Ailefroide. Vandring
September 26 in France ⋅ ⛅ 20 °C
Vi blev en nat mere på vores stille parkeringsplads i Vallouise-Pelvoux dalen, og i morges kørte vi så et lille stykke længere ind i dalen til Ailefroide. Normalt fortsætter vejen 5-6 km længere til Refuge du Pré de Madame Carle og en parkeringsplads, men vejen hertil blev ødelagt flere steder for en måned siden (i slutningen af august), efter at massivt regnvejr satte gang i store sten- og mudderskred. Man ved ikke hvornår, og om, man får genopbygget vejen igen, så for to dage siden, blev 9 strandede biler løftet ud med helikopter!
Men vi havde så bare planlagt en kortere vandretur fra Ailefroide ind langs en elv, hvor der bl.a. skulle være gode chancer for at møde chamois (gemser). Vi havde ikke rigtig tænkt over det, før vi kom afsted, men selvfølgelig var området langs denne elv (Torrent de Celse Nière) også præget af ødelæggelserne for en måned siden. Det er helt vildt så meget en elv kan grave sig ned mellem sten og klipper, og efterlade et landskab af sten, grus, sand og klippeblokke i alle størrelser! Fuldstændig usorteret, og dækkende skovbunden. Det var i forvejen nok en stenet dal, men efter denne rasering var der kun sten tilbage, og vi tilbagelagde de 18 km t/r på sten og i sten!
Men det var spektakulært! Og vi kom hele vejen ind og op til Refuge du Sélé, selvom det ikke var planen fra starten. Og det bød selvfølgelig på flotte udsigter, og vi så også flere chamois undervejs. Det var også lidt sjovt at opleve, hvor hurtigt der bliver etableret nye vandrestier i sådan et område. Dalen her er især populær blandt klatrere og bjergbestigere, og de får hurtigt trådt en ny sti, og bygget nye varder, når den gamle bliver skyllet væk!
Og nu har vi så besøgt endnu en lille del af området Les Écrins. Vi har for nogle år siden været i en anden dal af bjergmassivet; Valgaudemar, og kendetegnende for begge, og vist for de fleste andre dale her er, at det er smalle og dybe dale! Der er højt op (hurtigt mellem 1000 og 1500 højdemeter), når man skal starte en vandretur nede fra dalen, og det er lidt svært at lave rundture. Det bliver ofte op og ned samme vej. De højeste toppe i massivet, er jo også imponerende høje; Barre des Écrins på 4.102 m. og La Meije på 3.984 m. er nogle af de toppe, vi altid ser på afstand fra andre bjergtoppe i Savoie eller Queyras. Og sådan vil det nok også blive i fremtiden. For klatrere og bjergbestigere er Les Écrins nok lidt et eldorado. For os almindelige vandrere, er det på en måde flottest på afstand!Read more