May 2019 Read more
 • 3footprints
 • 1countries
 • 4days
 • 18photos
 • 0videos
 • 7.2kkilometers
 • 1.5kkilometers
 • Day 1

  Dan 1 - nočna tura do Cinque Terre...

  May 1, 2019 in Italy ⋅ ☀️ 15 °C

  ...bujenje ob 2.30 in 700 km pred nami...zahvaljujoč 1.maju - živel 1. in 2. maj !!!, so bile ceste relativno prazne in je pot dokaj hitro minila ob par postankih za espresso...ob cca 11 uri pridemo do mesteca Groppo, otrok pravi GoPro...kjer nas pričaka 118 m2 velik apartma, dve spalnici, dnevni prostor, skratka bo super za preživet tri noči. Ker je naš gostitelj še pripravljal naše začasno domovanje, smo ujeli mini bus do vasice Manarola. Po 12 letih sva spet tukaj, tokrat je z nama še mala popotnica :) ni se kaj dosti spremenilo, cerkvica, kjer sva 12 let nazaj odpirala buteljke z zobno ščetko še je na mestu, trgovinice z prigrizki enake...ampak...gneča...kakšna gneča....Manarola je še vedno krasna in slikovita. Žal pa so se neke stvari kljub vsemu spremenile. “Pot zaljubljencev”, peš pot ob obali iz Manarole do vasice Riomaggiore je že par let zaprta, saj je bil plaz in niso uredili še. Prav tako peš pot iz Manarole do vasice Corniglia tudi zaprta. Prav tako splazilo in naj bi bilo vse baje sanirano šele leta 2021.

  Ne morem se otresti občutka, da se jim ne mudi, saj vmes lepo služijo s kartami za bus, za vlak itd. Torej, “Cinque Terre Card” za odraslo osebo na dan je 16 Eur, vključuje vlake in buse, zdi se morda ok, vendar samo,če se boš res cel dan vozil sem ter tja. Danes se nam ni splačalo. Smo pa šli z vlakom do Corniglie in nazaj, v eno smer za nas tri je to 10 Eur, skupaj 20 Eur za dve vožnji od pet minut. Alternative ni, razen pohodne poti, ki recimo iz naše vasice do Corniglie traja dve uri in pol najmanj, pa še ne smeš niti slučajno hoditi, če je kaka kaplja dežja.

  Alternativa je sicer ladjica, ki sicer se ne ustavi v Cornigliji, saj nima pristanišča, tako da je opcija ali dosti hodit, ali pa vlak. Danes smo torej oddelali zraven še Corniglio, se povzpeli po 380 stopnicah do mesteca in nazaj v naše “domovanje” z busom (2,5 Eur karta na busu, 1,5 Eur karta ce jo kupis na postaji). Zaslužen počitek...wifija ni, podatke bomo malo varčevali...jutri se bomo gneči poskušali izogniti kar z ladjico (celodnevna karta 27 Eur). Jutri torej Riomaggiore, Vernazza, Monterosso al Mare....zdaj pa Chianti...
  Read more

 • Day 2

  Dan 2 - Riomaggiore,Monterosso,Vernazza

  May 2, 2019 in Italy ⋅ ⛅ 12 °C

  Bon giorno...prebudimo se v oblačno jutro, naredimo si obilen zajtrk, saj dan bo danes dolg. Odpravimo se peš iz Groppa do Manarole peš skozi nasade oliv, potka vodi direktno do Manarole. Tam ne izgubljamo časa in takoj kupimo karte za cel dan za ladjico. Odrasli 27 Eur, otrok 15 Eur...ni poceni, ampak v izogib vlaku, še večji gneči in tudi, da je občutek drugačen, tudi pogled na vasice iz morja, je vredno. Prva postaja je vasica Riomaggiore. Sprehodimo se skozi slikovito vasico, poslikamo seveda in se usedemo v lokal, kjer smo se 12 let nazaj zaljubljali :) Ista iza, isti razgled, še cene so nekje enake...s tem da danes delimo te lepote z malo popotnico.

  Ujamemo ladjico in se ob pogledu na vasice iz morja odpeljemo prvo v Monterosso al Mare. Sprehod skozi ulice, tukaj prevladujejo kar večinoma restavracije in očitno smo ujeli čas kosila, saj je bila kar gneča. Odločimo se, da gremo kar naprej, ker smo se tudi malo umikali hordam slovenskih turistom :)

  Vernazza je naslednja vasica, tukaj pa si v tem simpatičnem kraju privoščimo pizzo, pa lignje v papirnem škrniclu, za katere suvereno vzamejo 12 Eur. Cene v restavracijah so v bistvu cca od 10 - 35 Eur. Da se pa fino preživeti s kakim kosem pizze, arancinijem, za cca 2-4 Eur na osebo. Še malo stopnic na stolp nad Vernazzo (1,5 Eur vstopnina) za lep panoramski pogled na vasico in zaliv, nakar je čas za ladjico.

  Vrnemo se v Manarolo, cel dan je kar zbežal in v najboljši možni opciji, si kupimo pijačo v tgovini in se gremo še malo posončit ob morje v Manaroli. Ujamemo bus do našega Groppota in tukaj večerja, pršutek, vino...počitek.
  Read more

 • Day 3

  Dan 3 - Pisa in Manarola...ciao

  May 3, 2019 in Italy ⋅ ⛅ 12 °C

  Pa je prišel zadnji dan našega kratkega popotovanja. Ponoči deževalo, zbudimo se v oblačno in vlažno. In kaj naredijo Slovenci v takem primeru ? :) Kot pravi kleni predstavniki našega naroda, se odpravimo v Decathlon po nakupih. Po dobrih dveh urah, imajo moje punce polne vrečke, jaz pa dve stvari za jadranje. Naprej pa nas pot vodi do....seveda....McDonalds je treba še oddelat za kosilo :).

  Ko naše “slovenstvo” potešimo, gremo naprej do Pise, saj si je mala popotnica zaželela videti poševen stolp. Gneča je tukaj ogromna, pravi mali bazar pred vstopom v zgodovinski del, ampak dnevni izlet je pravšnji, če smo bili relativno blizu in smo oddelali še to.

  Vrnemo se nazaj v Groppo, odložimo nežni nakup in se še enkrat odpravimo peš v Manarolo. Ob povratku nas je namreč pričakalo sonce in danes se ob bruschetti, rdečem vinu ob morju poslovimo s sončnim zahodom od Manarole. Bus “domov” v Groppo in jutri spet dolga pot domov. Morda spet čez 12 let ali prej....grazie Cinque Terre, Arrivederci....
  Read more