Närgångna möten med håriga vänner- del 1
October 4, 2016 in Madagascar
Klockan 05.30 väcks jag av höga och väldigt speciella djurläten. Nyfikenheten tog överhanden över tröttheten och jag kravlade mig upp ur sängen, öppnade dörren och kikade ut. Det var redan ljust ute och en av de anställda på hotellet kom gåendes utanför vår bungalow. Jag frågade vad det var som lät och han svarade glatt "Indri" och fortsatte sin promenad. Indri är den största av alla lemurarter och lever endast på Madagaskar. Som vår guide skulle berätta under vår guidade tur några timmar senare, dör Indri i fångenskap. Fri som en fågel är endast gott nog för Madagaskars stolthet.
Pigg väckte jag Uffe och berättade om ljuden. Vi låg och drog oss en kvart innan det var dags för frukost och den guidade morgonturen i djungeln. Efter gårdagens besvikelse hoppades vi på att få gå djupt in i Andasibes regnskog - inte bara titta in i skogen från den asfalterade vägen.
Vi mötte vår chaufför Besson utanför bilen klockan 07.30. Vi körde i ca 20 minuter in i djungeln och kom fram till ett kvinnokooperativ som vår guide arbetade för. Där fanns en liten butik med handarbete som byns kvinnor hade tillverkat. Vi bestämde oss för att starta guidningen och titta i butiken när vi var färdiga. I förebyggande syfte inför den tre timmars långa promenaden fick jag låna toaletten. Som vi även tidigare märkt är toaletterna här allt annat än fräscha. Antingen är det ett hål i marken som erbjuds eller en toalett med avsaknad sittring. Dagen till ära upptäckte jag det sistnämnda och som extra krydda saknades toalettpapper och toalettdörren gick inte att stänga. Jag bestämde mig för att chansa och i så fall gå i skogen bland alla djuren.
Efter bara någon minuts vandring stannar guiden och frågar om vi ser kameleonten. Vi tittar oss noggrant omkring och hittar ett löv som sticker ut från de andra. Vi hade aldrig lagt märke till den lilla krabaten om inte guiden hade uppmärksammat oss - snacka om skickligt kamouflage!
Vi fick under promenaden se en annan kameleont som låg platt på en trädgren. Färgen och mönstren var exakt samma som trädgrenen. Otroligt häftigt att se.
Vi fick lära oss om diverse växter som lokalbefolkningen använder sig av i det dagliga livet. Vissa blad används för att bygga tak och andra för medicinska syften. Vi fick se många olika typer av vilda orkidéer och andra vackra blommor. En blå vacker fågel susade fram bland träden och guiden berättade att fågeln är kameleontens största fiende. Snacka om att den måste ha bra syn för att hitta sina byten.
En kvarts promenad in i djungeln hörde vi grenar som prasslade. Vi smög oss närmare för att upptäcka ett gäng bruna lemurer som skuttade fram bland träden. I motsats till Indri är de bruna lemurerna polygama och lever i flock med upp till tolv flockmedlemmar. Efter att ha beskådat detta skådespeleri på avstånd en lång stund fortsatte vi. Både Uffe och jag njöt tillfullo av att vandra i Madagaskars djungel. Efter en stund hörde vi samma läten som väckt oss. Vi började närma oss en flock Indrilemurer.
Vilken lycka att äntligen få se de spektakulära djuren ätandes uppe i trädkronorna. Vi hittade det perfekta stället att stå på för att se hela flocken. Guiden började härma deras läten för att försöka få ner dem på marken. Skrikandes försökte hon om och om igen. Lemurerna var i upptagna med att äta frukost och struntade totalt i henne. När hon väl tystnade jublade både våra och lemurernas öron. När våra nackar var ordentligt ömma efter att ha tittat upp mot trädkronorna en lång stund fortsatte vi.
I en liten skogsglänta såg vi en brun lemur med en liten bebis fastklamrad på ryggen. Förvånade såg vi hur hon klättrade ner från trädet mot oss. Vi höll andan när hon hoppade ner på marken och satte sig tillrätta på en stock, endast en meter från oss. Vilken känsla att få komma så nära en vild lemur. När hon tröttnat på våra kamerablixtar hoppade hon upp i trädet igen till sina flockmedlemmar. Vi fortsatte vidare och träffade på en orm som ringlade sig fram på stigen. Ormarna på Madagaskar är lyckligtvis ofarliga, eller de har i alla fall inget gift i sig. Vi lyckades ta några häftiga bilder på den unga ormen. Fler kameleonter korsade vår väg, bland annat en röd/orange hona och en stor grön hanne.
Lyckliga över allt vi fått uppleva tackade vi guiden efter den 3.5 h långa vandringen. Vi besökte butiken och kom ut med en handgjord lemur som traktens kvinnor tillverkat. En fin maskort som får föja med oss hem och påminna oss om vårt äventyr i Andasibe.Read more