počasi, ampak je lepo, razgledi so res nekaj posebnega. Bomo ta del prihranili za drugi obisk, sicer pa tukaj ne more zmanjkati poti, vrhov, sprehodov.

Začel smo torej z vožnjo skozi Falcade, očarljivo mestece v dolini Biois. Obkroženo z mogočnimi vrhovi Dolomitov, kot sta Civetta in Marmolada, ponuja Falcade resnično idilično kuliso. Med vožnjo smo opazovali tradicionalne alpske hiše, zelene pašnike. Tukaj je odlična izhodiščna točka za številne aktivnosti, tako poleti kot pozimi, a mi smo samo nadaljevali pot do Karersee (Lago di Carezza). Gre za enega najbolj očarljivih jezer v Dolomitih. To jezero je znano po svoji izjemni, skoraj pravljični lepoti. Legenda pravi, da v njem živi čudovita sirena. In res je lepo. Jezero je znano po svoji osupljivi paleti barv, ki se prelivajo od smaragdno zelene do turkizne in modre, odvisno od svetlobe in vremena. Obkroženo je z gostim iglastim gozdom, v katerem se zrcalijo mogočni vrhovi Latemarja in Rosengartna. Vzeli smo si čas za sprehod po urejeni poti okoli jezera in občudovali to naravno umetnino. Vsak pogled je bil kot razglednica.

Od Karerseeja smo nadaljevali pot čez slikovite gorske prelaze, ki so nas popeljali skozi srce Dolomitov. Vožnja je bila sama po sebi doživetje, saj so se nam odpirali neverjetni panoramski razgledi na skalnate vrhove, zelene doline in slikovite vasice. Naša naslednja postaja je bila v kraju Ziano di Fiemme, kjer se nahaja slavna tovarna in trgovina La Sportiva. Za vse ljubitelje pohodništva, plezanja in alpinizma je to pravi raj! In seveda smo morali tudi mi tja. La Sportiva je svetovno priznana znamka obutve in oblačil za gorske športe, znana po svoji kakovosti in inovativnosti. V trgovini smo si ogledali najnovejšo opremo, občudovali široko paleto izdelkov in morda celo dobili kakšno idejo za prihodnje gorske avanture. Smo pa malo razočarani nad cenami, saj bi od “tovarniške” trgovine, pričakoval boljše cene. Tukaj so cene novih stvari brz popustov, medtem, ko iste modele dobiš kje drugje med 20 do celo 55 EUR ceneje. Nič nismo kupili.

Nadaljevali smo pot do mesteca Predazzo, ki leži v dolini Fiemme in je znano kot pomembno središče zimskih športov. Posebnost Predazza so seveda smučarske skakalnice, ki smo si jih mimogrede ogledali. Te mogočne konstrukcije so bile že večkrat prizorišče svetovnih pokalov v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji. Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da bo Predazzo skupaj z drugimi lokacijami gostil zimske olimpijske igre leta 2026! Občudovali smo skakalnice in si poskušali predstavljati vznemirjenje in vzdušje, ki bo vladalo tukaj čez dobro leto in pol, ko se bodo najboljši športniki sveta pomerili za medalje.

Po dnevu, polnem raziskovanja, dih jemajočih razgledov in zanimivih postankov, smo se v poznih popoldanskih urah vrnili nazaj v Cencenighe Agordino. Vmes neuspešno iskali hrano, saj je vsepovsod zaprto, kuhinja ne dela ali šele po 19 uri odprto. Utrujeni, a polni vtisov, smo lakoto potešili v Cencenighe Agordi, se sprehodili do trgovine, opravili shopping in počasi čakamo in upamo, da bo lastnik, kjer spimo, pripravil večerjo za nas. No, pa sem ravnikar izvedel, da ne bo nič. In spet smo “obsojeni” na dve gostilni v našem kraju. Morda pa se kam zapeljemo, gremo iskat :).

Jutri je vreme slabo po napovedi, tako da nekih podvigov več ne bo, si bomo pa v miru spakirali in se odpočili, preden zaključimo tokratni obisk Dolomitov.

• Feder - Falcade - Canal d’Agordo

July 25 in Italy ⋅ 🌧 19 °C

Dež v Dolomitih? Ni problema! Čeprav nas je danes zjutraj pozdravila sivina in dežne kaplje, nismo obupavali nad slabim vremenom, smo se odločili, da dan izkoristimo za raziskovanje tistega, kar Dolomiti ponujajo tudi v slabšem vremenu: pristno kulinariko in tople ambientne. Po zajtrku smo se odpočili :), ko pa je bil čas za kosilo pa smo šli v majhno, a izjemno prijetno vasico Feder (del občine Canale d'Agordo), kjer smo prišli v kulinarično oazo – gostilnico Tabia. Že sam ambient, s starinskim lesom in toplim kaminom, nas je takoj objel. Vonj po domači kuhinji je napolnjeval prostor in ustvarjal občutek, kot da smo doma pri noni.
    Odločili smo se za klasiko in nismo bili razočarani! Poskusili smo tradicionalne jedi, značilne za ta del Dolomitov, narezek z lokalnimi siri in klobasami, ki smo ga spakirali še za zraven (15 EUR), gratinirane palačinke s sirom, juha z zdrobovimi knedli s slanino. Posebej nas je navdušil šmorn, ki je bil resnično odličen – puhast, sočen in popoln sladkan z obilo brusnične omake. Tabia je dokaz, da tudi deževen dan prinese svoje radosti, še posebej, ko so te tako okusne! Je pa mala restavracija, dobili smo dejansko zadnjo mizo, ker vse ostalo so bile rezervacije.

Po kulinaričnem razvajanju v Federjj smo se zapeljali še do Falcadeja, kjer nas je čakal še en prijeten postanek v lokalu Aivaz. To je kraj, ki se nahaja sredi narave, obdan z zelenjem in z zvokom žuborenja bližnjega potoka. Kljub dežju smo se lahko sprostili in uživali v mirnem okolju, saj je lokal lepo urejen in ponuja udobne kotičke. Privoščili smo si pijačo, prigrizek, igranje kart in enostavno “delali nič”.

Na poti nazaj v Cencenighe smo si na hitro ogledali Canale d'Agordo, majhne, a zgodovinsko pomembne vasice. To je kraj, kjer se je rodil in odraščal Albino Luciani, ki je kasneje postal papež Janez Pavel I. Njegovo kratko, a pomembno papeževanje (le 33 dni) je pustilo globok pečat v zgodovini Katoliške cerkve.
    Obisk njegovega rojstnega kraja je bil zanimiv. Peljali smo se mimo njegove rojstne hiše, ki je sedaj preurejena v muzej in se vrnili pakirat kovčke za vrnitev domov jutri.

Deževen dan se je izkazal za pravo priložnost, da spoznamo Dolomite z drugačnega zornega kota. Namesto visokogorskih razgledov smo uživali v kulinaričnih dobrotah, sproščanju v naravi in odkrivanju zgodovinskih kotičkov. Vsak dan, ne glede na vreme, ima svoj čar!

Še večerja danes in jutri nazaj domov.

• Grazie Dolomiti

July 26 in Italy ⋅ ⛅ 20 °C

In tako se je naše potovanje po veličastnih Dolomitih končalo. V nekaj dneh smo prevozili kar nekaj kilometrov, se naužili dih jemajočih razgledov, okusili pristno lokalno kulinariko in ustvarili spomine.

Naša pot se je začela z nestrpnim pričakovanjem, ko smo se od doma podali proti prvim ciljem. Že prvi dan nas je pozdravila jezerska pravljica Južne Tirolske. Kristalno čisto in smaragdno zeleno Lago di Braies nas je s svojo idilično kuliso takoj očaralo in nas prepričalo, zakaj mu pravijo "Biser Dolomitov". Sledila sta mu umirjeni Toblacher See in turkizni Dürrensee s pogledom na Tre Cime, ki sta vsak po svoje dodala piko na i jezerskemu doživetju. Popoldne smo se pognali v srce Dolomitov, kjer nas je vožnja skozi mogočne prelaze in slikovite doline pustila brez besed. Vsak ovinek je razkril novo, še bolj spektakularno panoramo, ki nam je vzela dih. Dan smo zaključili v očarljivem mestecu Cencenighe Agordino, naši bazi za raziskovanje. Drugi dan nas je popeljal še globlje v gorsko idilo. Začeli smo v pravljičnem Allegheju, ob istoimenskem jezeru, ki se zrcali pod mogočno Civetto. Od tam smo se z vzpenjačo povzpeli do Piani di Pezzè, kjer se je začel naš pohod. Sprehod do Malga Pioda nas je vodil skozi dišeče gozdove in zelene pašnike. Popoldne nas je pot ponesla do Lago Fedaia, impozantnega jezera, ki leži pod mogočno Marmolado, "Kraljico Dolomitov". Pogled na ledenik in okoliške vrhove je bil resnično veličasten in je poudaril mogočnost teh gorskih velikanov. Tretji dan je bil zagotovo eden izmed vrhuncev našega potovanja! Zjutraj smo se pognali čez prelaz Falzarego, ki nam je odprl vrata v gorski raj z osupljivimi razgledi. Glavni cilj pa so bile seveda Tre Cime di Lavaredo, ikona Dolomitov. Biti tukaj, pod monumentalnimi skalnatimi stolpi je bil nepozaben in nam je ponudil veliko fotografskih priložnosti, dokler je vreme bilo naklonjeno. Po pohodu smo se spustili do slikovitega jezera Misurina, kjer smo si privoščili kratek sprehod in uživali v mirni lepoti. Dan smo kronali s kosilom v prestižni Cortini d’Ampezzo, "Kraljici Dolomitov". Ta mondena gorska vasica nas je očarala s svojim šarmom, eleganco, preden smo se po isti poti vrnili v Cencenighe. Zadnji dan nas je pozdravil dež, a to nas ni ustavilo! Namesto pohodov smo se posvetili raziskovanju skritih kotičkov in uživanju v pristni kulinariki. V vasici Feder smo v gostilnici Tabia uživali v klasičnih domačih jedeh in potem še postanek v lokalu Aivaz v Falcadeju, kjer smo se kljub dežju sprostili v objemu narave. Na poti nazaj pa smo si ogledali še rojstni kraj papeža Janeza Pavla I. v Canale d'Agordu, kar je bil ganljiv vpogled v zgodovino in življenje te pomembne osebnosti.

Dolomiti so resnično eden najlepših in najbolj fascinantnih kotičkov Evrope. Ni vse brez težav, premiki so počasni, povsod so radarji, gorivo je drago, ampak je neverjetno poceni, glede na cene drugod, hrana in pijača. V Cortini smo jedli burger za 10 EUR, vino je 5-6 EUR za pol litra, v trgovini so cene smešne, skratka, če odmisliš vse ostalo in najdeš za dober denar nastanitev, je to vsekakor idealna destinacija, stran od vročine in dovolj lepot, da se lahko vedno, četudi je gneča, skriješ v nek kos te lepe narave. Še pridemo, na drugo stran še raziskati kaj več, grazie Dolomiti.

Trip end
    July 26, 2025