• Vlčoun

• Permulaan perjalanan
    20 Mac 2016

Dálky volají...

20 Mac 2016, Republik Czech ⋅ ☁️ 3 °C

Amazonský prales, hliněné pagody, kamenná města skrytá v horách, incké pevnosti nad majestátnými údolími. Oázy, vyprahlé pouště i bouřící řeky. Vysokohorské průsmyky, jezera, i nejhlubší obydlený kaňon světa.

Peruánská pohostinnost, rozmanitost, úsměvy i bída. Andské píšťaly a šamanské bubny. Batoh, busy, lodě, hostely.

Dobrodružství. Acroyoga. Foťák.

A my.

• 4 letiste za 1 den

21 Mac 2016, Peru ⋅ 🌙 23 °C

Praha, Amsterdam, Panama, Lima

Po 1,5 h spanku a 22 h letu a prestupu jsme tu! Svetelka Limy cekaji venku, az projdeme celnici a imigracio.

Zazitky mame zatim klasicke letistni. Nejvice nas zaujala Panama svymi lodemi a mrakodrapy, topicimi se v 34C dusnu.Baca lagi

• Lima - prvni dojmy

23 Mac 2016, Peru ⋅ ⛅ 21 °C

Noční jízda z letiště připomínala dopravní špičku v Praze. Kdo troubí, jede. Klaksony se používají i místo blinkrů a křižování pruhů ubezpecuje, ze čáry jsou na malované spis jako na okrasu.

Lima smrdí. Smrdí jako oceán, ryba, zpocené dlouho nemyté podpaží a nohy, jako naftové spaliny a prach.

Lima překvapila vedrem. Čekali jsme 20 či 21 stupnu, ale tropickou noc 26 rozhodne ne. V maličkém pokoji se ihned rosime. Sprcha to po celodenním letu jistí, nicméně relax to není - stridava studena s varici nas udrzuje ve strehu.

Noc je jen jako cvaknuti oci a ranni 30st vedro je tu. Ty kratasy by se hodily... No odpocivejte v pokoji! (v mojem, ve skrini). Snidane kontinentalni, vejce houska mistni dzus a ovoce granadino, co vypada jako granatove jablko. Moc toho nebylo, pro vegetariana uz vubec.

Po snidani a prebaleni batohu na vyletni se vydavame na nakup lehkych bot, opal kremu, simkarty a vody za roh do mistniho supermarketu. V planu potom mame odjezd mistnim busem do historickeho centra, kde se chceme pocourat kolem nejvyznamnejsich pamatek a cestou zpatky na jih do hostelu projit i tri nejvetsi parky Limy.

K te simkarte - jednak se bude hodit internet v mobilu, druhak byt k zastizeni na vlastnim cisle. Tmobile ma totiz Jizni Ameriku v zone 4, kterou zrejme dostanete jen na pozadani nebo na zalohu. Tady jsme pripravu podcenili. Diky tomu najednou nemame pristup k volnemu presouvani penez v bance, placeni po internetu napr. letenek. Komplikace, a zbytecna. Skoda.

Supermarket retezce Plaza Vea je uplne bezny, dobre zasobeny typ "Kaufland". Boty moji velikosti 43 nemaji, peruanci jsou asi ponejvice malinky. Simku take nedostaneme, protoze jakozto cizincum nam ji mohou operatori vydat pouze v siti svych prodejen, a ve Vea je jenom takovy pultik s jednou mladou pani. Takze simka a boty zustavaji jako restik do mesta.

Bus naseho doporuceneho cisla 301 delsi dobu neprijizdi, takze nastupujeme do asi ctvrte 302 a ridic nam na lamanou otazku prikyvuje ze jede do "centro historico". Behem jizdy se bus plni az po okraj, a druhymi dvermi z nej zase lidicky vypadavaji. Mistni reknou vzdy: "Permisi!" a protlacuji se ulickou dozadu k vystupu. Bohuzel do cile nedorazime, neb po hodinovem propletani se zacpou a klickovanim pruhy se otre o nejaky osobacek vpredu a musi zajet do vedlejsi a skoncit.

Vydavame se tedy pesky s tim, ze jen otocime trasu a nejprve si pres parky dojdeme na hostoricke namesti. Ehm. Diky chybe v navigaci tahnu sebevedome Zuzku na upe opacnou stranu. Dochazi nam to po asi dvou km chuze a navratu na puvodni pozici trojuhelnikovym obchvatem.

Parkem pokracujeme po spravne trase, az k velkemu nakupnimu centru. Zde dokupujeme vodu, boty, simkartu (coz by vydalo na samostatny clanek, ale slo veskrze o vtipny a mily zazitek... Jen prilis dlouhy). Jdeme si odpocinout s nanukem zpet do parku, ale za chvili nas zveda pracovnik mestskych sluzeb "senor! Aqua aqua!" Az z gesta jeho kolegy chapeme, ze nam nenabizi vodu ke koupi ale ze tu budou zalevat travnik. V tom vedru by ani nevadilo, kdyby nas trochu zavlazili. Dvakrat nas oslovuji studentici, kteri dnes pachaji projekt typu "Povidej si s cizincem, ptej se ho na Peru a natoc se u toho na mobil". Je to mile a vtipne, tak vesele odpovidame a bavime se. Oni napul anglicky, my na procento a pul spanelsky.

Pres dalsi dve namesti a kdysi slavnou ulici Jiron de la Union dorazime do historickeho centra, kde opravdu je na co se divat. Prazak co videl Francii se sice nerozplyne, ale kolonialni styl s maurskymi balkony ma neco do sebe. Na namesti Plaza de armas, hlavni atrakci, mijime palace a katedralu de Lima. Pred prezidentskym sidlem stoji straze a dnes i silne ozbrojeni policiste. Jedno z nej lakadel, kostel San Pedro, je bohuzel z neznamych duvodu zavreny - stejne jako park de la Muralla s hradbami. Ech.

Odpocivame tedy vsede na retezu kol kasny pred klasterem San Francisco, dopijime svou posledni vodu a vydavame se peso po velmi frekventovane ulici Abancay. Mame asi hodinu a pul, nez v parku Magic water zacne nocni predstaveni. Neco jako zpivajici fontana, jen tady je jich asi 15, jsou ruzneho tvaru i velikosti a do nekterych se muze lozit, nechat se zmacet nebo vyfotit treba v siti vodnich proudu.

Abancay v odpoledni spicce je to prave orechove pro cestovatele, chtejiciho se seznamit s mistnim koloritem. Stankari, poulicni prodavaci klepoukovovym drobnym na sve bedynky ci krabice se zbozim, aby tak prilakali pozornost kolemjdoucich. Za jizdy se vyklanejici nahaneci z mikrobusu vyvolavaji cilove nazvy, taxikari vylezajici na cervene z aut a prekrikujici se s nabidkami. Vune jidel smazenych varenych syrovych se misi s vyfukovymi plyny, prachem velkomesta a prekryva leskle vylohy lepsich obchodu i zaspinene podlahy tech obycejnych, zhusta jen jakoby oblozenych prujezdu.

Lide na ulici jsou ale celkem ukazneni, nikdo se moc nepropleta ani neklickuje ani nepredbiha. Rychle se prizpusobujeme tempu, ze ktereho vypadavame jen kdyz chceme fotit. Jsme uz celkem dost unaveni a hladovi, utrmaceni z vedra. Jako vzpruhu si davame cosi, co vypada jako smazeny krouh testa velky na dlan - a ono je to sladke a medove! Navic cerstve usmazene a 4 ks jen za 2 sol. Myslim ze se to jmenovalo nejak jako Pesticidos, ale Zuzka se mi smeje ze to urcite ne e. Tak pry Picarones.

O blok dale odpocivame v malem parku a postopate kontrolujeme na offline mape smer. Zaplatpambu za tuhle aplikaci zdarma! Odtud pak uz svinskym krokem neb se nam krati cas.

Je tma, ulice se meni ve sve osvetlene tajemnejsi protejsky, a my jen s nekolikaminutovym zpozdenim platime u pokladny parku 10 sol za osobu... A vstupujeme do nadherne vytvoreneho, udrzovaneho a osvetleneho prostoru. Tohle vazne stoji za navstevu. Stravime v parku magickych fontan magicke dve hodiny, zacvicime si par pozic acroyogy pred velkou kruhovou fontanou (a lide si nas foti).

Pak uz je unava prilis velika - na ulici bereme minibus combis, nahaneci rikame "plaza Vea Miraflores", on "Si si" a uz sedime. Opet kontrolujeme na ipad offline mape nazvy ulic, abych na xkilometrove ceste neprejeli. Ale nahanec je borec, v plnem busiku si nas pamatuje a uz nekolik bloku predem krici dozadu nas nazev zastavky.

Rychly nakup vecere v supermarketu, smejeme se ze tu nas den zacal i konci. A ze prinesl zazitku!

Stripky z cesty po meste:
    - Doprava busy i minibusy Combis je super levna - cesta skrz mesto stoji 1 sol na osobu, coz je 7,20 CZK. (Dale budu Soles psat jako fufeň nebo sol a vy si prepocitate).
    - taxi stoji 2 sol na km a cena do cile se smlouva predem. Taxametry chybi.
    - peruanci se moc nesmeji, za to hodne mluvi do mobilu nebo chatuji na facebooku a whatsapp. Jsou takovi zdrzenlivi, ale velmi mili a ochotni. Dokonce mi prijde, ze se nekteri tak trochu i stydi s nami mluvit. Je mozne ze je to kvuli mistnimu vnimani bilych a belejsich jako vyssi kasty? V pruvodci Lonely planet o tom zminka byla. Zuzka tento pocit nema.
    - anglicky mluvi jen studentici, a to tak asi kazdy treti. Zbytek populace vcetne prodavacu a pracovniku v turistickem ruchu cista nula. Spanelcina nam chybi, ale z drmoleni mistnich usuzujeme ze ani pulrok biflovani by nam nestacil. Vsichni tak nejak predpokladaji ze kdyz uz jste v Jizni Americe, tak spanelsky umite.
    - myfriendy jsme nepotkali a celkove tu v Lime nemame problem s otravovanim nebo prilisnou pozornosti. Bloudili jsme beznymi ulicemi (doslova) a prestoze jsme byli siroko daleko jedini bily a Zuzka jedina blondyna, citili jsme se bezpecne a v pohode. Indonesie v tomhle byla daleko narocnejsi.
    - ulice smrdi moci a jsou takove jakoby upocene a spinave a zaprasene, ale odpadky skoro nevidite. Metaru je hodne a svou praci delaji. Vzpominame si asi tak na jeden papirek na namesti a mozna jednu petflasku v parku...?
    - snad kazdych 100 metru stoji policista/ka. Nekteri v plne zbroji, se samopaly nebo balistickymi stity! Nevime zda se diky tomu mame citit bezpecne, nebo cekat divokou prestrelku gangu. (Druhy den nam José, recepcni z hostelu, rekl ze to byla specialni akce prepadu nejakych narkomafianu).
    - poulicni prodavaci jidla a pochutin vsechno co se da bali do takovych podlouhlych uzkych pytliku, kterym pracovne rikame Pindici. V pindikovi tak mate bonbony orisky nanuky chipsy a podivne pasty ci kremy, coz muze byt rozmixovane jidlo stejne jako sladkost. Nevime. Ale jedi tak na ulici stare zeny i mladi policajti.
    - doprava je silena a zacpovita cely den a nejspis i celou noc. Ridici se hodne mackaji, hodne se tlaci, hodne troubi. Ridic naseho busu se nevahal z okenka hadat a pokrikovat s nejakym ridicem osobaku, ktery zastavil a vylezl az pod jeho okenko. Policiste jsou na par krizovatkach a snazi se rukama a pistalkou ridit dopravu, ale dle vyjadreni Joseho spise jen prekazi :). Je fakt, ze nehodu jsme nevideli, coz je nekdy opravdu s podivem. Predstavte si dvouproudy trychtyr, do nehoz se vlevaji dve ctyrproude!! silnice, navic z kruhace velikosti Vaclavaku. Do toho vedro, troubeni, smrad z vyfuku a poulicni prodavaci propletajici se mezi zacpanymi auty, nabizejici vodu, napoje a zmrzlinu. Nechybi jim v nabidce ale ani autodrzaky, nabijecky ci noviny. Celkove ale jde tak o ctvrtinu silenosti Indoneske.
    - parky jsou v Lime velmi vkusne a prakticky udelane. Na trave ve stinu stromu sedavaji ci lehavaji lide i psi. Kasna nechybi nikde, jen kvetinu jsme nevideli temer zadnou.
    - vecerni Limu bych nazval stejne uspechanou jako denni, navic hezky osvetlenou.
    - reka v Lime je uplne sedohneda, stejne jako vyprahle a puste kopce okolo.
    - V Peru se chystaji volby, takze vsude visi usmevavi panove s cislem v rohu. Hodne to na ulicich zilo letaky a premlouvaky. Dokonce i nas parkrat oslovili a podavali nam prospekt jakehosi budouciho senatora spasitele. Muj anglicky vyklad, ze je mi lito ale nemam volebni pravo v jejich zemi, pochopili :) a ruku vzdy stahli.

• Hlinene pyramidy Pachacamac a Amazonie

24 Mac 2016, Peru ⋅ 🌙 23 °C

Po nocnim zjisteni, ze nedokazeme kvuli limitum a chybejicimu pristupu k sms koupit ze sveho uctu letenky, se vzbouzime v nejistote a rozvazujeme postup.

Bratr Mato nam z Brna pomuze letenky online koupit, takze snidane a ve velmi rychlem tempu se rozhodujeme pro navstevu archeologickeho naleziste Pachacamac taxikem, balime a vyjizdime. Pritom doufame, ze letenky budou a ve vybranem case a za puvodni cenu...

Pribeh jejich porizeni se tahne az do 15:00 tedy tri hodiny pred planovanym odletem, zahrnuje spoustu zprav s Matkem, zoufale pokusy online nakupu, frustraci, 20min hovor s infolinkou spolecnosti, bleskurychly nakup a akcni jizdu po meste do kancelare Peruvian air a stihaci presun na letiste.

Nakonec vse klaplo a my po silenych peripetiich a nekolikerych zmenach odleteli do mesta Iquitos, ukryteho hluboko v amazonskem pralese - jsme tu!!

Obrovsky dik posilame Matovi domu a do Limy Josemu, recepcnimu hostelu. Vozil nas po vsech certech, pomahal vyrizovat, tlumocil a nechtel za to nic navic.

Iquitos je plny motorek a mototaxi. Na letisti se jich k nam hrne spousta. Vime ze 12 km k vybranemu hostelu je za cca 12x2 sol, nabidce za 20$ se tedy smejeme. Je rychle zmenena na 20 sol takze sedame. Mlady ridic ma kosili a snazi se prodat i vylet do dzungle, ale o tom se nechcem hned rozhodovat. Take se rovnou pta zda jedeme za ayahuascou. Neni jediny, zdejsi pomery jsou tedy jasne. Navic rika ze moskyti ve meste nejsou, jen in da dzangle, repellente okej in lodges.

Ubytovavame se spaleni sluncem a unaveni v Camu camu hotelu. Sice za mirne vyssi peniz nez bych cekal, ale nechci uz tahat Zuzku ani sebe nocni masinerii 500tisicoveho mesta.

Sprcha vybaleni dve housky k veceri namazat spaleniny a padame naznak. Klima bezi. Zuzka vypada s opalenymi brylemi a nosem fakt legracne. Asi se budu chechtat i ve spanku...

A ten Pachacamac? Kopec vyprahle kamenite pouste, udoli se zavlahou a dohled na ocean. Na uzemi cca 35 hektaru mesto z hlinenych cihel az 2000 let stare. Udivujici zbytky velkych stupnovitych pyramid s rampami, lidskymi obetmi a prilehlymi palaci a administr budovami. Inkove pristaveli typicky Chram slunce a Chram Cistych panen. Fouka tu, ale vedro je silne a i pod chytre donesenym destnikem se slunce odrazene od pisku zakusuje do pokozky. Zajimalo by nas jak tu tenkrat zili.

Vy zijte blaze nasi mili, a klidne si od nas trochu toho slunce vezmete! My ho asi mame nadbytek :).

• Iquitos - brana Amazonie

24 Mac 2016, Peru ⋅ 🌙 26 °C

Iquitos je ostrovni mesto, v prenesenem i plnem vyznamu slova. Je skutecne postaveno na ostrove, obklopenem rekami Amazonkou a Itayou a jejich pritoky. A take je odriznuto od sveta. Do pulmilionoveho mesta se dostanete jen letecky, nebo po rece lodi. Hlavni obzivou obyvatel je prace pro naftove, drevarske spolecnosti a prace v turistickem ruchu. 75 % zen je v domacnosti a mivaji 5-7 deti.

My jsme sve prvni dopoledne stravili shanenim jineho hotelu, protoze Camu-camu nas zklamal na cele care. Za 120 fufnu za noc pokoj kde nic nefunguje, nelze ho zamknout a rano v 6:37 vas vzbudi personal povykujici na chodbach. Coz vlastne moc nevadi, protoze v 7 uz zacinaji tlouct omitku v prilehlem atriu. Snidane sestavajici ze sklenice dzusu a dvou krajicu toustaku s dzemem nas dorazila.

Jeste jsme ale procetli informace z ayahuaskovych diskuzi a promysleli, jak to chceme pojmout a kolik tomuto zazitku dame casu. Ayahu programy, kdyz to myslite vazne, zacinaji na 7 dnech a jsou za 1500 sol az 2500$ na osobu. Pak tu jsou jednorazovky od ruznych agentur, ale na ty je dle ocekavani spousta varovani.

Sbaleni a vybaveni tremi tipy opoustime hotel v poledne a vydavame se po mistni hlavni tride k jinemu hotelu, pres namesti Plaza de armas (ktere je v kazdem meste Peru nejspis). Neni to daleko, na rohu stoji pekny velky kostel s zrovna v nem pred Velkym patkem probiha nejaka slavnost - zpiva se s tleska, mladi stari zebrak i policajt. Chvili se divame, vychutnavame atmosferu a pak vychazime na chodnik.

A ted to prijde.

Zastavuje u nas jeden z obrovskeho mnozstvi motokar taxikaru, takovy sympos ve strednich letech. Prvni reakce hlavy je "no, gracias" protoze jsme se chteli projit. Jenze misto me odpovida Ten druhy, takova ta Synchronicita nekde za hlavou, a ukazuje mu na mape kam chceme. Prikyvuje, za 1 sol nas sveze a neni to daleko. Sotva ujedeme par metru, pta se lamane co chceme podnikat.
    Jungle trek.
    Vyborne, rodina ma agenturu a je to hned tady!
    Nene, my mame vybrany tip (od Spunta, kde pred rokem byl on), jmenuji se Amazontrips.com.
    Sisi, to jsme my.
    To neni mozne oni maji takovouhle stranku a sidli v jine ulici.
    To jsme my, podivejte!
    A zastavuje hned po par metrech, seskoci k takovemu prujezdu, sahne a ukazuje nam katalog a prospekt se stejnym logem a webovou strankou agentury jakou jsme meli vytipovanou. Zuzka mu moc neveri, hodna holka, ale ja si je pamatuju a citim jak nas nese ten proud. Tak jo :).

Uvnitr jsou velmi mili a maji to dobre zmaknute. Opatrne rikam o zajmu na ayahu a pan majitel jen prikyvuje. Cena 1200 sol za tridenni jungke trek s ubytovanim guidem dopravou holinkami :) jidlem a pitim pro dva. Plus 150 fufnu na osobu za aya obrad. Cenu jsem usmlouval jen o stovku dolu. Vi co prodava a jaka je jeho konkurence. Nemam sanci :). Nabidky na webu ostatnich agentur byly o neco drazsi. Treba dvojnasobne.

Takove seriozni mnozstvi fufni u sebe nemame, zkousim to pouzit jako paku ale chce platbu asoon za aya obrad - pry musi hned poslat cloveka v lodi za samanem, aby za dva dny prisel. Pak me vezme na namesti k bankomatu, cestou mi nabizi ze nas hodi k Animal rescue centru, ze ted uz je na vylety mimo mesto stejne pozde. Bankomat vydava max. 400 sol cili vybiram na xkrat. Pak doplacime zbytek za trek, pak nas opet nas znamy motokar taxikar veze k vybranemu hotelu.

Hotel Marfil del Amazonas je za strjnou cenu 120 sol, ale naprosto luxusni, cisty, udrzovany. Libi se nam tu na prvni pohled. A recepcni mluvi anglicky, coz byva spise vyjimkou.

Z hotelu opet mototaxikem pro sefa a trada pres cele mesto. Sefa vysazujeme na letisti, ale cestou jeste zpovidame o mistnim zivote a lidech. Misty ho moc neslysime pro hluk motorek a vitr, ale nevadi. Jizda pres vsechny ctvrti od te hotelove po tu nejchudsi s chatrcemi z plechu je zazitek.

Animal centre je maly chov ruznych zachranenych zvirat dzungle. Spolupracuji s Dallas world aquariem, provadi skupiny i poradaji poucne skolni vylety. Prohlidka je delana jako chvile kraceni "divokou" prirodou, hlazeni opicek (Zuzka se rozplyva), sovicky ktera pri mazleni rozkosnacky privira oci, a krmeni vodnich savcu mama mama, takove ryby krizene s prasatkem. Od mladeho pruvodce vysokoskolaka Gaspara se dovidame neco o problemech ochrany prirody pred mistnimi obyvateli.

Zpet motokarem, trochu prekvapuje absence hotovosti v penezence - nejsme tu ani tyden a uz jsme utratili 36 tisic!! 9 sezral prelet sem, dalsich skoro 11 zitrejsi vylet.

A uz mame po 4 dnech opravdu hlad, takze na doporuceni z ayahu webu jdeme do restiky Dawn of Amazon - a ta je na zvysene naplavce nad rekou!! Vidime poprve opravdovy destny prales na jejim druhem brehu!! Chvile romantiky dobrodruznych filmu, knizek a dokumentu o prirode... Velmi pekna promenada, pocasi vedrovite ale blahe, temer vsude bez odpadku, a klidecek... Jsme opravdu v Amazonii? Na konci civilizace? Nejak nam to neprijde.

Jidlo je cerstve, uzasne pripravene a barevne. Vybirame Ayahuaskove menu - specialni dieta doporucena par dni pred obradem - de facti veganske jidlo. Cerstvy dzus z ovoce camu-camu a passion fruit bez cukru je kyseleee ale plne vitaminu C. A celkem drahe - dve hlavni jidla a dva dzusy vychazi na 64 sol. Peru vubec neni levna zeme. Co neni drazsi nez v CR, je asoon stejne drahe.

Posedime, vychutnavame atmosferu, ale po pate se zvedame a pres supermarket s pecivem a ovocem se jdeme zkulturnit a vyprat do hotelu.

Zitra nas ceka prvni dobrodruzny den ze tri. Pojedeme po Amazonce, budeme kracet primarni dzungli a plavat s delfiny! Zvirata pry zarucena - opice tarantule papouchove zelvy a vubec :). A v sobotu vecer tedy ayahuasca obrad... Mozna se ozveme az v nedeli, nevime jak je to 100 km v dzungli se signalem! ;)

• Amazonska dzungle

28 Mac 2016, Peru ⋅ ☀️ 21 °C

"Nothing dies here, it will grow" rekl nas domorody pruvodce Raoul.

Vzal si od nas metrovou lianu, z niz jsme pili vodu, a vrazil ji jednim koncem do tlejiciho listi. Pak vysel zpatky na stezku a o kousek dal pozdravil nehybneho pavouka, velkeho jak pest:
    "Hola mister spider, yellow spider, good morning, Pachamama."
    A za zatackou stezky stal velky strom, pod nimz se narodil. Doslova.

Za tri dny v destnem pralese jsme zazili a videli tolik krasneho, neznameho i strasidelneho! Dobrodruzne knizky a filmy nam doslova ozily pred ocima. Plavili jsme se v noci po Amazonce, prochazeli se kolem tarantuli. Na clunu si prosekavali cestu macetou i mavali ruzovym delfinum. Videli a slyseli jsme bezpocet uzasnych druhu ptactva, kajmany, lenochody, jestery, hady, zaby, opicky i hmyzacky a pavouky. Bydleli jsme u domorodych obyvatel ve velmi jednoduche, ale utulne drevene chatce s rakosovou strechou.

A ted jsme uz nekolik hodin zpet ve meste, vsechno smrdi a nam slzi oci. Zuzka tohle zaziva poprve, ja ne - ale tim to nemam o nic snadnejsi...

A co? Ten pocit, kdy odletite na druhy konec sveta, do jednoho z nejodlehlejsiho koutu planety. A tam, 100 km od civilizace, mezi zelenosedymi stromy, v nadherne ale krute prirode, se stanou z uplne neznamych lidi, zijicich neskutecne odlisnym zpusobem, vasi nejlepsi pratele. Nemusite si nic rikat, staci se jen obejmout a videt.

Senor Fredy s laskavym pohledem, co mne drzel za ruku v nejtezsi chvili meho zivota; nas maly osmilety pruvodce Chico, ktereho par hodin pred odjezdem kousl nejvetsi mravenec Amazonie (Bullet ant, neb je to jak kdyz vas streli z pistole, a boli to 24 hodin). Celou dobu se statecne drzel, a plakat zacal az kdyz jsem ho vzal do naruci; ctyrleta Manzanita ("Male jablicko") s ocima jak hnede hrnky, co se rozmluvila az u louceni, kdyz ukazovala Zuzce na stipance a zvatlala Moskytou? Moskytou?; a dalsi, cela jejich rodina... A francouzka Cecille s pritelem Michello, dalsi dva cestovatele do nasi party. Nekoho potkate a proste mate pocit, ze to tak je spravne. A ze se znate uz dlouho. A ze az se znovu uvidite, bude to, jako byste se na tom rakosovem zaprazi nikdy nerozloucili.

"Vamos, mi amigos, buen viaje!" Maval nam Raoul, ktereho 90 obradu ayahuasky zmenilo na ostrov klidu a usmevu. "Pachamama will care you."

Tebe taky, Raoule. Vime to. Skrze nej se na vas totiz diva pysna Amazonie.

Pachamama znamena Matku Zemi.

• Ayahuascovy obrad

28 Mac 2016, Peru ⋅ ⛅ 26 °C

Straslive. Neskutecne. Desive.

Uz to nikdy nechceme zazit znovu.

Bylo to poucne v mnoha smerech a rozhodne potrebne, ale koncim. Dostal jsem lekci od neceho neuveritelne prastareho a nepredstavitelne mocneho, ale presto shovivaveho.

Nebyt skveleho samana a jeho ctyr uzasnych pecujicich a chapavych pomocniku, vcetne Raoula, nevim zda bych se nezblaznil. A Zuzka.

Zuzka byla moji nejdulezitejsi kotvou z tohoto sveta a na tomto svete. Drzel jsem se myslenky, ze se k ni chci a musim vratit. I kdyz pokazde nevypadala jako bytost z masa a krve...

Stravit nejtezsi noc sveho zivota v chatrci v pralese na druhem konci sveta s domorodym samanem: Vycisteno, odzito, odskrtnuto.

Zbyva si to prevypravet, prebrat, pochopit a udelat si uceleny vytah toho, co nam to prineslo.

Treba to, ze jsme oba se Zuzkou meli uplne stejne vize. Pry je to tim, ze jsme na sebe hodne vyladeni.

• Den Dopravniho silenstvi

29 Mac 2016, Peru ⋅ ☀️ 26 °C

Dopoledne let z Iquitosu do Limy, s mezipristanim v Pucallpu, dalsim velkomeste v dzungli. Za zminku zde stoji snad jen fakt ze na letisti v Iquitosu nam jedinym (bilym turistum) neprohledavali na checkinu batohy. Jinak vsem mistnim otevirali tasky i zabalene krabice - a ze jich vezli :)). Nejspis bezpecaci vedeli, ze vime co do letadla patri a nepatri.

V Lime jsme meli asi 9 h do odjezdu nocniho busu smer Huaraz. Dle planu jsme si natocili na letisku vodu (filtrujeme do petek) a vyrazili na minibusy nazyvane combis, aby nas dovezli na busovy terminal. Chteli jsme v klidu s predstihem videt kde je nase nastupiste, vyzvednout rezervovane listky.

Vedro a silenstvi zacp a troubeni nas obklopilo. Shodli jsme se ze Limu jako misto uz fakt nemusime. Probihali jsme mezi zacpanymi auty od combi ke combi, volali "plaza norte terminal bus?" Same vrteni hlavou, az vystoupil takovy hubeny bodry padesatnik a odvedl nas 300 m na jinou krizovatku, nasedl s nami do combi, odvezl nas 30 min k terminalu a sel az na nastupiste. Naprosto prirozene se ptal ostatnich na cestu a odkud to jezdi, u okenka nam delal predskokana :). Zuzka ho podezrivala co za to bude chtit, ale me tak bezelo hlavou, ze je to nas dalsi mistni andel.

Listky jsme vyridili, lamanou anglictinou se rozloucili s andelem co na mobilu poslouchal salzu, koupili mu colu a vydali se nazdarbuh do nejvetsiho provozu na combika. Chteli jsme dojet do Miraflores, kde je hlineny chram Puclana - par ulic od naseho prvniho ubytka zde.

Cesta v odpoledni dopravni spicce byla az tak zajimava, ze 30minutovou cestu jsme jeli asi 1,5 hodiny. Hlineny chram mezitim zavrel a padla tma. Mila prihoda byla, kdyz jsem v buse udelal origami vlcka mirne vzlykajici dvoulete holcicce. Ona i maminka mely ohromnou radost.

Upoceni ulepeni jsme se alespon prosli moc peknymi parky na pobrezi, kde behala a cvicila a vencika psy mistni smetanka. Ctvrti v Lime jsou totiz dost vyrazne odlisne, poznate jaka trida v ni zije.

Na chvili jsme sedli na travnik i my, vytahli vyprane mokre veci (slunce uz jsme nestihli) a zacvicili si acroyogu - teprve potreti v Peru. A stejne jako v dzungli Amazonany, i zdejsi jsme zaujali a byli foceni.

Cas zacal tlacit, proto jsme sice levny bus (za 3 sol) ale v provozu pomaly neriskovali a vzali taxik (50 s).

U terminalu velikosti asi 3x hlavak je nakupni centrum velikosti asi 2x letnany. Nakoupili jsme tu svacinu a snidani do busu, dosli si na rychlou pizzu (jedine vegetarianske jidlo k sehnani) a svinskym krokem vyrazili na nastupiste. V podminkach bylo ze tam mame byt 40 minut predem. Ech.

Zchvaceni a znechuceni slozitosti infrastruktury a papirovani (koupite online jizdenku; jdete k pultu do fronty kde dostanete papir; s papirem k jinemu pultu do fronty kde zaplatite 1,5 sol na osobu za vstup na nastupiste a daji vam mal listecek; listecek date o dva metry dale ve fronte senorite hlidajici turniket, ktera hodi listecek a protoci vam turniket...?!!) jsme dorazili - a bus nikde. Hodina zpozdeni na odjezdu. Okej. Zmatek s umistenim batohu - pry se vejdou nahoru nad sedacky. Nevejdou. Okej. Po nastartovani pustili NAHLAS nejaky film. Bylo 0:08. Nad kazdou dvousedackou pro jistotu dva repraky. Zuzka se rozohnila se slovnikem v ruce. "Ruido!! Vypnout!! Nechceme!!" Pry to nejde. Okej. To bude jizda.

Nastesti to UZ V 1:39 VYPNULI, protoze film skoncil a stewardovi doslo, ze se na to fakt nikdo nekoukal - vsichni zkouseli spat. Dalsi film uz tedy nepustil. Se spolecnosti Linea uz nepojedeme.

Rano v 8 parkujeme v Huarazu, modre nebe a horsky vzduch. Prvni nas tip na ubytovani je asi 20 m od stanoviste busu, vypada jednoduse, prima a obsluha sympaticka. 50 sol za noc je po tech 120 vitana cena. Vybalujeme a pred prvnim aklimatizacnim kratkym trekem si prave davame snidanku a leharko.

Houska mi drobi na displej a Zuzka uz nosem kraji vzduch :).

• Ve stinu Bilych Kordiler

30 Mac 2016, Peru ⋅ ☀️ 17 °C

V osm rano bus dorazil do Huarazu, podhorskeho stotisicoveho mesta, zakladny trekaru a horolezcu.

Ubytovali jsme se hned po 20 metrech v hostelu Schatzi. Zakladni vybaveni, ale horka voda tece a za 50 sol je to zatim nejlevnejsi samostatny pokoj co jsme v Peru nasli.

Planujeme zustat tri dny. Dnes byla aklimatizace, dalsi dva dny chceme uskutecnit vht treky udolim k horskym jezerum s vyhledem na okolni sestitisicovky.

Po skoro probdele noci jsme si od 10 do 1245 dachli a pak hledali mensi vyslap, ktery bychom jeste za svetla stihli. Vyhraly to ruiny Willkahuin na jednom z kopcu nad mestem.

Taxi nas tam vzal za 20 s mensim roztahanym mesteckem, prisernou kamenitou cestou. Samotne misto je jedna triatrova kamenna pyramida bez pruvodce. Zato se da vlezt do osvetleneho vnitrku a prohlednout si uzke chodby a mistnosti s nizkymi stropy. Zit bychom tu nechteli.

Po svacine jsme odehnali roztomile, ale loudici psy a vydali se v ramci aklimatizace na blizky kopec s krizem. Prima osamelou prochazku s peknymi vyhledy a vuni cyprisu a eukalyptu(!!) prerusil dest z hor, takze cestou zpet jsme vytahli destnik.

Jakmile jsme vytahli i sladkou buchtu k odpoledni svace, objevil se combi. Nasedli jsme za 1,5 sol na osobu a nabidli kus buchty postupne vsem asi 6 pasazerum. Nic navic nam sice nezbylo, ale jejich prekvapene a potesene vyrazy staly za to. Vsadime se, ze zadny bily turista jim jeste jidlo nenabidl :)

Zpet v Huarazu menime plan z vecere v restauraci na uprk do hostelu ma wc, neb Zuzce se neudelalo dobre. Zda je to vyskova nemoc nebo chytla bacil, nevime. Jedla i pila to same co ja. Vodu poctive filtrujeme.

Kazdopadne od 6 do 8 spala, pak jsme skocili na nakup na zitrejsi snidani a trek (je to tu zoufale, v celem Peru a tady zatim nejvic - minimalni vyber, zadne pecivo krom toustoveho chleba. Konzervy? Tycinky ci coko? Nic. Ovoce minimum, zeleninu jsme V CELEM MESTE NEVIDELI. Restaurace ani neumi udelat varene brambory ci ryzi se zeleninou. Asi tu jako vegan chcipnu hlady.)

Po nakupu holt na drahou pizzu 34 sol, ale zasytila. Zuzce je cim dal hur - unava, tepava bolest hlavy. V 10 pada rovnou do pelechu, ja zarizuji horkou vodu na caj rano, filtruji vodu, hledam vychozi misto combi busu a pisu tohle.

A trochu si zoufam ze za 5,5 h vstavame a diskoteka nize v ulici je slyset trochu dost nahlas. Latinska Amerika se nezapre.

• 3588 schodu k Laguna Churup

30 Mac 2016, Peru ⋅ ⛅ 16 °C

Budicek pred sedmou zazvonil, abych se stacil obleknout a otevrit recepcnimu, ktery nam vecer slibil donest horkou vodu na caj. Nestalo se tak, sel jsem proto zaklepat a vyresila to jeho sestra a Google translator v iphonu. Tato prihoda predznamenala, jak se odvijel cely den - a vlastne i to, jak se zatim citime tady v Peru (krome zazitku dzungle).

Citime se totiz tak, ze tu kazdy krok dre a nic tu nejde upe hladce a napoprve. Ze musime vynalozit znacne usili i na ty nejmensi veci a zarizovani. Jiste, jazyk je prekazka, ale neni to jen o tom. Peruanci se nam zdaji takovi odtaziti, a do situaci nevnaseji moc zajmu ani selskeho rozumu. Vlastne se ani moc nesmeji a nevidime je se tak jakoby odlehcene bavit.

Kazdopadne, Zuzka se vzbudila uz bez bolesti hlavy a hnacky. Mohli jsme tedy zacit realizovat dnesni plan - VHT trek k jezeru Rojucolta (Rochukolta). Combi nas pry sveze asi 30 km za Huaraz do vesnicky, odkud si muzeme vzit taxi cca 10 km na zacatek Narodniho parku. Zbyvalo by nam asi 8 km velmi lehkeho stoupani k jezeru, s nadhenymi vyhledy na nejvyssi velikany Cordillera Blanca.

Jenze.

- vysoukat se se sbalenym batohem nam trvalo necele 2h
    - Pobihani po meste a shaneni prislusneho odjezdoveho stanoviste combis spolklo dalsich 75 minut. Informace z Lonely planet byla zastarala a informace od mistnich se dost lisily. Zuzku jsem radeji uz i krotil mirnym hlasem, neb z neschopnosti obcanu podat nam pravdivou a relevantni informaci chytla pravy slovensky psotnik ;)
    - Mapa je super, ale kdyz na ni vite KAM a nikoli ODKUD, jste stejne nahrani

Jeden z dotazanych byl beloch, starsi pan a majitel trekove agentury. Vysvetlil nam, ze nase informace jsou prinejmensim neuplne, ze tenhle trek rozhodne nestihame ze bychom museli vyrazit tak v 5 rano... Z cilove stanice. Ze autem se tak daleko stejne nedostaneme a tak. Doporucil nam nasi druhou variantu, trek k jezeru Churupa. Je to sice kratsi, zato vsak strmejsi cesta a jezero lezi MNOHEM vyse, 4450 mnm.

Uz bylo skoro pozde vyrazit, ale chteli jsme to zkusit a projit se co to pujde. Casove pocasove i fyzicky ve vysoke vysce. Vydali jsme se tedy opet na jinou stranu mesta, odkud mely jezdit combis do vychozi vesnicky Pitec.

Samozrejme jsme nepochodili.

Nakonec v rostoucim vedru a zoufalstvi zakrocil Jehova. Tedy jeho svedek. A nekecam. Byl to polak, asi 28 let a mluvil trochu anglicky a vyborne spanelsky. Siril viru na ulici a pomohl nam se zeptat asi dvou panu. Ten druhy se nabidl, ze nas do Pitecu odveze a pocka na nas asi 5 hodin, nez se vratime. Usmlouvali jsme na 60 soles a vyrazili za nim k autu.

Po pul kilometru velice ehm zvlastni casti mesta nas zavedl k otriskanemu minibusu combis :) a v nem jsme hrkave vyrazili prisernou cestou do krpalu za mesto vstric horam. Senor Martin ma nas obdiv a dik, ze se mu vubec na takovou cestu chtelo.

Jeli jsme 80 minut pres rigoly a kameny roztahanymi vesnickami, mijeli osliky ovce slepice prasatka kravky a barevne oblecene mistni zeny ve vysokych andskych kloboucich. Soucasti mistniho kroje je i vlneny barevny satek a dlouhe copy. Satek slouzi k prenaseni veci i deti.

Uz jsme propadali trudomyslnosti z ubihajiciho casu a mnozicich se mracen, kdyz konecne cil! Male travnate parkovisko ve vysce 3840 mnm a vedle siroka cesta do kopce do hor. Dohodli jsme se s Martinem ze skutecne pocka, dali mu zalohu 10 sol a slibili si vzjemne se Zuzkou, ze pujdeme kam a jak to pujde a proste se vyvetrame a cile muzeme a nemusime dosahnout.

Udrzovana cesta ohranicena natrenymi bilymi kameny se zmenila v klasickou horskou, jen bez znaceni. Bylo ale dobre videt kudy je vyslapana. Pocasi nam pralo, vysoka vyska nas brzdila tlukoucim srdcem, kratkym dechem a mirnou motolici. Pauzovali jsme dle potreby, fotili, kochali se bajecnymi vyhledy a porad sli. Minuli jsme vodopad, vybehli par kratouckych zajistenych useku. Az jsme dosli!

Jezero bylo modrosede a zelene, pruzracne a sedel nad nim ledovec a strme skalni steny. Stravili jsme tu necelou hodinku - posvacili jsme, fotili, poklabosili s parem z USA a smocili nohy do puli lytek. Osvezujici! Zahrmeni nam pripomenulo, ze sice mame od mistnich duchu slibene sucho na cestu, ale uz bychom vazne meli jit.

Cesta dolu byla uz naprosto v pohode a rychla. Nez jsme nastoupili do cekajiciho combi, dopadlo na nas jenom par kapek. Za jizdy zpet jsme si mirne chrupli, jak jen se v drkocajicim se minibusu dalo.

Po navratu jsme v Huarazu objevili mistni trzistni ulicku, kde primo na zemi nebo ve vylozenych osatkach nabizeji zeleninu, ovoce, pecivo! Juchuu! Nakoupili jsme na veceri i snidani klasicky vtipne (ja se zeptam na cenu, oni odpovi a my jim nerozumime... Nabidnu v dlani mince a prodejci si neco vezmou a obcas neco vrati) :)

Cestou do hostelu Zuzka neomylne cuchem zaznamenala Pikarentos, ty sladke krouzky co nam zachutnaly v Lime. Davame si dve porce a vydavame se je snist na namesti jak jinak nez Plaza de Armas. Teple jidlo je mnam, na namku pridavame jeste varenou kukurici typu obr seminka. Sedi se nam prijemne, fotime mistni kolorit, rozhodujeme se si na zitra zkusit zaplatit vylet na dalsi trek. Vyhani nas az mraky nacucane destem.

Mizime smerem k hostelu (iphone s GPS a aplikaci Maps.me s offline mapou Peru i vsech mest je k nezaplaceni) a "nahoda nase kroky vede" do jedne trekove agentury. Chlapik za pultem vypada presne jak Inka z filmu, mluvi anglicky a vyzaruje z nej privetive sebevedomi horskeho vudce. Probira s nami vylet, nabizi to co vime ze ma obsahovat a za presnou cenu co to ma pry stat - 35 sol za osobu. Rezervujeme, platime. Mluvi jeste o dvou vyletech co jsou oblibene a ziskava si nas tim, ze nas zve at si klidne prijdem k nemu jen pokecat pro info, pokud bychom se rozhodli ze je chceme absolvovat sami jako dnes Churup.

A pak uz vazne na hostel, je kratce po seste. Takze umyt pripravit veci na celodenni trek, snidani svacu i obed s sebou, budicek na 05:00 a do hajan.

Jee hele, ono je uz 23:39. To leti. Tak dobrou.

PS: oba jsme se shodli, ze Ayahuascu stale citime a tusime nekde v sobe na pozadi - nasich mysli, podvedomi i tela. Porad je s nami. Ten sok a hruza opadavaji, a vynoruje se naopak pokora a vdecnost z poznani, jak moc nam dala, ukazala, a ze nas STALE JESTE UCI.

• Trek k Lago 69

1 April 2016, Peru ⋅ ☀️ 14 °C

Chvili pred sestou ranni nas vyzvedl mikrobusik (meli prijet v 5:30 ale uz se nedivime) a spolu s dalsimi 12 turisty odvezl na sever do srdce narodniho parku Cordillera Blanca. Zaplatili jsme si totiz celodenni trek k nejnavstevovanejsimu vysokohorskemu jezeru Laguna 69, lezicimu ve vysce 4600 mnm. Je to nejvyse, co jsme kdy oba se Zuzkou vysli pesky.

Cesta busem trvala asi 2,5 hodiny a jeji delsi druha cast byla neskutecne rozhrkana a rozkyvana. Zkousel jsem dospat po nocnich peti hodinkach, lec marne.

Mirne osvezeni prinesla snidanova zastavka (byla totiz kosa, to cloveka prejde chut spat). objednali jsme si coca te - ano tusite spravne, caj z listku koky! Zaplatili jsme sice jako prvni ze tri turistickych autobusu, ale byli obslouzeni az jako zhruba 23 z 25 stolu. Dve holky pobihaly po place, mely psane listky s potvrzenim o platbe predem atd., ale nebylo jim to nic platne.

Frustraci z toho jak peruanci umi obsluhovat prohloubila neanglictina naseho guida, ktery nam tak nebyl schopen predat skoro zadne tour info ani zajimavosti. Navic odmitl zastavit busik u fotogenickeho jezera na bezva miste, odkud byl zaber na jezro i nejvyssi peruanskou horu Huascaran. Jeho argument "to je mockrat na internetu, kouknete se tam" nas nikoho nepobavil. Pri objednavani zajezdu slibovana zastavka se na vseobecne nalehani tedy konala az za pul km na ne az tak pritazlivem miste.

Po dalsich 20 minutach drkocani a natrasani konecne stop a vyrazili jsme na stezku. Slunce hralo, vitr studil, vzduch plnil statecne plice a cistil je od smradu a spiny Huarazu. Malinko jsme si na startovni rovince prichvatli a zbavili se asi 50hlaveho pelotonu vskutku ruznorode nepripravenych lidi. Pokud dostali stejne info jako my, pak si meli vzit:
    - pevne boty
    - Dlouhe nohavice
    - Mikinu
    - Nepropo bundu pro pripad deste (ve 4 az 5tisicovych horach, celkem opravneny pozadavek)
    - Dostatek vody
    - Energ vydatne jidlo

Nekteri borci meli jen kratasy, v ruce litrovku vody a v druhe mobil na selfie tyci. To jsme cumeli. Tyhle jsme zvejkli hned zkraje, aby nam ve vyhledu nekazili fotky :)).

Slo se nam celkem fajn, krome guidu a jednoho paru borcu jsme nemeli konkurenci. Lec vyska to byla, proto jsme respektovali navaly toceni hlavy buseni srdce nebo kratky dech. Cesta byla pekna a terenem nenarocna. Pocasi bezvadne, vyhledy uzasne. Vzadu za zelenym udolim se tycil bily Huascaran, po trave se rozbihaly barevne kvitky, balvany a kravky dotvarely obraz.

Pred zaverecnym 300metrovym trhakem jsme si dali dlouhou obedovou pauzu na kamenite louce posete kravinci a fialovymi kvitky, a pokecali s Lidou a Danou. Tyhle dve 24lete dobrodruzkyne cestuji po Peru uz treti mesic, v Jizni Americe chteji zustat alespon rok a najit si eventuelne praci nekde v Chille.

K jezeru jsme dorazili mezi poslednimi, po celkem 2,5 h chuze. Pristup byl kamenity, na volnych mistech polehavali ztrhane trosky frikulinu a rostenek z ruznych koutu sveta. Jedna otuzila mazacka se s mirne znudenym vyrazem ve vode o 5C pomalu otocila a zamirila klidnymi tempy tech 20 m zpatky na breh. Dovolil jsem si pozvednout uznale oboci - to totiz ani nestoji moc kysliku.

Trochu stranou od hordy jsme stravili slabou hodinku focenim, lenosenim a povidanim s Lidou a Danou, ktere dorazily s plnou polni na sestidenni trek a dnes budou u Laga 69 kempovat. S litosti jsme je opustili a vydali se opet jako posledni zpet. Do mesta a civilizace se nam z nadherne divoke prirody nechtelo.

Ve finisi jsme za zpevu Spiritualu a Druhe travy dobehli a predbehli vetsinu naseho zajezdu. Zuzce ale zacalo byt mirne nevolno, coz pozdeji identifikovala jako premiru slunce. Na ruznych mistech jsme zcervenali opet oba, a to i pres poctive mazani faktorem 55.

V buse jsme uvazovali co druhy den - dalsi trek, opustit Huaraz (ktery nas jako spinave smrdici a hlucne doupe vubec nezaujal)? Nakonec vyhrala varianta odpocinkoveho dne. Potrebujeme si oddechnout, vyprat a ususit, vymyslet dalsi postup a koupit listky na bus. Dalsi smer bude nejspis Cuzco, vzdalene po asfaltu pres 1200 km. Uff.

Po navratu do Huarazu jsme vyrazili hledat restauraci v posledni nadeji, ze snad objevime podnik kde nam udelaji alespon ryzi se zeleninou, bez masa. Povedlo se!! V jidelne typu asijske kuchyne jsme po nelehke google translator konverzaci dostali velky talir varenych nudli se smazenou zeleninou za 11 sol.

Po nekolika dnech tedy uleham dobre najedeny. Zda take dobre usnu se uvidi - nekonecna kazdodenni show troubicich aut na ulici se misi s kazdodenni diskotekou na rohu. Neskutecny.

• Adios, Huaraz

2 April 2016, Peru ⋅ ☀️ 35 °C

Dnesni den byl odpocinkovo-pripravny. Po dlouhe dobe jsme se prolezeli az do deseti.

Po vydatne snidani jsme odnesli obleceni do pradelny na rohu Lucas Tores a Jose de la Mar (za 7 hodin vyprane, ususene a vonave, priblizne slozene a jen za 10 fufnu!!) a vrhli se na rozmysleni a pripravy dalsi cesty. Kam? Kudy? Na kolik to vyjde?

Po trech hodinach jsme seznali, ze mineme Choquiquerao u mesta Abancay - druhe Machu picchu. Da se dosahnout pouze 4dennim trekem, na coz nechceme obetovat ani cas, ani cca 7tis na osobu. Misto nekolikadenniho putovani horskou dzungli ke ztracenemu mestu navstivime vice pamatek a zajimavosti v Posvatnem udoli, take tim nejspis zbyde cas na Nazcu a Huacachino. Takze nase dalsi putovani vede do Cuzca a k Machu.

Na druhou stranu jsme se rozhodli nesetrit na penezich pri prejezdu. Z Huarazu se neda dostat jinak nez 8 h nocnim busem do Limy (och) a odtud by to bylo dalsich 22 hodin do Cuzca, za 1100 czk. To se nam nechce podstupovat jak z duvodu pohodli, tak ztraty casu. Z Limy letime navazujicim spojem za 4300 czk.

Listky na bus a letenky nam daly trochu zabrat - jesteze mame dve spolecnosti primo pod nosem ve stejne ulici jako hostel. Protoze busy odtud jezdi pouze nocni, davalo smysl odjet rovnou dnes. Sehnali jsme taktak posledni dve mista na bus az ve druhe spolecnosti, Cruz del Sol. Hned potom jsme sli na wifi pro vyhlednute letenky na spravny cas... a uz nebyly :((. Dali jsme si minutu proziteho nestesti a pak se k nasi velke uleve znovu objevily :). Internet i roaming pro online platbu tentokrat fungoval na prvni dobrou.

Zbylych hodin jsme vyuzili k navsteve regionalniho muzea, v nemz maji skoro nejvetsi sbirku kamennych soch a skulptur v Peru. Vite co, takove ty obliceje a zkrizene ruce a zvirata s lidskymi hlavami. V peti mistnostech modely pyramid a chramu, hlinene nadoby, ozdoby a kamenne reliefy. Dve mumie, jedna v pohrebni komore. Veskere popisky bohuzel jen ve spanelstine a kecuanstine, ale ani nevadilo. Zlatym hrebem je venkovni expozice soch, udelana jako nadherny a skvele udrzovany park. Stromy, kvetouci kvetiny, keriky, vyrezavane lavicky. A mezi tim ony starobyle sosky a reliefy. Prijemna a klidna energie. Nadseni.

Mezi kapkami deste jsme odtancili do bankomatu na Plaza de Armas, ktery vydal jen stovkove bankovky. To je trochu komplikace, protoze v zemi, kde 54% obyvatel zije pod hranici chudoby, vam stovku jen tak nekdo nerozmeni - ani hotel, ani restaurace. Tato suma totiz predstavuje - drzte se - pro 20% obyvatel zivobyti na 50 dni!!

S timto vedomim se na veceri preziram vynikajicimi VEGE lasagnemi za 19 sol, abych neplytval jidlem. Sedeli jsme sami v nove otevrene rodinne restauraci Carbonara v nasi ulici. Zajimave je, ze pri objednani se zeptaji zda napoj (coca te) chcete hned nebo az po jidle.

Po veceri sprcha, sbalit, prefiltrovat 2l vody na cestu a kazdy nekolikrat na zachod. Nejspis si dame zitra pust, abychom se srovnali. Pro verici dodavam, ze v hlave slysim ayahuascovy hlasek... Nabada mne, abych jedl stridme a jednoduse, lehka jidla; nespinil telo a nove vycistenou energii.

U busu je checking skoro jako na letisti. Bagly dostavaji cedulku a jdou do podpalubi, nahoru bereme pripraveny vrchlik ze Zuzky vychytaneho batohu s nejnutnejsim a nejdrazsim, plus pytlik se svacou a flasku vody. Kazdeho u vstupu nataceji na kameru, kontroluji rucnim detektorem. Pak nas nataci bezpecak jeste na sedackach a vzdy pri tom rika cisla sedacek. Kvuli kradezi? Kvuli pripadne havarii a identifikaci tel? Neco uplne jineho? :)

------ SOUTEZ POZOR SOUTEZ -----
    Kdo do komentare jako prvni napise spravnou odpoved, vyhrava kaminek z Machu Picchu!!

Odjizdime tedy z horecne tepajiciho srdce Cordiller. Jak na nas za 4 dny zapusobilo?
    - necitime se prijati. Kazdou minutu jsme tu byli cizinci.
    - Ackoliv nas na ulici nikdo neotravoval, Zuzka nemela pocit zadne "lisave" pozornosti, nedokazali jsme se uvolnit a splynout.
    - Prilis mnoho smradu, hluku, spiny, vyfukovych zplodin. Dnesni den jsme oba smrkali krvave kousky = chudinka sliznice. Vecerni prochazky se nekonaji, od zplodin se dusime. Zuzce se loupe nos zevnitr, zitra musime zajit do lekarny pro nejake kvapky.
    - V jednom kuse se troubi, vzdycky se najde duvod. Zrejme. Troubi auta navzajem, na chodce, taxiky na kolemjdouci, furt. Leze to na nervy.
    - Domy jsou omsele, osuntele. Chodniky, ulice... Smutne. Odpadky. Zapach odpadku a sem tam kaziciho se masa. Nad tim sviti a blikaji neony obchodu hostelu bank a diskotek a heren, takova smutna snaha ci touha po oziveni...? Kontrast reality prostredi s lidmi visicimi na dotykovych letefonech, s velkymi hodinkami a vyraznymi slunecnimi brylemi.
    - A stejni nam prijdou i ti lide tu - Zuzka rika, ze ziji jako slovensti cigani ve smyslu oblekani se, vysedavani na ulicich...
    - Naproti tomu jsme nepotkali zadneho nepoctivce. Zadneho zebraka jako jsou v Praze. A i kdyz nerozumite pri nakupovani kolik po vas chteji, vzdy si z nabizeneho obnosu vezmou jen co jim patri. Dokonce vraci i spropitne a zamerne preplatky, nejsou na to vubec zvykli.
    - V bankomatech muzete vybirat 20, 160, 200, 400 sol. Nebo dolary, ale tam nevim castku. V Iquitosu a Lime bankomaty davaji i castky 500 a 700.
    - Dnes bylo 1.4. a lide stali dlouhe fronty u vsech 4 bank, okolo kterych jsme sli. Ze by se rozdavaly vyplaty ci podpory?
    - Cruz del Sol jsou drazsi autobus nez Linea (45 sol vs. 66 na osobu), ale nelitujeme: pohodlnejsi sedacky sklopne o 160*, dobry servis a zatim nepustili film ani tv, takze je klid! :)
    - Jidla tu, jako v celem Peru, proste nejsou vegetarianska a uz vubec ne veganska. Domluvit si vegetarianskou variantu nebo i jen porci zeleniny je problem.
    - Restaurace neboli Cevicheras podavaji menu od 5 sol do x, my nejvic platili 34 sol za obyc pizzu s vlastnimi vege ingrediencemi (spenat rajce zampiony).
    - Ovoce sezenete nejlepe u poulicnich stanku, zeleninu jenom tam. Supermarkety mivaji minimalni nebo zadny vyber.
    - Ceny za kilo: Bananky pidi 5 sol, jablka 6, mango 2, redkvicky 1 za velky svazek, mrkev 2, polni okurka 2. Varena kukurice s mega seminky 1 za kus.

Update 5:07 rano
    Dorazili jsme do Limy. O 2h drive. Stihli bychom tedy puvodne planovany let v 8:05. Takhle budeme na letisti cumakovat do 9:30, misto abychom pohodlne spali v buse... Achjo. Alespon ze letime za stejnou cenu jako je v tech 8:05, jinak by Zuzka snad prevratila autobus a vypalila jim kancelar. V tehle zemi si proste nemuzete byt jisti nicim.

• Cusco, dech Inku i vir na turisty

3 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 17 °C

Nyni jen par vet. Cusco z letadla je krasne, same lomene cervene strechy a male domy. Ulice jsou ciste a zivot tu neni tak zbesily jako v Lime, Iquitosu ci Huarazu. Prvni mesto ktere se nam libi. I zde jsou ale auta, troubeni, hluk a smrad. Je tu take dost nabidkaru, kazdou chvili nekdo neco nabizi.

Hned po priletu na letisti jsme zjistili ze Zuzce trhli batoh asi 1 cm zarez, a to byl obaleny folii za 35 sol. Uklidnovat uz nepomahalo, chtelo to nejakou vazu jak v Cisarove pekari. Nejdriv ten bus, pak zpozdeni letadla o vic jak hodinu, pak toto. Vyplnili jsme stiznost u Star Peru a vzali zavdek prvnim tipem na hostel.

Hostel se jmenuje Puna wasi asi 6 bloku od historickeho Plaza de Armas. Neni moc cisty a je vlhky, nebylo by to nase doporuceni.

Po nezbytnem prebaleni a stridacce za wc (porad jsme na tom bidne a cely den jsme si naordinovali pust) jsme asi v pul 3 vyrazili na nejvetsi ruiny v okoli, Sacsaywaman.

Historicke ulice byly nadherne, je na co se divat a ma to tu atmosferu. Pred vstupem na naleziste potrebujete Boleto turistico, predrazeny listek za 130 sol osoba, ktery plati na 16 mist celkem. Nedostanete zadnou mapku ani informace.

Sacsaywaman samotny nas udivil a uchvatil - prvni setkani s inckou architekturou ohromnych kamenu. Ale opet, zadne cedulky ani informace... Zdimacka na prachy a nic za to. Nad Cuscem se stahovala bourka, minula nas o doslova par metru a ochladilo se. Prohlidku jsme ale v tricku nevzdali. Dokonce jsme popovidali s jednim starsim panem guidem, ktereho jsme sice nenajali ale dal nam par zakladnich informaci o ruinach. Nejedna se o pevnost, jak se vsude pise, ale o chramovy komplex pro uctivani slunce, zeme a vody. V dnesni dobe je z nej odkryto asi 20 % i to je impozantni.

Rozesmutnilo nas, ze kdyz jsme na ustredni plose o velikosti 4 fotbalovych hrist zacali cvicit acrojogu, prisel strazce a rekl ze toto je "prohibido". Tak jo.

Uz za soumraku jsme jeste dobyli sousedni vyhlidku Bily Jezis (velka bila socha) a pak supky bydlet pres romanticky rozsvicene mesto.

• Tajuplna stezka okolim Cusca

4 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 12 °C

Dnesni den byl naplneny az po okraj prijemnym mirem, klidem a zazitky. Nemuseli jsme nic zarizovat, nikam balit a vsechno tak nejak sedelo.

Prochazeli jsme se na vlastni pest nadhernou prirodou, inckymi rozvalinami na turistickych mistech i objevovali vlastni, ukryte v udolickach s ovcemi a mezi malymi skalami.

Vyrazili jsme v 10 po snidani, kterou jsme si vylepsili o ovesnou kasi jeste z CR. (Mel jsem jich vzit vic!) Po vcerejsich zkusenostech jsme vzali muj mensi batoh a naplnili ho bundami a ovocno-tycinkovou svacinou. Mango, banany, a nove objevene tycinky z maca a kiwichi, takove ty "polystyrenove" nadychane. Jsou to proteiny a energie.

Taxi nas odvezl par ulic za 3 sol na odjezdove misto combis smer Pisco, odkud jsme po kratke domluve jednim temer ihned odjeli do Tambomachay. Odtud jsme meli v planu jit pesky nazpet do Cusca asi 6 km prochazkou okolo nekolika ruin.

Po asi pulhodinove ceste nas busik za 2 sol vylozil u brany do Tambomachay. Jsou to ZREJME byvale lazne pro panovnika - Inku - a jeho nejblizsi. Rozlohou mensi ruiny s tekouci vodou, umistene v roztomilem udolicku. I zde plati Boleto turistico, takze nam stipaji obrazek Tamba a jdem. Aaa, tady maji dokonce cedulu s popisem mista a zachody!! Dobre voni. V ohromnem Saqsaywamanu nebylo nic z toho.

Svacinka, vychutnavani klidu, presun 200 m pres silnici k dalsim ruinam: Puca pucara. Jmeno znamena Ruda pevnost a stavala v ni jednat stala osadka chranici dulezitou cestu pres Andy, druhak Inkuv doprovod kdyz se banil v lazni. Pevnost je celkem velka, klasicky incky z kamenu, vapenec, bylo co fotit. Erozi vapence vznika takovy cerveny povlak na povrchu, a pri usvitu pry stavba cervene zari. I zde meli ceduli, ale bez wc.

Docela jsme kroutili hlavou nad tim, ze peruanci vesele prekracovali ohrazeni se zakazem vstupu, zatimco nas nejaka holka upozornila ze "se to nesmi" kdyz jsme se chteli posadit na zcela pristupny kamen kvuli fotce. Take odpadky jsme videli vyhazovat mistni, a ne turisty.

Z Puca pucara jsme prosli po silnici delsi vesnickou, naprosto puvodni a skvele domorodou. Na strechach mel kazdy dum sosky dvou bycku a mezi nimi krizek. Odbocka za silnici doleva a jsme z ruchu a hluku pryc.

Nadherne, malebne udoli, ptaci, kone, ovce. Pocasi stridave slunce - vedro, zatazeno s vetrem - na mikinu. Mangovou svacinku davame na vrsku s balvany, pod nami kluci zenou stado ovci vzhuru vedlejsim udolickem. Vsimame si kamenne incke zdi a par teras pod nami. Sledujeme pohledem... A objevujeme mensi ruiny pod skalou asi 300 m od nas! Indiana Jones hadr.

Ruiny naznacovaly nejakou mensi usedlost s terasami na pestovani plodin, dva tri domky a snad sklad/spizirnu. Stravili jsme tu asi hodinu aktivnim odpocinkem s acrojogoua je to bomba. Behem cviceni dorazili oba chlapci i s padesatkou ovci, jehnatek a dvema psy. Ovce becely, kluci koukali, pes se taky prisel zblizka podivat. Vsechno mame natocene :). Podle toho mladsiho kluciny to bylo "bueno".

Stezkou jsme pokracovali k ruinam Teplo de la Luna, dle mapy v aplikaci Maps.me (vynikajici offline mapy s hledanim a navigaci, nemuzu si je dost vynachvalit!) krizovatka tras. Kazdy metr je fotogenicky. Na skalach jsou temer vsude zaseky, vyrezy, vyklenky. Pod skalami se skryvaji vytesane komnaty. Z balvanu rostou kolonie zlutych kvitku a majestatni kaktusy. U malych mokradu vedle potucku se prochazi kacer s kacenou a pohorsene kvakaji ze si je fotime.

Templo de la Luna je skalnaty kopecek a pravdepodobne i prilehla prostranstvi s balvany a skalkami. Pod kopcem jsou ruiny asi o 20 mistnostech. A na ruznych stranach okolo, na vetsich ci mensich travnatych placcich, hraji deti i dospeli fotbal, fotbal, volejbal a pinkanou. Je proste nedele, a cuzcane maj dost casu... Cely tento kout, jenz jsme dosud prosli videli a poznali, je nadherne mirumilovny a vyzaruje krasnou uhlazenou energii.

Hodne majitelu venci sve psiky a nam se styska po Limusce. Dost tu fouka a mame okolo 4., coz uz je cas "pripozdiva se". V sest tu pada tma, navic nam dochazi voda a pred sebou mame jeste jedny ruiny.

Po kilacku starobylou andskou cestou jsme odbocili do vskutku ruralni vesnicky. Prisel nas pozdravit a lisat se jeden z desitky psu, kteri se tu tak povaluji a vyspavaji vsude mozne na ulici. Ostatne, jako zatim vsude v Peru. Pani sedici na chodniku hrajici si se dvema mrnaty nas s usmevem zdravi "Buenas amigos". Proste idyla.

Na posledni staci hned za touto vesnickou, a uz nad Cuscem co by kamenem dohodil, jsou ruiny Qenqo. A asi 8 busu turistu. Jdeme si sednout na travu a pozrit posledni zasoby, nez se prostor vycisti. Zatim si na internetu hledame podrobnosti z historie mista. A jako vzdy: nikdo presne nevi, soudi se, teorie jsou. Spanele behem conquisty znicili vse co nasli, a zvlaste chramy a modly vseho druhu. Tedy Quenqo mozna slouzilo jako chram, kde se poradaly nabozenske ceremonie a obrady pro urozene, praktikovaly se krvave obeti a v kobkach pod skalou se nejspis balzamovalo a mumifikovalo. V nastavajicim soumraku si prochazime i nedaleky mensi kopecek Qenqo chico a supky do mesta.

Pesky je to do maseho hostelu asi pulhodina, ale s obdivovanim uzkych dlazdenych historickych ulicek, krasne nasvicenych, nam to zabralo par hodin :). Vcetne vecere v Shaman raw vegan restaurant!! Jooo!! Vyborne jsme se najedli bezvadneho jidla, napili cerstvych koktejlu a odpocali po celodennim treku. 65 soles za dve jidla polevku a dva koktejly. Pro srovnani: v Mc Donaldu dostanete burger za 17, coz je cena hlavniho jidla v Shaman.

Vic takovych dni.

Pro ty pilule na prujem jsme se stavili. A taky pro sprej do nosu s morskou soli Zuzce. Vesli jsme do jedne z tisicu (nekecam) lekaren v Cuscu. Maji jich ve mestech faaakt moc. A za jedni 10pilulkove baleni antiprujmu a lahvicku spreje si uctovali 154 soles!! To je pres 1000 Kc. Kdyz uz jsme moc kroutili hlavou, prinesl nam pan lekarnik mensi lahvicku. Ani 112 sol nebyla cena kt bychom chteli zaplatit. Nakonec jsme skrtli sul a vzali nejaky upe nejmensi prasky na prujem za 12,5 sol. Zajimalo by nas zda vytahl na turisty to nejdrazsi, nebo je to proste normalka? A jak se tedy vsechny ty lekarny uzivi?? Na jedne ulici jich mate treba 4-6!

• Posvatne udoli - Pisac

4 April 2016, Peru ⋅ 🌙 9 °C

Opat sa ozyvame a zdravime, tentokrat z Pisacu vzdialeneho od Cusca cca 30 km. Oproti Cuscu 3326 mnm sme sklesali do udolia rieky Urubamby (2715 mnm).
    Cusco jako takove se nam velmi libilo - historicke centrum je rozlehle, ulice ciste a kazda je necim zvlastni ci zaujimava. Je porad na co se divat, a mesto zije takym poklidnejsim zpusobem.

Vcera sme po prejazde colectivos busikem chceli este stihnut incke rozvaliny nad Pisacom a vydali sme sa taxikom ku vstupu. Precvakli nam listky a pustili dalej. Tam nam asi po 15 minutach prechadzania sa strazca oznamil, ze za 10 minut sa nalezisko uzatvara....Skratka vcasne a potrebne informacie nam tu nikto neda a hlavne sa ich ani nemame kde docitat. Oficialne webove stranky neexistuju, ministerstvo kultury podstatne veci, ako napr. otvaracia doba alebo cena vytupu, neuvadza. Lonely planet ma informacie zastarale. Taxikar chce zarobit, tak nas tam odveze a pri vstupe miestny kontrolor tak isto mlci a nepovie nam, ze aby sme prisli zajtra, ze na to budeme mat viac casu. To je tu asi uplne najviac smutne. V Peru je naozaj vela krasnych miest, nadherna priroda a zaujimava historia, ale Peruanci s tym zatial nevedia hospodarit. Typicky narod charakterizujuci "manana". Je to skoda.

V smutne az nas*ane nalade jedeme zpatky tagem a nastesti hned na "prvni stastnou" na namesticku nachazime prijemny cisty hostel Saman wasi. Cena za dvouluzko s vlastni socialkou 60 soles.

Vybalujeme, vydychavame a vyrazime na obhlidku nejblizsich ulicek. Stankari, kterych je plne namesticko, nabizeji hezke barevne veci z vlny a mensi remeslne vyrobky. V restike Blue Llama jsme pri vege sendwichi udelali plan - vstaneme brzy a v 6 rano vyrazime na trek na vlastni pest na hreben s rozvalinami. Zadny strazce nas nebude otravovat, a nebude problem s tim ze uz mame stipnutou navstevu Pisac ruin v Boleto turistico. Taky bezva vymysl...

Tak drzte palce :)

• Rozvaliny Pisaq

5 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 10 °C

Po troska skaredem a smutnem vcerajsku sme dnes urobili pekny vylet. Opat k tym istym rozvalinam incke citadely Pisac. Rozhodne stoji za trek i navstevu, odporucame!

Su to obrovske a rozlahle rozvaliny rozprestierajuce sa nad udolim na vrcholku kopca s polnohospodarskymi terasami vybudovanymi vo svahu hory, kde stalo mesto. Dnes sme tam prisli z druhej strany, kde nechodia ziadny turisti, alebo len velmi malo (5 ludi za cely polden).

K rozvalinam na zaciatku hrebena, kde sme vcera stravili slabu pol hodinku, sa nam uz taxikom vracat nechcelo. Vyrazili sme proto brzo rano sami peso a asi za hodinku sme v prijemnom tempu nastupali 700 vyskovych metrov. Asi uz mame po Huascaranu nachodene ;).

Bohuzel ani zacatek tohoto dne se neobesel bez "setkani tretiho druhu" s peruancem, opet strazcem. Kdyz jsme totiz v 6:26 stoupali z ulic pesinou k hore, zastavil nas a pravil, ze dal muzeme az v 8. Nechapali jsme proc, kdyz nikde nebyla zadna brana, a nez dojdeme nahoru tak osm bude... Byl neoblomny a my se pasivne agresivne posadili na cestu primo pod nej a kroutili nahlas hlavami. Zuzka vybalila snidani a filozoficky poznamenala, ze tu maju mnoho krasneho ale su to taki chuji. Za 10 minut prisel dalsi strazce, starsi pan, a po dalsich 8 minutach mrcaseni se proste odesli do vsi. Sbalili jsme svacinu a vyrazili nahoru... Jako - proc?? Nikde zadna cedule, nikde se clovek nedocte info od do, kam kdy, jen plati (cizinci vzdy dvojnasobek nez peruanci). Za ty ceny, ktere v Peru jsou, ale nenabizeji v podstate zadne kvalitativne srovnatelne sluzby. 98% lidi v cestovnim ruchu nemluvi jinak nez spanelsky, ani nejevi snahu jakkoli resit cokoli.

Pri stoupani na horu k ruinam nam proto hlavou tahly chmurne myslenky, jak se domluvime s dalsim strazcem, pokud mu bude vadit ze mame uz stiple listky nebo jdeme o pulhodku drive. Jsou to proste takove uplne zbytecne klacky pod nohy, ktere cloveku pridelaji spoustu potizi, stoji penize a jsou straslive umele a zbytecne vytvorene. Clovek se usmiva a je na kazdeho mily, snazi se dodrzovat vsechna pravidla - a zustava horkost ze to nedostava zpet, a ze opacnym smerem pravidla tak upe neplati, nebo se priohnou podle nalady peruance... Zvlastni a neprijemne.

Nastesti se chmury nenaplnily a vsichni strazci nam dali uplny pokoj.

Krasne slnecne dopoludnie sme stravili na vrchole prehliadanim inckych ruin, kochanim sa vyhliadkami, vyprahlou avsak pestrou prirodou (kaktusiky! Agawe! Kvietocky!) a polodnym odpocinkom v tieni jednej z budov. Pripadali sme si ako unaveny incki polnohospodari :).

Vcerajsie nalezisko sme z tento strany navstivit ani nemohli, pretoze pristupovy chodnik bol uzavraty. Opet, umelo vytvorena zabrana bez akehokolvek opodstatneneho vysvetlenia, proste sa tych 200 metrov nemoze a basta. Museli by sme zist dole, taxikom opet hore na druhu stranu hrebena a hlavnym vchodom... Pritom par rokov dozadu to bolo mozne, vieme to z blogu inych cestovatelov! Ani nam to ale nevadilo, ked sme tam videli tie davy turistov, ktorych tam hufne navozili cestovne agentury. Tu sme mali dokonca rozlehlejsie ruiny k naprosto volnemu patraniu :).

Den pokracoval sprchou, odpocinkem a rychlym ale zabavnym nakupem barevnych vecicek z Apalca vlny na trhu - doslova pred dvermi hostelu.

Predchazelo ale jeste reseni jak a kdy se dostat na Machu Picchu, jak to vyjde? Nakonec vcerejsi plany totalne menime a jedeme hned zitra, trekem zezadu podel reky do Agua calientes. Vlak uz totiz nebylo mozne rezervovat, navic platit 90$ za osobu za 2h svezeni odmitame z principu. Tolik plati samozrejme cizinci. Peruanci maji vypravene zvlastni vlaky za zlomek teto ceny. To se nam take nelibi.

Listky na Machu samotne se maji koupit online dopredu. Chteli jsme, ale peruanske vlade funguje prislusny web jejich nejvetsi pamatky pouze ve flashi (zastarala technologie), coz na ipadu nerunguje... To uz se clovek jen smeje. Nebo to delaji schvalne, aby si turiste museli kupovat vylety u predrazenych agentur?? Chvili jsme i probirali moznost, ze se na to realne vykasleme a celou tu masinerii kolem zprofanovaneho Machu nechame mimo sebe. Zvedavost a velikost symbolu ale vitezi.

Po rychle porade se Spuntem na chatu do Svycarska :), ktery tam byl loni, vyrazime brzy rano na blind s tim, ze dle oficial informaci se daji koupit v pokladne pod kopcem, ve vychozim turistickem hnizde Aguas calientes.

Hotel tam uz mame rezervovany, zbyva ujet asi 4hodinovou trasu se tremi prestupy a dojit 12 km po ne upe oficialni stezce podel vody a koleji.

Tak taky drzte palce, pomuze to :). Budeme vyrazet vaseho casu ve 14 h.

Dobrodruzstvi zdar.

• Mlznou dzungli pod Machu picchu

6 April 2016, Peru ⋅ ☀️ 28 °C

Jsme tu, pod Machu picchu!

V pul osme rano jsme stali na silnici smer Ollantaytambo a prepravili se postupne tremi collectivos pres Santa Maria a Santa Teresa az ke stanici hydroelektrarny na rece Urubambe. Vypadalo to zezacatku dost napjate v smyslu, ze budeme dochazet do hnizda pod Machu - Aguas calientes - za tmy, ale ve dve odpoledne uz jsme hazeli bagly na zada a vychazeli.

12 km Stezka vede podel koleji. Z jedne strany huci Urubamba, okolo vlhka mlzna horska dzungle, nad hlavou vresti papagajove :). Prochazku jsme si moc uzili, bez problemu jsme sehnali i listky na zitra do Machu. Listek na bus z vesnice na Machu stoji 40 sol na osobu, zpatecni 80. Takze puvodni plan jit trekem nahoru plati. Stejne jako nepojedeme nazpet vlakem za 300 sol na osobu, vezmeme to stejnou cestou.

Celkove se den vydaril a plany klaply. Mohl byt i skvely, kdybychom se trikrat ze tri ridicu nesetkali s tim, ze nas peruanci opet natahli jak cvicky, lhali nam do oci a nedodrzeli dohodu co slibili (napr. nas vylozili jinde, nebo kyvli na castku a pak chteli vice). Takhle v nas opet zustava horkost z toho, jak tady funguji a za co nas maji...

Vice napisem zitra, ted zakehavame ve 22:41 abychom do budicku ve 3:39 neco naspali :)

• Mlzne Machupicchu - sladka zumpa

7 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 25 °C

Kratce. Unava.

2040 m vyskovych prekonano. Machu picchu je nadherne misto s jemnou energii a krasnymi zachovalymi ruinami. Dojem kazi bezostysny peruansky vysavac na penize a jejich pitoma pravidla, o kterych se clovek dozvi az v okamziku kdy je proti nemu nekdo uplatnuje.

Vstali jsme v pul 4 kvuli vyslapu na Machu, chteli jsme videt vychod slunce.

dle dohody s hotelem ve 4 udelaji snidani (jejich bezna nabidka) a schovaji nam batohy v uzamcene mistnosti - coz normalne nedelaji, nechavaji je u recepce za zastenou. nas pokoj pry neni na dalsi noc volny, takze se musime zase sbalit. S sebou na Machu bereme jen vrchlik batohu a igelitku s bundou a vodou.

Dohody ale v Peru neplati, takze snidane nikde, recepcni nikde, barak zamceny. Nakonec Zuzka po 12 min zpozdeni zbesile busila na plechova vrata, az se slecna recepcni vzbudila, zamkla batohy a odemkla vrata. Rozcarovani a hladovi vyrazime do tmy.

Dalsi rozcarovani, kdy nam uz pohar pretekl: po kilometru je most, na moste zamcena brana u brany strazce tvrdici ze oteviraji v 5. Coze?? A proc se tuto informaci nikde nedozvime?? Web, oficialni kancelar Machu, cedule?? Na sve budce maji vytisteny papir a PROPISKOU MALYM PISMEM "5am-8pm". Citelne z 20 cm. Fakt uz nas to nastvalo. Cesta hore je pry na 2 h. Vychod slunce asi neuvidime. Asi to delaji naschval, aby si vsichni koupili predrazeny bus v 5:30. Je 4:20, je tu vic lidi, vsichni zmateni. Dohadovani s nimi nikam nevedlo. Cekali jsme do 5, ukazali jim vstupenku a pas a vyrazili sviznym tempem do destiveho nocniho pralesa.

Fyzicka dobra, dech obcas nestacil, promoceni jsme byli zespodu i svrchu. 2 h vystup jsme zvladli za 45 min. Pred vsrupem snidame, neb dovnitr se nesmi brat jidlo (pasujeme susenky) ani batohy >20l.

Kratce po 6. jsme vesli dovnitr, nechali se okouzlit a fotili fotili Machu temer bez turistu.

Zaplatili jsme si i povolenku na vystup na Cerro Machupicchu, tu horu ktera neni na vsech fotkach ;) ale mesto ma po ni jmeno. To uz se zvedal mraky z udoli k nam, zacalo prset a mlha nas obklopila. Vystup byl narocny, po strmych kamennych stupnich, mokro vsude, lidi ve strudlu.

Na vrcholku mlzno, vyhled nula. Cekali jsme. Skoro se i dockali, ale pak radeji obracime k navratu a prohlidce ruin. Cestou dolu se vyjasnilo a Machu jsme konecne meli jako na dlani.

Pak asi 3 h prohlidka, foceni, kochani. Opravdu je co videt. Lidi ani moc nebylo, nebo nam aspon neprekazeli. Pocasi stale vicemene zamracene a poprchavaci.

Sestup do mestecka Aguas caliente nekdy v 15 h uz jsme odtapali jen s vidinou tepleho jidla a sprchy.

Coz se postupne povedlo, jen opet dve prihody peruanci vs. bily turista. Nejprve nam v pizzerii zkouseli nauctovat 11 sol "servis" coz jsme odmitli. Vysvetleni od cisnika prislo postupne nekolik, nakonec to svedl na platbu kartou ze 10%, jenze matematicky by to bylo 5,6 sol nikoli 11... Platili jsme tedy hotove a jen castku za jidlo. Uz se proste odrbavat na kazdem rohu nedame.

Podobne naladeni v hotelu chceme slevu za neposkytnutou snidani. Recepcni evidentne nechtela resit vlastni chybu se sefovou, ale nebyla schopna nam nic nabidnout. Do toho se zamotal nas jimi zmeneny trojluzkovy pokoj, v nemz netekla voda a v koupelne byla plisen. A vida, najednou muzeme byt opet v tom samem pokoji co vcera!! Proc jsme se tedy museli sbalit a vystehovat?? Trojluzkac stal o 5$ vice, takze slevit jsme chteli zpatky i tyto.

Cele to nakonec trvalo vic nez hodinu a pul, majitel ci sef se vubec neobtezoval to s nami vyridit, recepcni na 30 min zmizela. Slevu jsme dostali 50 sol, ale zustava horkost z jejich jednani a promrhaneho vecera. A odhodlani pri zitrejsi zpatecni ceste zase za sebe bojovat a nenechat se zneuzivat kvuli barve pleti.

Mimochodem - vlak do vsi pod Machu pro cizince: 330 soles. Ten samy pro peruance: 10 soles... Chapete?

Zitra rano se presouvame opet pesky podel trati, a pak collectivos do Ollantaytamba, kde chceme prespat a druhy den navstivit mistni ruiny incke pevnosti.

• Do Olantaytamba

8 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 15 °C

Dnesni den byl ve znameni prejezdu z Machu picchu puebla alias Aguas calientes do Ollantaytamba - zpet ke Cuscu, na konec Posvatneho udoli.

Z hostelu jsme vyrazili v 10 opet trekem podel koleji k hidroelectricó. Prochazku jsme si opet uzili, opet jsme videli preletat hejno kricicich papousku, opet jsme se zdravili s elegantnimi velkymi motyly, opet jsme voneli k mnoha barevnym kvetum dzungle. A opet nas pokousaly zdejsi pisecne blechy, i pres repelent. Nechaji po sobe celkem velkou krvacejici ranku - tu je dobre osetrit hned, muze se rychle zanitit a pak stipanec dost natece.

Po polednach slunce nemilosrdne prazilo a my se na zeleznem moste loucili s Machupicchu poslednim pohledem na majestatni uboci a drobne stavby na nem.

Kratce pote uz jsme prochazeli nadrazickem u elektrarny a hledali mezi zaparkovanymi auty odvoz do Olantaytamba. Zpocatku se nam nedarilo, minibusy jely jen do Santa Maria. Ridici aut by nas vzali, ale vzdy chteli cekat na dalsi dva pasazery - a nam se nechtelo mackat 4 hodiny v plnem aute s batohy na kline. Asi pul hodiny za nami prisla vesela particka ctyr ceskych kluku a holek - a v sesti lidech se odvoz domlouva o hodne lehceji.

Svezli jsme se spolecne pres Santa Marii az do Ollantaytamba, oni pokracovali do Cusca a dale do Brazilie. Maji v planu cestovat 3-4 mesice. Bylo osvezujici pokecat si v rodne reci a cesta byla vesela. Stala nas jen 70 soles, oproti 150 ve smeru k Machu. Inu zkusenosti delaji hodne, clovek uz vi za ci plati a jakou ti ma hodnotu, neni napospas vymyslum ridicu.

V Ollay jsme si nasli prvni hostel co nam padl pod ruku. Slabsi prumer ale byli jsme prilis unaveni hledat dal. Zasli jsme do pradelny nechat vyprat a na skvelou vege veceri. Byla nejdrazsi co jsme v Peru meli, neb jsme si doprali i zakusek a proslavene Pisco sour - michany napoj z koralky Pisco a limetkove limonady. Ja si jen cucnul a ayahuasca v mych bunkach se okamzite vzbourila. Zuzka behem povidani o zazitcich a vedeni scrumu dopila.

Celkove na nas Olantaytambo pusobi jako takove mensi klidne hnizdo na krizovatce silnic a koleji. Posvatne udoli se kolem nej svira ze vsech stran a pohled je to pekny. Zivot je tu klidnejsi, ulicky malebne a peruanci se zde misty i usmivaji.

Po navratu nekdy v 9 jsme zjistili, ze netece tepla voda :( a wifi nepremava. Umyli jsme se v dost "vlazne" a zalehli. Nastesti wifi se kolem pulnoci rozjela, takze jsem byl schopen rezervovat na dalsi den listky na bus Cusco - Arequipa. Zvolili jsme stredne drahy Cruz del Sol za 22 dolaru osoba, protoze s pohodlim pri jizde z Huarazu jsme byli spokojeni.

Zitra nas tedy ceka navsteva mista posledniho boje inky Mancy se spanely - pevnosti Ollantaytambo - pak presun do Pisacu na mensi nakup a frr do Cusca na bus v osm vecer.

• Pevnost Olantaytambo a cesta do Arequipy

9 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 19 °C

V 10 rano jsme nechali bagly v hostelu v uschove a vyrazili na prohlidku mistnich inckych ruin, tycicich se na svazich hned za mesteckem. Byly to nase posledni, 9. jubilejni ruiny v Peru (9. vlna, 9. brana, proste magicka 9).

Nejdrive jsme vsak zasli pro snidani do marketu - banany 0,5 s za kus, susenky za 2 a nechali jsme si ukrojit dva kusy vystavene babovky za 2 soles. Cast jsme snedli hned, opreni o kamennou zidku na okraji zastavby a sledovali, jak se na protejsim svahu hemzi mezi kamennymi stavbami turiste. A za par minut jsme byli mezi nimi :).

Vstup do pevnosti/citadely je na Boleto turistico, coz uz jsme meli koupene. Dokonce tu davaji mapicku s trochou textu a k dispozici jsou i wc u vstupu. Sluzby samozrejme nabizeji i pruvodci - my si ho nebrali - a co jsme meli moznost zaslechnout, vypraveji vskutku velice poutave a fundovane. Dobre.

Bylo jemne pod mrakem, neco mezi trickem a mikinou. Do schodu jsme sundavali, pri zastavkach oblekali.

Ruiny samotne nejsou nicim uplne mega vyznamne, jen historii. Nam se tedy libily pomerne zachovale lazne a chram Vody, kde tato proudila ve starobylych kanalcich a zurcela do kaskadovych fontanek. Dale nas zaujalo, ze i ve vlastne vojenske stavbe meli dve observatore - jednu hvezdnou na vrcholku hory a jednu slunecni = kalendar dole u skaly.

Prohlidka nam trvala asi dve hodiny a postestilo se nam opet videt zblizka kolibrika, jako pod Machu picchu - zelenomodreho, ale tento mel navic zlutou kresbu na hlavicce. Setkani s temito srandovnimi ptacky nas vzdycky roznezni a rozesmeje. Jsou take dost rychli a neposedni, takze fotku bohuzel necekejte :).

Cele okoli tvoreno tremi udolimi je hodne fotogenicke a koukatelne, jedna se o konec tzv. Posvatneho udoli. Nedaleko se nachazi i incky dul, ale na ten nam nezbyl cas. A k te historii: inka Manca sem ustoupil po porazce v Saqsaywamanu s nekolika tisici bojovniky. Spanele na nej vytahli se 70 kavaleristy, Manca je nechal zautocit na hradby a pak jim zaplavil udoli pod kopyty koni diky pripravenym kanalum. Spanele panicky prchli. Byla to posledni vyhrana bitva inku.

My misto na konich opustili Olantaytambo busikem collectivo i s vyzvednutymi batohy a taskou vypraneho pradla z Lavanderie (2 kg, celkem za 8 soles). Uz jsme vedeli co a jak, takze nas nikdo nenatahl a za celkem 3x 6 sol jsme se i se zastavkou v Pisacu na nakup dostali do Cusca.

V Cuscu jsme pristali casove tak akorat na 2 km prochazku do depa bus spolecnosti Cruz del Sur, vymenu elektronicke jizdenky za papirovou, toaletu a snedeni papas fritas se zeleninou.

Chvili pred 20. hodinou jsme se nalodili na palubu busu, za jizdy psali denicek a vicemene zkoukli celkem prijemnou americkou westernovou komedii od Adama Sandlera. Pak s jejim skonceni nekdy v deset jsme konecne zavreli oci.

Bylo toho v planu celkem dost, prejezdy a zastavky, ale vse klaplo s jistou davkou pile a vule. Dekujeme :). Unava velika, uz i v hlave, nechce se nam nic moc resit ani planovat. Jenze to holt tak je, kdyz chceme za mesic objet ta "Nej".

• Arequipa

10 April 2016, Peru ⋅ 🌙 15 °C

Cesta nocnim busem byla primerene pohodlna a neco jsme i tzv. Na trhacku naspali.

Po prijezdu v 7 mala snidanka primo na terminalu na lavicce z nakoupenych zasob, rychly vyber prvniho hostelu ze tri pripravenych tipu, taxi, a bydlime hned napoprve! Mango hostel, za 70 soles noc odpovida. Jeste jsme menili pokoj, neb prideleny nesel dost dobre odemykat.

Behem cekani na uklizeni jineho pokoje jsme si dosli na mistni snidani, na kterou se zvolna zacinali trousit mistni spolubydlici. Pokecali jsme asi hodinu s asi 25letym cechem Honzou, ktery ma cestu po Jizni Americe na 5 mesicu. Z Peru nijak nadseny neni, ma dost podobne zkusenosti jsko my. Velmi vychvaloval Chille - pristup lidi, prirodu i ceny.

Po zabydleni 1,5hodinove dospani a dvouhodinove rozmysleni planu. Ve tri odpo jsme vyrazili do mesta k jejih realizaci :).

Arequipa nebo alespon ta jeji hostoricky cast je bila, vystavni, kolonialni. Namesti asi nejhezci co jsme v Peru videli. Ulice velmi klidne. Mozna je to nedeli, mozna tim ze jsou prezidentske volby - ty jsou tu povinne, berou to tu dost vazne a napr. uz od vcera je vsude zakaz prodeje alkoholu i turistum.

Mno a nase plany klaply, obesli jsme nekolik agentur a udelame si tu dva vyslapy: Colca kanon na dva dny, kam vyrazime ve 3 v noci. Vratime se v utery vecer, prebalime, vyzkousime v agenture VHT vybaveni a ve stredu rano prozmenu vyrazime do vysky, na 5825 m vysokou sopku El Misty. Posuneme si oba nasi dosavadni hranici asi upe vseho :).

Na oba treky mame jednu agenturu, Waiky tours. Ceny 120 soles osoba za Colca, 230 za sopku. Colca je s ubytovanim s bazenem dole v oaze, sopka ve stanu v zakladnim tabore. Vse si poneseme sami, jen jidlo bude mit nas guide (my zas jeho vodu) a bude nas tam max 5.

Stihli jsme i neplanovane nakoupit kloboucek cepicku a tasku, vse z vlny, peruanske a zarucene barevne.

Rychla dobra vecere v mistni male provozovne (vetsina restauraci je zavrenych kvuli volbam), hodina na sbaleni do jednoho baglu, druhy tu nechavame v uschove. Zuzka uz 40 min oddychuje, zase ma naskok :). Ale aspon jsem dopsal denicek.

Trimetrovym kondorum zitra zdar!

• Kanon del Colca

12 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 30 °C

Uplynule dva dny jsme byli na placenem treku do 2. nejhlubsiho trvale obydleneho kanonu sveta, ktery svou hloubkou 3196 m predci i Grand canyon a aspiruje na jmenovani mezi 7 novodobych divu sveta.

Priroda byla dle ocekavani krasna. Kanon samotny je vyprahlo - zeleny, dost mi pripominal prvni patro Grand canyonu. Kaktusy a kvitky jsou i zde, dole lide pestuji avokada, limetky, brambory, kukurici a mnoho dalsiho.

Na vyhlidce obsypane turisty se nam podarilo sledovat tri kondory andske, ptaky s nejvetsim rozpetim kridel (az tri metry). Zuzka vcas poprosila vesmir ;). Ti, co prijeli 5 minut po nas, uz sledovali jen prazdne svahy.

Neockavane nam v kanonu prselo, ale vybaveni jsme byli :).

Ubytovani dole v oaze bylo velmi primitivni, bez teple vody, lec na prespani dostacujici. Dvacka navic nam zajistila privatni pokoj s vlastni koupelnou. Kvuli pocasi jsme nevyuzili venkovni bazen ani si nezacvicili, ale aspon nelitali moskyti.

Ranni vystup od 5 jsme zvladli za dve hodiny, byli za hustory a pak dalsi hodinu cekali nahore na zbytek vypravy. Rikali jsme jim muly, bylo jich asi 50 a byli to z 90 % ti klasicti teniskari s neforemnym batuzkem z trhu. Nasli se ale i duse stejne krve, napr. padesatilety francouz sympatak, nebo parek polky Kasi a ukrajince Olega.

Druhy den bylo na programu nekolik zastavek. Bajecna byla koupel v horkych pramenech s "prirodnimi" bazenky, kde jsme se namasirovali a zrelaxovali svaliky. Bazenku bylo nekolik a byly odstupnovany dle teploty. Do dvou poslednich jsem ani nestrcil prst, stacil mi ten se 70C :).

Cely vylet jsme brali hlavne jako fyzickou a vyskovou pripravu na dvoudenni vystup na sopku El Misti - 5825 mnm. Dle ocekavani nas vylet v takove valne hromade moc nadchnout nemohl, zvlaste kdyz nas guide stal za prd a bylo na nem videt, ze ho prace nebavi. A fyzicky jsme na tom byli navic lepe nez on. Ale sve jsme si tom nasli a uzili si co slo.

Po prijezdu v pet odpo jsme rychle skocili do agentury Waiky tours kvuli kontrole vybaveni - stan, spacak, hulky, rukavice. Bereme s sebou a presun na hostel, rychly nakup energetickych potravin a vody (5 l na osobu plus litr coly). Mame i bonbony z koky, ktere by mely pomoci ve vysoke vysce s nevolnosti.

Ted je kratce po desate nocni, od sedmi jsme balili a filtrovali vodu. Jime bajecne zrale mango, u postele se jezi hromada igelitek s vecmi ktere nepotrebujeme a nechavame v hostelu ve skladu. Zitra nas vyzvednou v osm po snidani a vyrazime. Ceka nas 1200 vyskovych s plnou polni do zakladniho tabora. Ozveme se tedy po navratu, spise vsak az v patek rano naseho casu.

• El Misti trek - basecamp 4500 mnm

13 April 2016, Peru ⋅ ☀️ 13 °C

El Misti je 5825 m vysoka sopka, jejiz rozeklany vrcholek je videt vsude z Arequipy. Ke zdolani zlakala i nas.

Da se pokorit dvoudennim trekem s placenym guidem, vylety na vlastni pest nedoporucujeme - cesta nahoru neni znacena a skoro sestitisicova vyska nese urcita rizika. My jsme si na zaklade recenzi vybrali agenturu Waiky tours a ted po navratu muzeme prohlasit, ze nelitujeme.

Po vydatne snidani v nasem hostelu Mango nas v 8:15 vyzvedl sympatak Alfonso v sedmimistne 4x4 a odvezl nas do sidla ke kontrole vybaveni s guidem. Cestou jsme meli nabrat jeste jednoho ucastnika treku, ale pry se opil a je mu nevolno takze nejde. Ok, jeho 250 soles.

V sidle agentury Waiky tours jsme se potkali s asi 50letym guidem Josem (Chosé) a tremi holkami z Kanady, ktere take pujdou. Celkem nas tedy melo byt pet plus guide plus jeho asistent Carlos. Jose byl typu oslehany horsky vudce, vzbuzujici duveru. Kanadanky vypadaly na totalni lamicky, coz se vzapeti potvrdilo pri seznamovani - nulove zkusenosti s treky, natoz VHT, natoz v takove vysce. Jen jsme v duchu kroutili hlavou, na co ti lidi asi mysli kdyz se prihlasi na takovy "vylet"...

Dostali jsme stan, poneseme ho sami spolu se spanim a vsim vlastnim vybavenim. Dale 5 litru vody na osobu plus litr Coly. 1 litr od kazdeho se vezme na vareni. Jose s Carlosem berou veceri a snidani pro vsechny. Narozdil od kanadske vypravy jsme si vzali i turisticke hole.

Autem nas vyvezli 1,5 h cesty za mesto, vstric cnici mase El Misti. Posledni usek prasnou cestou opravdu proveril kazdou vymozenost pohonu 4x4 i Alfonsuv um. Behem cesty jsme jeste se Zuzkou natlacili 1,5 l vody, te proste neni nikdy dost.

Vysli jsme z maleho placku posilneni navic bananem a mandarinkou, ukryti pod klobouky a dlouhymi rukavy - slunce prazilo a prach na pozvolna se zvedajicich svazich sopky nam sel vetrem vstric. Zacina se ve 3400 m a dorazit mame za cca 4-6 h a prekonani 1100 vyskovych metru do zakladniho tabora ve vysce 4500 mnm.

Tri holky vyrazily v tilkach, bez klobouku a skoro bosky - tedy, mely trekovky, ale jen takove ty nizke sportovni ponozky v nich. Po prvnich 120 metrech slapani s placem jedna vzdava. Pry nemuze popadnout dech a batoh je tezky.

Z utrzku konverzace mezi nimi a guidem se dozvidame, ze ma astma (!!) a chce se vratit. Jose vola zpet auto mobilem a skromny tichy Carlos, s nimz jsme si v aute prijemne popovidali, se vraci s ni na parkoviste a do mesta - dle pravidel staci na 4 lidi jenom guide. Krcime rameny, loucime se a jdeme dal.

Stezka se krouti mezi trsy pichlave travy, trnitymi keriky a balvany. A stoupa stoupa. Slo se nam dobre, nase obavy z unavy z Colca kanonu se nepotvrdily a navic aklimatizace jeste z Huarazu a Machu je zrejme znat. Velka uleva. Zato kanadanky toho maji zakratko plne bryle a na obycejnych krocich pres kameny se doslova potaceji. Jose je vsak profik, drzi mirne tempo a dela zastavky tak akorat, aby to daly. Na nas moc casto.

Krajina je tu drsna, ale svym zpusobem uchvatna. A je tu naprosty klid. Jsme jedina vyprava a po vcerejsim turistickem viru je to prijemne osvezeni. Seznamujeme se s endemickymi andskymi mechy, dravcem Kara kara. Nemame vyraznych problemu, pijeme, energii doplnujeme susenkou a Snickerskami.

Tech nekolik hodin chuze nam v zasade ubehlo klidne a mirne, lec zadarmo to nebylo, v cili unaveni po pravu jsme. Pro kanadanky hodne husty vyslap, ale daly to a ani moc neknuci. Zakladniho tabora dosahujeme nekdy ve tri odpoledne. Je to nekolik sousedicich placku na stan, klasicky obestavenych kameny proti vetru. Vybirame si jeden, stavime stan (uz nema koliky, takze na snury navazujeme kameny), fotime a zkoumame nejblizsi okoli - hodne pozvolna, protoze ve 4500 m se vam lehce zatoci hlava pri tech nejobycejnejsich cinnostech. Vsechno je tu potreba delat s rozmyslem, i kdyz nadsenim a ochanim z uzasnych vyhledu se nam chce skakat.

Kratce po 17 h ma Jose hotovou veceri: polevku s ryzi a zeleninou, hlavni chod ryze avokado rajce a salsa omacka. Na tomto miste a po takovem vykonu chutna naprosto skvele. Jeste caj z hermanku neboli Manzanilly pro dobry spanek, a slunce se kloni k obzoru. Vytvari typicky uchvatne barvicky a my si jdeme v jeho poslednich paprscich jeste zacvicit. Prece jen, kdy se vam postesti akrojogovat na sopce pri zapadu slunce ve 4,5 tisicich ze :).

To se uz ale rychle ochlazuje, cili zoubky curat naposled pokochat a cca v 19 h se zavrtavame do spacaku, neb v jednu v noci vstavame a jdeme na to. Karimatka je tenounka a podklad oblazkovy, ale co byste na sopce chteli, ze.

• El Misti trek - vzhuru k vyskam 5825

14 April 2016, Peru ⋅ ☀️ 13 °C

Tak uz vime, jak zpivaji ptaci v 5825 mnm...

Nijak! Zadni tam nejsou :). Ale slunce, slunce tam teda pali.

Po celkem 6 hodinach prevalovani a neco mala spanku "na trhacku" vstavame v jednu v noci do minusove teploty. Zacina jeden z nejdelsich vystupu v nasem zivote a rozhodne je to ten nejvyssi.

Zimni cepice z batohu konecne prichazi ke slovu. Nejlepsim pritelem se stavaji VHT rukavice pujcene z agentury a horky caj z listku koky od Joseho. Mame k nemu klasickou peruanskou snidani: jakobyhousky, ovci syr, margarin a marmeladu.

Kazdy bereme batoh. Nemusime, jdeme nalehko, ale je to dalsi vrstva na zadech, chranici nas pred chladem a vetrem. V batohu litr vody, litr Coly, neco susenek a snickersek, nepropo navleky na gate, tunelovy satek, opalovaci krem.

1:45
    Jose vola "Vamos chicos!" Na hlavu celovku, hulky a vyrazime. A ja bych zrovna docela usnul.

2:30 a cca 4650 mnm
    Prvni zastavka. Tempo je sneci, jdeme jako posledni. Jose vepredu udrzuje stalou pomalost pohybu. Chapeme proc, ale potrebovali bychom jit o malinko rychleji - abychom se zahrali. S dechem ani vykonem problemy nemame. Ne tak kanadska vyprava.

3:30 a cca 4800 mnm
    Dalsi pauza. Jose udrzuje sneci tempo. Kanadanky presto nezvladaji, zastavuji se kazde tri kroky a potaceji se na nerovnostech. Zuzka je z toho drobet na nervy a zacina ji roztrasat zima. Me tempo uspava.

5:17
    Slavime 5000 mnm. Tedy, ti kteri vladnou nohama hlavou a pusou. Ja a Jose. Zuzce je velka zima, jen se usmala a odskocila si na velkou. Vzhledem k tomu, ze se k nasi skupine pridal nenapadne i vitr, ji vubec nezavidim. Pridavam ke garderobe satek pres hubu a krk, protoze Jose uz ho ma.

Zuzka se vraci a zvladla na pohodu. Ja jsem ale rad ze nemam potrebu.

V dalce za pohorim Pichu pichu zacina svitat.

Stav: srdce pumpuje a svaly pali, kdyz udelame dynamictejsi sekvenci pohybu, ale jinak jsme v pohode az nas to prekvapuje - zadne bolesti ani toceni hlavy, navaly na zvraceni ci popadani dechu. Je potreba si fakt hlidat stale tempo a snazit se porad zhluboka dychat.

Kanadanky vypadaji, ze kazdou chvili odpadnou. Alespon ze na sobe maji vypujcene doporucene obleceni. Je ale sakra znat, ze nemaji hulky - ty jsou opravdu k nezaplaceni. Pomahaji se stabilitou, s vystupy na kameny.

A propo, stezka. Nejedna se o technicky vystup, je to chodak. Stridaji se useky vyslapane v sopecnem pisku a useky kamenite, kde je potreba pozorne stoupat. Dohromady nic narocneho. Pokud clovek vi, jak se v takovem terenu pohybovat, znacne mu to setri sily. Jinak na cernem podkladu a potme neni cesta videt, guide je tu nezbytny.

Zuzku uz celkem dost trese zima a nervy, tak se ptam Joseho zda bychom mohli jit o malinko rychleji, treba sami napred. Rika rezolutne ne, musime zustat pohromade. Mozna pry az bude svetlo a budeme v jine oblasti. Chapu, udelal bych to stejne.

5300 mnm
    Nevim kolik je. Soustredeni na kroky a dech je nez... byt.. ne... a cely vas svet. Jinak naprosto na pohodu, az jsem prekvapen. Zuzka se take drzi, jen se ji spustila tresavka - zrejme projev velke vysky. Vlastne bychom ani nemuseli pauzovat, jen se napit a jit dal, je to lepsi nez vychladat pri postavani. Dvakrat mam pocit jakoze mi zacina byt na zvraceni, ale nastesti staci zpomalit kroky a zacit vice dychat.

Uz jdeme tesne za Josem misto kanadanek, zaostavaji a my na ne vzdy cekame. Jose rika, ze jsme silna skupina a jdeme pekne. Divime se, se holky stale drzi. Jsou houzevnate.

Mame na sobe uz vsechno obleceni a presto nam je pri poryvech vetru kosa.

Voda se neda pit, je prilis studena. Coca cola taky, ale citime ze diky cukru a kofeinu pomaha. Bonbony z koky take, mame vycucany jeden cely balicek.

6:26 a cca 5700 mnm
    Jose nas pustil dopredu, takze jsme svym tempem dosahli sedla na sirokem okraji krateru El Misti. Slunce sem sviti a jeho teplo je vice nez vitane. Zuzka se mi regulerne klepe v naruci, ale po par minutach to prestava.

Jdeme si odskocit na curandu a foceni sopecne plane. V Zuzce se probudil geolog a nadsene sbira nejake kaminky a rika jejich jmena. Prikyvuju. Nektere jsou i hezky barevne.

Vyhledy do sireho okoli jsou dechberouci. Doslova :)).

15 min po nas dorazil Jose s holkama. Zhroutily se okamzite na zem, ale jsou tu. Neuveritelne. Docela jim zaciname fandit!

Po pulhodinove pauze zaciname stoupat ke krizi (jak jinak) na vrcholku. Jose, s nim ja, s odstupem Zuzka. Kanadanky porad jeste sedi.

Jose se mne pta, kde pracuju a co delam. Asi je mu divne, ze s nim drzim krok a obcas fotim. Taky je mi to divne, ale jsem rad ze zrovna dneska mam huste telo :).

Jo, a ve vzduchu je asi od 4700 m citit sira. Obcas je to fakt smrad utocici na zaludek.

5825 mnm
    Par metru pred krizem to obracim a cekam na Zuzku. El Misti dobyvame spolu. Jose odpocitava a pak nas objima a gratuluje.

Je nadherne pocasi, viditelnost pres sto km na vsechny strany. Vyhledy naprosto uchvatne. Jose nam vyjmenovava vrcholky a dalsi sopky.

Holky kanadske to zvladly taky. Jsou vycerpane, s puchyri, je jim zle, ale jsou tu.

Celkove to nedokazu dost dobre popsat. Uleva, euforie, radost z vykonu i z dosazeni cile. Na vrcholu sopky 3500 mnm od nejblizsi civilizace je pet lidi. A vidi tohle vsechno.

My.

Duchove hory nam jsou nakloneni. Peru se s nami louci opravdu skvelym, silnym zazitkem a ukazuje nam svou primarni, divokou krasu.

Zpatecni cesta
    Nahoru 7 hodin, dolu 2?? Ano. Jose to totiz ze sedla bere dlouhym, sirokym popelecnym splazem. Nasazuji oblibenou techniku "rizeny beh skluzem" a jde to bezvadne :).

Vsem trem holkam je ale po chvili spatne, prilis rychly sestup take nedela telu dobre. Kanadanky navic nemaji hulky a neumi se v terenu tak dobre pohybovat, zaostavaji celkem dost. Davam kazde jednu svou hulku i s instrukcemi (Its like you were skiing - We have never been on ski - Good luck then) a bezim to se Zuzkou bok po boku. Jose je tak trista metru pod nami a vyorava cestu.

Bylo to dlouhe, unavne, slunce prazilo az moc a Zuzka skoro usinala za chuze. V tabore jsme meli 15 min odpocinek, pak balime. Po dalsi 1,5 hodine jsme dole u auta. Zapraseni, spaleni, unaveni. Zuzku chytly kolena. Kanadanky to skoro doplazily. Ty sly o zivot :). Ale jsme vsichni spokojeni. Dnes jsme NECO zazili.

Zbytek dne
    Autem zpet do mesta. Smrad a spina predmesti.

Vratit vybaveni a rozloucit se s Josem. U auta se prevlekl do bile kosile a s ksiltovkou vypada jako kdyby dnes cely den prosedel na gauci :)).

Hostel, zachod, sprcha, hodinove mdloby v pelechu.

Ven na veceri - restaurace Hatanupa, kde poprve ochutnavame alespon 7 druhu brambor z peruanskych 4000. Mnam.

Zpatky do pelechu pres market s ovocem... a za odmenu film Revenant s DiCapriem. Strasna blbost!

Denicek a spat.

3600 vyskovych metru naslapano za jediny den. Ze 4500 do 5825 a zpatky do 2330. Kdyz si to takhle napisu, docela zahul. Ale nic neboli, kolena svaly hlava zaludek vsechno v cajku.

• Huacachina - smradlava oaza

16 April 2016, Peru ⋅ ⛅ 16 °C

Nam sa to naozaj krati, da sa povedat, ze sa nam to uplne skratilo. A zitra uz letime domov. Po tych roznych peripetiach ale i krasnych zazitkoch musim povedat, ze sa nam ani moc nechce, ale i sa celkom tesime.

Vcera sme stravili perfektny den v oaze Huacachina nedaleko mesta Ica.

Po prijazde nocneho autobusu sme si vzali taxi, ten nas odviezol cca 4 km do oazy a ubytovali sme sa, na miestne pomery, v pomerne paradnom hoteli. Ze si teda na tu poslednu noc doprajeme nieco luxusnejsie. U nas by toto miestne luxusno dosahovalo priemerny typ ubytovania, ale sme v Peru. ;)

Po ubytovani sme si na chvilu oddychli, nocna 11 hodinova jazda autobusom je predsa len trochu unavna a citili sme sa po nej dost spinavi a ucapkani. Po asi 2-hodinovom spanku sme vyrazili na prieskum oazy a do puste okolo nej. Poriadne sme sa obliekli - dlhe nohavice, dlhy rukav, klobuky, satky a okuliare - ved uz sme sa spalili dost a slnko riadne pieklo.

Oaza je vskutku turisticke hniezdo. Je vcelku mala a dost spinava. Vsade sa valaju odpadky a vietor ich nesie siroko-daleko. Vysli sme na najblizsiu pomerne vysoku dunu. Zacal fukat vietor, pre pocit teploty to bolo prijmne, ale vietor zdvihal piesok a presuval ho cez okraj dun a my sme ho mali vsade, i medzi zubami. Slapat "do kopca v horucom piesku" je celkom zabavne, ale asi iba na taku chvilu, ktoru sme tam stravili my. Da to dost prace, dostat sa az na vrchol pieskovej hory. Bol odtial pekny pohlad do puste i na oazu. Prekvapilo nas, ked sme na druhej strane objavili mestecko s mnohymi do dialky roztrusenymi obydliami. Co tam ti ludia uprostred puste asi tak mozu robit...??? Nechapeme. V dialke bolo vidno Icu.

Vietor silnel, tak sme radsej rychlo zbehli spat do Oazy. Zasli sme si do bazenu zablbnut a zrelaxovat sa asi tak na hodinku. Od 16-tej sme mali dohodnuty vylet do puste v buginach spolu so sandboardingom.

Pozicali nam drevene dosky, na ktorych sme sa spustali z dun dolu. Bola to velka sranda. Aj jazda buginov bola super. Videli sme i zapad slnka, co bola velka parada.

Po navrate opat sprcha, bo piesok sme mali uplne vsade, priniesla som si ho dost i vo vackoch gati. No a po sprche sme vyrazili na veceru a nasytili zaludky samou dobrotou - ovocny dzus a koktejl, kavovy milkshake, vyborne a super palive thajske kari a falafel, na zaver brownie so zmrzlinou, uplna mnamka.

Dnesny den sa naozaj vydaril a boli sme ako ozajstni dovolenkovi bieli turisti :). Zvlastne ale prijemne oddychove.

A preco "smradlava oaza"? :) Pretoze voda v jazierku naozaj smrdi - ved ju pouzivaji ako kanalizaciu... Romantika s dromedarmi sa tu nekona ;).