• Gordon Michelle

Reis 2015-2016

Et 314-dagers eventyr av Gordon Les mer
  • Listvyanka aan het Baikalmeer

3. august 2015, Russland ⋅ ⛅ 25 °C

Vroeg in ochtend aangekomen in Irkutsk. Na een klein broodje met een kop koffie tegenover het station met veel handgebaren de taxichauffeur uitgelegd dat we eerst naar een adres buiten de stad wilde (om onze treintickets naar Ulaan Bator op te halen) en daarna door wilde naar het centrale plein om de minibus naar Listvyanka te kunnen pakken. Irkutsk ligt namelijk zelf niet aan het Baikalmeer, Listvyanka wel. Zo gezegd, zo gedaan. Rond 12 uur ter plaatse. Het meer is prachtig! Hostel lag nog een half uur bergopwaarts in de heuvels! Met rugzakken en 25 graden is dat wel pittig. Hostel is het waard ;)Les mer

• Echte rustdag :)

4. august 2015, Russland ⋅ 🌧 11 °C

Vandaag besloten om er een officiële rustdag van te maken. Tot nu toe zijn we elke dag wel onderweg of aan de wandel geweest. En aangezien we momenteel een heel relaxte kamer hebben (met een TV, dvd speler én Engelstalige films!) hebben we het er van genomen. Alleen even naar het meer gelopen om op een terrasje te genieten van het heerlijke weer en om wat boodschapjes te doen... Heerlijk!!Les mer

• The Great Baikal Trail

5. august 2015, Russland ⋅ ☀️ 30 °C

Iets ten noorden van Listvyanka ligt Bolshie Koty (een klein dorpje aan het Baikalmeer). 's Morgens hebben wij ferry hiernaartoe genomen. Vanaf Bolshie Koty loopt The Great Baikal Trail: een hike van ruim 25 km. Het pad loopt deels langs de kust en deels door de heuvels. Het was fantastisch weer, maar dat maakt het uiteraard ook wel een stuk warmer. De eerste 15km. loopt langs de kust en levert prachtige plaatjes op. Na 15km. gaat het pad de heuvels in en voor 5km. gaat het slingerend bergopwaarts. De top ligt ruim 400m. boven 'meer-niveau'. Een redelijke uitputtingsslag. Het venijn zat 'm echter in de staart. De laatste 5km. gaat in een nagenoeg rechte lijn naar beneden... Kleine aanslag op de knieën. Maar na 8 uur lopen hebben we het gehaald en het was het helemaal waard. Een kleine selectie van de foto's om het te bewijzen :)Les mer

• Something fishy

6. august 2015, Russland ⋅ ⛅ 29 °C

Na de lange hike van gister vandaag een stranddagje. Het kan echt in Siberië :) Het is een uitzonderlijk warme zomer en dat is goed merken aan de temperatuur. Het water daarentegen blijft wat achter in temp... Na 5 minuten voel je je voeten niet meer en van echt lekker lang dobberen in het niet gekomen. Aan het strand wel heerlijk geluncht met een lokaal gerookte Omul. Vanwege succes ook maar vis met Russisch biertje als avondmaal :)Les mer

• Terug naar Irkutsk

7. august 2015, Russland ⋅ ⛅ 26 °C

Op avontuur met het openbaar vervoer! Vanaf Listvyanka met de ferry naar Irkutsk. Nog even genieten van de kust vanaf het water. Helaas gaat de ferry niet helemaal tot aan het treinstation. Dan maar met de bus verder... Helaas gaat de bus niet helemaal tot aan het treinstation. Dan maar met de tram... Voila, helemaal tot aan het treinstation :) Tassen bij het depot afgegeven en terug met de tram richting het centrum. Vanwege de enorme hitte (33+ graden) komen we niet heel ver. Wel twee hoeden gekocht om onze bolletjes beter tegen de zon te hoeden. Voordat we de trein in gaan richting Mongolië nog even genieten van de Russische cuisine, здоровье (proost)!!Les mer

• Op het ниппертжэ

7. august 2015, Russland ⋅ ⛅ 20 °C

En dan laat Rusland op het allerlaatste moment nog even een glimp van haar andere kant zien... Na het lekkere eten gaan we ogenschijnlijk op tijd richting het station. We hebben een uur voor een korte wandeling naar de halte, een ritje met de tram van ongeveer 10 minuten en het uit het bagagedepot halen van de rugzakken. Op de halte aangekomen blijkt dat de trams toch minder regelmatig rijden dan verwacht. Samen met de locals staan we 20 minuten te wachten op een tram, maar komt 'ie er aan. We hebben dan nog net iets meer dan een half uur over. Twee haltes verder staat er echter ineens een bulldozer op de rails! Scheldend zet onze trambestuurder 'm nog net niet tegen het apparaat. Met veel moeite wordt de bulldozer achteruit gezet. Kort oponthoud; onbegrijpelijk. Maar dan... Plots gilt er een jong meisje! Een dronkenlap heeft haar geprobeerd lastig te vallen. De dronkenlap wordt bij de eerstvolgende halte met zijn eveneens lamme maat uit de tram gegooid (niet hardhandig genoeg naar mijn smaak). Wederom kort oponthoud, maar begrijpelijk. Als we dan in de buurt van het station komen, staan er weer twee hoogwerkers vlak langs de rails, waardoor we er slechts langs kunnen kruipen - tik, tak, tik, tak. Enige irritatie is inmiddels voelbaar... Maar dan zijn we er bijna. Als we dan alleen nog maar even vaart hoeven te minder om een zwalkende man de kans te geven om op de andere rails te gaan lopen, zijn we er!! Rennend de rugzakken halen; gestrekte draf richting perron... Gehaald!!!! In de trein zijn we beide helemaal gesloopt. Bed opmaken, kopje thee drinken en dan afsluiten deze eenerverende dag! Dit was Irkutsk, goedenavond...Les mer

• Naushki

8. august 2015, Russland ⋅ ⛅ 33 °C

Het landschap is vannacht behoorlijk veranderd. Meer heuvels en veel droger en dus minder groen. In Naushki is de grenscontrole aan de Russische kant. De douane gaat door het treinstel. De feitelijke controle stelt niet veel voor. Even door het paspoort flippen en de gegevens van het visum checken... Met 3 minuutjes is alles gecheckt en akkoord. We mogen de trein uit. De stop zal ruim 4 uur duren - waarschijnlijk om 'de paarden te verversen'. Op het station is niets te zien of te doen. Gelukkig staat er achter het station een kioskje waar we wat drinken en fruit kunnen kopen. Het drinken in nodig om dat het 35 graden is en er geen wolkje te bekennen is :)Les mer

• Welkom in Mongolië!

8. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 31 °C

Na de stop van ruim 4 uur is alles geregeld aan de Russische kant. Via een met prikkeldraad afgezet niemandsland komen we aan bij de Mongoolse kant van de grens en dus doen we het paspoort- en douaneritueel nog een keer over. We staan weer anderhalf uur in de hitte stil. Alle overige treindelen gaan er vandoor en alleen ons treindeel blijft achter. Er komt een Mongoolse locomotief voor en Mongoolse treinstellen achter. Als alle treinstellen weer in de juiste volgorde zijn gezet kunnen we eindelijk weer rijden. De gekochte bessen blijken 70% pit te zijn. Gelukkig kan de lokale zwerver de bessen goed waarderen. Karma +1 want we worden beloond met een prachtig groen landschap met ger-tenten, paarden en een fantastische zonsondergang! :)Les mer

• Ulaan Baatar ("UB")

9. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 29 °C

Heel vroeg in de ochtend (05:50 uur) komen we aan in Ulaan Baatar. We zijn dan alweer bijna anderhalf uur op. We hebben gelukkig een hostel dichtbij het station geboekt dus we zijn er al snel. De stad nodigt nog niet echt uit op dit tijdstip, dus is het jammer als het hek van het hostel dicht lijkt te zijn. Dan maar even wachten. Om 07:00 proberen we het weer en ontdekken we dat naast het gesloten hek er nog een deur zit :) gewoon open dus... Hostel is prima en we mogen meteen ontbijten. In de middag gaan we op zoek naar een tour operator. Eerste optie lijkt perfect. Tijd voor lunch (Koreaans)
    Kies een gerecht, krijg er 12 :)) Heerlijk eten. Tweede optie is ook prima en goedkoper. Kopje koffie met wi-fi om wat reviews online te checken. Het wordt optie 2: 19 dagen rondreizen. Nu moeten we de cash zien te regelen; alles gaat contant. Na 5 pinautomaten hebben net iets meer dan de helft :) Snel tassen in orde maken, want morgen vertrekken we al...vandaag weinig foto's... Die komen op de trip wel...

• Begin tour

11. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 23 °C

Om 7:50 uur stond onze gids Urnaa ons op te wachten, maar eerst nog even pinnen.. 2 miljoen in biljetten van 10.000,-. Met hele stapels geld gingen we op pad. We reizen samen met Martin (Zwitser) en Billy (Fransman woonachtig in Shanghai). Na drie rondjes om de stoepa (voor geluk) konden we op pad. Lunch bij een plaatselijk eethuisje; dumplings gevuld met schaap. Halverwege de lunch werd een dood schaap de tent in gedragen: bon apetit! Na de ruines van een door de sovjets verwoest klooster te hebben bekeken door naar onze slaapplek: een ger. De bewoners hebben een kudde geiten, waarvan er een de taak van 'wasgeit' op zich genomen had. Geen voet was veilig. Na een mooie zonsondergang een 360• view op de melkweg met vallende sterren!Les mer

• White stupa

12. august 2015, Mongolia ⋅ 🌧 25 °C

Ontbijt met uitzicht op groene vlakten met grazende paarden.. Toch erg bijzonder. Onderweg naar Tsagaan suvraga moesten we twee stops maken in the middle of nowhere voor het vervangen van de accu. De chauffeur heeft z'n gereedschapskist al klaar staan. Wij krijgen een little miss sunshine- gevoel.
    De rotswand heeft prachtige kleuren. Van geel, oranje en rood naar zelfs lila.

• Yoliin am

13. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 23 °C

Door de droge steppe van de Gobi naar rotsen, riviertjes en grasvelden.. Wat een verschil in een paar uur rijden. Indrukwekkende bergen blokkeren bij Yoliin am het zonlicht, zodat bijna het hele jaar door er een pak ijs blijft liggen. In 30 graden bij een stuk ijs staan, en regen! Binnen een paar minuten kletsnat geregend.Les mer

• Khongor zand duinen

14. august 2015, Mongolia ⋅ ☀️ 25 °C

De ochtend start met een lokale paardenrace georganiseerd door kleinkinderen om hun grootouders te eren. De paarden over de vlakte vanaf 20 km. aan zien komen rennen is erg gaaf. We mochten zelfs bij de ouderen in de tent zitten en kregen airag (paardenmelk) aangeboden. Het smaakt naar zure karnemelk met alcohol en gaat goed samen met de gedroogde zure kaas en snuiftabak. Bij het gerdorp aangekomen eerst op audiëntie bij de familie, natuurlijk met meer kamelenmelk en kaas. Na het eten de hoogste zandduin beklommen voor een spectaculaire zonsondergang.Les mer

• Flaming cliffs

16. august 2015, Mongolia ⋅ ☁️ 7 °C

De flaming cliffs zijn in 1922 ontdekt door Roy Chapman Andrews die, na verdwaald te zijn in de Gobi en besloot te kamperen, 's morgens wakker werd naast dinosaurus eieren. De reis ernaartoe was redelijk zwaar, 35 graden en een "little bit bumpy road", maar het zeker waard. Na de rit kunnen we ons afkoelen in de rivier totdat de muggen ons teveel lastig vallen. We zetten onze tentjes op naast de rivier... in the middle of nowhere. Bij een kampvuur van paardenpoep genieten we van het uitzicht!Les mer

• Ongi klooster

17. august 2015, Mongolia ⋅ 🌙 16 °C

's Morgens snel weg van de muggen en richting een klooster. Ook dit klooster is vernield door de sovjets, maar met hulp van de omwonenden weer gedeeltelijk opgebouwd.
    In de avond is het regenachtig. Onze chauffeur heeft een vriend bij een klein klooster in de bergen en daar kunnen we slapen. In de kook-ger van de lama. Heel bijzonder. Cheers!Les mer

• Kharakhorum

18. august 2015, Mongolia ⋅ ☁️ 6 °C

Kharakhorum is de oude hoofdstad van Mongolië, hier staat het enige nog overgebleven klooster na de sovjets. We krijgen een uitgebreide tour door de diverse gebouwen (ieder gewijd aan een andere boeda en beschermgod). Buiten het klooster zaten twee adelaars die je vast kon houden. Onderweg hebben we er al veel in de lucht gezien, maar zo dichtbij is heel indrukwekkend.
    Daarna nog even langs de zwarte markt, waar het spellen van woorden nog niet helemaal soepel gaat. Gevalletje je had maar een taak.

• Tsenkher hot spring

19. august 2015, Mongolia ⋅ ☁️ 7 °C

Om uit te rusten van alle activiteiten stoppen we bij de hot spring. Het water dat hier uit de berg komt is ruim 80 graden. Fijn, want het regent pijpenstelen. Onderweg zorgt dat voor rivieren waar eerst wegen liepen en diverse slippartijen in de modder (180 km. lang). Na het avondeten kunnen we lekker genieten van een koud biertje in het warme water!Les mer

• Great White lake

19. august 2015, Mongolia ⋅ 🌧 25 °C

Vandaag was een wat extreem dagje. De dag begon om 04:45 uur met een enorm koude ger. Vanaf dat moment was de strijd begonnen om het vuur in de kachel aan te houden. Na het ontbijt kwam het zonnetje achter de regenwolken te voorschijn. Meteen stuk aangenamer. Alle busjes vertrekken tegelijkertijd omdat de weg bijna weggespoeld is. Het wordt een echte Camel Trophy etappe! Wij komen door de rivier, maar het busje achter ons niet ;). Met vereende krachten haalt ook deze de overkant. We stuiteren door het landschap tot we asfalt bereiken; opluchting! Korte stop in het dorp Tsetserleg ('kinderopvang'). De yaks lopen hier tussen de auto's. De lunch (zelfgemaakte sushi!) nuttigen we bij een heilige rots, terwijl de adelaars boven ons hoofd cirkelen. Na een paar uur rijden, komen we langs een adembenemend uitzichtpunt. Het landschap in wederom schitterend, er ligt zelfs nog sneeuw op bergtoppen in de verte. Uiteindelijk komen we in een gebied met eindeloze velden met rotsblokken. Het is een overblijfsel van een allesvernietigende vulkaanuitbarsting 1000 jaar geleden. Als we de zoveelste steile helling trotseren, zien we ons doel: het een na grootste meer van Mongolië. Rust! :)Les mer

• Khorgo Uul Vulkaan

20. august 2015, Mongolia ⋅ 🌙 9 °C

Na wederom een zeer koude nacht (wit gras van de rijp) wordt deze ochtend de kachel voor ons aangemaakt. Zeer comfortabel! We hebben tot de lunch 'vrij' en dus tijd om een wasje te doen. Na de lunch staan onze paarden klaar. We rijden langs de met vulkanisch gesteente bezaaide naaldbossen en doorwaden te paard de kleine stroompjes van dit schitterende lavaveld. We stijgen af om naar de kratermond te klimmen en genieten van het waanzinnige uitzicht. Op de terugweg zijn we wat aan de paarden gewend en gaat het tempo omhoog. We spoelen de paardengeur af met een duik in het koele water van het meer. Na de lokale delicatesse marmot te hebben gegeten vroeg naar bed; morgen lange rit.Les mer

• Lange rit

21. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 23 °C

Vandaag vroeg op want we hebben 250km. 'off roading' voor de boeg. Martin's trip eindigt vandaag dus wordt hij op de bus terug naar UB gezet. We stoppen bij het lavaveld. Een nietszeggend klein gat tussen wat rotsen blijkt de ingang van een redelijk grote grot. Een schuilgrot voor tijdens sneeuwstormen. Verderop ligt een mooie ingestorte magmakamer vernoemd naar een gele hond die er ooit in viel en nooit meer uitkwam. Het stuiteren wordt onderbroken om wat water uit een bron te halen ("good for stomach") en om wat pijnboompitten te oogsten. Erka beukt de dennenappels met een stormram uit de boom - verser kan niet. Lunch is bij een idyllisch stukje bos bij een riviertje. Na netto 7,5 uur gras, modder, hobbels, kuilen, riviertjes, steile bergpaden en duizenden rotsblokken stoppen we om de tent op te zetten. We staan op mooi plekje, maar zijn in een straal van 50m. omringd door 6 karkassen van schapen... Ja, er zitten hier wolven. Tijd voor kampvuur :)Les mer

• Murun

22. august 2015, Mongolia ⋅ ☀️ 25 °C

Vannacht gelukkig geen wolf gehoord of gezien. We breken de tent af en zitten al snel weer in de wagen. Eerste stop staat niet op het officiële programma: een begraafplaats uit de steentijd; heel bijzonder. Tegen de lunch bereiken we Murun. Het stadje is niet echt heel spannend, maar we rusten er weer een beetje uit. Na de douche (ook weer eens lekker) hebben we ook nog een warme slaapplek! Het leven is weer wat mooier ;)Les mer

• Hatgal aan het Khuvsgul meer

23. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 18 °C

Rustige rit naar Hatgal. Vandaag eens een keer over een asfaltweg; scheelt een hoop :) Tegen de lunch zijn we in het guest house met normale toiletten, een douche en internet! Kamer is wat merkwaardig, maar goed, hier kun je alles verwachten. Na de lunch wandelen we naar het stadje waar het meer ook begint. Het is een slaperig stadje; weinig actie. Voor het avondeten worden de pennen met vlees en groente op het kampvuur gegooid (nee echt, OP het vuur ;)) maar het smaakt alsnog heerlijk. We laten de overige kampbewoners voor wat ze zijn en kruipen in onze slaapzakken; wat kan een matras toch lekker aanvoelen...Les mer

• Paardrijden

24. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 18 °C

Na het ontbijt staan onze paarden al te trappelen van ongeduld. We verlaten het kamp om ongeveer 30km. langs het meer te rijden om daar vervolgens weer te blijven. Het is erg fijn weer voor een rit en de paarden hebben er zin in. Een paar keer kunnen we (over de vlakke stukken) vol in galop. Wel een beetje het idee dat ze deze route eerder hebben gelopen ;) Na 5 uur zijn we op de nieuwe locatie en krijgen we thee met een koekje; lekker na zo'n rit. We hebben een prima huisje met tweepersoons bed en kacheltje. Ook hier lekker het paardenluchtje afgespoeld in het meer. Heeeel verfrissend. In de avond genoten van de flitsende lichtshow van het onweer boven het meer!Les mer

• Michelle's verjaardag

25. august 2015, Mongolia ⋅ ⛅ 26 °C

Vanaf het moment dat onze begeleiders wisten dat Michelle jarig zou zijn tijdens de trip was het plan geboren om dit op traditioneel Mongoolse wijze te vieren - bij de familie van de bestuurder Erka! We verlaten het meer en maken ons op voor wederom een laaaange rit. Onderweg moet er ook nog regelmatig gestopt worden, dus uiteindelijk komen we rond 19:00 uur aan. De vrouw en dochter van Erka zijn dan nog druk bezig om het eten voor te bereiden. Als de familie compleet is en we de schapenvlees dumplings achter ons kiezen hebben, is het tijd voor gezang; eerst de Engelse versie en daarna de uitgebreide Mongoolse versie. Michelle wordt verrast met een kasjmier sjaal van Urnaa en Erka! Aan Michelle daarna de schone taak om de speciaal gehaalde taart aan te snijden. Omdat 'mooie mensen het ook altijd drinken' worden we op een wijn/likeur met chocolade (10%) getrakteerd (naast ons half liter blik bier). Ook wodka drinken blijkt een traditie ;) Toktoi!! oefff... Rond 22:00 liggen we er af. Happy birthday Michelle!!Les mer