• Jolanda op reis

20 maggio 2019

dag 1 - vanaf Hoofddorp

20 maggio 2019, Olanda ⋅ 12 °C

20 mei
    6 uur wakker, we willen rond half 8 vertrekken. We lopen iets uit maar alles gaat prima. Terwijl Vincent ons uitzwaait blijkt de ketting van Jolanda eraf te zijn. Vincent biedt aan vieze handen te halen, de schat! Eenmaal op de IJweg komt Mario er achter zijn zonnebril te zijn vergeten. Even opgehaald en dan begint ons avontuur écht. Het is bewolkt, beetje fris, maar goed fietsweer en we hebben de wind in de rug.Leggi altro

• dag 2 - vanaf Zevenbergsche Hoek

21 maggio 2019, Olanda ⋅ 10 °C

Wekker om 6 uur, alles weer inpakken en op de fiets laden. Om 7 uur aan het ontbijt. We willen om half 8 fietsen en dat gaat zo prima lukken. Alleen onze gastheer en gastvrouw willen nog graag kletsen en vertellen over hun tuin en het krenten van hun 6 verschillende soorten druiven in hun kas. Zo vertrekken we om 8 uur. Terug richting A16, deze fietsen we over, doorkruizen bij Zevenbergschen Hoek de weilanden om zo weer op ons Jacobsspoor te komen. We hebben al onze laagjes aan want het is behoorlijk fris en er staat een flinke wind. Gelukkig komt de wind het meest van opzij. We zijn om 9 uur in Breda, te vroeg voor koffie, dus we fietsen door, slalommend om allerlei vuilniswagens. Buiten Breda wordt het fietspad een slingerend weidepad langs een riviertje.Leggi altro

• Galder

21 maggio 2019, Olanda ⋅ 12 °C

In Galder willen we koffiedrinken, maar helaas, nog gesloten. Even rondkijken zien we dat er de Sint Jacobsstraat is waar een Sint Jacobskapel is. Wij natuurlijk naar binnen. Het is hier waar we een stempel voor ons Pelgrimspaspoort moeten kunnen halen.
    En ja, na een telefoontje komt de koster/kapelaan op zijn fiets ons voorzien van onze eerste stempel sinds ons vertrek.

• Koffie in België

21 maggio 2019, Belgio ⋅ 12 °C

Weer op pad komen we heel snel een bord tegen met 'koffie', dat willen we. Ook hebben ze heerlijk gebak. Tijdens de koffie vertel ik dat we vlak bij de Belgische grens moeten zijn. Dan kijk ik goed om me heen, verhip, we zijn al in België! Gesprek met de serveerster leert dat 'bij die grijze paal op het fietspad', daar was dus de grens! Plan de campagne gemaakt voor de nacht. Een studio in Antwerpen, in een oud pakhuis wordt het. Vanaf 16.00 uur kunnen we inchecken. Vanaf Brecht komen we op het jaagpad naast een trekvaart. Halverwege heerlijk bakkie soep genomen terwijl het zonnetje langzamerhand doorkomt.Leggi altro

• Studio in Antwerpen

21 maggio 2019, Belgio ⋅ 11 °C

Het jaagpad leidt ons naar de bouwput van Antwerpen. Zicht op de drukke rondweg van Antwerpen en het Sportpaleis en dan via een hagelnieuwe fietsbrug het centrum in. Om 5 voor 4 zijn we bij het hotel, buurt ziet er louche uit en hotel oud en gammel. Onze fietsen mogen we in het c.v.-hok zetten. We moeten aan Cuba denken, we hebben een kamer op de 4de verdieping, maar de lift gaat maar tot de 3de verdieping. Studio biedt alle comfort waar we behoefte aan hebben. Bank om te ploffen, goed bed, douche, wc (wel uitkijken dat we niet door de vloer zakken) en waterkoker.Leggi altro

• Antwerpen

21 maggio 2019, Belgio ⋅ 12 °C

Alles neergezet en te voet naar de Sint Jacobskerk voor een stempel. Hier zijn we net voor 5 uur, precies op tijd. Een hartelijk onthaal, naast het stempel krijgen we ook nog een gedicht, een houten Sint Jacobsschelpje en een uitnodiging voor een speciale mis op 25 juli. Dan wordt het tijd om te eten. We hebben trek in sushi, kiezen heerlijke dingen uit en met de sushi ploffen we op ons bankje lekker languit.
    Was weer een goede dag die ons 86 km verder heeft gebracht.

• dag 3 - vanaf Antwerpen

22 maggio 2019, Belgio ⋅ 10 °C

We hebben goed geslapen, weliswaar is naar het toilet gaan spannend omdat we weten dat de vloer daar op een bepaalde plek rot is. De wakker gaat en we staan op. Het is wel erg donker nog... Blijkt het de wekker van de buurman te wezen die om 5 uur op moet staan. Nog maar even een uurtje gaan liggen. 6 uur gaan we er dan echt uit. Vanuit ons dakraam zien we een zonnig Antwerpen.Leggi altro

• Onder de Schelde door

22 maggio 2019, Belgio ⋅ 10 °C

Ontbijtje en spullen verzamelen, die de trap af sjouwen en verder met de lift. Bagage op fiets stapelen en 10 voor half 8 rijden we weg. Door de Antwerpse bouwput op zoek naar ons Jacobsspoor. De navigatie 'verspringt' telkens, de satelietverbinding is duidelijk niet zo goed. Eenmaal het spoor weer gevonden en we zijn in een mum van tijd bij de Annatunnel onder de Schelde door. Wat een belevenis is dit! Grote lift die ons en vele andere fietsers 31,5 m onder de grond brengt om dan door een 572 m lange tunnel te fietsen en aan de andere kant weer met de lift omhoog. Dan fietsen we een heel eind langs de Schelde.Leggi altro

• Het verlaten van Antwerpen

22 maggio 2019, Belgio ⋅ 11 °C

Het is schitterend weer en de temperatuur kruipt gestaag omhoog. 's Morgens aan de koffie is in België toch wel een dingetje. Tot en met 11 uur blijken alle tentjes die wij tegenkomen gesloten te zijn. We gaan regelmatig de Schelde over. Meestal met een brug, maar ook met de pont. De pont vaart 1 keer per half uur, dus prima de gelegenheid om met onze thermos zelf een heerlijk bakkie te maken.Leggi altro

• Dendermonde

22 maggio 2019, Belgio ⋅ 14 °C

In Dendermonde vinden we een heerlijk terras maar superaardige bediening. Omdat we iets te eten vroegen en ze dit niet verkocht, kregen we bij de koffie extra veel koek, cake en advocaat! Schoenen even uit, eigenlijk meer pijn in de voeten dan de billen. De serveerster 'trekt een foto' van ons bij de wezen van Dendermonde. Zo hebben we bewijs waar we geweest zijn.Leggi altro

• Aalst

22 maggio 2019, Belgio ⋅ 16 °C

Volgende stop wordt Aalst. Op een schitterend plein gaan we uitgebreid lunchen, makkelijk, dan kunnen we vanavond makkelijk doen. Voor de overnachting valt ons oog op een Airbnb-kamer in Geraardsbergen. Na de uitgebreide lunch lopen we rustig over de markt richting de kerk. Plots brult er iemand vanaf een bomvol terras 'BUON CAMINO', die is voor ons bestemd door de Jacobsschelpen die aan onze tas hangen. We zwaaien over/weer, toch we heel bijzonder zo. In de kerk proberen we iemand te vinden die ons een stempel kan geven. Helaas vinden we niemand.Leggi altro

• Geraardsbergen

22 maggio 2019, Belgio ⋅ 16 °C

Dan op de fiets naar Geraardsbergen. Heerlijke kamer, wat lekkers halen bij Aldi en bijkomen in de tuin
    Het was weer een erg goede dag. We zijn wel moe, gaar en beurs. Alles doet zeer, maar wel op een manier die veel voldoening geeft. 96 km gefietst vandaag. We hadden nooit gedacht zoveel te fietsen op een dag. Zonder gehaast of gestress, het voelt goed.Leggi altro

• dag 4 - vanaf Geraardsbergen

23 maggio 2019, Belgio ⋅ 9 °C

6 uur gaat onze wekker weer. Stram met vele pijntjes maar wel zin om weer te gaan fietsen. Na goed ontbijt alle tassen weer ingepakt, de trap af en op de fiets gezet. Weer richting het jaagpad bij het water dat bij nader onderzoek niet meer de Schelde is maar de Dender. Het volgende plaatsje is Lessines. Het valt op dat vanaf hier de plaatsnamen op de kaart in het Frans staan met de Nederlandse/Vlaamse versie er tussen haakjes onder. Hiervoor was het andersom, Geerardsbergen stond in het Nederlands met de Franse versie eronder. We vragen ons af of het nu ook echt Franstalig wordt. Dat wordt het, bonsjour! Bijzonder is dat het landschap ook begint te veranderen. Klimmetjes komen er beetje bij beetje steeds meer in. Ook wordt het steeds warmer, omhoog fietsend merken we dat het meest. We vinden het behoorlijk pittig. We hadden het plan opgevat om vandaag Frankrijk te halen, maar wellicht moeten we ons doel voor vandaag aanpassen. We zijn er op voorbereid dat alle Belgische horeca niet opent in de ochtend, dus lekker zelf een bakkie voor onderweg. We vinden diverse verwijzingen dat we op de Jacobsroute zitten. Beetje bij beetje wennen we weer aan het tempo dat we bergopwaarts moeten hebben.Leggi altro

• Tournai (Doornik)

23 maggio 2019, Belgio ⋅ 19 °C

Zo komen we rond het middaguur aan in Tournai (Doornik). Hier gaan we op zoek naar de Jacobskerk. Bij de entree van de kerk is de Jacobsschelp in koper al te zien. Binnen lezen we dat we voor een stempel moeten zijn bij mevrouw Monique Despret, op het plein naar de kerk, op nummer 8. Hier wordt helaas niet opengedaan. Dan maar eerst lunchen. Jolanda heeft trek in patat met kibbeling. Laten we nu een patattent vinden die ook kabeljauwsticks verkoopt! Lekker, dat gaat er goed in. Na de lunch weer terug naar madame Despret, nog geen reactie. De kerk weer in, hier wordt druk geoefend op een groot, indrukwekkend orgel. We krijgen contact met de organist van de kerk. Na kerk gesprek gaat hij voor ons telefoneren. Madame Despret blijkt al een week onbereikbaar, maar wij kunnen naar de Office de Tourism voor een tampon (=stempel). Na het halen van de stempel vervolgen we onze weg. Vanaf hier gaan we de Schelde weer een heel stuk volgen over het jaagpad. Dat het pad zo nu en dan gewoon niet doorloopt vanwege bouwwerkzaamheden, daar zijn we inmiddels aardig aan gewend, evenals het dan opnieuw vinden van het spoor als je een kleine of grote omweg moet maken. Het laatste stuk laten we de Schelde links liggen en maken nog een klein klimmetje. Zwaar zijn de dorpjes met kasseien door het hele dorp, die schudden ons en onze fietsen behoorlijk door elkaar.Leggi altro

• Franse grens

23 maggio 2019, Belgio ⋅ 19 °C

Tegen vieren bereiken we de Franse grens, yes toch nog gehaald vandaag. Vlak voorbij de grens een camping. Spannend, vannacht gaan we voor het eerst weer in een tentje met luchtbed slapen. Spannend, lijven zijn moe dus wordt vroeg slapen. Welterusten xxxLeggi altro

• dag 5 - vanaf Rumegies

24 maggio 2019, Francia ⋅ 12 °C

Wekker half uurtje later gezet. Zo met de tent komen we toch niet 123 weg. De nacht viel voor Mario mee, ik had meer moeite. Vaak en veel wakker, en veel rugpijn. Om 7 uur staan we uiteindelijk op. Inpakken en dergelijke vlot aardig, tent is best een dingetje, kletsnat door de condens. Het is 9 uur als we van de camping vertrekken. Wat een stramme lijven, de auwtjes en pijntjes die vanaf de 4de dag zouden afnemen (dat zeggen ze...), nou, nee die nemen niet af bij stijven harken zoals wij. Maar we gaan door. Niet zo ver, door Cambrai en dan een camping zoeken. We moeten enorm wennen aan de weg. Geen superstille weggetjes maar wegen met best veel verkeer. Het verkeer houdt wel rekening met ons door ruim te passeren, maar ze rijden best wel hard. Het landschap lijkt heel vlak met graan- en maïsvelden maar daalt of stijgt altijd. Dat is ook wennen. Zo leren we onze versnellingen wel kennen. Ook is het al heel snel behoorlijk warm. Na eenmaal een uurtje op weg willen we eigenlijk best koffie.
    Er zou iets moeten zijn... maar toch niet. We vinden wel een bakkertje en een pleintje waar we kunnen zitten. Zelf koffie maken, prima. Ting ting, daar komt de groente- en fruitman. Lekker fruit gehaald.

• Cambrai / Honnecourt sur Escaut

24 maggio 2019, Francia ⋅ 17 °C

. Dan op naar Cambrai. Grote drukke warme stad. Op het marktplein klinkt harde muziek, er is een evenement op handen. We wijken iets uit het centrum voor een stempel bij het office de tourism. Dan zien we de Notre Dame de Grâce, wij hier naar binnen. Een vriendelijke koster(?) staat ons te woord en is heel geïnteresseerd, we verstaan hem alleen niet zo heel goed. We krijgen een mooie stempel en ons wordt een goede reis gewenst. We willen graag ijs en koffie. De ijs lukt niet, de koffie wel. We hebben geen zin om te lunchen in Cambrai, we besluiten langs de supermarkt te gaan die het dichts bij de camping is en daar wat lekkers te halen. Deze supermarkt is in Rumilly. Mooi, daar komen we langs! Blijkt toch wel iets lastiger te zijn. Dorpje ligt natuurlijk op een heuvel en we worden in eerste instantie over een wel héle drukke weg gestuurd. Dan maar weer even terug, weer over de heuvel, en dan via de andere kant. Gelukt! Lekkers gehaald en op naar de camping in Honnecourt sur Escaut en dan hebben we uiteindelijk toch nog 72 km gereden. Voor morgen wordt regen voorspeld vanaf het middaguur. Dus we hebben een Airbnb in Saint Quentin geboekt voor morgen, lekker dichtbij. Dagje rustig aan. Nog even op terras op de camping een wijntje en dan gaan we langzaam richting bed. Welterusten xxxLeggi altro

• dag 6 - vanaf Honnecourt sur Escaut

25 maggio 2019, Francia ⋅ 11 °C

7 uur de wekker, het was fris vannacht en, hoewel het een prima luchtbed is, Jut en Jul worden vaak wakker en staan behoorlijk krakkemikkig op. Gelukkig een relaxed dagje, dat is maar goed ook want als we om 10 over 9 vertrekken zijn we eigenlijk al moe, hihi. Net onderweg zien we het symbool van Saint Jaques met verwijzing naar de bakker, op naar de bakker. Helaas geen stempel (...dat weet mijn moeders misschien, mij zegt het niets...), maar wel heeeel lekker brood. We merken goed dat we moe zijn, de heuvels vinden we pittig. Vanaf een uur of 11 zou het gaan regenen en inderdaad vanaf kwart voor 11 regent het en zo regenen we zeiknat Saint Quentin in. We zijn blij met onze Airbnb, we kunnen alles laten drogen, bakkie koffie maken en dan lopen we de stad in.Leggi altro

• Saint Quentin

25 maggio 2019, Francia ⋅ 16 °C

. Naar de Basiliek van Saint Quentin, op zoek naar iemand die ons een stempel wil geven. We worden verwezen naar de kapelaan die net naar buiten loopt. Hij vertelt ons dat een mevrouw binnen de stempel mag pakken in de sacristie.
    Wij weer terug, de mevrouw kijkt heel bedenkelijk, dan is de kapelaan er weer, speciaal voor ons teruggekomen. Samen naar de sacristie waar hij de stempel niet kan vinden. 'Komt maar mee naar mijn huis', in zijn huis worden naar een kantoortje gebracht waar onze paspoorten worden voorzien van een stempel en ons een goede reis wordt gewenst. Dan even koffie en bedenken wat we de rest van de middag willen doen. We vatten het plan op om een museum te bezoeken op een half uurtje lopen. Buiten gekomen plenst het weer, we kijken elkaar aan, neh, we gaan lekker op de bank hangen! Lekker ontspannen, het is goed zo. Slaap lekker.

• dag 7 - vanaf Saint Quentin

26 maggio 2019, Francia ⋅ 10 °C

Het matras van ons bed bleek wel erg dun, dus best beetje gebroken nacht en krakkemikkig op. We gaan gelukkig niet zo ver, via Airbnb hebben we net voorbij Noyon, in Chiry-Ourscamp, een studio gehuurd voor de komende nacht. Na een goed ontbijt vertrekken we even over negen met nog een korte stop bij de bakker. Al gauw zijn we buiten de stad weer op ons spoor van de Jacobsroute. We hebben weer een stuk jaagpad, dat fietst heel fijn ondanks alle bulten en gaten. Helaas gaan we al na een km of 5 de weg op. Dan is het eigenlijk een stuk van bijna 20 km alleen rechttoe rechtaan, heuvel op, heuvel af.Leggi altro

• Noyon

26 maggio 2019, Francia ⋅ 19 °C

Wanneer we iets meer in de buurt van Noyon komen wordt de weg gelukkig speelser. Zo'n km of 5 vóór Noyon kunnen we achter de heuvel al de top van de kathedraal zien. Eenmaal in Noyon zien we hoe indrukwekkend de kathedraal is, een inmens opdoemend bouwwerk. Zouden we hier een stempel kunnen halen? Binnen is een doopceremonie bezig, we laten dit even voor wat het is en maken een rond om de kathedraal.Leggi altro