• Oddychový deň vo vojnovej zóne

25 december 2023 ⋅ ☀️ 23 °C

Dnes máme zas oddychový deň, čo v praxi znamená, že ráno všetci dostanú ponuku, či idú so mnou na objavnú výpravu nevedno kam, alebo im naplánujem jednoduchý výlet a pôjdu sami.

Všetci robia strategickú chybu a idú so mnou. Mám pre nich pripravenú návštevu dvoch dedín s dlhokrkými ženami, krásny vodopád hneď pri ceste, aby nemuseli pešo nikde chodiť a veľmi pekné jazierko, ktoré volajú aj malé Švajčiarsko. To celé vrátane vzrušujúceho prejazdu džungľou - čo sa bojím, či to dajú.

Cieľom je ukázať im to, čo im štandardná turistická kancelária neukáže. Prirodzenú dedinu a nie pre turistov pripravenú atrakciu.

V prvej dedine sa zoznamujeme so ženou z Mjanmarska (dlhokrké ženy tohto horského kmeňa sú pôvodne z Mjanmarska). Rozpráva nám o tom, že ušla pred vojnou (ktorá tam práve je) s mamou, ktorá pred nami ručne tká nejaký koberec, či čo... Zvyšok jej rodiny sa skrýva po lesoch v Mjanmarsku a uteká pred povstalcami.

Potom pokračujeme cez džungľu k ďalším atrakciám. Ako inak cesta čím ďalej tým horšia. Občas to vyzerá ako lesný chodník. Okolo krásne výhľady na políčka, ale mám pocit, že si to ostatní ani nestíhajú všímať. Riadenie je viac ako náročné. Sú tam dosť prudké stúpania a klesania, cesta nerovná, hrboľatá, občas veľmi úzka. Keby toto videla tetuška, čo nám požičala motorky asi by zaplakala...
    Postupne sa to vygraduje brodením potoka motorkou. S jednou tam dokonca zapadnem a zahrabem sa rovno v koryte. Neskôr, keď motorkou prejdeme cez provizórny bambusový most sa oproti nám vyrútia tri vozidlá thajskej armády a nariaďujú nám len asi 10km od atrakcií a pred koncom džungle sa otočiť.
    Aj keď sme tieto atrakcie navštívili pred 6timi rokmi s Dankou a Tomčom, teraz je celá táto oblasť uzavretá kvôli vojne v susednom Mjanmarsku. A aj keď je hranica od nás asi 30km ďalej, nie je možné z bezpečnostných dôvodov vstúpiť do tejto oblasti Thajska - čo sme netušili.
    Celý môj sen o prejdení džungle a o ďalších atrakciách, ktoré by boli všetkým odmenou za ten offroad sa teda rúca. Otočiť motorku a späť okrem iného zas s brodením sa cez problémový potok... Je to adrenalín.
    Ako malé zadosťučinenie navštevujeme ešte jednu dedinu dlhokrkých žien, ale tá je už príliš turistická, ale aspoň Maja s Ňaňom vidia rozdiel.
    Meer informatie