- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Saturday, July 13, 2019 at 4:00 PM
- ☀️ 21 °C
- Altitude: 1,356 m
South AfricaWaterberg District Municipality24°7’39” S 28°18’0” E
Namiddagrit – Hyena’s
July 13, 2019 in South Africa ⋅ ☀️ 21 °C
Na de lunch was het tijd om de paarden te zadelen voor een nieuwe rit. Ik hou ervan ze allemaal in de zandstal te zien rusten, ze zien er zo vredig uit. Tijd voor lunch in het zonnetje. De lunchtijd is meestal vanaf 11.30 uur gevolgd door een 2u-durende siësta tot 15 uur. Zo’n dutje voelt echt goed: even liggen op het bed ofwel ontspannen aan het zwembad. Om 15.00 uur verzamelden we terug bij de hoofdtent voor een theetje en vertrokken we om 15.30 uur opnieuw richting de jungle met de paarden.
Voor de namiddagrit vertelde Owen ons dat we niet veel dieren zouden zien, maar wel een snelle rit met veel galop zouden doen. De rit was gevestigd in het leefgebied van de hyena met enkele beklimmingen en rotsachtige stukken, een leuke ervaring.
Toen we dichter bij het de hyenagrot aankwamen, moesten we afstappen van onze paarden en ze aan de bomen vastmaken. Op deze manier konden we van de rotsen naar beneden klimmen en de hyena grot van dichterbij onderzoeken. Owen vertelde ons dat voorgaande gasten al geluk hadden gehad om de hyena’s te zien zonnebaden op de rotsen. Helaas zagen wij ze maar héél kort, omdat ze snel in hun grot waren gelopen. Blijkbaar verblijft een familie hyena's in deze grot. Wanneer er gevaar is, gaan ze terug in de grot om zichzelf te beschermen.
In deze regio in Zuid-Afrika leeft een kleiner hyenasoort die ook geen mensen aanvalt. Wanneer je echter een schoen of zelfs een camera naar hun leefomgeving zou gooien, zouden ze dit komen halen als we weg zijn. Grappige anekdote: We hadden het verhaal gehoord van een toerist die de hyena’s wou filmen en zijn camera dichtbij een struik had gezet om het een andere dag op te halen. Echter, alles wat naar vlees ruikt van dieren of mensen, zullen ze uit elkaar scheuren. Ook dit was gebeurd met de camera: de toerist had zijn camera teruggevonden in alle bomen en struiken in de omgeving van de grot. Geen filmpje dan maar.
Hyena's zijn niet de slimste jagers. Eens ze hun prooi vasthebben, laten ze deze pas los als ze precies dat stukje vlees hebben. Je kan je dus inbeelden dat hyena’s die een impala vastgrijpen bij het achterwerk, het loslaten om even te kauwen, om er nadien weer achterna te gaan. De impala is dan misschien al ontsnapt.
Over het algemeen heel spannend om het geheel te zien en te weten dat ze erin zaten. Een beetje eng hoor je ook de spanning van de paarden. We gingen terug naar het kamp met een andere ervaring in onze herinneringen.Read more