The most amazing cheetah sighting, EVER!
17. lokakuuta 2016, Etelä-Afrikka ⋅ 19 °C
Som ni har förstått vid det här laget har vår safariupplevelse varit helt fantastisk ute i buschen. Denna morgon vaknade vi med en ny vän utanför tältet när vi stack ut våra huvuden. En helt orädd springbock står och betar bara 2 meter ifrån oss helt ostört. Behöver knappt nämnas mer utan det kommer filmklipp med alla afrikanska vilda djur vi skådat inom kort på sociala medier. Tack till alla som bidragit till vistelsen som bröllopsgåva, Ingrid, Georg, Isak, Emelie, Martin, Elin, Jan & Britt!
Morgonen bjöd på den sista 4 timmars "Game Drive:en" i Amakala reservatet tillsammans med Craig. Det mest spektakulära för morgonen var gepard-skådningen som vi lyckades betrakta denna tidiga, svala, rent av svinkalla morgon. 5 stycken geparder låg och chillade efter en jakt och måltid i form av ett vårtsvin. Bara att se 5 stycken geparder med maximal visuell tillgång är enormt sällsynt då de är solitära kattdjur och lever utan flock till skillnad från lejon. I det här fallet var det 4st bröder som endast var 2 år gamla och snart mogna att dra på var sitt håll, men ännu bildade de en koalisson. Den femte gepardhanen var deras far som de fortfarande lär sig hur de som rovdjur ska överleva i det vilda där lagen om "survival of the fitest" tydligt efterlevs.
Under tiden vi beundrar de slanka muskelpaken som är savannens snabbaste så smyger det fram en schakal för att försöka roffa till sig en bit av resterna från gepardernas måltid. Samtidigt som schakalen lyfter upp vårtsvinets huvud, som i stort sett är det enda som återstår av grisen så ilsknar koallisionen till och sätter blixtsnabb fart efter den stackars schakalen. Med kamerorna i högsta hugg fick vi bevittna de 5 gepardernas jakt på schakalen som pep iväg med svansen mellan bena snabbt som attan. Vår ranger Craig kunde inte hålla sig och utbrast flera glada tillrop "WOW! Awesome! This is amazing! Best cheeta sighting, EVER!". Vi kunde inte annat än att hålla med honom även om vi inte hade 5 års erfarenhet från de flera viltreservaten. Men det var trots allt tredje gången på lika många dagar som vi lyckats se de fantastiska spottade kattdjuren. Som ni förstår tog denna dagen priset.
Efter morgonens äventyr väntade vår transfer vid campet för att ta oss tillbaka till elektricitet och civilisationen i Port Elizabeth. Det var nu många timmar för oss att slå ihjäl innan vårt flyg till Kapstaden skulle avgå kl 20.30. Vi vandrade runt i lugn och ro på flygplatsen med vår fulla packning och spånade på bästa sätt att spendera dagen. Vi frågade runt om var vi kunde förvara våra stora ryggsäckar fram tills vi kom tillbaka och kunde checka in dem på flyget. Efter en stund fick vi lämnat dem hos en snäll man på en resebyrå som lovade att vakta dem tills vi kom tillbaka. Vi satte nu kurs mot skyltarna som stavade "Public transport". Vi ville inte spendera massa ytterligare rand på taxi när vi redan betalt transfern till flygplatsen. Så vi tänkte att vi kunde komma undan lite billigare med kollektivtrafik. Efter att väntat en stund vid busshållplatsen utan att det kommit någon buss så började vi vandra så sakta mot skyltarna som pekade mot City Center. Vi tänkte att det kommer finnas hållplatser längs vägen och vi hade gott om tid på oss.
Efter en stunds promenad ser vi en man som hänger ut från fönstret på en vit minibuss och ropar något efter oss. Vi uppfattar inte vad han säger men nickar då det tydligt var riktat mot oss som var de enda på trottoaren. Bussen stannar till och de öppnar skjutdörren för oss att hoppa in. Jahopp, tänkte vi och klev på. "Where to" frågade mannen som skötte ropandet och dörröppnandet på bussen, "City Center" svarar vi men han bara glodde på frågande på oss. Vi satte oss på de välanvända sätena tillsammans med trevliga sydafrikaner och åkte med utan att vet var vi skulle landa. Vi ville ju bara hitta en bra restaurang att äta lunch på. På bussen hjälptes alla åt, bakifrån skickade alla 10 Rand framåt till chauffören för resan. Vilket var ett överkomligt pris tyckte vi efter de dyra taxiresorna.
En kort stund senare stannade minibussen till på ett resecentrum där hundratals andra liknande vita minibussar stod samlade. Samtliga medresenärer hoppar nu av och vi är ensamma kvar på bussen. Chauffören frågar oss vart vi ska och vi ser oss omkring och svarar frågande "a restaurant". Vi inser nu att City Center inte är en plats för turister, det är slumområde med mycket drogrelaterad brottslighet, rentav motsatsen till var man bör befinna sig. Chauffören tillsammans med en tjej som märkbart ville hjälpa oss från denna station så snart som möjligt hänvisade oss till en annan buss som gick till Summerstrand. De bad oss också att ringa ett telefonnummer till en JJ som skulle komma och hämta oss vid Summerstrand och köra oss till flygplatsen när vi var klara eftersom vi berättade att vårt flyg gick kl 20.30 på kvällen. När vi sitter på nästa fullproppade buss mot Summerstrand ser vi ett narkotikarelaterat gripande av polisen efter en kort jakt precis utanför vårt fönster.
Framme vid stranden och en helt annan del av staden. Här var det fina restauranger och hotellkomplex med påtaglig inspiration från Amerika. Här spenderade vi en härlig dag med mat, vacker utsikt och även lite presentshopping till några där hemma. När det var dags att bege oss mot flygplatsen igen så tänkte vi att vi tar det säkra före det osäkra och tar taxi tillbaka istället för att åka kollektivtrafik via centrum igen. Men skulle vi ringa JJ eller hitta en ny. Efter lite övervägande ansåg vi att de hjälpsamma människorna förmodligen ville värna om oss och vi vet ju att inte alla taxibolag är säkra här i Sydafrika så vi kontaktade JJ. Han kom på pricken på utsatt tid och körde oss för 100 rand till flygplatsen. Kan ha varit den trevligaste sydafrikanen vi träffat än, så genuint vänlig utan att vara jobbig.
Nu var det en kort flygresa till Kapstaden och sista anhalten för vår smekmånad och rundresa. Framme hämtade vi ut vår Chevrolet Spark Lite efter en del väntande. Den absolut billigaste modellen men passade oss prima. Eftersom klockan nu var 23 så övernattade vi på flygplatsshotellet i anknytning för att slippa köra på natten. Stort tack till Simon och Angelica för bidraget i bröllopsgåva till vår flygresa till Kapstaden.Lue lisää