• Tajuplna stezka okolim Cusca

4 april 2016, Peru ⋅ ⛅ 12 °C

Dnesni den byl naplneny az po okraj prijemnym mirem, klidem a zazitky. Nemuseli jsme nic zarizovat, nikam balit a vsechno tak nejak sedelo.

Prochazeli jsme se na vlastni pest nadhernou prirodou, inckymi rozvalinami na turistickych mistech i objevovali vlastni, ukryte v udolickach s ovcemi a mezi malymi skalami.

Vyrazili jsme v 10 po snidani, kterou jsme si vylepsili o ovesnou kasi jeste z CR. (Mel jsem jich vzit vic!) Po vcerejsich zkusenostech jsme vzali muj mensi batoh a naplnili ho bundami a ovocno-tycinkovou svacinou. Mango, banany, a nove objevene tycinky z maca a kiwichi, takove ty "polystyrenove" nadychane. Jsou to proteiny a energie.

Taxi nas odvezl par ulic za 3 sol na odjezdove misto combis smer Pisco, odkud jsme po kratke domluve jednim temer ihned odjeli do Tambomachay. Odtud jsme meli v planu jit pesky nazpet do Cusca asi 6 km prochazkou okolo nekolika ruin.

Po asi pulhodinove ceste nas busik za 2 sol vylozil u brany do Tambomachay. Jsou to ZREJME byvale lazne pro panovnika - Inku - a jeho nejblizsi. Rozlohou mensi ruiny s tekouci vodou, umistene v roztomilem udolicku. I zde plati Boleto turistico, takze nam stipaji obrazek Tamba a jdem. Aaa, tady maji dokonce cedulu s popisem mista a zachody!! Dobre voni. V ohromnem Saqsaywamanu nebylo nic z toho.

Svacinka, vychutnavani klidu, presun 200 m pres silnici k dalsim ruinam: Puca pucara. Jmeno znamena Ruda pevnost a stavala v ni jednat stala osadka chranici dulezitou cestu pres Andy, druhak Inkuv doprovod kdyz se banil v lazni. Pevnost je celkem velka, klasicky incky z kamenu, vapenec, bylo co fotit. Erozi vapence vznika takovy cerveny povlak na povrchu, a pri usvitu pry stavba cervene zari. I zde meli ceduli, ale bez wc.

Docela jsme kroutili hlavou nad tim, ze peruanci vesele prekracovali ohrazeni se zakazem vstupu, zatimco nas nejaka holka upozornila ze "se to nesmi" kdyz jsme se chteli posadit na zcela pristupny kamen kvuli fotce. Take odpadky jsme videli vyhazovat mistni, a ne turisty.

Z Puca pucara jsme prosli po silnici delsi vesnickou, naprosto puvodni a skvele domorodou. Na strechach mel kazdy dum sosky dvou bycku a mezi nimi krizek. Odbocka za silnici doleva a jsme z ruchu a hluku pryc.

Nadherne, malebne udoli, ptaci, kone, ovce. Pocasi stridave slunce - vedro, zatazeno s vetrem - na mikinu. Mangovou svacinku davame na vrsku s balvany, pod nami kluci zenou stado ovci vzhuru vedlejsim udolickem. Vsimame si kamenne incke zdi a par teras pod nami. Sledujeme pohledem... A objevujeme mensi ruiny pod skalou asi 300 m od nas! Indiana Jones hadr.

Ruiny naznacovaly nejakou mensi usedlost s terasami na pestovani plodin, dva tri domky a snad sklad/spizirnu. Stravili jsme tu asi hodinu aktivnim odpocinkem s acrojogoua je to bomba. Behem cviceni dorazili oba chlapci i s padesatkou ovci, jehnatek a dvema psy. Ovce becely, kluci koukali, pes se taky prisel zblizka podivat. Vsechno mame natocene :). Podle toho mladsiho kluciny to bylo "bueno".

Stezkou jsme pokracovali k ruinam Teplo de la Luna, dle mapy v aplikaci Maps.me (vynikajici offline mapy s hledanim a navigaci, nemuzu si je dost vynachvalit!) krizovatka tras. Kazdy metr je fotogenicky. Na skalach jsou temer vsude zaseky, vyrezy, vyklenky. Pod skalami se skryvaji vytesane komnaty. Z balvanu rostou kolonie zlutych kvitku a majestatni kaktusy. U malych mokradu vedle potucku se prochazi kacer s kacenou a pohorsene kvakaji ze si je fotime.

Templo de la Luna je skalnaty kopecek a pravdepodobne i prilehla prostranstvi s balvany a skalkami. Pod kopcem jsou ruiny asi o 20 mistnostech. A na ruznych stranach okolo, na vetsich ci mensich travnatych placcich, hraji deti i dospeli fotbal, fotbal, volejbal a pinkanou. Je proste nedele, a cuzcane maj dost casu... Cely tento kout, jenz jsme dosud prosli videli a poznali, je nadherne mirumilovny a vyzaruje krasnou uhlazenou energii.

Hodne majitelu venci sve psiky a nam se styska po Limusce. Dost tu fouka a mame okolo 4., coz uz je cas "pripozdiva se". V sest tu pada tma, navic nam dochazi voda a pred sebou mame jeste jedny ruiny.

Po kilacku starobylou andskou cestou jsme odbocili do vskutku ruralni vesnicky. Prisel nas pozdravit a lisat se jeden z desitky psu, kteri se tu tak povaluji a vyspavaji vsude mozne na ulici. Ostatne, jako zatim vsude v Peru. Pani sedici na chodniku hrajici si se dvema mrnaty nas s usmevem zdravi "Buenas amigos". Proste idyla.

Na posledni staci hned za touto vesnickou, a uz nad Cuscem co by kamenem dohodil, jsou ruiny Qenqo. A asi 8 busu turistu. Jdeme si sednout na travu a pozrit posledni zasoby, nez se prostor vycisti. Zatim si na internetu hledame podrobnosti z historie mista. A jako vzdy: nikdo presne nevi, soudi se, teorie jsou. Spanele behem conquisty znicili vse co nasli, a zvlaste chramy a modly vseho druhu. Tedy Quenqo mozna slouzilo jako chram, kde se poradaly nabozenske ceremonie a obrady pro urozene, praktikovaly se krvave obeti a v kobkach pod skalou se nejspis balzamovalo a mumifikovalo. V nastavajicim soumraku si prochazime i nedaleky mensi kopecek Qenqo chico a supky do mesta.

Pesky je to do maseho hostelu asi pulhodina, ale s obdivovanim uzkych dlazdenych historickych ulicek, krasne nasvicenych, nam to zabralo par hodin :). Vcetne vecere v Shaman raw vegan restaurant!! Jooo!! Vyborne jsme se najedli bezvadneho jidla, napili cerstvych koktejlu a odpocali po celodennim treku. 65 soles za dve jidla polevku a dva koktejly. Pro srovnani: v Mc Donaldu dostanete burger za 17, coz je cena hlavniho jidla v Shaman.

Vic takovych dni.

Pro ty pilule na prujem jsme se stavili. A taky pro sprej do nosu s morskou soli Zuzce. Vesli jsme do jedne z tisicu (nekecam) lekaren v Cuscu. Maji jich ve mestech faaakt moc. A za jedni 10pilulkove baleni antiprujmu a lahvicku spreje si uctovali 154 soles!! To je pres 1000 Kc. Kdyz uz jsme moc kroutili hlavou, prinesl nam pan lekarnik mensi lahvicku. Ani 112 sol nebyla cena kt bychom chteli zaplatit. Nakonec jsme skrtli sul a vzali nejaky upe nejmensi prasky na prujem za 12,5 sol. Zajimalo by nas zda vytahl na turisty to nejdrazsi, nebo je to proste normalka? A jak se tedy vsechny ty lekarny uzivi?? Na jedne ulici jich mate treba 4-6!
    Meer informatie