• Yumani

April 5, 2023 in Bolivia ⋅ ☀️ 31 °C

Vandaag ga dan ik ook naar Isla de Sol! Vanochtend om 9 uur ging ik met één van de vele kleine bootjes het water op. Je kan vanuit Copacabana zowel naar het zuiden van het eiland, waar het dorp Yumani ligt, als naar het noorden van het eiland, waar Challapampa ligt. Ik koos ervoor om naar het noorden te varen, en vanaf daar naar het zuiden te lopen om vervolgens daar te overnachten. Dit kon gelukkig weer, want sinds 2016 was er een ruzie tussen de twee delen van het eiland (over de verdeling van de inkomsten), waardoor het pad afgesloten was. Een Koreaanse toerist die in 2018 toch de tocht probeerde te maken, werd onderweg doodgestoken door een inwoner. Maar, alles is gelukkig weer vredig, voor de toerist dan.

Na een prachtig boottochtje kwamen we aan in Challapampa, wat niet meer dan een klein haventje en wat huizen is. Inca del Sol heeft deze naam gekregen omdat legendes hier de zonnegod Inti is geboren. De zoon van hem werd de eerste Inca heerser, vandaar dat de Inca's zichzelf ook kinderen van de zon noemden. Hoe dan ook, op het eiland zijn nog meerdere Inca ruïnes te vinden, waaronder Roca Sagrada in het noorden, een klein doolhof waar verschillende huisjes hebben gestaan. Even verderop stond Mesa Ceremonica, een stenen tafel met krukje er omheen, waar niet alleen dieren, maar ook mensen werden geofferd.

Niet getreurd, want deze geofferden hadden wel een waanzinnig uitzicht in hun laatste minuten! Het pad naar Yumani duurt zo'n vier uur, met constant uitzicht op het meer. Onderweg kwam ik nog verschillende strandjes tegen, dus die heb ik ook nog opgezocht.

Savonds ben ik nog naar een mirador gegaan om samen met een Brit en een Chileense de zonsondergang te zien. Na anderhalf uur gezellig gewacht te hebben, verscheen er een prachtige wolk die voor de zon bleef hangen. Hoezo "Isla del Sol"?! Wel was het volle maan, dus uiteindelijk was er toch nog wat moois te bewonderen hoog aan de hemel.