• Urban in Barbara

USA Road Trip

California-Arizona-Utah-Nevada-California. Unscheduled Mexico.
Almost 8000 km.
With a BMW 430i. And Chevrolet Tahoe.
Woohoo.
  • Dan 13

5 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 24 °C

Ma vi ste top! Toliko lepih čestitk, da človek kar zajoka. Res lepa, lepa hvala vsem! Tudi tistim iz drugih kanalov. Rada vaju imava ;)

Dan številka 13 sva preživela v mestu Salt Lake City (SLC). Je glavno mesto zvezne države Utah.

Že ko sva se pripeljala na obrežje mesta, se nama je zdelo zelo urejeno, sam center oz. ta osrednji del je pa še toliko bolj. V primerjavi z Los Angelesom, je tale SLC pravi dragulj. Lepe, ne previsoke stolpnice, stanovanjski deli, kjer bi si vsak želel živet, brezdomcev sploh videla nisva. Tudi promet in vozniki so veliko bolj umirjeni. Po check-inu v do zdaj najlepšem hotelu, sva se odpravila v bližnjo pralnico perila. Spet je zmanjkalo gat in majic. Ker sva zdaj že zverzirana, sva poiskala najmanjši stroj, opralo je en dva tri. Še na hitro v sušilca in hop domov. Ni nama ratalo skrčit še nobene cote, great success :D

Med potjo sva se spomnila, da se tu nahaja tista znamenita mormonska cerkev, ki so jo, mimogrede, gradili več kot 40 let. Če sva že tu, dajva si jo pogledat. Jezero bova itak videla naslednji dan na poti do mesta Reno. Prišla sva ravno pravi čas. Sonce je že zahajalo. Cerkev je v celoti (kot je to v navadi tudi pri nas) osvetljena z reflektorji. Ko sva se sprehodila na okoli, je bil že kar mrak, tako da so lučke res lepo prišle do izraza. Cerkev pa daleč od tega, da bi bila edina stavba v tem ogromnem lepem kompleksu, imenovanem Temple Square. Celoten kompleks, ki je velik kar 4 hektare, med drugim obsega tudi zelo visoko stolpnico, pred katero te napis seznani, da je to Church Office Building. Pa lahko rečemo, da je to uprava cerkve :) Visoka je 128 metrov in ima 28 nadstropij. Dolgo časa je bila celo najvišja zgradba v celotni državi Utah (danes je najvišja stavba poslovni center imenovan Wells Fargo Center, lociran, seveda, v SLC, visok 128,6 metrov). Njihov kongresni center ima spredaj umetni slap. Knjižnica je čudovita, s steklenimi okni od vrha do tal v vsakem nadstropju. Pa še in še ... Ne vem s čim vse trgujejo ti cerkveniki, vendar le s prostovoljnimi prispevki vernikov si tega nebi mogli privoščit ;)

Ljudje tu so tudi zelo prijazni. Pa praktično po celem potovanju naju spremljajo nasmejane in pozitivne osebe. Kakšnega konflikta ali česa podobnega še nisva imela, le tisti azijski turisti, o katerih sem pisala nekaj objav nazaj, so nama malo zagrenili potovanje. Ampak nikakor ne toliko, da bi ga nama pokvarili. Sicer pa, jaz sem zaročena, ma naj se zgodi karkoli, meni je vseeno :D

Pot naju naprej vodi do jezera South Lake Tahoe, čez mesto Reno. Podirala bova rekorde kar se prevoženih km v enem šuse tiče, saj jih bo padlo več kot 900. Vrnila se bova nazaj v Nevado in celo tudi v Kalifornijo. 3 države v enem dnevu, ni slabo :)

• Najdaljši enodnevni trip

6 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 31 °C

900 km pa še malo. Na poti ogled Bonnevillske slane ravnice (to je najin prevod 😀), kjer podirajo zemeljske hitrostne rekorde in hranjenje v klasičnem ameriškem diner-ju. Aja, takoj po štartu sva se ustavila v lokalu z največjo možno izbiro kav. Ko bi le sama kava bila vsaj malo dobra. Tako zelo težko najdeva dobro kavo, da je za zjokat. Starbucks, kjer sta za vsakim vogalom po dva, nama enostavno ni. Drugega pa ni. Ni 😫Meer informatie

• Iz puščave na "Pokljuko" in v "Bohinj"

6 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 18 °C

Bo kar Humboldt-Toiyabe National Forest in South Lake Tahoe, konkretno plaža Sand Harbor. Lepooo :)

2700 metrov pa ni nadmorska višina tele plažice. Na poti do nje sva se peljala čez hribe kjer je najvišja z avtom dosegljiva točka na 2700 m. Temperatura pa mrrrzlih 17,5 stopinj.Meer informatie

• Dan 14

6 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 15 °C

Ko sem še doma gledala načrt najine poti in videla, da bova v povprečju dnevno prevozila več kot 300 km, enkrat pa celo v kosu več kot 900, sem začela razmišljat, da mogoče pa nebi bilo slabo, če bi kaj od planiranega spustila. Saj se bova samo vozila, sem si mislila. Še dobro, da nisva ničesar brisala iz plana, saj vožnja niti malo ni naporna. Tudi današnja ni bila, čeprav sva naklepala 930 km.

Ker se jaz enostavno ne znam na hitro zrihtat in hkrati še vse spakirat, tudi tokrat nisva šla iz hotela zgodaj zjutraj. Ob 9h sva šla šele na zajtrk. Še dobro, da ga imajo do 9:30 :) Jedla pa kooončno nekaj drugega kot tiste bejgle (kruhki z luknjo v sredini, pa angleško bagel), ki nama že iz ušes štrlijo. Vsi cenejši moteli ponujajo namreč le to. Pa vsi imajo identične marmelade. In masla. Včasih se kateri izkaže in ponudi še neke kašice. Zgledajo zelo zanimivo, za foro sem enkrat eno poskusila. A veste tista gobova juha iz vrečke? Če daš res malo tekočine, rata zelo zelo gosta. No, taka je bila ta kašica. Je pa res imela še nekaj gobic notri, tista juha iz vrečke jih nima sploh. Poskusim eno žlico in zaključim, ker je bilo zanič. Sem se pa potem spraševala, če je mišljeno, da to ješ kot samostojni obrok, kot npr. gres? Ali v to kašo pomakaš tisti bejgl? Pa ljudje so to kar jedli, očitno sem jaz čudna :D

No, v tem hotelu tokrat so imeli pa jajčka. Umešana. Taka, kot jih imam jaz najrajši. Pa imeli so french toast, podobno našim pohanim šnitam. Urban se je želel poistovetit z ostalimi in si je toast želel malo zalit z javorjevim sirupom. Pa se mu je vlilo, upsi :D In je imel potem še jajčka zalita s tem sirupom :D Pa je vseeno pojedel :D Pa imeli so melono in lubenico, yummy. In seveda kašice. Sva jih pustila ostalim.

Kakor hitro le, sva se pobrala iz hotela in krenila na pot. Kar dolgo so naju spremljala bela polja. Sol. Kot že ime pove, je jezero Salt Lake slano. In to tu s pridom izkoriščajo za pridobivanje soli. Poleg belih polj, sva vsake toliko videla bele gore. Soline. Ko sva že mislila, da je belih polj konec, so se po cca. 10 km pojavila znova. Ogromno jih je. Pripeljala sva se do Bonneville Salt Flats (Bonnevillska slana ravnica). To je tista slika kjer čepiva na ogromni ploščadi soli. Gre za ostanek nekoč dejanskega jezera, imenovanega Bonneville. Približno 14.500 let nazaj je izhlapelo, ostala je le sol. Kar je pa še ena posebnost tega mesta, je pa postavljanje zemeljskih hitrostnih rekordov. In nov je padel ravno letos, točno tu! 11. avgusta je en nori Američan v dolžini 1 milje (1,6 km) dosegel hitrost malo več kot 722 km/h. Seveda s tistim v špico oblikovanim avtomobilom. Norec, ni kaj :)

Že od štarta sva imela v planu jest v enem old school ameriškem diner-ju. In danes sva ga našla. Vse je bilo tako kot sem si predstavljala oz. videla do zdaj v filmih :D Hrana top, pijača top, postrežba top. Za zaključek pa na roko napisan račun. Bolj pristno nebi moglo bit.

Nadaljevala sva z vožnjo. Mesto Reno sva le obvozila in se peljala dalje proti jezeru South Lake Tahoe. Smreke, ki so se kar naenkrat pojavile pred nama, so naju čisto šokirale. Od štarta potovanja dalje se namreč voziva po puščavi. Zeleno je bilo praktično le tam, kjer so zalivali, ostalo pa pustinja. Peljala sva se čez hribe, dosegla najvišjo nadmorsko višino do zdaj, 2.700 metrov in pa najnižjo temperaturo do zdaj, 17,5 stopinj. Sploh nisva več navajena :) Sva šla kar hitro naprej, proti jezeru. Peljala sva se mimo brunaric in lesenih hiš, ki kar zevajo: da, pri nas imamo polno pod palcem :D In potem končno prišla do jezera. Ker je jezero zelo veliko, tudi drugega konca ne vidiš dobro, zato imaš občutek, da si na morju. Pa še mivka je bila in celo valovi. Sandale sem v trenutku sezula in šla racat po vodi. Voda je bila ravno prav topla. Šla sva še malo na okoli, praktično vse povsod so se ljudje kopali. Res je kot naš Bled ali Bohinj.

Do motela sva imela še 30 km. Nastanjena sva čisto blizu obale. Fotk še ni, saj je sonce, ko sva prispela, že zašlo. Jutri ;)

Pri nas je zdajle 22:40, pri vas pa vidim, da ste nekateri že pokonci :) Res hvala, ker naju spremljate, nama zelo veliko pomeni!

Lahko noč ;)

• Bodie State Historic Park

7 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 24 °C

Ghost Town.

• Mono Lake Tufa

7 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 27 °C
  • Dan 15

7 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 20 °C

Po tem, ko si je Urban umil noge v jezeru in, ko sva vse napokala v avto, sva se napotila proti kraju Bridgeport. Mimogrede, stvari je čedalje več, sploh ne vem kdo to skoz nekaj kupuje :D V kovček pospravim že skoraj vse, potem pa najdem še tisto majico, pa une čevlje, pa laptop. In je kufr poln, da se ga skoraj ne da zapret. Groza :)

Ker so bile cene goriva okoli jezera Tahoe grozno visoke (skoraj 2 dolarja na galono več kot so bile cene do zdaj), sva se odločila, da tankava nekje na poti. Ustavila sva se v kraju Minden. Med tem, ko je Urban točil gorivo, sem jaz po Tripadvisor-ju iskala kavarno. Do zdaj res nisva imela sreče in ker sem vedno jaz forsirala to kavo, mi je bilo Urbanu že kar težko reči, da sem našla novo kavarno, ker bo skoraj sigurno kava spet zanič. Našla sem eno luštno coffee to go (kava za sabo) postojanko, z imenom Nevada Joe Coffee on Main. Ocene gostov so bile zelo dobre, vendar se na njih ne smeva zanašat, saj so povečini ocene Američanov. Njim je namreč dobra Starbucks kava, ki je nama enostavno slaba. In to kako zelo. Kakorkoli, rekla sem si, dajva jim priložnost. Urban je naročil ledeno belo kavo, jaz pa klasičen kapučino, z veliko pene. Njihov kapučino je pri nas bela kava s peno. Zato ga pijem. Nisva mogla verjet, ampak ta kava je bila dejansko odlična. Končno! Well done, Joe ;)

Na območju, kjer bi se morala peljat po planu, imajo že od 4. septembra dalje požar, zato sva morala zavit na obvozno cesto. Na srečo nisva naredila velikega ovinka, mogoče sva se peljala le par kilometrov dlje. Je pa ravnino zamenjala vijugasta cesta, kar je bilo definitvno dobrodošlo. Srečala sva še par rančev in farm govedi. Govedi vrste Black Angus, seveda. To so tista črne barve. Mogoče sva na vsej poti videla 17 rjavih krav, ostala so bila vsa črna. Tisti, ki se na govedino spoznate, veste, da je vrsta Black Angus močno cenjena. Z razlogom.

Prvi današnji ogled je bil Ghost Town (mesto duhov oz. zapuščeno mesto) Bodie. Leta 1859 je W. S. Bodey s skupinico ostalih tu odkril večje najdišče zlata. Mesto je z zlatom največji razcvet doživelo leta 1876, česar pa Bodey ni doživel, saj je že leta 1859 umrl zaradi zmrzali. V času kopa se je nabralo za več kot 100 miljonov dolarjev zlata, nekaj je bilo tudi srebra. Zadnji rudnik je bil zaprt leta 1942, zadnje tri osebe pa so tu živele do leta 1943. Mesto je poimenovano po njenem najditelju, Bodey-u, zaradi pravilne izgovorjave pa so ime spremenili na Bodie. Ohranjenih je zelo veliko stavb, tiste, ki so v slabem stanju, obnovijo. Ravno v času najinega obiska so popravljali streho na eni od njih.

Nadaljevala sva do še enega jezera, danes je bil na sporedu Mono Lake. Za razliko od tistega včeraj, Tahoe, tu kopalcev nisva opazila. Je pa res ogromno, mogoče se kopajo kje na drugem koncu. Za tem sva se ustavila v mestu Lee Vining. Že od začetka potovanja dalje kupujem papuče. S sabo jih nisem jemala, saj je bil namen, da kupim ene poceni tu in jih tu tudi pustim. Ko sva bila v trgovinah, kjer so jih imeli, se seveda nihče od naju ni spomnil, da bi jih kupila, ko sva jih namerno iskala, jih pa niso imeli. Zavila sva v prvo športno trgovino in jih začuda dobila. Imeli so take z ameriško zastavo, pa sem dobila veto. Buuu :D

Današnja nočitev naju čaka v mestu Bridgeport, v hotelu Bridgeport Inn. Posebnost hotela je, da je bil zgrajen že leta 1877. Sobe so opremljene v starinskem slogu, a vseeno moderne, s klimo, WC-jem in tuš kabino. Prebrala pa sem, da naj bi tu strašilo, v sobi številka 16. Še dobro, da sva midva v sobi številka 4 ;) Hotel ima tudi svojo restavracijo. Že na check-inu sva opazila letake ranča pri katerem nabavljajo govedino, Black Angus. In si jo, seveda, privoščila za večerjo. Kos pljučne, z zelenjavo in sladkim krompirjem. Zraven pa v domačem okolišu pridelan Cabernet. Vredno vsakega dolarja.

Jutri občudujeva nov narodni park, Yosemite, potem pa počasi proti San Franciscu. Naj se smog pobere že zdaj, da bova most Golden Gate lahko občudovala v polnem sijaju.

• Park #8: Yosemite

8 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 28 °C
  • Dan 16

9 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 23 °C

Naplahtali so naju. V Bridgeport Inn-u sploh ne straši. Očitno se je teta v beli halji naveličala vseh teh hillbilly-jev, ki jih je tu res veliko. Prijazni, ampak zelo posebni :D Hotelu se malenkost pozna, da je bil zgrajen leta 1877, predvsem pri mešanju mrzle in tople vode. Grem pod tuš, si končno nastavim primerno temperaturo vode, po 10 sekundah začne teči ledena. Am, kaj se dogaja? Toplo odprem malo bolj, čez nekaj časa začne teči skoraj vrela. Jao. Očitno je vsakič, ko je nekdo v ostalih sobah odprl pipo, mojo mešanico tople in mrzle vode pokvaril. Podobno kot pri nas doma v Hotiču, hihi :D

Zjutraj naju je prebudilo glasno vriskanje s ceste. Mimoidoče so sredi ceste pozdravljali člani bratovščine E Clampus Vitus, ki se zavzema za ohranjanje ameriškega zahoda kot je nekoč bilo. Posebno mesto ima tu spomin na kopanje zlata in vse kar je dobrega in slabega ta obrt prinesla. Vsakemu, ki se je peljal ali sprehodil mimo, so mahali in mu zaželeli dobrodošlico v mesto. Bratovščina je eden glavnih razlogov, da je mesto Bodie (pisala v prejšnji objavi) danes še vedno ohranjeno kot je.

Iz Bridgeporta do parka Yosemite pelje cesta čez prelaz Tioga. Če mi ni bil ta še bolj všeč kot sam park. Čudovita pokrajina, razgibana, zelena, z jezerci na vsake toliko. Lepo! Sredi prelaza sva bila celo na višini za slovenske razmere nedosegljivih 3020 metrov in s tem podrla rekord. Kar je pa najbolj zanimivo je pa to, da sva se še isti dan spustila na višino 20 metrov. Ne vem, če sem se kdaj poprej v enem dnevu tolikokrat prijela za nos in pihnila, da sem izenačila pritisk.

Že kmalu po vstopu v park, sva ob cesti srečala 2 lepi srnici. Ker je bila cesta prazna, sva se ustavila in bila prepričana, da bosta zbežali. Jaz ne vem kdo vse te živali udomači, saj sta tudi ti dve ostali na mestu, kot že kar nekaj živali, ki sva jih do zdaj srečala. Uspela sva naredit kar nekaj luštnih fotografij. Medveda pa nisva videla nobenega, čeprav je vsepovsod ogromno tabel, ki na njih opozarjajo.

Verjetno najbolj znana kamnita struktura v parku Yosemite je El Capitan. Vsaj za nas, ki smo uporabniki operacijskega sistema Mac OS :D Za ostale pa Half Dome. Ta je najvišji in sicer znaša njegova višina zavidljivih 1524 metrov. Torej razdalja od doline pa do vrha znaša 1524 metrov. Kilometer in pol. Waw! Večina najbolj obleganih pohodnih poti je do slapov. Teh je tu res veliko. Pobliže sva si ogledala Bridalveil in Vernal. Prvi meri 190 m, drugi pa 97. Je imel pa drugi veliko večji pretok. Bila sva čisto blizu, vmes naju je parkrat kar dobro poškropilo. Glede na temperaturo 31 stopinj, več kot dobrodošlo. Bi se šla tudi kopat, pa so kopalke ostale v dolini ;) Našla sva si skalo v bližini slapu, kjer sva načela sendvič. Nista minili 2 minuti, ko je do naju prišla veverička. Fehtarit :) Sva upoštevala navodila, da hranjenje živali ni dovoljeno, zato je šla veverička fehtat drugam. Pa mislim, da je tudi potem ostala praznih ust, saj večina obiskovalcev navodila upošteva.

Vrnili so se Mustangi. To je avto, ki sva si ga v štartu želela in katerih se na okoli vidi več kot listja in trave. Vendar le na turistično najbolj obleganih koncih. Zdaj, ko sva bila nekaj dni izven teh območij, jih praktično ni bilo. Ko smo že pri avtomobilih. Pri BMW-ju se je pojavilo opozorilo, da je avto zrel za redni letni pregled. Že 3 dni nazaj sva klicala Alamo, kjer sva avto rentala in pojasnila situacijo. Rekli so, da poiščejo najbolj ugodno rešitev in naju pokličejo nazaj. Pa do danes niso, zato sva jih klicala ponovno. Operaterka je povedala, da je bilo takoj naslednji dan zabeleženo, da avto vrneva v eni izmed Alamo izposojevalnic, da opravijo servis, midva si pa izbereva nov avto. Le ena težavica: naju glede tega ni nihče obvestil. Ah ta slaba podpora uporabnikom :) Peljeva se proti San Franciscu. Vse potrebno bova uredila na letališču, kjer se nahaja Alamo baza. Avto nama je zelo prirasel k srcu, kar težko ga bova dala stran. Vendar, če druge ni ... Mogoče pa zdaj dobiva Mustanga :) Rdečega ;)

• Ocean Beach, San Francisco

9 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 22 °C

Predno kdo vpraša: kopala se nisva, ker je smrtno nevarno! :D

• Golden Gate Bridge, San Francisco

9 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 23 °C

Waaaaaa! Burjaaaaaa :D

• Novi avto: to ni avto, to je f. avtobus!

9 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 17 °C

Na izbiro sva imela: VW Beetle in Mini Cooper. Na koncu je padel Chevrolet Tahoe :D

• Dan 17

9 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 16 °C

Za zajtrk so nama v tokratnem motelu spekli palačinke. In to ne ameriške, pač pa naše. Take kot palačinke morajo biti - tanke. In ne samo to, namazane so bile z Nutello. Ko smo že pri tem "nikoli ga ni preveč, tisti, ki ga je pogruntal, se mu klanjam" namazu. Tu je noro drag. V eni trgovini je bila 250 gramska pakunga več kot 5 evrov. Je pa zato arašidovo maslo smešno poceni :)

Do San Francisca naju je ločilo nekje 180 km. Kot zanimivost, med potjo sva dosegla nadmorsko višino 0 metrov. In ne, ni bilo v San Francisco :) Peljala sva se mimo posušenih travnikov, vse je bilo rumenkasto. Dež tu ni padal že lep čas, suša je pa naredila svoje. Ampak črne kravice so pa vseeno bile :)

Kot ponavadi, je bil tudi pri tokratnem motelu check-in ob 15h. V San Francisco sva prišla nekaj pred 12. Ker naju je čakala zamenjava avtomobila, sva se odločila, da bova najprej odložila prtljago v motelu, potem pa šla na letališče po nov avto. Kaj zdaj? Kaj pa res narediš najprej, ko prideš v San Francisco? Pelješ se po, verjetno, najbolj znamenitev mostu, Golden Gate. Tisti, ki ste gledali serijo Nora hiša (Full house), sigurno veste za kaj gre. Pa tudi ostali :)

No, pri nama je bil v planu tudi ogled plaže Ocean Beach, zato sva šla najprej tja. Temperatura je kazala mrzlih 17 stopinj. Parkirala sva ob plaži in se sprehodila do vode. Mivka je bila topla. Za razliko od ponavadi, sem tokrat uživala, ko sem hodila po mivki, saj je prijetno grela v podplate. Ponavadi peče in komaj čakaš, da se, ali zakoplješ v mivko, ali uležeš na ležalnik, ali pa stopiš v senčni del. Pač narediš nekaj, da se ne opečeš v podplate :D Voda sploh ni bila tako zelo mrzla, vendar se nihče ni kopal. Zaradi zelo visokih in agresivnih valov je kopanje odsvetovano. Par pogumnih je sicer surfalo, večina nas je pa kar kampirala na plaži.

Nabrala sva nekaj bravn boje, se vrnila do avta in odpeljala proti mostu Golden Gate. Pričakovala sva večjo gužvo, ki je pa začuda ni bilo. Most je veličasten in rdečkast. Poleg dvopasovnice v obe smeri, je tu še ločena kolesarska steza in steza za pešče. Iz mostu je lepo viden otok na katerem se nahaja sloviti zapor Alcatraz. Obisk tega naju čaka jutri, wuhu! Prišla sva na drugo stran in se zapeljala čisto do roba zaliva. Tam naju je razveselil prosti parking, ki je povrhu še brezplačen. Kar sva si želela, sva tudi dobila: most je bil lepo viden, malenkost v meglici, vendar nikakor pretirano. Občudovala sva lahko tudi glavni del mesta z visokimi stolpnicami na čelu.

Če sva že bila na točki 0, sva morala tudi še malo v hribe, na točko Twin Peaks, visoko 282 metrov. Tu se nahaja navdušujoč razgled na celo mesto, okoli in okoli. Nikakor nisva smela izpustiti.

Po check-inu v motelu (ta je, mimogrede, top!), sva se zapeljala na letališče v Alamo, izposojevalnico avtomobilov. Parkirava BMW-ja, zaposlenemu razloživa stanje. Ta nama da listek in naju pošlje na okence kjer si izposodiš nov avto. Prideva tja, spet pojasniva za kaj gre in potem slišiva:" Ja, trenutno imamo na voljo 2 kabrioleta, VW Beetle in Mini Cooper." Oba sta v primerjavi s tem, kar sva imela do sedaj, bistveno slabša. Tu sem bila pa prav ponosna na svojega bodočega moža, ki se ni dal. Lepo je razložil, da sva imela s to neplanirano menjavo dodatne obveznosti, da so sami že v štartu zafrknili, saj je bil planiran letni redni servis za 23.8., nama so pa avto rentali 24.8. Ponovno sva dobila ponujena ista dva avtomobila, Urban je še enkrat ponovil enako. Le malo vztrajnosti je potrebne in si obravnavan drugače, saj sva si nato lahko izbrala kateri koli SUV (sports utility vehicle - mešanica med terencem in enoprostorcem), brez doplačila. Ti so ponavadi kar dražji od najinega po pogodbi določenega avtomobila. Ponovila se je zgodba iz Los Angelesa: v izposojo sva dobila sivega, ko se pripelje črni. Vprašava, če lahko menjava, dobiva potrdilen odgovor in se presedeva :D Vozila sva ga že oba. Jaz sem navdušena, Urban malo manj, saj ni najbolj fan SUV-ov. SUV-i so drugače tu nekaj čisto običajnega oz. zelo popularni. Ves čas se delava norca, da so vozniki takega avtomobila, kot je najin zdaj, videti kot dilerji. No, zdaj sva ena izmed njih :D

Za jutri naju čaka voden ogled s kabrio avtobusom (nadstropni, zgoraj je odprta streha), z vodičem na krovu. Peljali se bomo mimo vseh ogleda vrednih in luštnih točk. Kar je pa sploh super je pa to, da lahko sestopiš z busa, ko si zaželiš in greš nazaj gor, ko se določenega mesta naveličaš. Komaj čakava!

• Big Bus Tour (prvič)

10 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 24 °C

Vožnja z double decker-jem po ulicah in mostovih San Francisca.

• Alcatraz (tretjič)

10 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 19 °C
  • Alcatraz (petič)

10 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 18 °C
  • California Highway One

11 september 2018, Verenigde Staten ⋅ ☀️ 17 °C

Vožnja po najdaljši avtocesti v Kaliforniji, večinoma obalni. Še se bova peljala po njej ;)

• Dan 18 in 19

11 september 2018, Verenigde Staten ⋅ 🌙 25 °C

Najin nov fotoaparat je potreboval torbico. Mimogrede, Eva Vincetić, še enkrat ful hvala :) Na pot v Ameriko je fotič sicer šel v torbici, vendar je ta že malo boga. Ker so tu res oblegani s trgovinami ala Big Bang, sva rekla, da jo kupiva tu. Nekaj sva že iskala, vendar ne v Target-u, ne v Best Buy-u do zdaj nisva našla nobene primerne. Urban je prek spleta "zvohal" trgovina Sammy's Camera, kjer naj bi imeli tega na pretek. Na najino srečo imajo poslovalnico tudi v San Franciscu, zato sva se včeraj namenila naprej tja. No ja, nekaj sva postorila že prej. Iz ne vem kakšnega razloga je treba imet karto za Alcatraz obvezno sprintano, ni dovolj, da jo pokažeš na telefonu. Za to sva poskrbela že doma in imela karti sprintani in shranjeni v potovalni mapi. Na izi naštelana kot sva, sva karti pozabila v motelu. Ustavila sva se v kopirnici, kjer imajo samopostežne printerje. Na njihov mail pošlješ kar želiš sprintat in dobiš povraten mail s kodo. To kodo vtipkaš v printer, plačaš s kreditno kartico in voila: sveže natisnjeni karti sta ti na voljo :)

Nazaj k nakupu torbice. Ko sva že vstavljala kartico v parkomat, sva videla, da je števec še vedno aktiven. Na večini parkirinih mest ob cesti ima vsako mesto svoj števec in tu je nekdo pred nama plačal za vsaj 1 uro dlje kot je bil dejansko parkiran. Wuhu, spet zastonj parking. Torbico sva dobila, tako res hudo, nabavila sva še eno spominsko kartico, ker fotk naklepava noro veliko in šla iskat novo parkirno mesto v bližini točke Fisherman’s Wharf. Tu se namreč nahaja štart vožnje s turističnim avtobusom. Najprej sva zavila v eno parkirno hišo. Pri vstopu v parkirko je bila tudi tu označba, ki pove kako visok avto sploh lahko parkira notri - tista valjasta zadeva, ki visi s stropa. Hja, strop je bil res videt nizek, zato me Urban pošlje ven pogledat. Zgledalo je že, da bo šlo, potem se je pa valj zadel v plastiko, ki je na zadnjem delu avta malo višja. Rikverc :D Sva potem kar na ulici parkirala.

Ko sva prišla, so bili trije busi že parkirani, vodička enega od teh nama je povedala, da njen odide čez 2 minuti. Hop čim prej gor. Bus vozi skozi središče San Francisca pa vse do mostu Golden Gate. Celotna tura traja cca. 2 uri in pol, odvisno od gužve. Midva sva štartala ob 13:40, pa smo se kar premikali. Bus ima 20 postojank. Če ti zapaše, greš na kateri od njih dol, si ogledaš kar je pač tam za videti, in se nato vrneš na naslednji bus gor. Frekvenca je kar dobra, vsake 15-20 min se mimo ene postaje pripelje nov. Midva sva se odločila, da bova na busu kar do konca, saj sva vse kar sva si želela ogledat, videla že včeraj, oz. bova lahko videla z busa.

Glavne znamenitosti sem poimenovala že na fotkah. Kar je pa še omembe vredno pa je:
    1. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1776, prvotno ime je bilo Yerba Buena. V San Francisco se je preimenovalo leta 1846.
    2. Ima več kot 50 hribov, eden najbolj znanih je Twin Peaks.
    3. Most Golden Gate ni rdeč, barvo so poimenovali mednarnodno oranžna.
    4. Znotraj mesta sta le 2 pokopališči, obe vojaški, kot ju poznamo iz filmov, ostala so preselili v območje imenovano Colma, kjer je zdaj več živih kot mrtvih. Razlog selitve je bila prostorska stiska.
    5. Kljub večkrat prisotni megli, mesto ni najbolj megleno v ZDA. Ta čast pripada mestu Point Reyes, ki se nahaja še malo bolj proti severu.
    6. V mestu je v danem trenutku odprtih več kot 3.500 restavracij.
    7. Tu sta bila rojena Clind Eastwood in Bruce Lee.
    8. Fortune cookie (piškot sreče), ki se ga deli v kitajskih restavracijah, je pogruntal v San Franciscu živeči Japonec.
    9. Skupina The Beatles je tu odigrala svoj zadnji koncert, leta 1966.
    10. Levi Strauss je tu izdelal prve jeans hlače, znane leviske, kot jih poznamo še danes. Izdelane so bile za rudarje, ki so za kopanje zlata potrebovali vzdržljive a vseeno udobne hlače. In stajliš ;)

Po malo manj kot 3 urah smo prispeli do postojanske št. 20, Pier 39. Tu sva šla dol in se sprehodila po pomolu. Hitri šoping, nato pa do restavracije Applebee's na kosilo. Naletela sva na najbolj zmedeno natakarico ever. Že ko sva ji naročevala pijačo, je zelo težko razumela najino naročilo, pa ne govoriva slabo angleško. Pijače kar nekaj časa ni bilo. Ista natakarica pride znova do naju. Nagovor je začela enako kot prvič: "Živjo, kako sta, jaz sem ta in ta in bom danes vajina natakarica." Am, ok, očitno pove enako pri pobiranju naročila za pijačo in nato še za hrano. Nič ne de, začela sva naročevat hrano. In potem ona, kar malo arogantno: "Ne ne, ne gre to tako, najprej se naroči pijača." Am ja, saj sva jo že. Vpraša pri komu. Poveva, da pri njej. Pogleda vseh svojih 5 listkov in vidi, da je res. In potem pride na vrsto tisti nerodni nasmešek :) Naročiva hrano, čez par minut prinese pijačo. Urbanu pravilno, meni namesto naročenega cabernet sauvignona (rdeče vino) prinese sauvignon (belo vino). Pa dobro, itak sem naročila piščanca z gamberi, bo šlo zraven, vino pa tudi ni bilo slabo :) Zmedo je pa ta natakarica imela tudi pri sosednji mizi. Vmes, ko so vsi za mizo že imeli pijačo, prinese še eno pivo. Pojasnijo ji, da ga niso naročili, ona ga zmedeno odnese. Vrne se čez 30 sekund in pove, da ga lahko spijejo, zastonj :D Grem stavit, da jim ga je potem zaračunala :D

Ko sva pojedla, sva se hitro napotila do avta podaljšat parkirnino. Urban si je na poti kupil še pulover. Še dobro, da si ga je, saj je bilo na trajektu in potem na otoku Alcatraz kar hladno. Na trajektu nas je bilo nekje okoli 250. Ko smo sestopili, smo se razdelili v skupine po nekje 40 oseb. Vsaka je imela svojega vodiča. Ta nas je v zgodbo Alcatraza popeljal čez spomin tu zaprtega jetnika. Zanimiva zgodba. Čez notranji del zapora pa vodi audio tour. Vsak obiskovalec dobi svoj diktafon na katerem je posnetek in pa slušalke. Zgodbo pripovedujejo tu nekoč zaprti jetniki in zaposleni varnostniki, prične pa se z odprtjem zapora, nadaljuje z opisom življenja med temi zidovi, pobegom, ki se je zgodil leta 1962 in zaključi z zaprtjem zapora leta 1963. Leta 1962 treh pobegnilih zapornikov niso nikoli našli, zapor pa so leta 1963 zaprli zaradi previsokih obratovalnih stroškov. Otok in zgradbe na njemu so dolgo samevale. Leta 1971 so ga za 19 mesecev okupirali Indijanci, zatem ga je v obratovanje prevzel državni urad, ki je poskrbel, da je otok na voljo za ogled tudi širši javnosti. Karte za ogled so v prodaji 3 mesece prej. Midva sva si junija nastavila opomnik in jih kupila takoj, ko sva jih lahko. V roku 2 dni so bile karte za 10.9. razprodane. Baje, da nekaj kart zadržijo in da jih je možno kupit isti dan. Ampak moraš bit na okencu ob 5. zjutraj in upat, da si prišel dovolj zgodaj. Na celino smo se vrnili malo po 21. uri.

Vreme v San Franciscu je sončno in še kar toplo, vendar je zaradi vetra vseeno dobro obleči kakšno jakno, saj v senci zahladi, zvečer pa sploh. Zanimivo je, da temperatura tu nikoli ne doseže več kot 22, 23 stopinj, tudi, če sonce sije več dni zaporedoma. Pozimi pa temperatura ne pade pod 10 stopinj. Za prvo so razlog mrzli tokovi s Pacifika, za drugo pa vročina, ki prihaja z notranjosti Kalifornije.

Ker včeraj ni bilo časa, sva vožnjo po ikonični ulici Lombard prihranila za danes. To je tista vijugasta, kjer se je nemogoče voziti več kot par km na uro. Na ulici živijo ljudje, kljub ozki in strnjeni si lahko privoščijo celo svoj parking. Ampak tja lahko parkiraš nekaj v velikosti Twinga, avtobus, kot jo imava midva zdaj, odpade :) Ulica je do potankosti negovana. Ravno, ko sva se peljala po njej, je nekaj stanovalcev pometalo in urejalo vrtove. Sploh si ne predstavljam kako jim moramo it turisti na živce :)

Poleg vožnje po cesti Route 66, sva se najbolj veselila vožnje po Pacific Coast Highway oz. California State Route 1. Je najdaljša avtocesta v Kaliforniji, na severu sega še višje od San Francisca, do kraja Leggett, južno pa malo naprej od Los Angelesa, do kraja Dana Point. Dolga je skoraj 1060 km in večino časa pelje ob obali. Vmes sva postanek naredila v kraju Monterey in se mimo akvarija sprehodila do morja. Tu naju je pričakala luštna obmorska ulica, na kateri je raznolika ponudba trgovinic, kavarnic, restavracij, itd. Midva sva zavila v The Fish Hopper, kjer so naju posedli za mizo s pogledom na ocean ;) Potem pa še na sladico h Ghirardelli-ju. In fertik sva bila. Ampak je bilo vredno ;)

Z vožnjo po avtocesti 1 sva po 120 km zaključila in krenila proti notranjosti celine, konkretno proti kraju Visalia. Tu prespiva, jutri pa obiščeva še en park. Tokrat bova občudovala drevesa, sekvoje, če smo natančni. Ste uganili, greva v narodni park Sequoia :) Če je za verjet podatkom na spletu, se naj bi ponoči temperatura spustila celo pod 0, čez dan se naj bi segrelo pa le do 10. To vreme tu je res smešno, sploh, če v razmislek vzameš dejstvo, da bova prenočila 50 km stran, kjer se pa v teh dneh ogreje na več kot 32 stopinj. Ura je 21:05, pa je še vedno 29 stopinj :) Kako je pa pri vas? ;)