• Cykeltur i Luberon

24 Oktober, Perancis ⋅ ⛅ 13 °C

Det er genialt, når en gammel nedlagt jernbane bliver asfalteret og omdannet til cykelsti! Især her i Frankrig, hvor der ikke er så mange andre cykelstier. Mellem Apt og Cavaillon langs floden Calavon går en sådan cykelrute, som vi fulgte i dag. Vi startede ved den gamle bro; Pont Julien, hvor der er en fin lille parkering, som Passepartout kunne holde på hele dagen, og så kørte vi mod vest og byen Cavaillon. Det er også dejligt til en afveksling fra Alperne, endelig at køre nogle lange stræk der går ligeud, og ikke enten stejlt op eller stejlt ned! Vi havde dog udset os nogle landsbyer på den anden side af dalen, som vi også ville besøge, så ved Lumieres lavede vi en afstikker op til Goult, som var en fin lille landsby med et gammelt slot, en panoramaudsigt og en restaureret gammel provencalsk vindmølle.

Herefter fortsatte vi tilbage på cykelstien til Coustellet, men derfra igen nordpå op til den søvnige lille landsby Chabrieres-d’Avignon. Vi ville over til landsbyen Gordes, og på Jackys tjekkiske elektroniske kort, var der også en fin cykelrute derover til, lidt højere oppe end den der var skiltet med vejskilte, så den besluttede vi at tage. Det var også en rigtig fin oplevelse, men dele af ruten var en stejl vandresti i sten og trærødder, hvor vi måtte trække/bære cyklerne. Så lige denne strækning kan kun anbefales, hvis man er glad for eventyr! Det er vi jo, og vi fik oplevet dele af “le mur de la peste”, som er en lang stenmur, der blev bygget i 1721, efter at der var kommet et nyt udbrud af pest med skib til Marseille i 1720. Man havde forsøgt at bremse det, men pesten spredte sig stille og roligt ind i landet, op igennem Provence mod storbyen Avignon. Soldater blev derfor udkommanderet til at bygge og senere bevogte denne lange mur, der gik langs en af datidens rejseveje, dog uden at det forhindrede pesten i at nå Avignon i august 1721.

Der var ikke bare én mur, men utrolig mange gamle, høje og tykke stenmure i landskabet over mod Gordes, som det var fascinerende at cykle langs med, men vi var også glade for at komme tilbage på asfaltvejen og op til den gamle by. Der var mange mennesker i Gordes. Det er den sidste dag i den franske efterårsferie, og vejret var godt, så caféer og restauranter og souvenirbutikker var åbne. Vi skyndte os at cykle videre over til Roussillon, som jeg nok synes er den flotteste af alle de landsbyer, vi nu har været igennem de sidste par dage. Det er den mest “okkerfarvede” af dem alle, og både facader og mørtel stråler i alle farvenuancer af gul, orange, lyserød og terrakotta. Derudover var byen mere afslappet og hyggelig end Gordes.

Cykelruten kommer på Wikiloc senere! Den var i alt 48,5 km og 710 højdemeter. En rigtig fin dagstur. Vi bliver her endnu en nat ved Pont Julien. I morgen er der marked i Apt, og det vil vi lige have med, inden vi kører videre.
    Baca lagi