• Dag 12 - wagyu to you too

July 16, 2024 in Japan ⋅ ☁️ 32 °C

Overal in Kyoto is het momenteel erg druk omwille van de Gion Matsuri. We besluiten dan ook maar wat meer het noordelijk gedeelte van de stad te gaan ontdekken. Hiervoor lopen we eerst door Nishiki Market, een gezellige winkelstraat met allerlei etenswaren. Ook pikken we Nijō Castle mee - een kasteel uit de 17de eeuw met omliggende tuinen. Het is duidelijk een fort gebruikt om de stad te verdedigen en bevat dan ook torens, verdedigingsringen, samoeraizwaarden ... (sorry papa, deze kunnen we echt niet mee smokkelen)

De reden dat we vandaag het noordelijk gedeelte van de stad bezoeken, is omdat we er een kookcursus hebben vastgelegd. Taro geeft al sinds 15 jaar deze cursus gewoon bij hem thuis en het is dan ook geen workshop waarin je allerlei chique gerechten maakt, maar eerder het eten dat ze dagdagelijks eten. We leren er heel veel over dashi, rijst, miso, sojasaus, seizoensgroenten, sake, mirin, eieren, hoe je moet eten als een Japanner ... en ook over de Japanse samenleving, want Taro stond er op dat we zoveel als mogelijk vragen zouden stellen. Bij elk gerecht liet hij ons alle ingrediënten ontdekken, proeven, ruiken... en maakte telkens de grappigste geluidjes. Hmm, ooi, aaah, jaaaa... Naast de dagdagelijkse gerechten, konden we er ook wagyū proeven. Taro wist ons te vertellen dat veel mensen het hebben over "Japanese wagyū beef", maar wagyū betekent eigenlijk al "Japanese beef" (wa = Japan, gyū = beef). Daarnaast zei hij ook dat het masseren van de runderen eigenlijk een marketing stunt is. De malsheid en vetgehalte komt alleen door de soort runderen en omdat ze met graan worden gevoed. Ging er vlot in, zo'n wagyū!

Op weg naar huis pikt Eva nog een hindernissenparcours mee door een rivier over te steken op wandelstenen. Vooraleer we Gion Matsuri weer gaan ontdekken aperitieven we op ons appartement. Een echte smuldag vandaag!