• Valusnica hike

7 Ogos, Montenegro ⋅ ☀️ 18 °C

We ontbijten met yoghurt, fruit en musli op het terras van het gesloten restaurant naast de deur. De wolken hangen nog diep in de vallei en van het beloofde goede weer is opnieuw niet veel te zien. We denken nog even na over een alternatief, maar de wolkenlaag lijkt dan toch een beetje op te trekken waardoor we besluiten bij ons oorspronkelijk plan te blijven en vandaag de three peak hike (Maja e Popadijes, Talijanka, en de populaire en markante Valusnica) te beklimmen. Voor we vertrekken maken we nog een praatje met de eigenaar van het restaurant die net aankomt. Net als vele andere inwoners heeft hij familie in New York, ieder jaar komen alle Amerikaanse Montenegrijnen uit de streek terug naar huis in de maanden juli en augustus. Ze verschepen alles in die periode, en dat verklaart ook meteen waarom het hier vol rijdt met dikke Amerikaanse wagens met NY city nummerplaten.

Na dit intermezzo kunnen we aan onze hike beginnen. We starten met een lange klim in een beukenbos. Ondertussen klaart het helemaal op en we zijn blij met de schaduw. Zodra we boven we boomgrens komen is het bakken! Na 2u15 klimmen en een kleine 900hm later bereiken we onze eerste top (2030m). Het is mooi! We krijgen al een eerste zicht op het uiterst ruwe en massieve Karanfili gebergte. Wanneer we straks de andere toppen passeren zal het uitzicht alleen maar beter worden. We zijn benieuwd!

Na een snelle lunch in het zonnetje gaan we verder, en inderdaad, vanop onze tweede piek (2057m) is het zicht op Karanfili fenomenaal. We blijven maar foto’s nemen. Nadien beklimmen we nog de Valusnica (1879m), de populairste berg hier in de streek, maar we vonden het uitzicht vanop de vorige toppen eerlijk gezegd iets spectaculairder.

Na deze hoogtepunten dalen we opnieuw af door het bos. We doen ons te goed aan wat chips en een drankje en rijden nadien nog een halfuurtje terug naar Plav om er een frisse duik te nemen in het meer. Na een heel zweterige dag doet dat enorm veel deugd!
    Baca lagi