- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 280
- Sunday, June 9, 2019
- 🌫 27 °C
- Altitude: 191 m
BoliviaSan Buenaventura14°25’47” S 67°32’6” W
Into the Bolivian Amazon.....
June 9, 2019 in Bolivia ⋅ 🌫 27 °C
Parque Nacional Pampas del Yacuma
Bedankt voor de enthousiaste reacties op de berg-blog.... Het was even aansterken en bijslapen de afgelopen dagen en daarvoor was ik op de perfecte bestemming.
Binnen twee dagen van -15 op een berg naar +25 in de Amazone rondom Rurrenabaque.
In verband met tijd en budget had ik eigenlijk besloten Rurrenabaque over te slaan maar ik begon toch te twijfelen. De keuzes worden scherper als het einde nadert.
Aan de ene kant wil ik mooie highlights in het land waar ik reis niet overslaan, aan de andere kant wil ik ook door om nieuwe landen te ontdekken. Beide is uniek aan langer reizen, je kan veel van een land zien maar ook meerdere landen bereizen.
Alles wat je nu kan zien, is relatief goedkoop omdat je toch 'in de buurt' bent. Als je er over en aantal jaar terug wilt om toch 'dat ene' nog te zien ben je veel meer geld kwijt aan de reis en heb je veel minder tijd. Tot zover de dilemma's van een backpack reiziger....
Rurrenabaque is de toegangspoort van de Amazone met enorme biodiversiteit en veel wildlife. De plaats stond al een tijdje mijn lijstje als side trip vanuit La Paz.
Er zijn twee manieren om erheen te gaan. Per lokale nachtbus (goedkoop, oncomfortabel en onveilig) of per vliegtuigje (snel, comfortabel en iets duurder). Normaal reis ik het liefst over land. Niet alleen voor de reiservaring en budget, maar een airport haalt me per definitie uit mijn reisgevoel. Het voelt voor mij als een soort bubble waar je in stapt zodra je de airport betreedt. Nee, doe mij maar een busrit vol locals en mooie vergezichten. Niet comfortabel, wel het echte reisgevoel.
De bus richting Rurrenabaquegaat over een hobbelige 18 urige bergweg, een soort death road, waar afgelopen maand nog een bus het ravijn in is gestort, veel doden inclusief toeristen. En ik heb gezien hoe crazy de bussen in dit land soms rijden. Later die week sprak ik een reiziger die per bus terug 27 uur lang onderweg was geweest, omdat de weg bedolven was onder modder ivm een landslide.
Rurrenabaque is een unieke mogelijkheid om iets te zien wat ik in deze reis, laat staan in mijn leven nog niet heb gezien. Wildlife, amazone, biodiversiteit. En het ligt op 30 minuten vliegen.....
Uiteindelijk toch geboekt.
Op naar de Amazone....
Per mini vliegtuig vertrok ik op vrijdagmiddag vanuit La Paz naar Rurrenabaque. Van 3800 meter naar de poort van de Amazone op 1000 meter. Een totaal ander klimaat. En een totaal andere ervaring.
Binnen vijf minuten na het opstijgen vlogen we op dezelfde hoogte langs de top van Huayna Potosi waar ik twee dagen eerder nog op de top stond.
Na 30 minuten vliegen de aankomst in Rurrenabaque. Mijn kortste vlucht ooit, in het kleinste vliegtuig ooit en aankomst op het meest primitieve vliegveld ooit. Een houten gebouwtje middenin een tropische omgeving.
Rurrenabaque voelt direct als Zuid Oost Azië. Heerlijk. Flashbacks naar onder andere Bali. Een heel ander Zuid Amerika dan ik tot nu toe heb ervaren. Zelfs motorbikes en rickshaws rijden hier. Een warm tropisch klimaat. Ik krijg zin om streetfood te eten, maar dat is hier niet aanwezig.
Na een nacht in Rurrenabaque start een dag later de tour door Pampas del Yacuma. Drie dagen varen in een houten boot, tientallen alligators en zwarte kaaimannen spotten, vissen op en eten van piranha's, roze dolfijnen in het water, met laarzen aan en stok naar anacondas zoeken, veel vogels, schildpadden en apen, chillen in een hangmat, heerlijk eten, zon, mooie dagen met leuke mensen en slapen in eco lodges.
Voor een shot met beeld en geluid, zie:
Een bijzondere natuur ervaring.
Begin deze week ben ik teruggekeerd in La Paz en de dag daarna al vroeg per bus doorgereisd naar Copacobana en per boot naar het eiland 'Isla del Sol' aan Lake Titicaca in het Noord Oosten van Bolivia. Dit is het hoogst gelegen meer ter wereld en grootste van Zuid Amerika. Isla del Sol is rustgevend, basic, heuvels, azuurblauw water, hikes, zon en uitzichten. Het zijn mijn laatste bestemmingen in Bolivia via voor ik per bus de grens met Peru oversteek.
Inmiddels alweer ruim een maand in Bolivia, mijn 30 dagen visum in Bolivia overschreden en ben blij dat ik het met 30 dagen heb verlengd.....
Wat een ontzettend mooi en enorm veelzijdig land, dat Bolivia.
Time flies if you are having fun....Read more