Brieven aan Zuid-Amerika (1/5)

Beste Zuid-Amerika,
Gelieve ons wat minder aan te staren. We kunnen er ook niet aan doen dat we zo groot zijn. Nee, we zijn geen Amerikanen. Het heeft dus geen zin om ons aan te spreken met de vierLeer más
Ushuaïa (ARG) - El Fin del Mundo

Einde van de wereld. De Andes verdwijnen in de oceaan. Hub voor toeristen, jammer genoeg niet voor openbaar vervoer. We dwalen alle buskantoren af en vinden een oplossing. Kleine klimaatschokLeer más
Ushuaïa (ARG) - Canál Beagle

Boottocht op het Beaglekanaal. Best ver, maar de catamaran gaat best snel. Opletten dus dat er geen mutsen of handschoenen gaan vliegen. Regelmatig tien minuten prachtig weer. Goede gok om nog een dagLeer más
Ushuaïa (ARG) - Isla Martillo

Ondertussen National Geographic. Eilanden vol beesten in een onderkoeld maar zonnig decor. De vogels zijn vooral met veel, de zeeleeuwen zijn voornamelijk lui, maar de pinguïns zijn om lyrisch van teLeer más
Rio Gallegos (ARG)

Reisdag. Twee keer de grens over en een stuk met de ferry om opnieuw in Argentinië aan te komen. Bar en desolaat landschap, al hebben we vooral geslapen onderweg. Blijkbaar de straat van MagellaanLeer más
Puerto Natales (CHI)

Transitplaats voor trekkers. Backpacks, wandelstokken, zonnebrillen, bandana's, gore tex, musketons, eendendons en zweet. Soms kan je aan de manier van lopen duidelijk zien hoeveel kilometers iemandLeer más
Torres del Paine (CHI) - Full day trip

Voorsmaakje voor de komende week. Mensen met te weinig tijd kiezen voor deze optie om het nationaal park te zien. Mensen zonder reservatie zoals wij noodgedwongen ook. Het is een manier om uit deLeer más
Torres del Paine (CHI) - Los Torres

Vertrek zonder reservatie dan maar, tegen alle officiële richtlijnen in. Gisteren een stevige opwarming, want een klein stukje wandelen wordt al snel een halve dag. Gelukkig hoeft de bagage nog nietLeer más
Torres Del Paine (CHI) - Valle Francés

Veel te laat vertrokken wegens veel te laat in bed. Komen we ook minder volk tegen onderweg. De gletsjermeren zijn feeëriek. Gaandeweg worden we beste vriendjes met onze wandelstok. Onze harten zijnLeer más
Torres Del Paine (CHI) - Paine Grande

Dagje uitrusten kan geen kwaad. Koken is een beetje bricoleren hier, maar eender welke prak met pasta en bouillon smaakt. En elke kilometer afzien is het waard. Een deel van het park is afgebrand doorLeer más
El Calafate (ARG) - Perito Moreno

Disneyland, op een uurtje rijden van wat zo ongeveer de meest toegankelijke gletsjer ter wereld moet zijn. De hoofdstraat is bezaaid met souvenirshops, de Argentijnen zijn in de minderheid. LogischLeer más
El Chaltén (ARG) - Centro

Piepklein dorp in een natuurreservaat. Alles staat in het teken van de bergtochten die je hier kan maken. Alle inwoners pikken een graantje mee. Caravans worden omgebouwd tot winkels, huisjes totLeer más
El Chaltén (ARG) - Fitz Roy

Terug met de tent op tocht. De trekkings hier zijn haalbaar, dus haasten hoeft niet. Een eerste stevig stuk omhoog bijt in onze kuiten, maar we zijn het ondertussen gewoon. Af en toe steken we zelfsLeer más
El Chaltén (ARG) - Cerro Torre

Derde dag zonder douche. De Cerro Torre is het kleine broertje, we lopen dus vooral bergaf langs de ondertussen vertrouwde smalle paadjes. Toch een paar verrassingen. Meer rotsen en meer ijs vandaag.Leer más
El Bolsón (ARG) - Cajón del Azul

Vier uur vertraging op de bus, maar juist op tijd voor nieuwjaar. Tegen de weersvoorspellingen in toch maar een tweedaagse trekking. De buitenlanders zijn een pak schaarser hier. Vooral ArgentijnenLeer más
Bariloche (ARG) - Circuito Chico

Beleefdheidsbezoek. Weinig tijd, maar Bariloche staat in alle reisgidsen. Nachtbussen, volle hostels, hier en daar zelfs een dakloze. We zijn terug in de bewoonde wereld. Voor de gelegenheid een keerLeer más
Puerto Montt (CHI)

Snelste weg naar Santiago. Het ondertussen gebruikelijke gedoe aan de Chileense grens, maar vliegen is hier een pak goedkoper. Gedaan met de gletsjermeren. Graffiti, verkeersdrukte, prostitutie,Leer más
Santiago (CHI) - Centro, Recoleta

Markante entree in een andere wereld. Airbnb loopt in het honderd, feestje op de bus, 's nachts op zoek naar slaapplaats, schimmig motel met jacuzzi. Laat genoeg om te betalen per nacht in plaats vanLeer más
Santiago (CHI) - Yungay, Brasil

Authentieke, volkse wijken. Veel volk op straat, ontspannen sfeer. Het duistere verleden in een modern museum gegoten. Enkel in de metro voelt het wat benauwd. Elektrozaak, nachtwinkel of kapsalon, zoLeer más
Santiago (CHI) - Bellavista

Laatste dag in Santiago. We doorkruisen en ontvluchten de Mercado Central. Opdringerige obers gokken er naar onze nationaliteit, en zoals gewoonlijk gokken ze allemaal mis. Lunch op de lokale markt isLeer más
Valparaíso (CHI) - Concepción

De vlag dekt de lading. Een pittoresk paradijs voor fotografen. De huizen liggen kriskras op de heuvels gestapeld. Vaak steil bergop dus, maar om de hoek van elke straat loert een nieuweLeer más
Valparaíso (CHI) - Polanco, Barón

Verfhandelaars worden hier slapend rijk. We mijden het drukke centrum vandaag, en bekijken de stad vanuit de periferie. Ook daar staan alle gevels vol. Graffiti, krotten en koterij. Het heeft iets vanLeer más
Valparaíso (CHI) - Reina Victoria

Moeilijk om genoeg van te krijgen, dus meer van hetzelfde. Langs een uitgebreid parcours rijgen we de laatste hotspots aan elkaar. Van buitenwijk tot boottocht, we hebben de stad vanuit de meesteLeer más
Brieven aan Zuid-Amerika (2/5)

Beste Zuid-Amerika,
Gelieve ons bioritme niet zo hard in de war te brengen. Het mag echt wel donker blijven na tien uur 's avonds en voor vijf uur 's morgens. Een andere optie is een dag met dertigLeer más
Calama (CHI)

Eerste stappen in de woestijn. Vooral het isolement valt op. Hekken, poorten, tralies, muren, prikkeldraad, waakhonden. Blijkbaar is er hier iets waar je heel bang voor moet zijn. Ook de camping gaatLeer más
Toffe brief, zeg
Als jullie de leste american football kunnen strikken: doen! De kans is nihil zeker?