• Wenke de Graauw

Thailand 2024

Volg mijn 31-dagen-durende-backpackreis door Thailand. Mijn reis begint in Bangkok en vervolgens zal ik via het Noorden afreizen naar het Zuiden. Read more
  • Trip start
    January 29, 2024

February 6, 2024 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Zondag 4 februari om 14.25 uur vanaf Schiphol gevlogen met een overstap op Kuwait.
    Het liep niet helemaal zoals plan, want ik kon voor mijn 2de overstapvlucht niet inchecken. Er ging wat mis in de app. Op Schiphol gaven ze aan dat ik dit alleen in Kuwait kon regelen. Ik had dus geen boardingpass, dus hopen dat het goed zou komen. Jits heeft mij nog gezellig uitgezwaaid op Schiphol 🙋🏼‍♀️ Ik had nog even stress op Schiphol, omdat het heel druk was. Maar ook dit kwam goed.

Beide vluchten waren ongeveer 6 uur met een overstap van 2 uur. Dit was prima te doen, omdat de stoelen naast mij vrij waren heb ik nog een beetje kunnen slapen ;) Al voelde het wel alsof ik een nachtdienst aan het werken was haha. De boardingpass in Kuwait was gelukkig meteen geregeld :) Rond 11:00 uur Thaise tijd (NL 05:00 uur) kwam ik aan op de airport en ben ik met de trein richting het centrum van Bangkok gegaan. Van daar uit met de taxi naar mijn hostel.

Gisteren was toch een erg brakke dag na zo'n reis en een jetlag. Ik heb dan ook weinig van Bangkok gezien, behalve de uitgaansstraat natuurlijk. Ik verblijf in een hostel in het centrum van Bangkok met voor mijn gevoel 80% mannen. Dit kun je wel zien op het filmpje. Gisteren hebben we een pubquiz gedaan, waarbij ik degene van mijn team was die een biertje moest atten. Nou zoals je ziet, niet gelukt haha.
    Ik lag netjes om half 12 in bed, maar werd al fijn gewekt om half 8 door 2 Engelse gasten (mijn kamergenoten) die de hele kamer bij elkaar aan het schreeuwen waren. Wat ik niet begrijp, want ze waren ook pas om 4 uur thuis. Achteraf gezien had ik misschien toch beter voor een vrouwenkamer kunnen kiezen. 😉

February 8, 2024 in Thailand ⋅ ☀️ 33 °C

Eerste dag in Bangkok.
    Ik moet zeggen dat ik een beetje brak wakker werd. Niet zo gek na zo'n eerste avondje jetlag+mixdrankjes. En de hostel heeft ongeveer elk uur happy hour. Dus dan heb je omgerekend 2 mixdrankjes voor €3.50 😂
    Nadat ik niet meer kon uitslapen ben ik meteen bij de receptie gaan vragen naar een vrouwenkamer. Die was er gelukkig nog en tegen een kleine meerprijs kon ik switchen.

Het is hier nog wel uitzoeken hoe je overal komt, want de afstanden zijn groot. Het is rond de 36 graden en het verkeer is mega druk. Een taxi is leuk, maar je doet bij wijze van 30 minuten over een paar km. De TukTuk en scooters heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar wellicht later nog.

Maar ik ben eigenwijs en wil graag alles lopend doen. Ik ben opzoek gegaan naar een nagelsalon (ja heel belangrijk), maar nu ik toch niet meer werk kan ik eindelijk een keer gelnagels doen. Daarnaast heb ik gewoon een beetje gechilld in een koffie-tentje, rondgelopen, wat geschreven in mijn traveljournaal, want ja solotravelling geeft je een hoop nieuwe inzichten over jezelf :)

'S avonds was er muziekbingo in de hostel en daarna ben ik met een groepje de uitgaansstraat in geweest. (Kao San Road)

February 8, 2024 in Thailand ⋅ ☀️ 33 °C

Tweede dag in Bangkok.
    Ik had mij een beetje verslapen. 11.15 uur werd ik wakker en ik moest om 13:00 uur aan de andere kant van Bangkok zijn voor een fietstour. Dus het was een beetje haasten die ochtend. Onderweg bij de bakkerij croissantjes gekocht en daarna heb ik meteen een taxi besteld.

Ik had een 3-uur durende fietstocht door Bangkok heen. Dit was erg leuk, want zo zie je ook een beetje de verborgen straatjes en de minder toeristische plekjes. De Thaise mensen hier zijn zo vriendelijk, ze zwaaien en lachen naar je. Kindjes willen je highfives geven, heel grappig.
    Sowieso wanneer je hier iets te eten besteld of afrekend dan bedanken ze je door even te buigen. Deze fietstour had ik geboekt via GetYourGuide en de twee mannelijke gidsen hadden een hoop foto's gemaakt zoals je ziet.
    We hebben een heleboel tempels gezien, zijn ook naar binnen geweest en kregen her en der uitleg over de beschilderingen. Daarnaast hebben we ook de Gouden Buddha gezien.
    Halverwege de tour zijn we typisch Thais wezen eten (Pad Thai). Gelukkig kon ik vragen voor de 'niet-pittige' versie haha. Dit was trouwens heel erg lekker, veel beter dan dat ik ooit in NL heb gegeten.

Als laatste hebben we nog een stuk gevaren op een boot. Ook bijzonder om te zien hoe mensen wonen, half op het water, in half ingestortte huizen. Ook heb ik nog een watervaraan en grote hagedis gezien, maar ik was te laat met de foto.

De terugweg vanaf deze locatie, besloot ik de metro uit te proberen, wat eigenlijk super makkelijk is. Enige mindere is dat de dichtsbijzijnde metrohalte alsnog 40 minuten lopen is naar de hostel.

'S avonds ben ik met een Spaans en Nederlands meisje in de TukTuk naar Chinatown gegaan. Dit is echt wel een ervaring opzich. Ze rijden wel belachelijk hard, niemand houdt zich hier aan regels en alles kan. Chinatown was overweldigend druk, maar grappig om te zien.
    We hebben hier wat gegeten en zijn daarna weer teruggegaan voor de Pubcrawl in onze hostel. Ik was wederom van plan om rustig aan te doen, maar dit plan was mislukt.
    Ik heb ook niet meegedaan aan de hoeveelheid drank die hier wordt geschonken. De hostel deelt continu free shots uit en iedereen drinkt hier emmers (ja letterlijk je besteld een bucket) drank weg. We hebben een heleboel kroegen en barren gezien in de Kao San Road, maar rond half 1 hield ik het voor gezien en ben ik teruggegaan.
    Ik wilde een korte stop maken bij een 24 uurs noodle-restaurant, waar ik al eerder had gegeten, maar voor je het weet zit je daar weer met 3 mannen aan tafel, en ben je een uur verder haha. Dat is aan de ene kant heel leuk, dat wanneer je als vrouw alleen bent, meteen wordt aangesproken.
    Maar soms ook heel irritant wanneer je naar bed wil. 1 van de mannen wilde meteen morgen samen ergens een massage nemen, maar ik ga liever gewoon zelf op pad.

Eenmaal in het hostel sneakte er een man onze kamer binnen en dook het bed boven mij in. Boven mij slaapt een Deens meisje en zij vonden het een goed plan om samen boven mij het bed in te gaan hahah. Ja dat is typisch hostellife.
    Mijn andere kamergenoot (een Engels meisje) stond dronken aan onze deur en kreeg de deur niet open. Ik denk toch dat mijn volgende hostel minder party en iets rustiger gaat zijn. Dit is vrij heftig haha.

February 11, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 23 °C

De treinreis was prima. Echt veel slapen doe je niet, maar wel een grappige ervaring om mee te maken. Het ontbijt in de trein durfde ik niet aan, toch af en toe wel bang om ziek te worden. Maar de keuken zag er gewoon niet zo schoon uit.

Maar wat een verschil tussen Chiang Mai en Bangkok. Meteen qua sfeer al een stuk relaxter, minder verkeer en ook mijn hostel is enorm huiselijk ingericht. De man die het hostel runt is zo lief, noemt je bij de naamt, gaf meteen een complete beschrijving van elk goed restaurant, naar welke club je heen moet, marktjes en natuurlijk de tempels en meer in de omgeving. Maar benadrukte wel nog even dat hij geen partyhostel is haha.
    Geen probleem lijkt mij na een paar redelijk heftige nachten.

Op de dag van aankomst heb ik een aantal tempels bezocht, zoals je kunt zien aan de prachtige outfit die ik aan heb.

'S avonds heb ik ook hier China Town bezocht, maar dat was wel heel erg druk vanwege het Chinese Nieuwjaar. En daarna nog in mijn eentje naar de club. Dat had ik nog niet eerder gedaan, omdat ik tot nu toe altijd met andere mensen was. Ik raakte hier nog wel wat aan de praat met een groep Belgen, maar de muziek stond zo hard dat praten er niet in zat.

Het is nu alweer 11 feb. Hier in het hostel kreeg ik als ontbijt brood met banaan. Ik denk dat alleen Jitske dit zal begrijpen haha. (Wij eten beide altijd de meest rare combinaties)
    Vandaag staat er Ziplinen op het programma. Ik heb gekozen voor de meest extreme van 2 uur lang. Moet het toch meteen goed doen 😉

February 12, 2024 in Thailand ⋅ ⛅ 23 °C

Hongkong Ziplinen. Het scheen de hoogste en langste van Azië te zijn. Geen idee of dat echt zo is.
    Maar het was wel super vet om te doen!

En de Sticky Mango rijst geprobeerd. Ik heb het als diner gegeten, maar kwam erachter dat het eigenlijk een dessert is!Read more

• Chiang mai

February 14, 2024 in Thailand ⋅ ☀️ 23 °C

Laatste dagje in Chiang Mai. (Kom alleen nog terug om vanaf daar te vliegen naar Krabi)
    Rustdag ingepland. Ik was aardig moe van de afgelopen dagen.
    Ik deed een 1.5 uur lange yogales. Best lastig nog sommige oefeningen, maar het was wel rustgevend.
    En nog even een fotootje bijgevoegd hoe mensen hier random overal slapen.

February 15, 2024 in Thailand ⋅ ⛅ 29 °C

Met een minivan busje naar Pai gereden. De reis zou 3 uur duren met meer dan 700 haarspeldbochten. Ik hield mijn hart vast voor deze rit. Had hele slechte reviews gelezen over chauffeurs die veel te hard reden, te volle busjes of busjes die niet zouden komen opdagen. Een andere optie was er niet echt. Je kon wel een scooter huren en zelf daar heen rijden, maar ik heb én nog nooit op een scooter gereden én de weg zou ook niet heel veilig zijn. In mijn eentje als vrouw alleen in the middle of nowhere leek mij dit niet zo'n goed plan. Overigens over vrouw alleen gesproken; Thailand zelf is super veilig. De Thaise mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ik heb alleen wat mindere ervaringen gehad met medetoeristen en dan (ja sorry voor de mannen) met name toch mannen. De solo mannen. Zodra je een woord met ze wisselt denken ze soms meteen dat je de hele reis met hen gaat doorbrengen of ze worden heel erg ongevraagd 'toucherig'. En in mijn 2de hostel was wederom weer een mannelijke kamergenoot die midden in de nacht aan het praten was, over de gang stormde en met spullen smeet.

Maar goed de rit naar Pai was inderdaad verschrikkelijk. Onze chauffeur reed als een debiel, haalde alles en iedereen in. Heel hard optrekken en dan weer hard remmen. Hij stopte soms random op de weg en reed dan weer verder. Op de stopplek vergat hij de handrem, maar door oplettendheid van mij en een andere medereiziger voorkwamen we dat de bus de afgrond in reed. Al en met al kwamen we veilig aan. Ik houd nu al mijn hart vast voor de terugweg.

Pai is wel een stuk rustiger, meer natuur en heeft een schattig klein centrum.
    Ik heb hier een hele chille hostel met een zwembad. Het koelt hier 's avonds wel enorm af en je wordt doodgestoken door de muggen.

February 16, 2024 in Thailand ⋅ ☀️ 25 °C

Gisteren ben ik na aankomst bij twee scooterverhuurders langs geweest voor het huren van een scooter. Ik kreeg beide keren geen scooter mee, omdat ik geen ervaring heb. (Ja ik kon zeggen dat ik het wel had, maar je moest het ook laten zien bij het wegrijden) Ik dacht laat ik dat risico maar niet nemen 😂

Ik zit in een groepsapp 'Dutchies in Thailand' en dat is soms heel handig als je problemen hebt, een taxi wil delen of wat dan ook. Maar hierin een berichtje gedaan of iemand samen wilde scooteren en zodoende waren er 2 andere meiden die ook wel wilden scooteren door Pai. Ik kon bij 1 van hen achterop en zij had gelukkig wel vaker scooter gereden.

Ik vond de wegen in Pai eigenlijk wel prima, maar ze doen wel heel hysterisch over de ervaring die je moet hebben op de scooter. Wellicht gebeuren er dan toch wel veel ongelukken? Ik heb wel wat meiden zien lopen die hun knieën, armen en alles in verband hadden. Mogelijk ook gevallen met de scooter. En ja je zit er wel met je korte broek en hemdje op dus dat is niet echt chill als je op het asfalt terecht komt.

Pai is rustig. Er hangt wel veel 'smog'. De boeren verbranden de oogst van het afgelopen seizoen. Op sommige foto's kun je dit ook wel goed zien.
    Wel een heel relaxt plaatsje, maar echt feesten zit er niet in, want rond 23:00 uur loopt alles al leeg.

February 16, 2024 in Thailand ⋅ 🌙 21 °C

Laatste dagje in Pai. Morgen ga ik terug naar Chiang Mai voor nog een nacht en daarna vlieg ik door naar Krabi.

Vandaag stond 'Tipsy Tubing' over de rivier op de planning. Super grappig om eens te doen, maar daarna was ik wel zo moe dat ik 's avonds alleen nog maar een beetje heb gechilld in mijn hostel.Read more

February 18, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 28 °C

Met veel moeite gisteren terug naar Chiang Mai gegaan met het busje. Voelde mij in de ochtend al niet lekker, enorme buikpijn, toch wel wat ontbeten.
    Maar halverwege de toiletstop kwam alsnog alles eruit. Zal de details besparen 😉
    Ik denk dat het van het 'tapwater' is gekomen. Gisteren tijdens het tuben hadden ze overal kannen water en hier heb ik veel van gedronken. (Ik dacht wij zijn allemaal toeristen, het lijkt mij dat het water niet uit de kraan komt)
    (En qua alcohol had ik het rustig gehouden. Is sowieso niet zo prettig met 35 graden in de zon op het water. En qua shots durfde ik niet zo goed, omdat ze iedereen (400 man) uit dezelfde 2 flessen lieten drinken)
    Dus van 18:00u tot vanmorgen 09:00 uur heb ik geslapen, weliswaar verschrikkelijk. Het was bloedheet op de kamer (ondanks de airco).

• Krabi

February 19, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 34 °C

Gelukkig weer aan de beterende hand :)
    Krabi Town is heel rustig, weinig toeristen. Veel restaurants en dingen zijn hier ook gewoon dicht. Ze hebben hier wel een market, maar die is er alleen in het weekend.
    Mijn hostel is wel heel relaxt, veel ruimte, goede arico en een zwembad. Ze organiseren ook wel wat dingen. Vanmiddag ga ik naar de Tiger Temple.
    Verder heb ik hier 3 nachten geboekt, maar ik denk dat ik eerder weg ga en naar 1 van de eilanden ga, want er zijn zo veel eilanden hier te zien in de omgeving.

• Krabi

February 19, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Tiger temple
    1260 tredes op..
    Er stond een bordje bij met advies dit alleen in goede conditie te doen.
    Nou zelfs voor mij was het heel pittig haha. En dat terwijl ik toch wel een redelijke conditie heb.
    Ik heb nog nooit zo'n rood hoofd gehad, zelfs niet na een halve marathon rennen haha.
    Maar wellicht helpt het ook niet mee dat ik net 2 dagen ziek ben geweest en bijna niets heb gegeten. Het uitzicht was wel prachtig!
    Blijkbaar scheurde ik uit mijn broek op de heenweg en besloot ik weer gewoon in korte broek naar beneden te gaan. Dat heb ik geweten, want er kwam een schreeuwende mevrouw in monnikenkledij achter mij aan. Toch maar weer een broek aan met scheuren haha.
    Ik vind het wel een beetje vreemd dat vrouwen hun knieën moeten bedekken, maar mannen mogen gewoon in een korte broek.
    Op de terugweg begon het keihard te regenen, dus even een flashback naar Nederland.

• (Hostel)bedden

February 19, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Mocht je je dit afvragen, dit zijn een paar foto's van hoe ik slaap in een hostelbed.
    De ene keer heb je wat meer privacy dan de andere keer, maar ach het heeft ook wel weer wat. Maar kan mij goed voorstellen dat niet iedereen dit prettig vindt. Voor mij is het prima :)

En verder je bent hier nooit alleen! Eigenlijk bij alle activiteiten/tours ontmoet ik weer nieuwe mensen. En natuurlijk ook op de hostelkamers. Het zijn echt te veel mensen om allemaal op te noemen. De meeste die ik ontmoet komen toch wel uit Europa. Nederlanders, Duitsers, Engelsen, mensen uit Scandinavië. Je zou het niet denken, maar tot nu toe kwam ik op iedere plek en ieder hostel nog wel Nederlanders tegen 😂

February 20, 2024 in Thailand ⋅ ⛅ 30 °C

Gisteren had ik echt even Thailand-Island-Stress.
    Vanaf Krabi kun je zoveel kanten op en er zijn uberhaupt zoveel eilanden te zien. Ook doordat ik zoveel mensen spreek hoor ik ook iedere keer weer opnieuw over verschillende plekken die mooi zijn. Ik had in mijn hoofd om nog van alles en nog wat in een kort tijdsbestek te steken, maar dit plan heb ik laten varen. Ik moet zeggen dat ik wel toe ben aan wat meer relaxen. Inmiddels heb ik wel al 1 boek uit en ben ik begonnen aan de 2de 😉 Dus het gaat de goede kant op. Oorspronkelijk had ik nog een extra nacht in Krabi Town, maar dit plaatsje was zo rustig dat ik besloot om vandaag al naar Phi Phi Islands te gaan. Vanmorgen om 09:00 uur vertrokken met de ferry en na 2 uurtjes varen was ik er al.

Het voelt wel een beetje alsof ik in een pretpark beland ben, heel druk, toeristisch. Het eerste wat ik zag bij aankomst was een BurgerKing en McDonalds. Ik had bij aankomst een mooi wit strand verwacht, maar de hele kade ligt vol toeristenboten dat het geen strand meer is.
    Mijn hostel is simpel en klein, maar prima. Geen partyhostel. De rest van het eiland is overigens echt gericht op party. Er zijn wel mooie stranden, maar daarvoor moet je een taxi nemen of kajak huren.

Ik heb eventjes op het strand gelegen, maar je verkleurt waar je bij staat haha. Verder lekker eten en drinken en een boek lezen op verschillende plekjes.

Morgen wellicht een kleine eilandtour en wat snorkelen.

OHJA het eiland is natuurlijk prachtig, maar ook een paar foto's van de realiteit: het afval en hoe sommige mensen in een krot wonen (!)
    Ik moest bij aankomst op het eiland 20 Baht (€0,50) betalen om het afval op te ruimen. Nou daar is dan nog weinig van te zien.
    Sowieso hier in Thailand zit alles nog in plastic verpakkingen, rietjes en vooral op de foodmarkets/streetfood tentjes krijg je overal plastic bakjes, bestek, bekertjes. Prullebakken zoals wij die op straat hebben kennen ze niet, dus ja dan ligt het afval gewoon op straat, in de rivier of in de zee.

February 21, 2024 in Thailand ⋅ 🌙 29 °C

Vandaag een boottochtje van 4 uur op een longtail boat. Ik had gekozen voor een wat later tijdstip (10:00 uur). Je kon ook kiezen voor 05:30 uur om de drukte voor te zijn, maar ik dacht meer het is toch altijd wel druk.

Onderweg wat stops gemaakt om te snorkelen en te zwemmen. Zelfs een minihaai gezien. Daarnaast zijn we naar Maya Beach geweest (te zien op de foto's met dat hele wit/helder/blauwe water, de weg om hier te komen was zoals je ziet ontzettend druk), Blue Lagoon (meer de foto's met groenere water) en op Monkey beach. Ik heb bij de aapjes alleen snel een paar fotootjes geschoten, want ik had verhalen gehoord over mensen die gebeten werden. Nou het gebeurde ook voor mijn neus: een vader had een klein kind in zijn armen en die aap sprong zo op het kind en hapte er naar. Een ander meisje (iemand van mijn boot) dacht dat het handig was om daar haar lunch te gaan eten. Nou die apen worden dan echt agressief en het eten ben je kwijt.

Na onze stop op Maya beach mistte we 3 mensen van de groep op de boot. Hierdoor hebben we 30 minuten extra gewacht en alsnog zijn we zonder die mensen vertrokken. Maar daardoor hebben we op 1 snorkelplek maar 10 minuten kunnen snorkelen. Dat was wel jammer.
    Verder ondanks goed insmeren toch een klein beetje hier en daar verbrand dus de rest van de middag heb ik de zon vermeden.

February 22, 2024 in Thailand ⋅ ⛅ 29 °C

Gisteren na de boottocht was ik behoorlijk moe dus ik dacht dit wordt een rustig avondje.
    Naja alles wat niet gepland is, is wel vaak het leukst :)

Ik ben wat wezen eten en drinken met 2 andere jongens die ik van de hostelkamer ken. 1 van hen werkte als psycholoog in de VS, super interessant natuurlijk. De andere jongen was trouwens gebeten door een aap diezelfde dag, op het eilandje waar ik ook was.
    Hij had gewoon stilgestaan en die aap was op zijn arm gesprongen. Hij was bij de emergency post geweest en had hier allerlei Rabiës vaccins gekregen. Ook had hij een boel medicijnen gekregen waarvan hij geen idee had wat het was. Dus hier kon ik mooi even mee helpen. Wel gek dat ze Zofran en Tramadol meegeven. Verwachten ze dan zoveel bijwerkingen van het vaccin? Of tegen de pijn van de wond? Maar het was meer een 'kras' wat hij uiteindelijk over had gehouden.

Ik wilde die avond op tijd terug, maar toen wij terugliepen via het strand was daar één en al party. Ze waren aan het touwtje springen met touw wat in vuur stond en limbo dansen onder een vuurstaaf door. Ik kon natuurlijk niet achterblijven dit ook te doen. En er waren natuurlijk allerlei clubs met muziek.
    Uiteindelijk nog tot een uur of half 2 hier gehangen.

Sinds ik trouwens ziek ben geweest lukt het niet meer zo goed om te eten. Etenslust is niet helemaal meer terug gekomen. Ben nog steeds snel misselijk, geen trek en ik zit na 2 happen vol. Probeer maar veel water te drinken, maar echt handig is het niet, want ik zet gemiddeld wel 15.000 stappen op een dag.