June - July 2016
 • Day14

  Italia road trip e finito...arrivederci

  July 9, 2016 in Slovenia ⋅ ⛅ 27 °C

  Italijanski road trip se nam je končal. Ponoči smo, da se izognemo vročini in gneči ob 4 krenili in bili ob 9 uri že doma. Povsod je lepo, doma je najlepše. Malo več kot 3200 km smo naredili vse skupaj, ogromno videli, ogromno prehodili in se super imeli.

  Italija je vedno lepa, vedno zanimiva, ko se navadiš na to, da je treba naročevati espressote in kofete na šanku, ko se navadiš na njihov famozni delovni čas. Več ali manj povsod kjer smo bili je bil delovni čas od 12 do 14.30 in potem od 19 ure do polnoči ali dlje. Tam kjer pa lahko greš na zajtrk in kavico pa te znajo finančno prizadeti :)

  Če bi izpostavil tisto, kar nam je bilo najbolj všeč je to zagotovo Polignano al mare, Monopoli, Matera in San Gimignano. Vsekakor ogleda vredni so Pompeii, medtem ko me je Amalfijska obala pustila malo bolj hladnega in še vedno prisegam na Cinque Terre.

  Vse skupaj je bilo lepo, umirjeno in zdaj je čas da si prvo oddahnemo od vožnje po ozkih cestah, kjer upaš, da na ovinku ne bo kdo pripeljal naproti in potem začnemo spet delati plane za naprej.

  Zagotovo pa bi naslednjič raje z letalom šel do Barija in od tam z avtom po mestih južne Italije....še nižje je kar nekaj biserov, ki jih še bomo odkrili....

  Alora...grazie mille Italia....arrivederci....
  Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day12

  Savio di Ravenna - Mirabilandia

  July 7, 2016 in Italy ⋅ ☀️ 28 °C

  ...vroče jutro v Toskani...ob 10 je že 31 stopinj. Naredimo še en sprehod po San Gimignanu, gremo na zajtrk, ki nas olajša za 26 eur...ponekod imajo res cene :)

  Na mestnih trgih nas pričaka tudi tržnica, tekstil, sadje, ribe, hrana, meso, bonboni...začuda tekstil sploh ni poceni in so kar "normalne" cene...razen če je to za njihovo tržnico poceni...

  Potem pa na pot, 240 km vožnje v Savio di Ravenna, 4km stran od Mirabilandie, ki bo pester zaključek tega dopusta za malo popotnico. Po nastanitvi, počitku se spravimo že danes v Mirabilandio, ker imamo s temi kartami tudi jutri prost vstop. Andiamo....:)
  Read more

 • Day11

  San Gimignano

  July 6, 2016 in Italy ⋅ ⛅ 25 °C

  ...zajtrk na sončni terasi in še zadnji pozdrav Vezuvu, potem še zadnjič po ozkih cestah, na 520 km dolgo pot do Toskane. Gosti promet se vleče do avtoceste, potem pa nekako steče. Grozno vroč dan in kar všeč nam je, da smo na poti. Čeprav se nam vsem pot vleče, malica vmes na avtocesti je samo za "namalat" na zid, se ob 16.00 parkiramo v prekrasnem San Gimignanu. Ko se nastanimo (pustili so nam samo ključ in nikomu ništa), smo šli na sprehod in raziskovanje tega lepega mesta. Stolpi, ozke ulice, simpatične trgovine, gelateria Dondoli, kjer naj bi imeli najboljši sladoled na svetu, predamo se mestu. Tukaj smo samo danes, saj že jutri krenemo do Ravenne, potem pa še obisk Mirabilandije za malo popotnico in je dopusta konec.

  Noge so že utrujene, po rdečem vinu, pizzi in še zadnjem sprehodu po mestu gremo spat.
  Read more

 • Day10

  Sorrento - Capri

  July 5, 2016 in Italy ⋅ 🌙 22 °C

  ...po obilnem zajtrku na sončni terasi spet na cesto in proti pristanišču v Sorrento. Razdalje so sicer relativno kratke, ampak pot traja. Ozke ulice, kaskaderski italijanski vozniki, počasi nam je malo dosti tega vrveža. Pridemo v Sorrento, parkiramo za 15 eur v garaži zraven pristanišča in začne se eden najdražjih dni. Karte za trajekt za dva odrasla in otroka za otok Capri tja in nazaj, 89 eur. Če smo že tu, pa poglejmo ta famozni Capri. Vožnja s trajektom hitra, ugodna in slikovita. Po cca. 20 minutah pristanemo na otoku Capri in sledi "kulturni šok" saj so vse cene, na katere smo bili navajeni do sedaj, najmanj od 2-4x višje. 2 piva, sladoled in Fanta - 24 eur, pizza, pivo, ledeni čaj, kepica sladoleda in granita od limone, 32 eur....to je vse kar smo si v 3 urah in pol privoščili na otoku očitnega luksuza in prestiža.

  Neopisljiva gneča, invazija oz. kolonizacija ameriških turistov, pretirane cene povsod, trgovine kot so Prada, Mui Mui, Rolex in podobne so povsod...videl sem navadne moške kopalke za 160 eur...pa so bile hudo poceni za ostale zadeve, ki smo jih videli v izložbah. Obleke po 3500 eur, čevlji po 650 eur in več, to je Capri. Na žalost, to je ravno tisto kar mi ni všeč in kar ne iščem. Saj sem si prebral prej o Capriju, pa sem vseeno mislil, da bomo našli prijazen otok, kar nesporno je, če ne bi bil okupiran s turisti in pretiranim prestižem. Vegetacija je krasna, otok je slikovit, žal občutek pokvari vse opisano.

  Do centra mesta Capri, ki je nad pristaniščem smo hodili 800 m v hrib...nič narobe, ampak da bi pa šli na lokalni bus ali vlečnico do gor, bi verjetno morali čakati eno uro v vrsti, da bi prišli do vhoda, ker je takšna nepregledna gneča.

  Utrujeni od sonca, hoje se vrnemo v Sorrento, v zavetje miru na naš terasi s pogledom na Vezuv. Doma skuhana večerja, uživanje na terasi in spat. Jutri nas čaka 520 km do Toskane.
  Read more

 • Day9

  Vico Esque - Piano di Sorrento

  July 4, 2016 in Italy ⋅ 🌙 23 °C

  ...še eno lepo prebujanje v našem miru...zajtrk in zadnji pozdrav malemu Antoniu...cca. 30 km stran na severni strani polotoka nas čaka novi mir in rajska terasa s pogledom na Neapeljski zaliv in Vezuv. Ko se nastanimo se odpravimo danes zelo na easy na plažo. Mestece Piano di Sorrento naj bi imelo plažo, ki je mala, dostopna z avtom in ne preveč ljudi. Vse štima in 4 ure uživamo na plaži, mivka, vulkanska :)...dejansko temna mivka...ni to plaža kot jih premorejo v Grčiji...tukaj se pač Italija ne more primerjat...ampak je prijetno...ko atiju začne najedat mivka povsod :) se spravimo še napolnit gorivo, v trgovino in na našo teraso z fenomenalnim razgledom, kjer si naredimo italijansko spizo...pršut, parmezan, sušeni paradižniki, goveji pršut...in seveda...moj Plavac mali by Roki's....

  Uživamo, se igramo in jutri nas čaka otok Capri....
  Read more

 • Day8

  Pompeii - Positano

  July 3, 2016 in Italy ⋅ 🌙 20 °C

  ...Zaza in Pelle...prosim da se ne "kurčite" več in se naučite penale streljat...imeli so dobljene penale, pa se žal ni izšlo...samo da Nemci in njihov samovohajoči trener ne bodo prvaki...potem bo že nekako...:)

  ...dopust sicer prehitro mineva...spali do devetih, kar pomeni, da smo res na dopustu. Zajtrk dober, sveži topli rogljiči, pršut, sir, domača marmelada, domače sladice...vidi se, da smo na "domačiji" :) In se že opdravimo proti Pompejem. Cca. 28 km in smo na mestu, kjer je vulkan Vezuv spremenil to mesto v oglje. Imamo srečo, da je prva nedelja v mesecu in tako prihranimo 30 eur na vstopnini. Lani Knossos, ampak zraven Rima, so to ene izmed najbolj zanimivih ruševin in tudi odlično ohranjene. Dejansko hodiš po tem antičnem mestu oz. kar je pač od njega ostalo, trg, teater, amfiteater, ohranjene hiše z mozaiki in vrtovi...se splača videt res.

  Ko nam je dovolj zgodovine in vročine, gremo nazaj proti avtu in ker je bila obljuba, da imamo parking zastonj, če pri njih pojemo pizzo, gremo na kosilo. Cene hude, srednje pivo 7 eur, neke testenine 11 eur in naročimo pač, da se naje otrok, spijem pivo in mi natakar suvereno pokaže, da je parking zastonj, če imamo račun najmanj 40 eur. Lepo so nam ga smestili :) ampak ker smo prihranili na vstopnini preživimo ta nateg...je pa za koga drugega to lahko šola :) I Due Cesari se imenuje ta gostilna s parkirščem naproti vhoda v ruševine Pompejev.

  Na poti nazaj se odločimo še za malo plaže in gremo v mesto Positano. Parking ura 6 eur. Invazija američanov in japoncev...temu primerne cene in vse nastavljeno v smislu mondenosti in vse je predrago. Kjerkoli do sedaj smo bili na tem potovanju se nam cene niso zdele pretirane, dražje morda v Cesenaticu in Riminiju, na jugu, Bari, Polignano, Monopoli in Matera pa so cene normalne. Če priblžno gledaš kam greš jest ali greš v market, je v bistvu ceneje kot pri nas. Amalfijska obala pa kot že rečeno te olupi...zato se po serpentinah vrnemo na naš kmečki turizem, pojemo narezek, punce gredo še na en piccolo giro s konji, večerja in spat. Jutri premik proti Sorrentu in še dva dni morja, preden odrinemo počasi nazaj.
  Read more

 • Day7

  Amalfi coast...Agerola

  July 2, 2016 in Italy ⋅ ☀️ 24 °C

  ...in tako prehitro minevajo dnevi, ko se že poslovimo od Matere. Do naslednjega postanka nas loči cca 250 km, ki sicer do Salerna gre kar hitro. Več ali manj hitra cesta in avtocesta. Potem pa se začne :) Izhod za Amalfijsko obalo in že prvi pogled na morje, na nešteto belih črt, ki jih za seboj puščajo gliserji, daje občutek, da bo gneča. Do mesta Amalfi nas loči le 14 km in ozka cesta, preveč avtov, avtobusov, skuterjev in motorjev in praktično nikjer možnosti za postanek ali parkiranje, zadnje kilometre ne naredi najbolj prijetne. Mesteca so slikovita, podobno sicer kot Cinque Terre, vendar bolj mondeno, dražje, večje. Amalfijska obala je praktično 50 km dolga, zelo strmo vse skupaj in kljub slikovitosti, se bolj ubadaš s tem, da boš nepoškodovan prevozil cesto pred tabo.

  Prispemo do Amalfija in si zaželim kave, pa ni nikjer za parkirati. Ura parkiranja je sicer tukaj 5 eur, kar je samo po sebi mali rop, si ne predstavljam kako ceno ima kava in pivo. In tudi nismo izvedeli, ker smo po 20 minutah iskanja parkirnega prostora enostavno obupali nad gnečo in šli naprej proti Ageroli. Vasici nad Amalfijsko obalo, ki se strmo dviguje in po 20 km iz Amalfija prišli na destinacijo Casale Paradiso v Ageroli. Kmečki turizem, hrana vsa domača, dobro rdeče vino, relatvno skromna soba ampak čisto. Glede na to, da bi se morali voziti 45 minut nazaj po serpentinah do obale, bomo danes ostali kar tukaj, malo pogledali domače konje tukaj, šli peš do centra vasice in zvečer Italija nabije Nemce...upam :)
  Forza Azzurri!

  Jutri pa Pompeii in poskusiti srečo do plaže :)
  Read more

 • Day6

  Matera

  July 1, 2016 in Italy ⋅ ☀️ 28 °C

  Po Italiji kar mrgoli krajev, v katerih se počutite, kot da bi stopili naravnost v kak film – obstaja pa en kraj, ki vas popelje v čas zgodnjih kristjanov in celo prazgodovine – to je Matera. In to je naša današnja destinacija. 78 km iz Monopolija, dobro uro vožnje in prispemo sem.

  Mestece, ki leži v južni pokrajini Basilicata, ni na ustaljeni turistični poti, je pa nedvomno eden od tistih skritih biserov, ki ga je vredno obiskati.

  S svojimi jamskimi bivališči ("sassi"), vklesanimi v apnenčasto pobočje in lego nad reko Gravino je Matera eno od tistih italijanskih mest, ki jih je čas pozabil. Nanjo se spomnijo samo filmarji in turisti, ki iščejo "nekaj drugačnega".

  "Podzemno mesto" (Città Sotterranea), kot mu pravijo, je razvoj 19. in 20. stoletja povsem zaobšel, Carlo Levi pa ga je v svoji sloviti knjigi Kristus se je ustavil v Eboliju (1945) označil za enega najbolj "zaostalih" v Italiji. Matera je še do nedavnega ostala tako primitivna, da je služila kot popolna dvojnica za starodavni Jeruzalem.

  Mel Gibson je v Materi snemal Kristusov pasijon, nazadnje pa je mesto služilo kot kulisa za najnovejšo predelavo Bena Hura. Mimogrede, v priljubljeni taverni Trattoria Lucana na glavni ulici, Vii Lucani, lahko jeste testenine "fettucine alla Mel Gibson", poimenovane v čast slavnemu igralcu. Ne bomo šli tja :), raje bomo same raziskali lokalne trattorie, buffe itd...nekaj smo ob prvem ogledu že oddelali, poskusili juho iz Materska kruha, itd....tukaj življenje teče drugače, bolj počasi...

  Matera sta v bistvu dva kraja v enem – živahno, moderno mesto z restavracijami, hoteli, trgovinami in muzeji, ter Sassi, stari del z jamami, ki so bile prvič poseljene pred približno 9.000 leti, kot ocenjujejo. Baje da jame do prihoda Mussolinija na oblast niso imele elektrike, so pa bile nagnetene z ljudmi, ki so v njih živeli kar skupaj z živino. Po vojni so prebivalce preselili, večina "sassijev" pa je ostala praznih.

  A danes je v jamah ponovno živahno, saj je simpatično, neokrnjeno Matero odkrila nova generacija podjetnih malih podjetnikov, gostincev in hotelirjev, ki so nekatere od "sassijev" spremenili v luskuzna domovanja in ateljeje v jamah ponovno živahno.

  Del teksta sem si sicer sposodil iz članka o Materi, ki sem ga našel na stricu Googlu, ker sem malo spil :), v bistvu je pa točno tako.

  Splača se videt, res je zanimivo, res je lepo, res je kul....malo počitka in še na večerni gir...jutri pa Amalfi coast.
  Read more

 • Day5

  Fasano Zoo Safari - Alberobello

  June 30, 2016 in Italy ⋅ ☀️ 29 °C

  ...zbudimo se v nov sončen dan...po zajtrku na naši mali terasi gremo v cca 15 km oddaljen Fasano, kjer je Zoo Safari. 22 eur karta za odraslega in 19,50 eur za otroka je sicer mali rop ampak na dopustu ne bomo "šparali", na veselju otroka pa tudi ne :) Skratka, z lastnim avtom se voziš med živalmi, ki so povsem na prostem. Pričakajo te na vratih jeleni, kozli, ovni in tako naprej, nekatere živali niso prav nič sramežljive da ne bi s kopiti se malo naslonila na vrata in pogledala skozi okno. Ta stres mi je bil, hvala Bogu, prišparan :)

  Nadaljujemo po poti, ko se pripeljemo do ograje na kateri piše Levi...in dejansko...na pravem safariju moraš imeti srečo da ga sploh vidiš, tukaj so lepo v senci pod drevesi, dva metra od tebe. Potem gre po naprej, zapelješ v medprostor dveh ograj, zadaj zaprejo, spredaj odprejo...kot da sem v neki verziji Jurassic parka...in zapelješ med tigre. Tile tukaj niso kot na Tajskem, ampak lepo aktivno hodijo, se kopajo, pležejo po drevesih, skratka zanimivo videt, ko te loči od take mrcine samo vetrobransko steklo in malo "pleha".

  Sledijo medvedi, sloni, žirafe (ki zelo lepo vzamejo arašide iz roke, imajo pa tudi ogromno sline ), zebre, bizoni, opice, konji, osli, itd. Je za videt. Potem se parkiraš avto in greš še na tri atrakcije znotraj Fasanolandie (zabaviščni park), ki je zraven Zoo Safarija. Tu še je razstava reptilov, peljejo te v kletkah med opice, ki veselo skačejo po avtu in še z vlakecom enim obhod do ogleda polarnih medvedov, nosorogov, morskih levov, hipotov...

  Ko po vročini oddelamo vse, se odpeljemo še v 10 km stran oddaljeno mesto Alberobello. Znotraj mesta je znamenitost kamnite hiše, ki jih imenujejo Trulli in naj bi bile sezidane brez veziv, iz apnenčestih kamnov nepravih oblik. Naj bi to zdržalo od pradavnih časov do danes. Vsekakor zanimivo videt...škratov ni bilo doma sicer.

  Vrnemo se v Monopoli, malo počitka, kuhanje, večerja na naši mali terasi in še zadnji sprehod večerni po lepem Monopoliju. Jutri gremo naprej, v mesto Matera...zagotovo je Polignano a mare in Monopoli tisto ta pravo....res fajn.
  Read more