• Maciejen
  • Maciejen

Bułgaria + Grecja i Turcja

Bułgaria z Adą. Sofia, Monastyr Rylski, 7 jezior Rilskich, Saloniki, Czarny Vierh i panorama Sofii, Burgas, Stambuł, Nesebyr Read more
  • Trip start
    July 5, 2025
  • Sofia

July 6, 2025 in Bulgaria ⋅ ⛅ 35 °C

Przylot do Sofii, dojazd do centrum metrem. Szukanie przechowalni bagażu i już na lekko zaczynamy zwiedzanie miasta i czekamy na możliwość zameldowania się w miejscu noclegowym.
    Odwiedzamy Sobór, Monastyry, Bazar, idziemy na śniadanie, spacerując po mieście mijamy meczet, synagogę, pałac prezydencki, ruiny starożytne i inne atrakcje.
    Na niektórych drzewach dostrzegamy przywiązane wstążki, jest to w Bułgarii tradycja. W markecie dostrzegamy "Tymbarki" i kabanosy "Tarczyński". Koszulkę z napisem ZSRR.
    Po południu siedząc na schodkach dostrzegamy, że mają tramwaje z naszej Bydgoskiej Pesy !
    To był udany i intensywny dzień.

• 7 jezior rylskich

July 7, 2025 in Bulgaria ⋅ ☀️ 19 °C

Przyjechaliśmy na miejsce i musieliśmy kawałek podejść do wyciągów. Przewodnik mówił, że za wyciąg można zapłacić tylko gotówką, my zapłaciliśmy kartą.
    Wjazd długim wyciągiem i piękne widoki. Czas na samodzielny trekking. Przewodnik powiedział nam czas i miejsce zbiórki oraz dodał żeby nie iść na 2 jeziora, ponieważ jest zbyt mało czasu.
    Wyruszając zaczęły zbierać się ciemne chmury i w oddali było widać burzę.
    Poszliśmy szlakiem w przeciwną stronę niż kazał przewodnik, a w trakcie widząc, że mamy dobry czas postanowiliśmy iść na te "zakazane" 2 jeziora. Ten odcinek był najbardziej wymagający ale widoki wszystko wynagrodziły! Zdążyliśmy wrócić na czas, a nawet chwilę przed nim.
    Podczas trekkingu piękne kwiaty i dużo koników polnych.
    Zjazd wyciągiem na dół i powrót do Sofii.

• Saloniki

July 8, 2025 in Greece ⋅ ☀️ 37 °C

Przyjechaliśmy autobusem z Sofii do Salonik. Przywitał nas upał i bijące ciepło z każdej strony. Wypiliśmy Frappe i zjedliśmy Grecki przysmak po czym udaliśmy się na mieszkanie. Mieszkanie fajne w przyjaznej okolicy lecz kawałek od centrum. Szybki prysznic po podróży i na autobus zwiedzać miasto. Spacerując i odnajdując nowe miejsca z listy szukaliśmy czegoś do zjedzenia. Oczywiście musiała być sałatka grecka, ser feta w miodzie i sezamie. Chociaż Saloniki nie są jakimś nadzwyczajnym miastem to widzieliśmy tutaj dużo greckich ruin ze starożytności i poczuliśmy wakacyjny klimat. Lemoniada była niedobra i trochę nam brakowało skrawka plaży, ale przynajmniej były palmy.Read more

• Saloniki panorama

July 9, 2025 in Greece ⋅ ☀️ 35 °C

Mając do dyspozycji pół dnia, z samego rana zostawiliśmy w mieszkaniu bagaże i postanowiliśmy zobaczyć panoramę na miasto. Podjechaliśmy kawałek autobusem, a później butowaliśmy na wyższą część miasta. Przy starym Monastyrze była piękna panorama miasta. Powrót do mieszkania, prysznic, obiad na mieście i autobus powrotny do Sofii.Read more

• Sofia panorama i Czarny Vierh

July 10, 2025 in Bulgaria ⋅ 🌩️ 10 °C

Wstajemy rano kolejnego dnia i udajemy się do centrum zostawić bagaże w przechowalni, ponieważ tego dnia w planach mamy zdobycie Czarnego Vierhu i panoramę, ale tym razem Sofii. Kiedy zostawiliśmy bagaże udaliśmy się do marketu na zapasy, metra i w kierunku Masywu Witosza. W sklepie można dostrzec ciekawą wodę bez etykiet, kod kreskowy jest na nakrętce. W metrze widać odkopane i zachowane ruiny starożytne. Później kawałek autobusem i... Okazało się, że użyłem czatu gpt, nie sprawdziłem i byliśmy nie z tej strony masywu co trzeba i nie było możliwości wejścia. 45 min czekania na autobus i jazda na początek szlaku. Po drodze mijamy trabanta z rejestracją "CB" - jak w Bydgoszczy, w której mieszkamy ! Ruszamy lecz jest zimniej niż się spodziewaliśmy i duża mgła. Nie rezygnujemy i idziemy na szczyt po znakach nie mając prawie żadnych widoków. Dochodzimy na szczyt, było dość chłodno i mokro. Po zdobyciu szczytu szybki zwrot do schroniska nie wiedząc czy jest otwarte. Szukamy wejście i jest! Udało się. W środku ciepło i kilka osób. Jemy zasłużone frytki i do tego piwo.
    Schodzimy szybko, też bez widoków w chmurach i mokrych butach. Ada się poślizgnęła i zbiła kolano 😬
    Na szczęście nie stało się jej nic poważnego. Za chwilę patrzymy, a tam się przejaśnia i widać Sofie! Piękna panorama na miasto i okolice. Wróciliśmy do miasta na obiadokolację, a później udaliśmy się na nocny pociąg do Burgas.
    Na ostatnim zdjęciu widać tradycyjny napój bułgarski boza produkowany z fermentowanego ziarna pszenicy. W samku ciekawy i całkiem dobry.

• Burgas

July 11, 2025 in Bulgaria ⋅ ☀️ 27 °C

Kiedy w końcu z samego rana dojechaliśmy do Burgas, szliśmy kawałek z plecakami do mieszkania. Na szczęście właściciel powiedział nam "możecie się zameldować, o której godzinie tylko chcecie"! To była wspaniała wiadomość, możność wykąpania się po całej nocy w bułgarskim pociągu. Później wyruszyliśmy na miasto, a przede wszystkim zobaczyć w końcu morze na tym urlopie! Morze piękne i ciepłe, Miasto ładne, duży park i dobre słodkości.Read more

• Stambuł

July 12, 2025 in Turkey ⋅ ☀️ 29 °C

Wyjazd z Burgas do Stambułu późnym wieczorem 11.07, cała noc jazdy i dojeżdżamy do hotelu, w którym mamy bazę, śniadanie i możliwość zostawienia bagaży. Niestety długo czekamy na śniadanie i cenny czas ucieka. Po śniadaniu zwiedzanie najważniejszych miejsc w Stambule, powrót do hotelu i bardzo mało czasu na obiad na własną rękę. Ciąg dalszy zwiedzania, udajemy się na panoramę, kawę i ciasto. Powrót i rejs Bosforem, później chwila na Bazarze Egipskim.
    Bardzo fajny wyjazd ale tylko z tego względu, że inna kultura w Turcji, coś nowego. Poza tym przewodnik w nie najlepszej kondycji, dużo czasu straconego na "czekaniu" czasami nawet nie wiadomo na co. Obiecanego czasu wolnego nie było prawie w ogóle, ciężko kupić jakąkolwiek pamiątkę nie kupując jej na szybko.
    Powrót dość sprawny mimo kolejek na granicy. Dzięki wcześniejszej łapówce (wódka) przejeżdżamy kilka samochodów i autobusów poza kolejnością.

• Nessybar

July 13, 2025 in Bulgaria ⋅ ☀️ 27 °C

Po odespaniu intensywnego dnia w Stambule, późnym porankiem wybieramy się na autobus do Nessybar. Od razu idziemy w stronę starego miasta i tam na sam początek kupujemy sok z granata. Zwiedzamy stare miasto, jest tam dużo podobnych do siebie starych ale uroczych Monastyrów. Po długim spacerze idziemy na obiad. Był średni. A na koniec udajemy się kupić kilka pamiątek z Bułgarii. Postanowiliśmy, że kupimy "różane pamiątki" w tym nieszczęsne wino. Po zakupach udajemy się na autobus powrotny do domu w Burgas. Na drzewach można zobaczyć plakaty upamiętniające zmarłych po różnym czasie od śmierci. W Burgas wieczorem kupujemy sobie pysznego melona od Pani ze straganiku i pijemy różane wino, w samku było pyszne.Read more

• Burgas

July 14, 2025 in Bulgaria ⋅ ☀️ 32 °C

Już w nocy czujemy, że coś jest nie tak. Wstajemy rano i czujemy się fatalnie... Co się dzieje? Wymioty, biegunka, ból brzucha, gorączka, brak apetytu i słabe samopoczucie. Dochodzimy do wniosku, że jest to efekt wczorajszego wina. Coś było z nim nie tak... Być może za dużo olejku różanego, którym można się zatruć w dużych ilościach ? A może to wina złego alkoholu ?
    Ułamany korkociąg był chyba sygnałem żeby tego nie pić, ale my nie daliśmy za wygraną. Cały dzień w mieszkaniu i większość tego czasu w łóżku.

• Trip end
    July 15, 2025