• Hutsadin Elephant Foundation

November 11, 2013 in Thailand ⋅ ☁️ 30 °C

Igår började resan mot huvudstaden med vår orangea Nissan Micra. Det var lite läskigt och ovant att köra i vänstertrafik för första gången i mitt liv. Men jag tänkte, klarar brevbärarna av det så kan väl jag ;-)

Vi beslutade oss för att sätta delmålet på roadtripen till Hua Hin. Båda kom att tänka på att vi inte gjort någon elefant trekking än i Thailand, något som vi ville testa på. Vi sökte runt för att hitta bästa stället för att kunna göra detta. Vi stötte på Hutsadin Elephant Foundation på Tripadvisor som hade fått toppbetyg av tidigare besökare.

Det var inget vanligt turistmål där de bara försökte mjölka så mycket cash som möjligt på elefanterna. Hutsadin Elephant Foundation är ett hjälpcenter för misskötta, övergivna och gamla elefanter som inte orkar arbeta längre. Precis det stället vi ville besöka.

Det gick inte att hitta adressen via google maps så vi frågade receptionisten på vårt hotell om vägbeskrivning. Hon sa sig veta var det låg och försökte visa på en karta hur vi skulle köra, tydligen skulle vi ta oss till väg 56 och sedan skulle det vara skyltat hela vägen... vi ställde in gpsen på iPhonen till väg 56 i Hua Hin, det visade sig vara en liten smal återvändsgata :(

Jaha tänkte vi, bara att fråga vidare om rätta vägen. Det vara lättare sagt än gjort. Inte många som talade engelska och de som försökte talade mer "thai-lish". "Första korsningen till höger", "upp över berget", "vid budisttemplet", "ner för berget" vår några av anvisningarna vi fick.
    Tillslut blev vi överlyckliga när vi såg skyltar som pekade mot Elephant Village. Dit måste det ju vara så vi följde skyltarna. När vi kom fram såg vi elefanter promenerandes med turister på ryggen och personal var snabbt framme och frågade om vi ville åka på en elefant. Vi hade kommit till fel ställe, Elephant Village visade sig vara just en sån turistfälla vi ville undvika. Som tur var kunde de beskriva vägen till Hutsadin och vi hoppade in i bilen igen.

En kort stund senare var vi framme, på rätt ställe denna gången. En brittisk volontär som hade jobbat där i 6år mötte upp oss för att visa oss runt och berätta om jobbet de utför där. Det var enastående och hemskt på samma gång att få höra alla bakgrundshistorier om elefanterna som de tog hand om. Hon var verkligen trevlig och pratglad. Vilket obetalbart jobb organisationen gör för dessa magnifika elefanter för att de ska få en bättre tillvaro än de haft hos sina förra ägare.

Vi gick runt i timmar och matade, gosade och pratade med elefanterna som var mellan 5 - 90år.
    Vi donerade även en slant till hemmet så fick vi en rundtur på en av elefanterna tillsammans med dess skötare i det fina området de rastades i.

När vi matat elefanterna med bananer, ananas och apelsiner tills de inte orkade mer (haha som det skulle kunna hända) begav vi oss hemåt för att äta lunch följt av en välbehövlig middagslur.

När vi vaknade pigga och utvilade bytte vi om till badkläder och gick ner till havet för att bada. Det blev förmodligen sista doppet i havet för denna resan. Det var underbart ljummet i vattnet som vanligt fast något grumligt. Det beror förmodligen på orkanen som drabbade Hua Hin nu i fredags innan vi kom. Tydligen ett riktigt oväder som vi är glada vi slapp.

På kvällen gav vi oss ut för att äta gott. Det blev en spansk tappas restaurang. Vi beställde in 8 olika rätter med mat och sangria. Det var mer än vi kunde trycka i oss och allt var så fantastiskt gott. Vi rankar det till topp 3 bästa matställena vi besökt på vår snart 4 veckor långa resa.
    Vi satt ute i den mysiga trädgården där det senare kom ett äldre svenskt par och satte sig vid bordet bredvid oss. Visade sig att de hade hus utanför Hua Hin sedan 8år och de var stammisar på restaurangen. Väldigt trevligt par från Gävle vi pratade länge med.

Imorgon bär det av till Bangkok, hoppas vi överlever trafiken :-S

Take care everybody! :-)