• Toon en Tine
  • Toon en Tine

Zuid-Amerika 2016-2017

136-päiväinen seikkaillu — Toon en Tine Lue lisää
  • Brieven aan Zuid-Amerika (1/5)

10. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ⛅ 28 °C

Beste Zuid-Amerika,

Gelieve ons wat minder aan te staren. We kunnen er ook niet aan doen dat we zo groot zijn. Nee, we zijn geen Amerikanen. Het heeft dus geen zin om ons aan te spreken met de vier Engelse woorden die je kent.

We kopen ons eten vóór we op de bus stappen. Je moet dus niet overal stoppen om verkopers op te pikken. We hebben ook geen zonnebrillen, sokken of laders voor onze telefoon nodig. Gelieve ons ook geen lege aanstekers meer te verkopen.

Een tijdstabel in het busstation zou best handig zijn. Zet de airconditioning wat minder hard in de bus, zodat de passagiers niet bevriezen. En rijd een beetje voorzichtiger, zodat je geen honden vermoordt. Als we je de weg vragen, en je het zelf ook niet weet, is het beter dat je niet zomaar iets verzint.

Denk ook wat langer na voor je een tatoeage of een kind neemt. Misschien kan je ook de uitbetaling van de lonen wat meer spreiden, zodat de rij aan de geldautomaat wat minder lang wordt op de eerste maandag van de maand.

We eten graag niet alléén vlees. Geef ons dan bijvoorbeeld de mango's of avocado's die je op straat laat rotten. Wees wat liever voor onze planeet, en gooi je afval niet zomaar op de grond. Zorg ook voor wat meer vuilnisbakken. En asbakken. Laat je motor niet draaien als je stilstaat, en stap uit de auto als je eten wilt bestellen.

Het zou fijn zijn dat het niet stormt telkens we een jaarlijks evenement bezoeken. Misschien kan je er ook voor zorgen dat de straat niet volledig overstroomt als het een keer regent. En dat er overal een stoep ligt. Het zou ook tof zijn als je de riolering wél toiletpapier aankan. En dat er dan ook overal toiletpapier is.

Kan je ons ook nog eens uitleggen wat je met al dat oud ijzer in je tuin gaat doen? We begrijpen het niet helemaal.

Hasta luego,
    Tine en Toon.
    Lue lisää

• Ushuaïa (ARG) - El Fin del Mundo

12. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ☁️ 2 °C

Einde van de wereld. De Andes verdwijnen in de oceaan. Hub voor toeristen, jammer genoeg niet voor openbaar vervoer. We dwalen alle buskantoren af en vinden een oplossing. Kleine klimaatschok ondertussen. Een stuk frisser, al is het hier bijna zomer. Daglicht van vier uur 's morgens tot elf uur 's avonds. Weer dat elke tien minuten verandert. Bevreemdende sfeer. We zijn fan van de gebricoleerde huisjes.Lue lisää

• Ushuaïa (ARG) - Canál Beagle

13. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ⛅ 6 °C

Boottocht op het Beaglekanaal. Best ver, maar de catamaran gaat best snel. Opletten dus dat er geen mutsen of handschoenen gaan vliegen. Regelmatig tien minuten prachtig weer. Goede gok om nog een dag langer te blijven. Magnifiek uitzicht. Dreigend grijs, ijzig donkerblauw, pardijselijk fel. De kleur van het water past zich aan het weer aan. Fantastische trip, maar ook een warme koffie is meer dan welkom.Lue lisää

• Ushuaïa (ARG) - Isla Martillo

13. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ☁️ 2 °C

Ondertussen National Geographic. Eilanden vol beesten in een onderkoeld maar zonnig decor. De vogels zijn vooral met veel, de zeeleeuwen zijn voornamelijk lui, maar de pinguïns zijn om lyrisch van te worden. Vliegen lukt hen al lang niet meer, maar ter compensatie zijn alle andere bewegingen grappig. Nog nooit zoveel vertederend nieuwsgierig stuntelend komisch gewaggel bij elkaar gezien.Lue lisää

• Rio Gallegos (ARG)

14. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ⛅ 21 °C

Reisdag. Twee keer de grens over en een stuk met de ferry om opnieuw in Argentinië aan te komen. Bar en desolaat landschap, al hebben we vooral geslapen onderweg. Blijkbaar de straat van Magellaan overgestoken. Weinig tot niets te beleven in Rio Gallegos, maar dat mag ook wel eens. We kunnen de tijd en de rust gebruiken om te recupereren. Geheel toepasselijk verblijven we in een yogastudio.Lue lisää

• Puerto Natales (CHI)

15. joulukuuta 2016, Chile ⋅ ⛅ 12 °C

Transitplaats voor trekkers. Backpacks, wandelstokken, zonnebrillen, bandana's, gore tex, musketons, eendendons en zweet. Soms kan je aan de manier van lopen duidelijk zien hoeveel kilometers iemand gewandeld heeft. Een gros hostels en lange rijen in de supermarkt. Een gasvuurtje, een zonnebril, een paar kilo pasta en een nieuw geheugenkaartje. We zijn er klaar voor.Lue lisää

• Torres del Paine (CHI) - Full day trip

18. joulukuuta 2016, Chile ⋅ ⛅ 12 °C

Voorsmaakje voor de komende week. Mensen met te weinig tijd kiezen voor deze optie om het nationaal park te zien. Mensen zonder reservatie zoals wij noodgedwongen ook. Het is een manier om uit de visbokaal van Puerto Natales te ontsnappen. We zitten jammer genoeg voornamelijk op de bus, maar krijgen in ruil een goede eerste indruk van wat er ons de komende dagen te wachten staat.Lue lisää

• Torres del Paine (CHI) - Los Torres

20. joulukuuta 2016, Chile ⋅ ⛅ 23 °C

Vertrek zonder reservatie dan maar, tegen alle officiële richtlijnen in. Gisteren een stevige opwarming, want een klein stukje wandelen wordt al snel een halve dag. Gelukkig hoeft de bagage nog niet overal mee naartoe. De klimtocht naar de Torres is zo al zwaar genoeg. Op de terugweg helpen we een fysiek en mentaal compleet uitgedoofde Colombiaan naar beneden. Met als gevolg dat het voor ons ook donker is als we aankomen.Lue lisää

• Torres Del Paine (CHI) - Valle Francés

22. joulukuuta 2016, Chile ⋅ 🌧 20 °C

Veel te laat vertrokken wegens veel te laat in bed. Komen we ook minder volk tegen onderweg. De gletsjermeren zijn feeëriek. Gaandeweg worden we beste vriendjes met onze wandelstok. Onze harten zijn veroverd, ons plekje op de camping ook. Zonder reservatie overnachten lukt makkelijk. Achteraf bekeken zelfs een geweldige zet. We profiteren van de warme en waarschijnlijk beste douches ooit. Een fles heet water houdt de voeten warm in de slaapzak.Lue lisää

• Torres Del Paine (CHI) - Paine Grande

23. joulukuuta 2016, Chile ⋅ 🌧 20 °C

Dagje uitrusten kan geen kwaad. Koken is een beetje bricoleren hier, maar eender welke prak met pasta en bouillon smaakt. En elke kilometer afzien is het waard. Een deel van het park is afgebrand door een ontverantwoorde Israeli. De overgebleven witgeblakerde kale bomen maken het landschap buitenaards. Stramme spieren en tijd tekort. Helemaal boven geraken we niet. Een fantastisch tripje met de boot als dessert dan maar.Lue lisää

• El Calafate (ARG) - Perito Moreno

26. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ⛅ 16 °C

Disneyland, op een uurtje rijden van wat zo ongeveer de meest toegankelijke gletsjer ter wereld moet zijn. De hoofdstraat is bezaaid met souvenirshops, de Argentijnen zijn in de minderheid. Logisch ook. Ware het niet voor de gletsjer dan stond hier hooguit een tankstation. Stukken ijs zien vallen maakt veel goed. De natuur bouwde hier het perfecte podium. Dichterbij kan moeilijk.Lue lisää

• El Chaltén (ARG) - Centro

27. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ☀️ 30 °C

Piepklein dorp in een natuurreservaat. Alles staat in het teken van de bergtochten die je hier kan maken. Alle inwoners pikken een graantje mee. Caravans worden omgebouwd tot winkels, huisjes tot hostels, tuintjes tot campings. Bricolage à volonté, oud ijzer nog maar eens troef. Humoristische architecten hebben ze hier. Een mirakel dat het niet wegwaait.Lue lisää

• El Chaltén (ARG) - Fitz Roy

28. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ☀️ 30 °C

Terug met de tent op tocht. De trekkings hier zijn haalbaar, dus haasten hoeft niet. Een eerste stevig stuk omhoog bijt in onze kuiten, maar we zijn het ondertussen gewoon. Af en toe steken we zelfs iemand voorbij. Ook de pasta in onze kookpot lijkt steeds meer op pasta. Avondeten bij daglicht is een andere primeur. Helemaal boven krijgen we twee gletsjermeren voor de prijs van één.Lue lisää

• El Chaltén (ARG) - Cerro Torre

29. joulukuuta 2016, Argentiina ⋅ ☀️ 30 °C

Derde dag zonder douche. De Cerro Torre is het kleine broertje, we lopen dus vooral bergaf langs de ondertussen vertrouwde smalle paadjes. Toch een paar verrassingen. Meer rotsen en meer ijs vandaag. De camping ligt zowaar in een duinlandschap. Wanneer we de gletsjer zien, krijgen we zin in tiramisú. Om het jaar af te sluiten kruipen we straks nog twintig uur op de bus.Lue lisää

• El Bolsón (ARG) - Cajón del Azul

3. tammikuuta 2017, Argentiina ⋅ ⛅ 9 °C

Vier uur vertraging op de bus, maar juist op tijd voor nieuwjaar. Tegen de weersvoorspellingen in toch maar een tweedaagse trekking. De buitenlanders zijn een pak schaarser hier. Vooral Argentijnen trekken hier de bergen in. Geen gigantische afstanden maar wel levensgevaarlijke stukjes. Wijn, pizza's, gitaren en gezellige ambiance in de refugios. We blijven er vooral hangen omdat het er warm en droog is.Lue lisää

• Bariloche (ARG) - Circuito Chico

4. tammikuuta 2017, Argentiina ⋅ 🌬 12 °C

Beleefdheidsbezoek. Weinig tijd, maar Bariloche staat in alle reisgidsen. Nachtbussen, volle hostels, hier en daar zelfs een dakloze. We zijn terug in de bewoonde wereld. Voor de gelegenheid een keer fietsen. Vijfentwintig kilometer klimmen en dalen langs de meren. Bij valavond toch nog snel te voet langs de skilift. In vierentwintig uur pikken we zo de hoogtepunten mee. Ondertussen kan de tent drogen in de douche.Lue lisää

• Puerto Montt (CHI)

6. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ⛅ 16 °C

Snelste weg naar Santiago. Het ondertussen gebruikelijke gedoe aan de Chileense grens, maar vliegen is hier een pak goedkoper. Gedaan met de gletsjermeren. Graffiti, verkeersdrukte, prostitutie, zatlappen en lijmsnuivers. Vergaarbak van vrolijke en triestige marginaliteit. We moeten terug wennen aan de stad. Avondeten en vroeg in bed. We kiezen voor de eenvoudigste oplossing.Lue lisää

• Santiago (CHI) - Centro, Recoleta

7. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ☀️ 25 °C

Markante entree in een andere wereld. Airbnb loopt in het honderd, feestje op de bus, 's nachts op zoek naar slaapplaats, schimmig motel met jacuzzi. Laat genoeg om te betalen per nacht in plaats van per uur. Dertig graden, sandalen dus en dringend scheren. Zwemmers in de fontein. Moderne dans, exposities, bedelaars, subculturen, straatpredikers en street art. Een overvloed aan input voor de zintuigen.Lue lisää

• Santiago (CHI) - Yungay, Brasil

8. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ☀️ 26 °C

Authentieke, volkse wijken. Veel volk op straat, ontspannen sfeer. Het duistere verleden in een modern museum gegoten. Enkel in de metro voelt het wat benauwd. Elektrozaak, nachtwinkel of kapsalon, zo goed als elke gevel is hier volgekladderd in felle kleuren. Wat kleiner, wat rustiger, wat minder fotogeniek. Al bij al komt Santiago over als het kleine broertje van een wereldstad.Lue lisää

• Santiago (CHI) - Bellavista

9. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ⛅ 19 °C

Laatste dag in Santiago. We doorkruisen en ontvluchten de Mercado Central. Opdringerige obers gokken er naar onze nationaliteit, en zoals gewoonlijk gokken ze allemaal mis. Lunch op de lokale markt is een beter idee. Later op de dag sluiten we toch even aan bij de toeristentrein, als de funicular ons naar boven hijst op de Cerro San Cristobál. Bij deze temperaturen te voet omhoog is onbegonnen werk.Lue lisää

• Valparaíso (CHI) - Concepción

11. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ☀️ 18 °C

De vlag dekt de lading. Een pittoresk paradijs voor fotografen. De huizen liggen kriskras op de heuvels gestapeld. Vaak steil bergop dus, maar om de hoek van elke straat loert een nieuwe opportuniteit. We spelen af en toe vals door één van de antieke funiculars te nemen. Bosbrand vlakbij, maar echt panikeren doen ze hier niet, zelfs niet als er as uit de lucht dwarrelt.Lue lisää

• Valparaíso (CHI) - Reina Victoria

13. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ☀️ 24 °C

Moeilijk om genoeg van te krijgen, dus meer van hetzelfde. Langs een uitgebreid parcours rijgen we de laatste hotspots aan elkaar. Van buitenwijk tot boottocht, we hebben de stad vanuit de meeste hoeken gezien. Tijd genoeg zelfs om tussendoor te profiteren van ons heerlijke terras. Zonder concrete voorbereiding naar de volgende stop.Lue lisää

• Brieven aan Zuid-Amerika (2/5)

13. tammikuuta 2017, Chile ⋅ 🌙 26 °C

Beste Zuid-Amerika,

Gelieve ons bioritme niet zo hard in de war te brengen. Het mag echt wel donker blijven na tien uur 's avonds en voor vijf uur 's morgens. Een andere optie is een dag met dertig uur. Vooral 's morgens vroeg komen we tijd tekort.

Als je niet weet wat voor weer het gaat worden, hebben we liever niet dat je zegt dat het waarschijnlijk goed weer wordt. Als je weet dat het slecht weer gaat worden, hebben we liever niet dat je zegt dat je niet weet wat voor weer het gaat worden. En als het buiten koud is hoeft de verwarming binnen ook niet op dertig graden.

We hebben graag stempels als aandenken in ons paspoort, maar de manier waarop je grenzen nu getrokken zijn is wel een beetje overdreven. Doe er ons voortaan ook aan denken dat we sigaretten kopen aan de juiste (dus goedkope) kant van de grens. En dat we er te veel meenemen als we een aantal dagen de bewoonde wereld verlaten. Kan je bovendien ook op letten dat de Israeli's geen nationale parken meer in brand steken? Dan kunnen we er terug rustig, verantwoord en legaal sigaretten roken.

Leg ondertussen aan je chauffeurs ook eens uit wat nu juist de functie is van een zebrapad.

We begrijpen dat er verschillende busmaatschappijen zijn. Het zou wel handig zijn als er iemand een overzicht heeft dat up-to-date is, bijvoorbeeld de toeristische dienst. Dan hoeven we niet alle kantoren in de stad af te lopen. Als dat niet kan, dan zouden we het appreciëren als de busmaatschappij zelf weet hoe laat hun eigen bus vertrekt.

Graag ook bussen die vertrekken op een menselijk uur.

Het zou ook makkelijker zijn als je de mayonaise niet per centiliter verpakt, of toch dat de verpakking ook opengaat zonder zakmes. Servietten maak je best van papier, niet van plastic.

Er bestaan overigens nog andere voedingsstoffen dan suiker en vet die ook lekker zijn. Gelieve ook ons fruit niet af te pakken aan de grens. Een appelsien kan echt geen kwaad voor het biologisch evenwicht. Wees dan eerder wat bezorgder om wat er uit ons darmstelsel komt.

Aardappelen tellen trouwens niet mee als groente.

Karaoke is ook leuk als je de buren niet wakker houdt. Gelieve ook de Amerikaanse toeristen te voorzien van een volumeknop. En indien de bietensapdrinkende, stenenstapelende medemens op de ukelele wilt spelen, dan kan die ook eerst zijn instrument stemmen.

Hasta luego,
    Tine en Toon.
    Lue lisää

• Calama (CHI)

14. tammikuuta 2017, Chile ⋅ ☀️ 20 °C

Eerste stappen in de woestijn. Vooral het isolement valt op. Hekken, poorten, tralies, muren, prikkeldraad, waakhonden. Blijkbaar is er hier iets waar je heel bang voor moet zijn. Ook de camping gaat op slot, zonder waarschuwing. Klimmen over het hek dan maar, ook geen sinecure. Zondag, dus een passerende goederentrein is het spannendste wat hier te beleven valt. De lokale buschauffeur rijdt ons door elke wijk, tot aan het einde van de wereld.Lue lisää