• Pienza - Val d’Orcia - Siena

August 23 in Italy ⋅ 🌙 20 °C

Danes pa družinski izlet v enega najbolj fotogeničnih delov Italije – dolino Val d'Orcia. Prvo sicer jutranja idila, sončni vzhod iz balkona s pogledom na toskanske griče, jutranje kopanje v bazenu, po zajtrku pa na pot.

Že sama pot do tja je doživetje. Ko zapustiš glavne ceste, se odpre pokrajina, ki jo poznaš iz filmov, razglednic in sanj. Valoviti griči, posejani z zlatimi pšeničnimi polji, se prelivajo drug v drugega, med njimi pa kot stražarji stojijo vitki stebri cipres. Vsak ovinek prinese nov, še lepši pogled. Ustavljali smo se kar pogosto samo za se praktično ujetje teh trenutkov v objektiv. Val d'Orcia, ki je pod zaščito Unesca, je resnično kraj, kjer narava in človek sobivata v popolni harmoniji.

Naš prvi postanek je bila Pienza, mestece, ki velja za utelešenje renesančnega ideala "popolnega mesta". Zgrajena je bila po naročilu papeža Pija II., ki je želel svoje rojstno mesto spremeniti v arhitekturni biser. In to mu je tudi uspelo! Sprehodili smo se po glavnem trgu, Piazza Pio II, kjer stojijo mogočna katedrala, Palazzo Piccolomini in mestna hiša. Vse je harmonično, urejeno in preprosto lepo. Tudi na degustacijo njihovega slavnega sira – Pecorino di Pienza smo šli, ampak zelo na hitro, saj je kuža naš očitno imel težave z močnim vonjem sira in je prav bežala stran od trgovine s sirom. Mestece je sicer polno majhnih trgovinic, kjer ponujajo različne vrste tega ovčjega sira, od mladega in blagega do staranega in pikantnega. Vonj po siru se širi po ulicah in vabi k pokušini.

Po kosilu, le nekaj kilometrov izven Pienze, ob cesti, ki vodi proti San Quirico d'Orcia, smo pogledali prizor, ki ga pozna vsak ljubitelj filma. To je znamenita pot, obdana s cipresami, ki vodi do kmetije Terrapille – lokacija, kjer so snemali prizore iz filma Gladiator. Naprej smo tukaj v okolici pofotkali še nekaj ikoničnih toskanskih “razglednic”, na hitro pogledali tudi vroče kopeli v Parco dei Mulini in se po popoldanskem raziskovanju podeželja odpravili še proti Sieni.

Siena je popolno nasprotje renesančnih Firenc. To je mesto, ki je ohranilo svoj srednjeveški duh, z ozkimi, strmimi ulicami in opečnatimi stavbami. Čeprav smo bili že nekoliko utrujeni, smo se sprehodili še do mogočne sienske katedrale, ki s svojo črno-belo marmornato fasado jemlje dih. Srce mesta je edinstveni trg Piazza del Campo, ki ima obliko školjke in je nagnjen navzdol. Trg je prizorišče slavne konjske dirke Palio, ki poteka dvakrat letno. In danes smo imeli kaj videti. Poln trg, našemljenih ljudi, ki so praznovali zmago na tej dirki 1976 leta. Bilo je glasno, gneča in poslikali smomestno hišo (Palazzo Pubblico) in njen visok stolp (Torre del Mangia), ki je resnično impresiven.

Še ena pijača in z mnogimi vtisi in z rahlo utrujenimi nogami smo se malo pred deveto vrnili “domov”. Poln dan, naporen dan. Večerjali smo kar v apartmaju in še malo igrali bridge, zdaj je pa čas za spanje. Jutri naprej.